Δευτέρα, Οκτωβρίου 13, 2014

Οι φύλακες άγγελοι των νησιών μας - Μια ακόμα μάχη με τα κύματα (βίντεο)

Το καλοκαίρι τα νησιά μας βρίσκονται στο κέντρο της προσοχής λόγω του τουρισμού, καθώς όλοι έρχονται σ' αυτά για να απολαύσουν τον ήλιο και την θάλασσα.
Για μας τους νησιώτες όμως, τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο... ειδυλλιακά. Ειδικά τον χειμώνα, όπου οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες είναι αισθητά μειωμένες και οι κάτοικοι των.....
μικρών νησιών μπορεί να μείνουν αποκομμένοι για πολλές μέρες, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Υπάρχουν όμως κάποιοι που έχουν αναλάβει τον ρόλο του... φύλακα άγγελου των νησιών μας...
Κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν από χειμώνα ή καλοκαίρι, μέρα ή νύχτα, γιορτές και αργίες, φουρτούνες και κακοκαιρίες...
Κάποιοι που είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το οποιοδήποτε περιστατικό, από το πιο σοβαρό, όπως ένα ναυτικό ατύχημα, μέχρι το πιο καθημερινό, όπως η μεταφορά μίας εγκύου στο πλησιέστερο νοσοκομείο.
Ο λόγος για το πλήρωμα του Ναυαγοσωστικό Σκάφους 511 του Λιμεναρχείου Σύρου, αυτών των οκτώ ανθρώπων που έχουν αναλάβει αυτόν τον πολύ δύσκολο, αλλά και τόσο απαραίτητο ρόλο.
Η κάμερα του Cyclades24 WEB TV βρέθηκε στο συγκεκριμένο σκάφος και σας παρουσιάζει ένα αφιέρωμα σ' αυτούς τους αφανείς ήρωες, στους φύλακες άγγελους των νησιών μας.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και ιδιαιτέρως τον Λιμενάρχη Σύρου, Πλοίαρχο ΛΣ Νίκο Σκευοφύλακα, για την άδεια που μας δόθηκε να επιβιβαστούμε στο σκάφος και να επιμεληθούμε αυτό το αφιέρωμα.
Απολαύστε το...

ΤΟ Ν/Γ 511 και ο πολλαπλός ρόλος του (πλούσιο φωτογραφικό αφιέρωμα στο τέλος του άρθρου)
Το Ν/Γ 511 (lambro halmatic 60) παραλήφθηκε από το Λιμενικό Σώμα το 1997 και τέθηκε σε υπηρεσία το 1998 όταν και απεστάλη στη Σύρο . Είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο από grp (πολυεστέρα) και αποτελεί το πρώτο από τα 10 σκάφη αυτού του τύπου που κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα από την MOTOMARINE ενώ ο σχεδιασμός του είναι βασισμένος στο ARUN HALMATIC του ομίλου VOSPER .
To σκάφος έχει την ιδιότητα να επανέρχεται σε όρθια θέση ακόμα και αν ανατραπεί λόγω του σχεδιασμού του αλλά και της καρίνας του η οποία είναι κατασκευασμένη από μολύβι. Το Ν/Γ 511 φέρει δυο κινητήρες man του εξασφαλίζουν την υπηρεσιακή ταχύτητα των 18 κόμβων και μέγιστη περί τους 22 κόμβους . Η εμβέλεια του είναι 350 ν.μ και φέρει εξοπλισμό διάσωσης –πυρόσβεσης και ένα ραντάρ ναυτιλίας.
Το σκάφος όταν επιχειρεί επανδρώνεται από 7 μελές πλήρωμα και στην παρούσα χρονική περίοδο υπηρετούν σε αυτό συνολικά 8 άτομα. Κύρια αποστολή του Ν/Γ 511 είναι η παροχή βοήθειας σε κινδυνεύοντα στη θάλασσα άτομα, πλοία, πλοιάρια, λέμβους ή άλλα θαλάσσια μέσα και αεροσκάφη.
Επιπρόσθετη αποστολή του είναι:
- Η μεταφορά ατόμων που χρειάζονται άμεση βοήθεια (ασθενείς - τραυματίες) με τη συνοδεία ιατρού Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)
- Η πρόληψη και καταστολή κάθε παράνομης πράξης στον θαλάσσιο χώρο
- Ο έλεγχος συμμόρφωσης πλοίων σε θέματα ασφάλειας ναυσιπλοΐας - Η ενεργοποίησή τους σε θέματα δημόσιας τάξης και κρατικής ασφάλειας
- Η πρόληψη ρύπανσης και η αντιμετώπισή της
- Η διενέργεια νηοψιών
- Η ανάληψη κάθε άλλης ενέργειας που άπτεται των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και αποσκοπεί στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας
- Οι αποστολές που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας
Περιοχή δικαιοδοσίας του Ν/Γ 511 όταν αυτό εκτελεί περιπολίες είναι η θαλάσσια περιοχή δικαιοδοσίας του Λ/Χ Σύρου στο οποίο υπάγεται ,δηλαδή η θαλάσσια περιοχή πέριξ ν.Σύρου –ν.Γυάρου-ν.Σερίφου και ν.Κύθνου . Το σκάφος επεκτείνει τους πλόες του πέραν της περιοχής δικαιοδοσίας του όταν διαταχτεί από την 6ΠΕΔΙΛΣ ή την διοίκηση του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και ανάλογα την περίσταση. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει επιχειρήσει στο Κεντρικό Αιγαίο στο Ικάριο αλλά και το Κρητικό το Μυρτώο και το Ιόνιο πέλαγος.
Το πλήρωμα του σκάφους βρίσκεται σε άμεση επιχειρησιακή ετοιμότητα 24 ώρες το 24 ωρο και όταν απαιτηθεί ο απόπλους του για οποιοδήποτε λόγο, το σκάφος αποπλέει εντός 15 λεπτών τις πρωινές ώρες (0700-1500) και εντός 30 λεπτών οποιαδήποτε άλλη στιγμή τoυ 24ώρου. Για εκείνους δεν υπάρχει μέρα χαλάρωσης και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν από το κινητό τους τηλέφωνο ούτε για μια στιγμή. Οι λέξεις αργία , Σαββατοκύριακο ,εορτές , είναι για αυτούς μέρες σαν όλες τις άλλες και δεν είναι λίγες οι φορές που η έλευση του νέου έτους τους βρήκε εν πλω και όπως λένε χαρακτηριστικά οι αργίες είναι για τους άλλους.
Το Ν/Γ 511 μπορεί να εκτελέσει πλόες με ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες και έχει δοκιμαστεί πολλές φορές σε ταξίδια με θάλασσα 9 μποφώρ. Το σκάφος όταν τα υπόλοιπα πλωτά του Λιμενικού αλλά και σχεδόν όλα τα ιδιωτικά αδυνατούν να ταξιδέψουν λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών , αυτό αποπλέει και εκτελεί κάθε είδους αποστολή για την οποία θα λάβει διαταγές.
Όταν εκτελεί επιχείρηση έρευνας διάσωσης το σκάφος αναλαμβάνει τον συντονισμό του έργου έρευνας και διάσωσης υπό την εποπτεία και τις διαταγές του ΕΚΣΕΔ τη συνεργασία με τα παραπλέοντα πλοία καθώς και άλλους φορείς, υπηρεσίες και ιδιώτες που υποχρεούνται ή προσφέρονται να συνδράμουν σε περίπτωση ατυχήματος στον θαλάσσιο ευθύνης της χώρας.
Το Ν/Γ 511 δεν συνδράμει απλά όσους έχουν ανάγκη και βρίσκονται σε κίνδυνο στο Νότιο Αιγαίο και Ικάριο αλλά αποτελεί το μέσο διασφάλισης της εθνικής κυριαρχίας στην περιοχή αποτρέποντας με την παρουσία του κάθε πιθανή προκλητική ενέργεια ή ναυτικό ατύχημα το οποίο θα τύχει εκμετάλλευσης από τους εξ ανατολάς γείτονες μας, με κύριο σκοπό να αμφισβητηθούν τα δικαιώματα της χώρας μας στη θάλασσα.
Αυτό εξάλλου έχει αποδειχτεί και στην πράξη καθώς όποτε υπήρξε ανάγκη παροχής βοήθειας σε Τούρκικο πλοίο το Ν/Γ 511 ήταν πάντα εγκαίρως στο σημείο που έπρεπε και σε 2 περιπτώσεις επενέβη δραστικά. Την πρώτη φορά κατά την διάρκεια συνοδείας Τουρκικών ιδιωτικών σκαφών στο Ικάριο πέλαγος απέτρεψε την τελευταία στιγμή την πρόσκρουση σε βραχονησίδα σκάφους με μηχανική βλάβη και ενώ έπνεαν άνεμοι 8 bf ρυμουλκώντας το σε ασφαλές απάνεμο σημείο, ενώ την δεύτερη φορά κατά την προσάραξη του Τουρκικού Φ/Γ ΄΄YUSUF CEPNIOGLU΄΄ σε βραχώδη ακτή της Μυκόνου, το Ν/Γ 511 έφτασε εγκαίρως και διέσωσε εν μέσω θαλασσοταραχής 10 μέλη του πληρώματος οι οποίοι εγκατέλειψαν με σωσίβια σχεδία όταν διαπίστωσε ότι το πλοίο είχε πάρει επικίνδυνη κλίση.
Σημειώνεται ότι και στις δυο περιπτώσεις τα σχόλια του Τουρκικού τύπου ήταν ιδιαιτέρως εγκωμιαστικά. Το πλήρωμα του σκάφους εκτός από υψηλό φρόνιμα και επαγγελματισμό διακατέχεται από κοινωνικές ευαισθησίες και βρίσκεται δίπλα στους νησιώτες όποτε απαιτηθεί. Όταν για παράδειγμα στην μεγάλη πυρκαγιά της Σερίφου το καλοκαίρι του 2013 κατά την οποία κινδύνευσαν άνθρωποι και περιουσίες, χρειάστηκε να μεταφερθούν άμεσα από τη Σύρο πυροσβέστες και ο εξοπλισμός τους , κανένα σκάφος δεν αναλάμβανε την αποστολή για γραφειοκρατικούς και άλλους λόγους .
Το Ν/Γ 511 ανέλαβε την αποστολή αφού το πλήρωμα δέχτηκε εθελοντικά κι ενώ όλοι τους ήταν σχεδόν 48 ώρες ξάγρυπνοι προερχόμενοι από αποστολή στις Νότιες Κυκλάδες. Αποφάσισαν να παρακάμψουν τους προς όφελος τους εργασιακούς κανονισμούς, να ξεχάσουν την κόπωση τους και να βοηθήσουν κι εκείνοι το νησί της Σερίφου και τους κατοίκους του .
Η οικονομική κρίση που ταλανίζει την χώρα έχει επηρεάσει και το Λιμενικό Σώμα το οποίο έχει περιορισμένα κονδύλια για τη συντήρηση των επιχειρησιακών μέσων του. Στην περίπτωση του Ν/Γ 511 το πλήρωμα έχει καταφέρει με πολύ κόπο και με δαπάνες από τους ιδίους να διατηρεί σε άριστη κατάσταση το σκάφος και σ΄ αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά του απερχόμενου Λιμενάρχη, Πλοιάρχου ΛΣ Νίκου Σκευοφύλακα ο οποίος με προσωπικές ενέργειες μερίμνησε να βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια από ευγενείς χορηγούς ώστε τον περασμένο Απρίλιο να δεξαμενιστεί το σκάφος και να γίνουν εκτεταμένες εργασίες επισκευών και συντήρησης.
Το πλήρωμα ανέφερε ότι καθοριστικό ρόλο στην επιχειρησιακή ετοιμότητα του Ναυαγοσωστικού έχουν οι εξωτερικοί συνεργάτες, τεχνικοί και άλλοι ιδιώτες, αλλά οι 2 άνθρωποι οι οποίοι έχουν προσφέρει τα μέγιστα τα τελευταία 15 χρόνια είναι ο Μηχανικός Μιχάλης Παλαμάρης και ο Ηλεκτρολόγος Αντώνης Δαλμυράς οι οποίοι έχουν δαπανήσει ανυπολόγιστα χρηματικά ποσά σε ανταλλακτικά και εξαρτήματα και αμέτρητες εργατοώρες, ευρισκόμενοι άμεσα παρόντες σε κάθε ανάγκη που θα προκύψει. Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνο βοηθούν αλλά και ουδέποτε ζήτησαν το παραμικρό αντάλλαγμα για εκείνους ή κάποιον δικό τους…. και αυτό πρέπει να αναφερθεί γιατί τέτοιοι άνθρωποι σπανίζουν στις μέρες μας. Το πλήρωμα αισθάνεται την ανάγκη να τους ευχαριστήσει δημόσια μέσω του Cyclades 24 .
Τα 16 χρόνια που βρίσκεται στην υπηρεσία του πολίτη ,το Ν/Γ 511 έχει συμμετάσχει και έχει εκτελέσει επιτυχώς κάθε είδους επιχείρηση στη θάλασσα και έχει λάβει εγκωμιαστικά σχόλια από την κοινή γνώμη, τα ΜΜΕ και την ηγεσία του ΛΣ –ΕΛ.ΑΚΤ για την συνολική προσφορά του.
http://cyclades24.gr/2014-01-15-09-42-24/2014-01-15-10-12-59/afieromata/item/15166-oi-fylakes-aggeloi-twn-nisiwn-mas.html


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :