Πέμπτη, Φεβρουαρίου 19, 2015

Ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων την Καθαρή Δευτέρα

Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας, γνωστοποιούμε προς τα μέλη τα σχετικά με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.
Η Καθαρή Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές (υποχρεωτικές αργίες), επομένως είναι εργάσιμη ημέρα και έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι. Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, χωρίς να.....
οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή άλλες επιβαρύνσεις στους εργαζόμενούς τους.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι υφίστανται περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις οπότε και οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, όπως π.χ. με υπουργική απόφαση ή προεδρικό διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Ειδικά για την Συλλογική Σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να μην ισχύει πλέον η καθιέρωση της αργίας αυτής για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε ΣΣΕ η οποία έληξε και μετά την πάροδο της μετενέργειας, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως μόνο για την συγκεκριμένη επιχείρηση.


                                     Με συναδελφικούς χαιρετισμούς,


Ο Πρόεδρος                                                                                   Ο Γραμματέας
Ευάγγελος Στρατούρης                                                                 Στυλιανός Κορρές

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :