Δευτέρα, Δεκεμβρίου 15, 2014

Υγεία στα μικρά νησιά, Υδατοδρόμια και Ογκολογικό στη συνέντευξη Τύπου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου

 Στα αποτελέσματα της κατ’ ιδίαν συνάντησής του με τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη και σε όσα συμφωνήθηκαν, σχετικά με τις δομές υγείας στα νησιά, αναφέρθηκε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Δευτέρα,  ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

Υγεία: Κίνητρα για την ενίσχυση των δομών υγείας στα μικρά νησιά

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Περιφερειάρχης, « ο  Υπουργός συμφώνησε στις....
παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο θεσμικό πλαίσιο, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία και την ενίσχυση με πρόσθετα κίνητρα των νησιωτικών δομών υγείας. Αυτό εντάσσεται σε αυτό που έχουμε θέσει ως στόχο από την αρχή της θητείας μας, να αναζητήσουμε τρόπους ενίσχυσης των δομών υγείας των μικρών νησιών και να μην ζούμε αυτόν τον παραλογισμό , να αναζητούμε συνέχεια γιατρούς για να τα στελεχώσουν. Ως πρώτη προτεραιότητα έχουμε θέσει τα νησιά μέχρι 500 κατοίκους, που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά το μεγάλο πρόβλημα να μένουν χωρίς κανένα γιατρό. Ο Υπουργός συμφώνησε και έδωσε εντολή στον Διοικητή της 2ης ΥΠΕ να συγκεκριμενοποιήσουμε τα κείμενα της τροπολογίας , με την οποία θα μπορέσουν να γίνουν αυτές οι παρεμβάσεις μόνο σε νησιωτικούς δήμους και να έχει συμμετοχή και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»
Με τον Υπουργό Υγείας συζητήθηκε επίσης το θέμα των εγκαταστάσεων του παλιού νοσοκομείου της Ρόδου. «Προκειμένου να ολοκληρωθεί και η παραχώρηση των χώρων για την μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων, μου ζητήθηκε να στηρίξουμε την κατασκευή ενός Αστικού Κέντρου Υγείας. Επ’ αυτού, συμφώνησα βεβαίως με τον Υπουργό, από τον οποίον ζήτησα επίσης την παραχώρηση στην ΠΝΑΙ ακινήτου στο νησί της Λέρου για την διήμερη φιλοξενία των παράτυπων μεταναστών» ανέφερε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Χατζημάρκος έκανε ακόμη  γνωστό ότι κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ με τις διορθώσεις που είχε συμφωνήσει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος μετά από την μεγάλη διένεξη που είχε με το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Το αποτέλεσμα είναι νομίζω το ορθόν» σημείωσε.

Υδατοδρόμια: «Βρώμικος πόλεμος και λάσπη χωρίς στοιχεία»

Απαντώντας σε θέματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των τοπικών ΜΜΕ, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στα ανώνυμα  δημοσιεύματα που διακινήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, σε ό,τι αφορά τις προγραμματικές συμβάσεις της ΠΝΑΙ με τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, για την κατασκευή υδατοδρομίων στα νησιά. Ειδικότερα, δήλωσε:
«Σε όλη μου την διαδρομή έχω αντιμετωπίσει μια πολύ συγκεκριμένη ομάδα τοπικών πολιτικών παραγόντων, ένα κομμάτι του τοπικού παραγοντισμού, μαζί με ένα κομμάτι των τοπικών ΜΜΕ, το οποίο με έχει πολεμήσει με νύχια και με δόντια στις περισσότερες πρωτοβουλίες μου. Θα σας θυμίσω, το τι τράβηξα  πριν από χρόνια, όταν σήκωσα το φορτίο με την Rayanair. Σήμερα, νομίζω πως αν πει κάποιος ότι η Ryanair φεύγει, όλοι θα τρέχουν να την σώσουν, για να μείνει εδώ με τα αεροπλάνα της.
Το ίδιο συνέβη με τον ΔΗΦΟΔΩ, όταν πήραμε την πρωτοβουλία που σήμερα μας δικαίωσε απολύτως. Ακριβώς το ίδιο γίνεται τώρα  και με τα υδατοδρόμια. Το ίδιο πολιτικό σύστημα, τα ίδια ΜΜΕ, να κάνουν τον ίδιο βρώμικο πόλεμο, χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καμία δόση αληθείας. Πετάνε λάσπη, μόνο και μόνο για να επιφέρουνε πλήγμα πολιτικό. Δεν θα πετύχουν τίποτα, διότι δεν υπάρχει κάτι για το οποίο κρυβόμαστε ή φοβόμαστε τον έλεγχο.  Είναι το ίδιο σύστημα και τα ίδια ΜΜΕ, όπου όταν είχαν τελεστεί εγκλήματα των 50 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είναι δηλωμένα, κάνανε τις «πάπιες» και δεν είδαν ποτέ τίποτα!  Τώρα κάναμε μια προγραμματική σύμβαση με τα Δημοτικά Λιμενικά  Ταμεία, η οποία αναφέρεται στο ανώτατο ποσό  - όπως άλλωστε όλες οι προγραμματικές συμβάσεις – που μπορεί να στοιχήσει στο κάθε νησί, το κάθε υδατοδρόμιο. Μέχρι σήμερα που μιλάμε δεν έχει ανατεθεί τίποτα, δεν έχει δαπανηθεί τίποτα. Επαναλαμβάνω: Η πρωτοβουλία μας θα προχωρήσει, τα νησιά μας θα αποκτήσουν υδατοδρόμια και τότε θα γίνει ο οικονομικός απολογισμός για κάθε προγραμματική σύμβαση, με πλήρη οικονομικά στοιχεία για κάθε υδατοδρόμιο . Και τότε, όλοι εκείνοι που κινούνται με αυτόν τον δόλιο τρόπο, θα έχουν μείνει με το όνειρο ότι θα μπορέσουν να επιφέρουν κάποιο πλήγμα στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αν αυτός ο βρώμικος πόλεμος με είχε φοβίσει, δεν θα ήμουν εδώ σήμερα. Αυτό το μήνυμα θα έπρεπε να το είχαν πάρει προ καιρού».

Ογκολογικό: «”Το  κατόπιν ενεργειών μου”, τους το κάνω δώρο»

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στην συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση και παρερμηνεία  της θέσης του σχετικά με το Ογκολογικό Τμήμα στο νοσοκομείο της Ρόδου, με αφορμή  πρόσφατες δηλώσεις του βουλευτή Δημήτρη Κρεμαστινού:
«Ο κ. Κρεμαστινός εν γνώσει του ψεύδεται συστηματικά και ασύστολα, όταν ισχυρίζεται ότι ο Περιφερειάρχης δεν θέλει το Ογκολογικό. Η θέση μου είναι απολύτως σαφής από όλες τις δηλώσεις και παρεμβάσεις μου. Πολύ περισσότερο όταν το περασμένο  καλοκαίρι είχα ζητήσει από το Περιφερειακό Συμβούλιο να μην κάνουν το έγκλημα να δηλώνουν συνεχώς στα υπουργεία ότι έχουμε οικονομικούς πόρους.  Εν γνώσει του ο κ. Κρεμαστινός ψεύδεται. Και με ύβρεις πια, διότι είναι σε πανικό, όλη αυτή η πολιτική σχολή που προέρχεται από το χρεοκοπημένο πολιτικό σύστημα. Αυτό το πολιτικό σύστημα έρχεται τώρα  να μας απειλήσει  για τον λογαριασμό που μας έστειλε. Δεν δήλωσα ποτέ και πουθενά ότι το Ογκολογικό δεν είναι στόχος μας. Είπα ακριβώς το αντίθετο. Ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε αυτή τη στιγμή ως Περιφέρεια είναι η υποχρηματοδότηση. Εναγωνίως αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση και τους προϋπολογισμούς μας. Προσέξτε λοιπόν την συμπεριφορά αυτών των «κυρίων», οι οποίοι, έχοντας θεσμικό ρόλο, δεν έχουν προσφέρει τίποτα στη αναζήτηση πόρων. Το μόνο που κάνουν, είναι να στέλνουν επιστολές  στους υπουργούς και να τους λένε «έχουμε λεφτά».  Αυτή είναι η μόνη τους «βοήθεια».  Όπως τώρα, που ο καθηγητής στέλνει επιστολή στον Υπουργό Υγείας και του λέει «πιέστε τον Περιφερειάρχη  να βάλει τα χρήματα για το Ογκολογικό  από ίδιους πόρους». Του λέει ότι έχουμε λεφτά, την ώρα που εμείς πηγαίνουμε στα υπουργεία και ζητάμε αύξηση των προϋπολογισμών μας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μην τυχόν και χάσουν  το «κατόπιν ενεργειών μου». Τους το κάνω δώρο. Είναι η δόξα τους, ο τρόπος με τον οποίο έμαθαν να πολιτεύονται . Είναι η διαδρομή που ακολούθησαν και κατέστρεψαν αυτή τη χώρα. Και νομίζω ότι καλό θα είναι να γίνουν χρήσιμοι για μια φορά και να ζητήσουν, στην επόμενη Συνταγματική Αναθεώρηση,  να τεθεί και ένα όριο ηλικίας. Την ανάγκη να έχουμε Ογκολογικό θα την υπηρετήσουμε, χωρίς να λέμε παραμύθια για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.  Εμείς είπαμε στους πολίτες την αλήθεια. Το έργο δεν είναι ενταγμένο γιατί δεν έχει μελέτη».


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :