Πέμπτη, Ιουνίου 11, 2015

Απάντηση ατην επιστολή του Μίχαελ Ροτ από τον Μανώλη Γλέζο


Σε απάντηση της επιστολής του Μίχαελ Ροτ, την οποία του απέστειλε στις 6 Μαΐου, σε συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις 20 Απριλίου, ο Μανώλης Γλέζος απέστειλε στον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γερμανικής κυβέρνησης την ακόλουθη επιστολή.

Βρυξέλλες, 2 Ιουνίου 2015
Αγαπητέ Μίχαελ,
Σε ευχαριστώ για την επιστολή σου της 6ης Μαΐου. Χάρηκα διαβάζοντάς την, γιατί επιβεβαίωσες για.... μια ακόμα φορά ότι είναι κοινή μας επιθυμία οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών μας και η ανάπτυξη αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
Χάρηκα επίσης γιατί είδα να συμφωνείς ότι το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον δεν σχετίζεται με το ζήτημα των απαιτήσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, αλλά αποτελεί, αφενός, μια έκφραση συγγνώμης για τα δεινά που υπέστη η Ελλάδα και, αφετέρου, μια προσπάθεια να γίνουν γνωστές οι αδικίες που έχουν διαπραχθεί.



Μετά από τόσα χρόνια, η δική σου επιστολή αποτελεί την πρώτη επίσημη απάντηση από την πλευρά της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας από τη Γερμανία.
Παραμένει πεποίθησή μου ότι μπορούμε να βρούμε όλες τις αναγκαίες λύσεις στο θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα αν οι δύο κυβερνήσεις, Ελλάδας και Γερμανίας, καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και συζητήσουν διεξοδικά.
Επιπλέον, ένα θέμα που χρονίζει και πρέπει επιτέλους να κλείσει είναι αυτό της υπογραφής Συνθήκης Ειρήνης μεταξύ των χωρών μας. Είναι απαράδεκτο εβδομήντα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου δύο φίλες χώρες να παραμένουν σε καθεστώς μη εμπόλεμης κατάστασης.



Όλες οι προτάσεις σου είναι ενδιαφέρουσες, αλλά προϋποθέτουν τη λύση του κεντρικού προβλήματος, για να μη φανεί ότι αποτελούν υπεκφυγή ή νόθα λύση.
Εύχομαι να έχει φθάσει επιτέλους η ώρα να κλείσουμε με δίκαιο τρόπο το οδυνηρό για τους λαούς μας κεφάλαιο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.



Με φιλικά αισθήματα



ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ

http://kinisienergoipolites.blogspot.gr/2015/06/blog-post_601.html

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :