Τετάρτη, Οκτωβρίου 08, 2014

Νίκος Λεβογιάννης: Ο Κώστας Λατίνας θα μείνει στη μνήμη του λαού της Νάξου ως ένας αγωνιστής δήμαρχος

Κώστας Λατίνας
ο μακροβιότερος δήμαρχος Νάξου μετά την απελευθέρωση
έφυγε απ’ τη ζωή - θα μείνει στη μνήμη του λαού της Νάξου
ως ένας αγωνιστής δήμαρχος

            Ο Κώστας Λατίνας διετέλεσε Δήμαρχος Νάξου (1980-1990) την περίοδο που η Τοπική αυτοδιοίκηση πήρε ουσιαστικά στα χέρια της την τοπική εξουσία. Με ένα δήμο με υποτυπώδεις υποδομές, με ελάχιστο προσωπικό, ανταποκρίθηκε με επιτυχία στις αυξημένες απαιτήσεις εκείνης της περιόδου και αξιοποίησε στο έπακρο και προς όφελος του.....
νησιού όλες τις ευκαιρίες και προϋποθέσεις που δημιουργήθηκαν. Μπήκαν τότε οι βάσεις για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων της δεκαετίας του 1980-1990, που άλλαξαν την όψη της Νάξου και δημιούργησαν τη μεγάλη ανάπτυξη του νησιού σε όλα τα επίπεδα. Τότε άνοιξαν ουσιαστικά οι «πύλες» της Νάξου στον τουρισμό.
            Έργα όπως η ύδρευση και η αποχέτευση της πόλης της Νάξου, ο εκσυγχρονισμός των λιμενικών εγκαταστάσεων, η διαπλάτυνση της παραλίας, η διάσωση της Ναυτιλιακής «ΑΝΕ Νάξος», κορμός τότε της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας του νησιού με τον Πειραιά, το αεροδρόμιο, το κτίριο της σχολής Ουρσουλινών, το φράγμα της Φανερωμένης, τα εσωτερικά δίκτυα αποχέτευσης στην πόλη, οι πλακοστρώσεις και άπειρα μικρά έργα, έχουν τη σφραγίδα, τους σκληρούς αγώνες και τη μαχητικότητα του Κώστα Λατίνα.
            Παρών ο αγωνιστής δήμαρχος όπου τον καλούσε το συμφέρον του νησιού. Παρών στις κινητοποιήσεις των Κυκλαδιτών στους αγώνες ενάντια στην κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κάρυστο Ευβοίας (Μάης 1981), παρών στους αγώνες της ΟΝΑΣ στην Αθήνα για το νοσοκομείο, για το σμυριδικό, για την ανάπτυξη του νησιού).
            Ο Κώστας Λατίνας ήταν δήμαρχος της πράξης, της δράσης, δήμαρχος -εργάτης, δήμαρχος - λαϊκός αγωνιστής. Τον θυμάμαι να κρέμεται με σχοινιά στα πηγάδια ύδρευσης της Χώρας στον κάμπο των Εγκαρών για να λύνει άμεσα τα προβλήματα που παρουσιάζονταν.
            Η μαχητικότητά του ήταν στοιχείο της προσωπικότητάς του. Όταν διεκδικούσε την επίλυση των προβλημάτων της Χώρας και του νησιού ήταν δύσκολο να τον αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε συνομιλητής του, Υπουργός, βουλευτής, Νομάρχης, Έπαρχος.
            Ο Κώστας Λατίνας δεν ήταν μόνο Δήμαρχος της Χώρας, πρωταγωνιστούσε και στους αγώνες των χωριών, στους αγώνες της ΟΝΑΣ, των ναξιώτικων Συλλόγων, των εργατικών σωματείων, των σμυριδεργατών, των αγροτών, των ψαράδων, αλλά και στους αγώνες των άλλων νησιών των Κυκλάδων.
            Ο Κώστας Λατίνας ήταν, άνθρωπος του λαού, παιδί του λιμανιού, γόνος λαϊκής οικογένειας, σπουδαίος καπετάνιος, έξοχος αθλητής - ποδοσφαιριστής και άριστος οικογενειάρχης.  Παρέμεινε σ’ όλη του τη ζωή ένας λαϊκός αγωνιστής, ενεργός πολίτης και γνήσιος δημοκράτης.
            Όσοι τον γνωρίσαμε από κοντά, όσοι είχαμε την τύχη να συμπορευτούμε μαζί του σε κοινούς αγώνες για το τόπο και τον λαό, του χρωστάμε πολλά, γιατί δίδασκε με τη σεμνότητα, την ανιδιοτέλεια, το πάθος και τη μαχητικότητά του.

                                                Θα τον θυμούμαστε πάντα
                       
                        Νίκος Λεβογιάννης – πρώην Βουλευτής


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :