Πέμπτη, Ιουλίου 24, 2014

Πάνω από 19 εκατ. οι τουρίστες φέτος στην Ελλάδα - «Θολό» το τοπίο για το 2015

Της Στεφανίας Σούκη 
 Μπορεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να ετοιμάζεται μέσα στον επόμενο μήνα να αναθεωρήσει για μία ακόμη φορά προς τα πάνω τις προβλέψεις για τις διεθνείς αφίξεις σε επίπεδα άνω των 19 εκατομμυρίων για το 2014, το σκηνικό ωστόσο είναι ιδιαίτερα ''θολό'' για το 2015, την ίδια στιγμή που επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ μπορεί να μείνουν στα χαρτιά λόγω των περιοριστικών όρων που....
θέτει η Ε.Ε. ως προς το νέο επενδυτικό πλαίσιο.

«Σε γενικές γραμμές, είναι μέγα επίτευγμα για τη χώρα, όταν φλέγεται το ... σύμπαν στην ευρύτερη περιοχή μας- ήδη πολλές εταιρείες ακυρώνουν πτήσεις από το Τελ Αβίβ- να συνεχίζει να βελτιώνει τις επιδόσεις της στον τουρισμό, αναθεωρώντας μάλιστα συνεχώς προς τα πάνω τις προβλέψεις», επεσήμανε χτες χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Α. Ανδρεάδης στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με σκοπό την υλοποίηση ερευνών σχετικά με τη συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία.

«Ωστόσο, οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες και ευάλωτες, έχουμε πολλούς αστάθμητους παράγοντες για την επόμενη χρονιά και το 2015 είναι θολό, αφού οι γενικότερες συνθήκες μάλλον θα επιδεινωθούν παρά θα βελτιωθούν. Ας μη νομίζουμε ότι κάθε χρόνο θα ανεβαίνουμε κατά 1-2 εκατομμύρια αφίξεις. Θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη προσοχή ως προς τις τιμές αλλά και το επίπεδο υπηρεσιών που παρέχουμε στον τουρισμό». Προς την κατεύθυνση αυτή, μάλιστα ο ΣΕΤΕ ετοιμάζεται να ανακοινώσει δείκτες ικανοποίησης πελατών σε συνεργασία με τον γνωστό οργανισμό Review Pro ώστε να υπάρχει και ένα πιο αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης των ελληνικών προορισμών με αντίστοιχους ξένους όπως π.χ. την Αθήνα με τη Βαρκελώνη και την Κωνσταντινούπολη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη με την Ιμπιζα και τη Νότια Γαλλία κ.ο.κ.

Οι αφίξεις

Ως προς τις αφίξεις για την εφετινή χρονιά, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ «με βάση και τα στοιχεία κίνησης του Ιουλίου θα κάνουμε μία επανεκτίμηση μέσα στον Αύγουστο των 19 εκατ. αφίξεων (συν 2,2 εκατομμυρίων από την κρουαζιέρα) προς τα πάνω, ενώ για τα άμεσα έσοδα από τον τουρισμό οι εκτιμήσεις παραμένουν στα πέριξ των 13 δισ. ευρώ. Παράλληλα, περιμένουμε τα στοιχεία και από τις οδικές αφίξεις οι οποίες πέρυσι ήταν 5,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύρια ήταν ημερήσιες επισκέψεις που έχουν όμως πολύ μικρή κατά κεφαλή δαπάνη. Αυτό που βλέπουμε για εφέτος είναι ότι το μίγμα των πελατών έχει αλλάξει, με την Αθήνα ειδικά να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση και ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε επιπλέον 400.000 τουρίστες».

Η αύξηση του τουρισμού της Αθήνας πιστοποιείται και από το εξωτερικό, αν ληφθούν υπόψη τα χθεσινά νούμερα που ανακοίνωσε η STR Global σχετικά με τις πληρότητες στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία το μήνα Ιούνιο: Η Αθήνα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά, με ένα ποσοστό 19,9% και ποσοστό πληρότητας στο 88,2% και ακολουθεί το Βουκουρέστι με αύξηση κατά 11,3% και πληρότητες στο 74,5%.

Επισημαίνεται εδώ ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πεντάμηνο του 2014 παρατηρείται πτώση του μέσου εσόδου ανά άφιξη, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, αποδίδεται κυρίως στη μεγάλη αύξηση αφίξεων στην Αθήνα που έχουν μικρότερη διάρκεια σε σύγκριση με το μέσο όρο των διανυκτερεύσεων του συνόλου των επισκεπτών στους δημοφιλείς προορισμούς ανά την Ελλάδα. «Η μέση παραμονή στην Αθήνα είναι 3-4 ημερών, έτσι ενώ το ημερήσιο έσοδο είναι υψηλό, οι συνολικές δαπάνες είναι χαμηλότερες με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται χαμηλότερο μέσο έσοδο ανά άφιξη». Αυτός είναι και ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι εκτιμήσεις ως προς τα έσοδα των εισπράξεων για εφέτος διατηρούνται από τον ΣΕΤΕ σταθερές, στα 13 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό και με το γεγονός ότι Βαλκάνιοι επισκέπτονται σε ημερήσια βάση τη Βόρεια Ελλάδα για ψώνια, λογίζονται όμως ως αφίξεις του οδικού τουρισμού.

Ως προς τους επισκέπτες, οι βασικές αγορές για την Ελλάδα, αυτές δηλαδή της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας υπολογίζεται ότι θα έχουν μία αύξηση για το 2014 κατ' ελάχιστον 10%, με 2,8 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, 2,2 εκατομμύρια Βρετανούς και 1,1- 1,2 εκατομμύρια Γάλλους.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πενταμήνου της ΤτΕ αφίξεις από τη Γερμανία σημειώνουν μείωση στο πεντάμηνο «εικόνα ωστόσο η οποία θα ανατραπεί με βάση και τα στοιχεία του καλοκαιριού», όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης.

Οι Ρώσοι

Διαφορετική περίπτωση είναι αυτή των Ρώσων, οι αφίξεις των οποίων επηρεάζονται στη χώρα μας τόσο από τα γεγονότα στην Ουκρανία όσο και από τις διαφορές στην ισοτιμία ρουβλιού- ευρώ που έχει κάνει σαφώς ακριβότερα τα ταξίδια στη χώρα μας. «Από τη Ρωσία, το 2013 είχαμε μία αύξηση στις αφίξεις στο 1,35 εκατομμύρια, νούμερο για το οποίο είχαμε εκτιμήσει ότι θα έμενε στα ίδια επίπεδα εφέτος με πτώση όμως των εσόδων λόγω των εκπτώσεων που έγιναν στα τουριστικά πακέτα ώστε να αντισταθμισθούν ως ένα βαθμό οι διαφορές στις ισοτιμίες. Τελικά, η επιδείνωση της εικόνας και τα πρόσφατα γεγονότα στην Ουκρανία θα κατεβάσει το νούμερο των αφίξεων από Ρωσία στο 1,1- 1,2 εκατομμύρια και φυσικά μένει να δούμε και τις επιπλέον επιπτώσεις από πιθανές κυρώσεις που ενδεχομένως να υπάρξουν από την Ε.Ε. προς Ρωσία».

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι ξοδεύουν στη χώρα μας περισσότερα: Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, «οι δαπάνες στη χώρα μας ανά επισκέπτη αντιστοιχούν σε 1.000 ευρώ για τους Ρώσους ενώ οι αντίστοιχες των Γερμανών είναι στα 750 ευρώ, νούμερα ωστόσο που μπορεί να αλλάξουν αν οι δαπάνες υπολογισθούν ανά ημέρα». Ειδικά για τους Ρώσους εφέτος μπορεί να υπάρξει μία μείωση κατά 15%- 20%, η οποία θα αντανακλά και τη μείωση στην ισοτιμία ρουβλιού- ευρώ.

Τα «αγκάθια» στις επενδύσεις

Όσον αφορά το ζωτικό κομμάτι των επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, υπάρχει μεν πολύ σοβαρό επενδυτικό ενδιαφέρον «ωστόσο μας ανησυχεί ιδιαίτερα το τι θα γίνει με το νέο επενδυτικό πλαίσιο και το νέο ΕΣΠΑ, δεδομένου ότι η ευρωπαϊκή οδηγία 651 θέτει πολύ πιο αυστηρούς όρους για το πώς μπορεί να επιδοτηθεί μία επιχείρηση από το νέο ΕΣΠΑ. Οι περιοριστικοί αυτοί όροι σχετίζονται για παράδειγμα με το μέγεθος των επιχειρήσεων (μικρές, μεσαίες, μεγάλες με πάνω από 250 εργαζόμενους ή πάνω από 50 εκατ. ευρώ τζίρο), τις συνδεδεμένες επιχειρήσεις, τις επενδύσεις που (δεν) μπορούν να υλοποιηθούν παράλληλα σε μία περιοχή κ.τ.λ..

«Είμαστε σε συνεχείς επαφές με τα υπουργεία Ανάπτυξης και Τουρισμού και απαιτούνται πρωτοβουλίες ακόμη και από τον Πρωθυπουργό, ώστε η Ελλάδα να ζητήσει εξαίρεση από τους συγκεκριμένους περιορισμούς,  ειδικά για νευραλγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός. Η εξαίρεση θα πρέπει να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για συγκεκριμένους τομείς, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας ειδικά σε μία περίοδο έκτακτης ανάγκης, όπως είναι αυτή που περνά η χώρα μας και να υπάρξει άριστη τεκμηρίωση του σχετικού αιτήματος. Ο στόχος που έχουμε θέσει ως κλάδος για επενδύσεις σε επιπλέον 150.000 νέες κλίνες και ανακαινίσεις άλλων 100.000 κλινών είναι δύσκολο να επιτευχθεί με τους περιοριστικούς όρους που θέτει αυτή την στιγμή η Ε.Ε..

Με τα φετινά νούμερα του Ιουλίου και του Αυγούστου πιάνουμε «ταβάνι» και για το λόγο αυτό είναι εύκολα κατανοητό ότι η χώρα χρειάζεται άμεσα να ανακαινίσει κλίνες, αν θέλει να πιάσει τους στόχους αύξησης του τουρισμού έως το 2021. Σημειωτέον ότι ανταγωνίστριες χώρες όπως η Τουρκία έχει θέσει ως στόχο τα 50 εκατομμύρια αφίξεις έως το 2023 (σ.σ. το αντίστοιχο νούμερο του 2013 ήταν στα 34,9 εκατομμύρια) με τη δημιουργία τουλάχιστον 300.000- 400.000 νέων κλινών.»

Υπενθυμίζεται εδώ ότι με βάση τον ''οδικό χάρτη για τον τουρισμό'' του ΣΕΤΕ και της Mc Kinsey το 2021 στόχος είναι ο τουρισμός να ξεπεράσει τα 24 εκατ. ετήσιες αφίξεις, προσφέροντας ετησίως άμεσα έσοδα 18 – 19 δισ. ευρώ. Η ανάγκη για επενδύσεις στο κομμάτι του τουρισμού είναι παραπάνω από επιτακτική αν ληφθεί επιπλέον υπόψη ότι, όπως ανέφερε ο κ. Ανδρεάδης, ο στόχος των 19 εκατ. αφίξεων είχε προβλεφθεί για το 2018, όπερ σημαίνει ότι ο σχεδιασμός είναι τρία χρόνια μπροστά.

Ως προς το επενδυτικό ενδιαφέρον, περιορίζεται στα εκτός Αθήνας σημεία (resorts) «γιατί εκεί εκδηλώθηκε πριν από μία διετία η ζήτηση. Από την άλλη, η ελληνική πρωτεύουσα έχει μηδενικά ποσοστά επιδοτήσεων, οι κλίνες δεν έχουν ανακαινισθεί από το 2004 και η Αθήνα έχει πράγματι τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα πολύ καλό ξενοδοχειακό προϊόν. Είναι προφανές ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα- είναι μία κλασική περίπτωση εξαίρεσης».
Σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, οι τελευταίες εγκρίσεις, του περασμένου μήνα, έχουν γίνει με τον παλιό επενδυτικό νόμο, με χαλαρότερα κριτήρια σε σχέση με αυτά που επιβάλει τώρα η Ε.Ε. και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν απεντάξεις δεδομένου ότι τα κονδύλια δεν επαρκούν.

Επιπλέον, ο ΣΕΤΕ επαναλαμβάνει την ανάγκη για συνταγματική κατοχύρωση των επενδύσεων στον κλάδο, που είναι εντάσεως κεφαλαίου: «Ο επενδυτής δεν προστατεύεται και δεν πρόκειται να δούμε σοβαρές επενδύσεις στον τουρισμό αν δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο με ορίζοντα δεκαετίας για θέματα όπως το φορολογικό πλαίσιο, το καθεστώς των αποσβέσεων, το χωροταξικό, ο ΦΠΑ, ένα ταχύτερο δικαστικό σύστημα κ.τ.λ.»

Οι πρωτοβουλίες του ΣΕΤΕ

Οσον αφορά τις πρωτοβουλίες του ΣΕΤΕ και τη συνεργασία με το ΚΕΠΕ, η πρώτη μελέτη που θα υλοποιηθεί θα είναι σε σχέση με τα 13 δισ. ευρώ των άμεσων εσόδων από τον τουρισμό στην Ελλάδα και των κεφαλαίων που τελικά παραμένουν στη χώρα ή επανεξάγονται. Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Ανδρεάδη, «στόχος παραμένει να αυξήσουμε όσο γίνεται παραπάνω την κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων. Ηδη είμαστε σε συνεννοήσεις με τις τράπεζες για να ενισχυθούν με κεφάλαια κίνησης οι καταναλώσεις προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, ώστε να βελτιωθεί ο πολλαπλασιαστής του ελληνικού τουρισμού με βάση και τα στοιχεία του Μητρώου Made in Greece που ετοιμάζεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και θα υπάρχει μέχρι τον Οκτώβριο κατά τις εκτιμήσεις στελεχών του ΥΠΑΝ».



Πηγή:  newmoney
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :