Παρασκευή, Ιανουαρίου 30, 2015

Εγκαίνια μεγάλης αλυσίδας βελγικής προέλευσης στην Νάξο.

Στο έργο του Άρθουρ Μίλερ “ο θάνατος του εμποράκου” κεντρικός ήρωας είναι ο εμποράκος Γουίλι Λόμαν, ένας άνθρωπος που αγωνίστηκε μια ζωή τίμια, μέχρι που η οικονομική κρίση έκανε φύλλο και φτερό τα όνειρα για την οικογένειά του. Άνεργος πια στα γεράματά του, με την αξιοπρέπεια του τσαλακωμένη, νιώθοντας ότι για.....
την κοινωνία και τον στενό περίγυρό του δεν είναι παρά ένας αποτυχημένος, έδωσε τέλος στη ζωή του.
Βαθιά και η δική μας οικονομική κρίση συνθλίβει καθημερινά κάθε λογής “εμποράκους” και τα όνειρά τους.
Τον αξιοπρεπή Γουίλι Λόμαν θυμήθηκα διαβάζοντας για τα χιλιάδες λουκέτα μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Κι εδώ, παρά τις αντοχές της τουριστικής οικονομίας  τα σημάδια της εμπορικής νέκρωσης είναι αρκετά έντονα. Εκτός από αυτό έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί η εισβολή πολυεθνικών εμπορικών ομίλων  

Οι γνωρίζοντες την αγορά εκτιμούν ότι το 70%-80% της καταναλωτικής δαπάνης σε τρόφιμα, ρουχισμό, είδη οικιακής χρήσης, καλλυντικά κ.α. κατευθύνεται στα ταμεία των ξένων αλυσίδων, χωρίς αυτά τα τεράστια ποσά να επανεπενδύονται στον τόπο.

Το πληθυσμιακό μέγεθος του νησίου μας δεν επιτρέπει την παρουσία τόσων μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, και δη πολυεθνικών, οι οποίες θα εξοντώσουν τις τοπικές επιχειρήσεις μιας και είναι αδύνατο να τις ανταγωνιστούν για πολλούς λόγους, διαμορφώνουν συνθήκες μονοπωλιακής ή ολιγοπωλιακής επικράτησης, με δυσμενέστατες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στην απασχόληση και στις τιμές των αγαθών που διαθέτουν.

Πέραν όμως, από τη θεσμική θωράκιση των μικρομεσαίων τοπικών εμπορικών επιχειρήσεων τόσο  η Περιφέρεια όσο και ο Δήμος , έχουν χρέος, πιστεύω, και έμπρακτα να τις στηρίξουν, πριν η κρίση τις αφανίσει κυριολεκτικά.

Και οι ίδιες οι τοπικές επιχειρήσεις πρέπει να δουν ΑΜΕΣΑ τα φαινόμενα αισχροκέρδιας.

Αν και υπέρμαχος τις ελεύθερης  ανταγωνιστικής  οικονομίας προτιμώ το <<παπούτσι από τον τόπο σου>>..

Το τσουνάμι έχει ξεκινήσει .....το βλέπει κανείς ; !!!!!!!!!!!


με εκτίμηση
Αναστάσιος Καλημέρης  
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΣΑΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ ΧΩΡΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ. Π.Χ. ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΝΑΞΟ 53, ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ 423, Η ΠΑΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΑΞΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ 8ΠΛΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΟΤΑΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΥΞΟΚΛΑΙΤΕ, ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.