Δευτέρα, Ιουνίου 15, 2015

Γ. Χατζημάρκος: «Οι νησιώτες δεν είναι λαθρεπιβάτες στο σκάφος που λέγεται Ελλάδα»

Αυστηρά μηνύματα προς τους κυβερνητικούς παράγοντες για δημοσιονομικά μέτρα και μεταναστευτικό
Στην πρόσφατη συνάντηση των περιφερειαρχών με τον με τον Επίτροπο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο για διαχείριση των ροών προσφύγων και το μεταναστευτικό, καθώς και τις.....
κρίσιμες ώρες των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας στέλνοντας σαφή όσο και αυστηρά μηνύματα και προς τις δύο κατευθύνσεις.

«Δεν δεχόμαστε ψευτοδιλήμματα»

Αδιανότητο και εξαιρετικά επικίνδυνο χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης το οποιοδήποτε ενδεχόμενο ρήξης, στην διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που τις τελευταίες ώρες έχει λάβει δραματική τροπή, εκφράζοντας την αγωνία του για το μέλλον της χώρας.  Όπως είπε, όταν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, όσο η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, όλα τα άλλα ζητήματα εμφανίζονται δευτερεύοντα και υποδεέστερα. Σε καμία περίπτωση όμως η κρισιμότητα της κατάστασης δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για εκβιαστικά διλήμματα  που στην ουσία συνιστούν ψευτοδιλήμματα, όπως το θέμα του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε: 

«Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν δείξει ότι η συζήτηση για το ειδικό καθεστώς των νησιών αποτελεί ψευτοδίλημμα. Τίθεται σε μας με ένα τρόπο διλημματικό, μόνο και μόνο για να αποκτήσουν άλλοθι αυτοί οι οποίοι δε το υπερασπίζονται. Λαθρεπιβάτες στο σκάφος που λέγεται Ελλάδα, οι νησιώτες δεν υπήρξαμε ποτέ. Σκληρά εργαζόμενοι πάντα, προσφέροντας τα μέγιστα και στην εθνική οικονομία και σε εθνικά θέματα όπως για παράδειγμα ο τουρισμός. Ήμασταν και παραμένουμε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε στο μέγιστο των δυνάμεών μας, απολύτως αναλογικά, στο τίμημα που πρέπει να πληρώσει η χώρα για την έξοδό της από την κρίση. Ψευτοδιλήμματα δεν δεχόμαστε από κανένα, έχουμε δε την απαίτηση, όλοι οι εκπρόσωποί μας, σε όλα τα επίπεδα να δώσουν την πολύ σκληρή μάχη και να υπερασπιστούν μέχρι τέλους  τα κεκτημένα αυτού του τόπου, σε ένα επίπεδο όχι συνδικαλιστικό και λαϊκίστικο, όχι ψευτολεβεντιάς και ψευτοπαληκαριάς, αλλά σε επίπεδο σοβαρής προάσπισης θεσμικών παρεμβάσεων, που αν χαθούν, δεν μπορούν να επανέλθουν».

Ο κ. Χατζημάρκος, τεκμηριώνοντας την σοβαρότητα με την οποία η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στέκεται απέναντι στο πρόβλημα της χώρας, αναφέρθηκε στην πρόταση που οι τοπικοί φορείς έκαναν στον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, να δώσουν οι ίδιοι ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα, για να σωθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Αιγαίο. Μέχρι σήμερα αυτό δεν έγινε διότι ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως δεν χρειάζονται ισοδύναμα μέτρα, καθώς το πρόβλημα δεν είναι οικονομικό, αλλά πολιτικό, άποψη που επιβεβαιώνει ότι όλη η συζήτηση για τον ΦΠΑ στα νησιά αποτελεί πράγματι ένα ψεύτικο δίλημμα.

«Πιο τίμια πρόταση από αυτή που καταθέσαμε στο γραφείο του Υπουργού δεν υπάρχει. Αυτό είναι πρωτοφανές στην ιστορία τοπικών παραγόντων που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν σε ένα περιβάλλον λαϊκισμού, καταθέτοντας καταγγελτικά υπομνήματα  και ψηφίσματα. Το αναφέρω διότι ακούγονται και γράφονται απίστευτα πράγματα. Δεν ανέχομαι και δεν δέχομαι από κανένα να αμφισβητεί την συνεισφορά των νησιωτών στον λογαριασμό που πρέπει να πληρωθεί για να βγει η χώρα από την κρίση» ανέφερε.

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τους υψηλόβαθμους θεσμικούς παράγοντες να δείξουν σοβαρότητα και σεβασμό στην αγωνία των νησιωτών και να σταματήσουν να επιδίδονται καθημερινά σε συνεχείς,  αντιφατικές και αντικρουόμενες δηλώσεις σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, με ένα τρόπο που αγγίζει τα όρια του γελοίου και του γραφικού. Ζήτησε να σταματήσει η κοροϊδία επί του θέματος και να αναλάβουν την ευθύνη μιας τελικής δέσμευσης, για να ξέρουν οι νησιώτες τι να περιμένουν.

«Δεν θα γίνουμε ο αερόσακος για το μεταναστευτικό»

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να κατευθύνει κονδύλια όχι μόνο προς την κεντρική εξουσία αλλά και προς τις περιφέρειες και στους δήμους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, τα οποία μπορεί να ανέλθουν ακόμη και το ύψος των 500 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, καθώς και στον διπλασιασμό της χρηματοδότησης της Frontex,  που σημαίνει άμεση ενίσχυσή της με πλωτά και εναέρια μέσα, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, αναμένεται αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε από τον Επίτροπο η χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες να είναι εκτός του ΠΕΠ και απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που θα δίνει την δυνατότητα στις Περιφέρειες να εκτελούν δαπάνες για το μεταναστευτικό, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για το γεγονός «εμείς να δίνουμε βοήθεια και κανένας να μην απλώνει το χέρι για να την πάρει» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για την πρόσφατη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση σε Ρόδο και Κω και για τις εξαγγελίες του , για τις  οποίες ενημερώθηκε μόνο από τα ΜΜΕ, ο Περιφερειάρχης μίλησε σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο: «Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, αν δεν υπάρξει ο απαιτούμενος σεβασμός στον θεσμό και η αναγνώριση των όσων έχουμε προσφέρει και των όσων προτιθέμεθα να προσφέρουμε για την αντιμετώπιση αυτού του συγκεκριμένου ζητήματος, ζητώντας την ελάχιστη θεσμική θωράκισή μας, δεν είμαι διατεθειμένος να παίζω τον ρόλο του αερόσακου. Αν δεν υπάρξει σεβασμός, να αναζητήσουν αλλού εξιλαστήρια θύματα. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί σε κεντρικό επίπεδο να φέρει αποτελέσματα σε αυτό το ζήτημα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν. Να ξέρουν όμως από εδώ και στο εξής όσοι χειρίζονται αυτά τα θέματα στα νησιά μας, ότι η περίοδος χάριτος και ο μήνας του μέλιτος έχουν τελειώσει. Από εδώ και πέρα, ή θα υπάρξει συνεργασία με αμοιβαίο σεβασμό, ή θα αντιμετωπίσουν από πλευράς μας τη σθεναρή αυτή στάση, που θα προασπίσει τα συμφέροντα του τόπους μας. Αρκετά με την ευγένεια σε όσους την εκλαμβάνουν ως αδυναμία».



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :