Τετάρτη, Ιουλίου 16, 2014

Επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου στη Νάξο

Η κυβέρνηση συστηματικά υποβαθμίζει το περιβάλλον και τηνενέργεια, συστατικά στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης στη Νάξο
Επίσκεψη του Νίκου Συρμαλένιου στο νησί
«Το περιβάλλον και η ενέργεια είναι δύο παράμετροι που θα έπρεπε ν/ αποτελούν συστατικά στοιχεία της βιώσιμης ανάπτυξης στη Νάξο, όπως και σε όλο το νησιωτικό χώρο. Δυστυχώς με τις πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, με το μοντέλο της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης που κυριάρχησε, το περιβάλλον υποβαθμίστηκε και η ενέργεια σπαταλήθηκε», δήλωσε μεταξύ άλλων ο.....
 βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Ημερίδα της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) με θέμα "Περιβάλλον και Ενέργεια στη Νάξο", που έλαβε χώρα στις 12 Ιουλίου.

Στον χαιρετισμό του ο Ν. Συρμαλένιος, μεταξύ άλλων, είπε: «Το θέμα του περιβάλλοντος δεν θα πρέπει ν/ αντιμετωπίζεται μόνο από τη σκοπιά των αναγκαίων περιβαλλοντικών υποδομών (πχ απορρίμματα), αλλά συνολικά ως μία οικονομική παράμετρος που σχετίζεται άμεσα με όλες τις πολιτικές που συντελούν στη βιώσιμη-αειφόρο ανάπτυξη. Σε σχέση με τον ΧΥΤΑ Νάξου, για τη χωροθέτηση του οποίου είχαμε ψηφίσει υπέρ πολλά χρόνια πριν στο νομαρχιακό συμβούλιο, αυτό έγινε με την προϋπόθεση της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έγινε, αφού όπως είπε και ο δήμαρχος, τώρα εκπονείται η σχετική μελέτη. Αυτό σημαίνει ότι, χωρίς την ολοκληρωμένη διαχείριση ο ΧΥΤΑ δεν θα λειτουργήσει ως ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), αλλά ως ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια να κορεστεί και να καταστραφεί, μετατρεπόμενος πάλι σε ΧΑΔΑ.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, θα ήθελα να αναφερθώ στα μεγάλα βιομηχανικά αιολικά πάρκα, τα οποία εγκρίθηκαν από το ΥΠΕΚΑ, παρά την αντίθεση τόσο της Περιφέρειας όσο και των Δήμων. Εμείς αντιταχθήκαμε από την πρώτη στιγμή, φέραμε το θέμα στη Βουλή με την Επίκαιρη Ερώτησή μας που συζητήθηκε το χειμώνα, καταψηφίσαμε το νόμο που επικυρώνει την έγκριση τους πριν δύο βδομάδες. Δεν διαφωνούμε με την αξιοποίηση των ΑΠΕ, διαφωνούμε με τη λογική εγκατάστασής τους χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό, χωρίς σεβασμό στο νησιωτικό τοπίο, χωρίς κοινωνική συναίνεση, χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα. Τελικά το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι, η εκπλήρωση του ευρωπαϊκού πλάνου (20-20-20) και η εξυπηρέτηση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και ιδιωτικών ομίλων.
Αν όμως καταστραφεί, αυτό που όλοι λέμε, τα δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του αιγαιακού μας χώρου (το περιβάλλον και ο πολιτισμός), τότε υπονομεύουμε και καταστρέφουμε μακροπρόθεσμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και τον τουρισμό μας..."

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νάξο, ο Ν. Συρμαλένιος επισκέφθηκε την Απείρανθο, ενώ τη Δευτέρα 14/7 είχε εκτενή ενημερωτική συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο, με θέμα αιχμής τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων στο νησί. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου και ο πρόεδρος Β. Στρατούρης μας ενημέρωσαν αναλυτικά για τις προοπτικές ανοίγματος στη Νάξο, τόσο του LDL 1.200 τμ, όσο και υπεραγοράς 1.080 τμ συμφερόντων Ολλανδικής εταιρείας, κάτι που θα πλήξει ανεπανόρθωτα εκατοντάδες μικροεπαγγελματίες και εμπόρους.
Από την πλευρά μας ενημερώσαμε για τις πρακτικές που ακολουθούντο μέχρι σήμερα με τις αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, τα "παράθυρα" που χρησιμοποιούσαν τα πολυκαταστήματα για την ντε φάκτο νομιμοποίησή τους και τη θέση μας ως γραμμή άμυνας, αυτά να αδειοδοτούνται αποκλειστικά εκτός πόλεων και οικισμών, έτσι ώστε ο μεγάλος όγκος των καθημερινών συναλλαγών να διενεργούνται με τα εμπορικά καταστήματα που βρίσκονται εντός πόλεων και του οικιστικού ιστού. Σε κάθε περίπτωση, εμείς από την πλευρά μας, γνωρίζοντας το απόλυτα δυσμενές πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών που δίνουν τα πάντα στο όνομα της απελευθέρωσης των αγορών και των επαγγελμάτων, δηλώσαμε ότι θα παρέμβουμε με βασικό επιχείρημα τη νησιωτική ιδιαιτερότητα μέχρι και το επίπεδο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Τέλος τη Δευτέρα ο βράδυ ο Νίκος Συρμαλένιος παρευρέθηκε στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του πολιούχου της Νάξου Αγίου Νικόδημου του Αγιορείτη.

15/7/2014
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :