Τετάρτη, Μαρτίου 11, 2015

Σύσκεψη στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την παύση λειτουργίας των ΧΑΔΑ

Σε συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη συμμετείχε ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, με αντικείμενο συζήτησης την παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ενεργών ΧΑΔΑ της  Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας του.....
Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός, Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος, Βουλευτές Δωδεκανήσων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαράλαμπος Κόκκινος, καθώς και οι Δήμαρχοι Αμοργού, Σύρου και Λέρου.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Μανόλης Μαργαρίτης παρουσίασε την εικόνα του Δήμου αναφορικά με τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, τις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί και την πορεία των εργασιών αποκατάστασης των 11 χωματερών που βρίσκονται στα όρια του Δήμου.
Η Δημοτική Αρχή, με τις εύστοχες ενέργειές της, κατόρθωσε να ενταχθεί σε Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω των οποίων έγινε η προμήθεια των Σταθμών Μεταφόρτωσης, χρηματοδοτείται η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και κατασκευάζεται ο ΧΥΤΑ, μετατρέποντας με αυτόν τον τρόπο το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες βρίσκονταν στη δυσμενέστερη θέση μεταξύ των νησιωτικών Δήμων εξαιτίας του αριθμού των ΧΑΔΑ (11 σε σύνολο 26 ανενεργών ΧΑΔΑ στο Νότιο Αιγαίο), ωστόσο ο σωστός προγραμματισμός της Δημοτικής Αρχής έχει οδηγήσει το Δήμο μας σε ιδιαίτερα πλεονεκτικότερη θέση σε σύγκριση με τους υπόλοιπους νησιωτικούς Δήμους. Ο σχεδιασμός και η συνέπεια στην υλοποίηση των έργων απέδωσαν καρπούς, με αποτέλεσμα ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σύντομα να είναι σε θέση να εναρμονιστεί με τους ισχύοντες εθνικούς και κοινοτικούς κανονισμούς, έτσι ώστε να σταματήσει η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων. Η προμήθεια των κινητών Σταθμών Μεταφόρτωσης, το υπό κατασκευή έργο του ΧΥΤΑ σε συνδυασμό με την αποκατάσταση των ανενεργών ΧΑΔΑ αποτελούν έργα ζωτικής και περιβαλλοντικής σημασίας, τα οποία μπορούν να απεμπολήσουν για το Δήμο μας τα υψηλά πρόστιμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που επιβλήθηκαν στη χώρα μας.
Τέλος, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να εξετασθούν διεξοδικά, στο προσεχές διάστημα, όλες οι λεπτομέρειες για την εναρμόνιση των ενεργειών που απαιτούνται για την επίλυση του ζητήματος διαχείρισης των απορριμμάτων
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :