Σάββατο, Μαρτίου 22, 2014

Διευκρινίσεις για τη συνάντηση στο Υπ.Α.Α.Τ. και δήλωση Μανόλη Μαργαρίτη

Με αφορμή την ψήφιση νόμου 4235/2014 που αφορά στην εφαρμογή της Ενωσιακής Νομοθεσίας στον τομέα τροφίμων κ.α., ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο των Κτηνοτρόφων, τον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών και έμπειρα και καταρτισμένα πρόσωπα στους τομείς των τροφίμων και της γαλακτοβιομηχανίας, επισκέφθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε με νομοθετικές παρεμβάσεις να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παραγωγή και διακίνηση των παραδοσιακών ναξιώτικων τυριών, που έχουν κάνει γνωστό το νησί σε όλη την Ελλάδα. Η  αντιπροσωπεία της Νάξου με επικεφαλής το Μανόλη Μαργαρίτη, μετά από....
επισταμένη μελέτη του ζητήματος για τη διευκόλυνση των μικρών παραγωγών, ζήτησε, αντί της υποχρέωσης αδειοδότησης μέσα από το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο των τυροκομείων, τη δημιουργία μητρώου και την καταγραφή και παρακολούθηση των εν λόγω μονάδων.
Επίσης, απαίτησε τη θέσπιση της δυνατότητας χρήσης νωπού γάλακτος για παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα, που ωριμάζουν για πάνω από 2μηνες, πρακτική που ακολουθείται πάρα πολλά χρόνια έως σήμερα και εφαρμόζεται κατά κόρον σε γειτονικές χώρες. Και αυτό γιατί η χρήση νωπού γάλακτος είναι απαραίτητη για την παραγωγή των παραδοσιακών μας τυριών, στα οποία προσδίδει τα αυθεντικά και μοναδικά γευστικά χαρακτηριστικά.  Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή έχει θεσπιστεί και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Αμερικής και μπορεί να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για την κατανάλωση του τροφίμου, η οποία διασφαλίζεται από την μακρά περίοδο ωρίμανσής του (πάνω από 2 μήνες). Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι η χρήση μη παστεριωμένου γάλακτος.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ταυτόχρονα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ), με στόχο την απομόνωση των ωφέλιμων μικροβίων, τα οποία με πειραματικές τυροκομήσεις θα καλλιεργηθούν σε παστεριωμένο γάλα, εξασφαλίζοντάς του τη γεύση και τα χαρακτηριστικά του τυριού.
Κατόπιν της δημοσιοποίησης του θέματος και της έκδοσης σχετικών ανακοινώσεων από επικεφαλής υποψήφιων δημοτικών παρατάξεων, ο Δήμαρχος Μανόλης Μαργαρίτης δήλωσε τα εξής:
«Απέναντι σε αυτές τις εμπεριστατωμένες προτάσεις, τις οποίες καταθέσαμε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι οποίες μπορούν να δώσουν λύση στο σοβαρό ζήτημα της παραγωγής και διακίνησης των παραδοσιακών προϊόντων μας, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι πρόσφατα προέβησαν σε άστοχες, ανούσιες και επικοινωνιακού χαρακτήρα επιθέσεις. Αγνοώντας τα προβλήματα του τόπου και των δημοτών και απόντες από την τοπική πραγματικότητα, έρχονται σήμερα να κάνουν υποδείξεις και να κατακρίνουν τη μεθοδικότητα και την τακτική της Δημοτικής Αρχής, η οποία με συνέπεια, αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα μάχεται για τα δίκαια αιτήματα των παραγωγικών τάξεων, των Δημοτών, της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Σφυρίζοντας αδιάφορα τόσα χρόνια για ό, τι συνέβαινε στα νησιά μας, προσπαθούν σήμερα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να πείσουν τους δημότες για το δήθεν ενδιαφέρον τους, σχολιάζοντας τις επισκέψεις του Δημάρχου και των συνεργατών του, οι οποίοι αδιάλειπτα επί 3,5 χρόνια παρεμβαίνουμε δυναμικά στα αρμόδια υπουργεία προς όφελος των νησιών μας. Ανακόλουθοι των εξελίξεων και απόμακροι από την τοπική κοινωνία και τα προβλήματά της,  μεθοδεύουν τη διατήρησή τους στην επικαιρότητα, και στερούμενοι πολιτικών θέσεων και προτάσεων προβαίνουν στην υποβάθμιση της σημασίας των καίριων παρεμβάσεων του Δημάρχου, ο οποίος, ως οφείλει να πράττει, στέκεται πάντοτε αρωγός σε κάθε παραγωγική τάξη, πρωτεργάτης και συνδιεκδικητής των δίκαιων αιτημάτων των δημοτών μας.
Αν αυτή η στάση τους δεν υποκρύπτει προεκλογική σκοπιμότητα, τότε τι άλλο μπορεί να υποκρύπτει;
Ξεχνούν ή αγνοούν ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή μερίμνησε για να έρθει στην επιφάνεια το Σμυριδικό και ενεργώντας καταλυτικά να ξεκινήσει η πώληση σμύριδας μετά από απραξία 30 ετών! Ξεχνούν ή αγνοούν ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή έφερε στο προσκήνιο το θέμα ΚΕΓΕ και αναζητώντας τις πιο συμφέρουσες λύσεις για το δήμο, σήμερα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανέγερση Γεωργικής Σχολής στο Σαγκρί, έργο που έπρεπε να έχει ξεκινήσει πριν από 12 χρόνια! Ξεχνούν ή αγνοούν τις παρεμβάσεις της Δημοτικής Αρχής στο Υπουργείο Υγείας, που είχαν ως αποτέλεσμα την άρση της ενοποίησης του Νοσοκομείου μας με αυτό της Σύρου! Ξεχνούν ή αγνοούν τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής σχετικά με το θέμα του αεροδρομίου, θέμα το οποίο βρισκόταν σε χειμερία νάρκη τόσα χρόνια! Ξεχνούν ή μήπως αγνοούν; Και οι δύο περιπτώσεις επισύρουν πολιτικό ολίσθημα σε βάρος τους.
Αδιαφορώντας και αδρανώντας για τις δυσκολίες και τα προβλήματα των δημοτών και του δήμου, σήμερα ανενδοίαστα ανάγουν σε «προεκλογικό τέχνασμα» τη μέριμνα του Δημάρχου να διεκδικήσει τις βέλτιστες λύσεις στις αγωνίες των δημοτών και των παραγωγικών τάξεων και να αντιμετωπίσει πλείστα προβλήματα που ήταν «θαμμένα» στα συρτάρια των προηγούμενων διοικήσεων του Δήμου.

Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι ας αφήσουν τις στείρες αντιπαραθέσεις και τα επικοινωνιακά τερτίπια και ας επιδιώξουν  έναν γόνιμο προεκλογικό αγώνα. Αντί της στείρας αντιπαράθεσης, οφείλουν να γίνουν αρωγοί σε κάθε προσπάθεια για το καλό του τόπου μας. Η Δημοτική Αρχή είναι και θα παραμείνει προσηλωμένη στην παραγωγή έργου, με μεθοδικότητα, στοχευμένες κινήσεις και παρεμβάσεις για την προώθηση των συμφερόντων των Δημοτών, της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων». 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :