Τετάρτη, Απριλίου 01, 2015

Δελτίου Τύπου Συλλόγου Γυναικών Απόλλωνα Νάξου

Μετά από απόφαση της συνέλευσης (επισυνάπτεται) των κατοίκων του Απόλλωνα με την συμμετοχή του τοπικού συμβουλίου και φορέων της περιοχής, για προγραμματισμό δράσης ώστε να δοθούν λύσεις στα προβλήματα από τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 31-3-2015,  παράσταση διαμαρτυρίας  στο Δημαρχείο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος, στην σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στη Ρόδο και την προγραμματισμένη συνάντηση του τοπικού συμβουλίου Κωμιακής με την Δημοτική Αρχή, όπου ήταν από τα βασικά θέματα.
Παράλληλα κατατέθηκε αίτημα (επισυνάπτεται)  στην εισαγγελία πρωτοδικών Νάξου, για καταλογισμό και απόδοση ευθυνών στις αρμόδιες αρχές, γιατί μέχρι σήμερα δεν.......
έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες και τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει η κήρυξη της περιοχής του Απόλλωνα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος, η μη λειτουργικότητα της περιοχής και πρόκληση υλικών ζημιών σε περιουσίες και υποδομές από ενδεχόμενη  νέα κακοκαιρία.
Στη συγκέντρωση είχαν προσκληθεί οι δημοτικές παρατάξεις και οι πρόεδροι των ορεινών χωριών, από τους οποίους παραβρέθηκαν μόνο η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Ευδοκία Ψαρρά, ο πρόεδρος της Κωμιακής κ. Δημ. Κορρές και ο τοπικός εκπρόσωπος Σκαδού κ. Μ. Πάσουλας.
Μαζική ήταν η συμμετοχή κατοίκων του Απόλλωνα αλλά και των γύρω οικισμών.
Διαπιστώθηκε ότι μέχρι σήμερα η Δημοτική Αρχή δεν είχε προβεί σε καμία ενέργεια. Σήμερα  και μόνο για να εκτονώσει την αγανάκτηση  του κόσμου και για αποποίηση ευθυνών, προχώρησε σε αποσπασματικές και μη ουσιαστικές ενέργειες, μεταθέτοντας τις ευθύνες στην Περιφέρεια, ενώ σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου υπεύθυνοι για το θέμα είναι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε και να συνεχίσουμε τον αγώνα μας με δράσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις, μέχρι την οριστική λύση και καλούμε σε συμπαράσταση  όλους  τους φορείς τους κατοίκους αλλά και φυσικά όλο εκείνο τον κόσμο που αντιδρά στο άδικο.



Θέμα: Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του οικισμού Απόλλωνα της Τ.Κ. Κορωνίδας για τις καταστροφές από την κακοκαιρία

Συν/να: α) η Α.Δ.Σ. 47/2015
                 β) η από 24-2-2015,με α.π. 25805/46 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη για «κήρυξη του οικισμού Απόλλωνα, Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ν. Νάξου σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας.
                 γ) η από 27-2-2015 υπ. αρ. -1- απόφαση του Τ.Σ. Κορωνίδας για τις καταστροφές στον Απόλλωνα Από την κακοκαιρία
δ) υπογραφές κατοίκων, Τοπικού συμβουλίου και Φορέων του τοπικού διαμερίσματος Κορωνίδας
ε) Εγγραφο προς Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου με θέμα «Ανάθεση ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος σωματικής ή υλικής βλάβης λόγω της επικινδυνότητας της πληγείσας περιοχής»

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες,
Με την παρούσα θα θέλαμε να σας  ενημερώσουμε για την Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 29.3.2015 από τους κατοίκους του Απόλλωνα της Τ.Κ. Κορωνίδας, ύστερα από απαίτηση της πλειοψηφίας των ιδίων .  Στη Συνέλευση κλήθηκαν επίσης και παρευρέθηκαν, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητα Κορωνίδας κ. Δημήτριος  Κορρές και οι Σύμβουλοι  κ. Αντώνιος Χωριανόπουλος και κ. Ιωάννης Κορρές, ο Σύλλογος Γυναικών Απόλλωνα,  το Πνευματικό Κέντρο Κορωνίδας, ο Σύλλογος Γυναικών Κωμιακής και η Λαϊκή Επιτροπή Κωμιακής.
Η Γενική Συνέλευση των κατοίκων είχε θέμα, τη συζήτηση και τον σχεδιασμό του τρόπου  δράσης για την διεκδίκηση της άμεσης αποκατάστασης όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Απόλλωνα την περίοδο 10-12/2/2015.
Οι καταστροφές αυτές έδειξαν για μια ακόμη φορά την αδιαφορία των αρχών στα προβλήματα της περιοχής, και απέδειξαν ότι αυτά είναι τα επακόλουθα όταν με  προχειρότητα και μπαλώματα αντιμετώπιζαν ανάλογες καταστροφές από κακοκαιρίες τα προηγούμενα έτη.
Η αδιαφορία αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα από την δημοτική αρχή, η οποία παρά το ότι από τις 24.2.2015, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου  ανάγκης,  ο οικισμός  του Απόλλωνα Νάξου και έχει λάβει σαφείς οδηγίες (π.χ. Τεχνικός Φάκελος) για τις περαιτέρω ενέργειες δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως. Αντίθετα επικαλούνται διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες για εμπόδια  τα οποία θα τα είχαν ξεπεράσει σε άλλες περιπτώσεις όπως η ιστορία μας έχει αποδείξει, ώστε να δοθεί οριστική λύση στα οξυμένα και μακροχρόνια προβλήματα του τόπου μας.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι από τις ζημιές που έχουν προκληθεί υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τη σωματική μας ακεραιότητα, την ασφάλεια των περιουσιών μας και τη μη λειτουργικότητα της περιοχής, αλλά και βλέποντας την απαράδεκτη αδράνεια και αδιαφορία των αρχών, σε όλες τις προσπάθειές μας να ενημερωθούμε και να πάρουμε απαντήσεις και δεσμεύσεις,  με αλλεπάλληλες επισκέψεις και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που έχουμε κάνει με τον Δήμο Νάξου και κάθε αρμόδιο,  αποφασίσαμε να απευθυνθούμε εγγράφως  στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου και να ζητήσουμε να μεριμνήσει ώστε:
1.      Να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις ενέργειες  ώστε άμεσα να αποκατασταθούν όλες οι ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία. Εκτός από τις άμεσες παρεμβάσεις όπου υπάρχει επικινδυνότητα, να προχωρήσει άμεσα στις κατάλληλες μελέτες, ώστε να δημιουργηθούν όλες οι υποδομές που θα δίνουν οριστική λύση στα χρόνια προβλήματα, θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών και θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής.
2.      Να προχωρήσει σε συνεργασία με τη δημοτική Αρχή, αλλά και κάθε αρμόδια υπηρεσία, σε καταγραφή συνολικά όλων των ζημιών που έχουν προκληθεί από καιρικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, αγροτικό οδικό δίκτυο κλπ)  του τοπικού διαμερίσματος και να ενταχθούν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης με έργα αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης. Στο σχέδιο αποκατάστασης θα πρέπει να ενταχθεί και η μετεγκατάσταση του ΒΙΟ.ΚΑ. Απόλλωνα, η οριοθέτηση αιγιαλού – παραλίας και η δημιουργία αλιευτικού καταφυγίου.
Επίσης ζητάμε από το Περιφερειακό συμβούλιο να μας ενημερώσει εγγράφως μέσω του προέδρου του Τ. Δ. Κορωνίδας κ. Δημήτριο Κορρέ, για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει και σε τι χρονικό περιθώριο, για την αποκατάσταση των ζημιών, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα και πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο όπου αυξάνεται ακόμα περισσότερο η επικινδυνότητα λόγο της αύξησης της κίνησης των επισκεπτών του Απόλλωνα, αλλά και γιατί σαν τουριστικό μέρος οι λίγοι επαγγελματίες που υπάρχουν στον τόπο μας δεν θα μπορούν να ανοίξουν και να δουλέψουν τα μαγαζιά τους ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Τέλος σας γνωστοποιούμε ότι σε περίπτωση μη εφαρμογής των δεόντων, εμείς οι κάτοικοι είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με κάθε τρόπο.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων,

Οι κάτοικοι του Απόλλωνα





Απόλλωνας  29 Μαρτίου 2015
ΑΠΟ:  Κατοίκους Απόλλωνα Νάξου
                                                                                                           ΠΡΟΣ:   κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Νάξου
                                                                                   ΚΟΙΝ:  Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
    Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου Περιφερειακές Παρατάξεις Ν. Αιγαίου
                              Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
                              Δημοτικές Παρατάξεις
                                                                                                                         Βουλευτής Κυκλάδων Ν. Συρμαλένιος
                                                                                                                         Βουλευτής Κυκλάδων Ν. Μανιός
                                                                                                                         Βουλευτής Κυκλάδων Α. Συρίγος
                                                                                                                         Βουλευτής Κυκλάδων Ι. Βρούτσης
                              Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
                              ΜΜΕ
                             

Θέμα: Ανάθεση ευθυνών σε περίπτωση ατυχήματος σωματικής ή υλικής βλάβης λόγω της επικινδυνότητας της πληγείσας περιοχής

Αξιότιμε Κύριε Εισαγγελέα,
Σας υποβάλουμε το παρόν και τα συνημμένα:
               α) η Α.Δ.Σ. 47/2015
                 β) η από 24-2-2015,με α.π. 25805/46 απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη για «κήρυξη του οικισμού Απόλλωνα, Δ. Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ν. Νάξου σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας.
                 γ) η από 27-2-2015 υπ. αρ. -1- απόφαση του Τ.Σ. Κορωνίδας για τις καταστροφές στον Απόλλωνα Από την κακοκαιρία
δ) υπογραφές κατοίκων, Τοπικού συμβουλίου και Φορέων του τοπικού διαμερίσματος Κορωνίδας
ε) Έγγραφο προς Περιφερειακό Συμβούλιο Ν. Αιγαίου με θέμα «Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των κατοίκων του οικισμού Απόλλωνα της Τ.Κ. Κορωνίδας για τις καταστροφές από την κακοκαιρία»

Επιπροσθέτως σας παραθέτουμε τα ακόλουθα:
Στις 29-3-2015, στην αίθουσα του Συλλόγου Γυναικών Απόλλωνα «Άπελος», παρουσίας και των:
Προέδρου του Τοπικού Συμβούλιου της Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας κ. Κορρέ Δημήτρη, των Τοπικών Συμβούλων της Τ.Κ. Κορωνίδας κ. Χωριανόπουλου Αντώνη και κ. Κορρέ Γιάννη, εκπροσώπων του Συλλόγου Γυναικών Απόλλωνα «Άπελος», εκπροσώπων του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής, Πνευματικού Κέντρου Κορωνίδας και Λαϊκής Επιτροπής Κορωνίδας, επανεξετάζοντας τα επιπρόσθετα στοιχεία για το θέμα, καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα και αποφάσεις:
Από τις 10-12-2-2015, όπου έγιναν οι καταστροφές από την μεγάλη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή του Απόλλωνα Νάξου και παρ’ όλες τις ενοχλήσεις μας προς την Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες για το θέμα υπηρεσίες, δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα ουσιαστικό για την αποκατάσταση των ζημιών αυτών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον άμεσο κίνδυνο για τη σωματική μας ακεραιότητα, την ασφάλεια των περιουσιών μας και τη μη λειτουργικότητα της περιοχής, δεδομένου ότι σε λίγες μέρες έχουμε Πάσχα και πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο όπου αυξάνεται ακόμα περισσότερο η επικινδυνότητα λόγο της αύξησης της κίνησης των επισκεπτών του Απόλλωνα, αλλά και γιατί σαν τουριστικό μέρος οι λίγοι επαγγελματίες που υπάρχουν στον τόπο μας δεν θα μπορούν να ανοίξουν και να δουλέψουν τα μαγαζιά τους ώστε να ζήσουν τις οικογένειές τους.
Σε όλη αυτή την κατάσταση, οι υπεύθυνοι, αδιαφόρησαν για ένα τόσο σοβαρό θέμα και ενώ από τις 24-2-2015 η περιοχή, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων κ. Λεονταρίτη έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης πολιτικής προστασίας, δεν το αντιμετώπισαν με υπευθυνότητα και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των κατοίκων και των επισκεπτών του Απόλλωνα και επιπλέον ότι η περιοχή είναι εκτεθειμένη σε νέα ενδεχόμενη κακοκαιρία ίδιας ή και μικρότερης έντασης, αφού ο κυματοθραύστης έχει υποστεί τεράστιες ζημιές και δεν προστατεύει πια ούτε  στο ελάχιστο.  
Κατόπιν αυτών, προβαίνουμε στην παρούσα αναφορά ώστε να περιέλθει σε γνώση Σας, η επικίνδυνη συμπεριφορά την οποία τελούν τα αρμόδια όργανα του Δήμου, μέσω της ολιγωρίας και αδιαφορίας τους να άρουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θεωρούμε ότι, επιβάλλεται η δική σας άμεση παρέμβαση και η διερεύνηση της όλης υπόθεσης, ώστε να αποδοθούν ποινικές ευθύνες στους υπαίτιους και να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό το παραπάνω θέμα.
Μετά τιμής,

Οι κάτοικοι του Απόλλωνα Νάξου



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :