Πέμπτη, Φεβρουαρίου 20, 2014

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου

Εντυπωσιακό πολιτιστικό γεγονός αποτέλεσε η εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 το  πρωί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Στοάς του Βιβλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας.
Μετά από......
σύντομη θρησκευτική τελετή την οποία ετέλεσε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Τίτος Θεωνάς με την παρουσία και του Αρχιμανδρίτη πατέρα Γεωργίου Ρουσσάκη, έγινε και η κοπή της πίτας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Αντώνη Τζιώτη.
Στη συνέχεια η Γενική Γραμματέας κ. Χάϊδω Μουστάκη (με τρόπο λογοτεχνικό σχεδόν) παρουσίασε τα σημαντικά πεπραγμένα του Συλλόγου.
Κατόπιν παρουσιάστηκε ένα θεατρικό δρώμενο με ρόλους που υποδύθηκαν παιδιά του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση της κ. Φιλίππας Καραμολέγκου (η οποία μαζί με την κ. Ράνια Φουρλάνου διευθύνουν το παιδικό θεατρικό τμήμα του Συλλόγου Φιλωτιτών).
Στη συνέχεια έγινε η διανομή των τεμαχίων της βασιλόπιτας αρχικά στους επισήμους και μετά στο κοινό. Παραλαμβάνοντας ο καθένας το τεμάχιο της βασιλόπιτας, οι επίσημοι καθώς και οι πρόεδροι των ναξιακών συλλόγων της Αθήνας, εξέφραζαν τις ευχές τους προς τον Σύλλογο, τους βραβευόμενους νέους και το κοινό.
Κατόπιν έγινε η απονομή των τιμητικών διπλωμάτων στους επιτυχόντες νέους στις Ανώτατες και Ανώτερες Σχολές της πατρίδας μας κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.
Στους βραβευόμενους νέους φοιτητές δόθηκαν και από τρία βιβλία, τα εξής: «Το Φιλώτι και το Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μνημείο της Παναγίας της Φιλωτίτισσας» (του κ. Ιωάννη Ησαΐα), «Νοταριακές πράξεις Φιλωτίου Παπα-Στεφάνου Αρώνη (1716-1742) Τόμος Α'» των κ.κ. Στεφάνου Ήμελλου και Στεφάνου Ψαρρά» και «Το Γλωσσικό Ιδίωμα του Φιλωτίου της Νάξου» των κ.κ. Γιώργη Χουζούρη και Γιάννη Χουζούρη.
Από κάποιους ομιλητές (οι οποίοι εξέφραζαν και το γενικό πνεύμα των συγκεντρωμένων) έγινε τιμητική αναφορά στον αείμνηστο ακαταμάχητο πρόεδρο του Συλλόγου Φιλωτιτών Μιχάλη Κατσάνη.
Σημαντική αναφορά έγινε και για τη Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου στο Φιλώτι, (που στεγάζεται στο εκεί (ιδιόκτητο) Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου), Βιβλιοθήκη με σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα και με μετάκληση σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης αλλά και για την προσφορά της στα παιδιά και στους κατοίκους του χωριού. Με παρακίνηση του κ. Ανωμερίτη παιδιά της Α΄ και Β΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου Φιλωτίου είχαν γράψει παραμύθια που τα συγκέντρωσε και τα εξέδωσε ο κ. Ανωμερίτης σε βιβλίο με τίτλο «Η γοργόνα της Νάξου»  και αντίτυπα διένειμε στα παιδιά του Σχολείου αυτού.
Η εκδήλωση έκλεισε με νησιώτικη μουσική από τους νέους κ.κ.  Αντώνη Βλασερό και Μανώλη Τουμπακάρη.
Σημειώνουμε ότι ο Πρόεδρος κ. Τζιώτης ανακοίνωσε τις προσεχείς (αξιόλογες) δράσεις που έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Φιλωτιτών.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, οι βουλευτές κ. Μανώλης Γλέζος και κ. Νίκος Συρμαλένιος, ο Ακαδημαϊκός κ. Στέφανος Ήμελλος, ο πρώην Υπουργός και σημερινός Πρόεδρος του ΟΛΠ κ. Γιώργος Ανωμερίτης, ο πρώην Υπουργός κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο πρώην Ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Θεωνάς, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου κ. Λάζαρος Θεόφιλος, άλλα Αυτοδιοικητικά στελέχη, καθηγητές Πανεπιστημίου και λοιποί επιστήμονες, Πρόεδροι και στελέχη πολλών ναξιακών Συλλόγων της Αθήνας (και ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων κ. Νίκος Βερνίκος), οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Φιλωτιτών κ.κ. Τιμόθεος Βάσιλας και Γιώργος Μουστάκης, συγγενείς των βραβευομένων νέων φοιτητών και γενικά ένα μεγάλο πλήθος από ανθρώπους όλων των επαγγελματικών ενασχολήσεων και όλων των ηλικιών.
Στην εκδήλωση διετίθετο και το Ημερολόγιο του Συλλόγου Φιλωτιτών έτους 2014. Στη γραμματεία προσέφερε τις υπηρεσίες του (διάθεση ημερολογίου, είσπραξη συνδρομών κλπ.) ο  κ. Τάσος Κατσάνης.
Ήταν αξιόλογη η προαναφερθείσα εκδήλωση μέσα σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα που εν πολλοίς οφειλόταν και στην ικανότητα και στο ιδιαίτερο ύφος του διευθύνοντος την εκδήλωση Προέδρου κ. Τζιώτη, αλλά και το πρόγραμμα είχε μια υψηλή ποιότητα, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσία ανθρώπων καταξιωμένων στους τομείς δράσεις τους (με καταγωγή από το Φιλώτι οι περισσότεροι) και γενικά η παρουσία τόσου πλήθους, δείχνουν και τη δυναμικότητα του χωριού του Φιλωτιού, που αναδεικνύει τέτοιες προσωπικότητες και άξιους ανθρώπους, αλλά και τη δυναμικότητα του Συλλόγου να συσπειρώνει τους Φιλωτίτες και της Αθήνας και γενικότερα το σύνολο των Φιλωτιτών, αλλά και ότι υπάρχουν και πολλοί φίλοι των Φιλωτιτών που προσέρχονται στις εκδηλώσεις τους.
Ο αριθμός των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και βραβευθέντων στην εκδήλωση φτάνει στον αριθμό 37 και δείχνει τη δυναμικότητα του Φιλωτίτικου στοιχείου εντός και εκτός Νάξου και επίσης ο μεγάλος αριθμός των μαθητών στο Δημοτικό Σχολείου Φιλωτίου (και κατ’ επέκταση των παιδιών του Φιλωτιού στα Σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού) δείχνουν ότι το Φιλώτι είναι ένα ακμαίο χωριό του νησιού και διατηρεί τον πληθυσμό του και την ακμή του και προοδεύει και αποτελεί τη δεύτερη πληθυσμιακά οικιστική μονάδα μετά από την πρωτεύουσα του νησιού και αποτελεί το κεφαλοχώρι της κεντρικής και ορεινής Νάξου και συμβάλλει σημαντικά στην πρόοδο όλου του νησιού. Και ο Σύλλογος Φιλωτιτών, ένας άξιος δυναμικός και καταξιωμένος Σύλλογος, προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες και στους Φιλωτίτες Ναξιώτες των Αθηνών αλλά και στο ίδιο το Φιλώτι και στο νησί.

* Σημειώνουμε (χάριν ενημέρωσης) ότι η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου είναι η εξής:
Πρόεδρος:  Αντώνης Τζιώτης
Αντιπρόεδρος: Βασίλειος Α. Γρατσίας
Γενικός Γραμματέας: Χάιδω Μουστάκη
Ταμίας: Βασίλειος Βασιλάκης
Ειδικός Γραμματέας: Κυριακή Ν. Γρατσία.
Μέλη:
Ζανής  Βουδογιώργης, Μαρία  Δεσποτίδου, Αναστάσιος  Κατσάνης,  Μαρίνα Κοττάκη-Φακίνου, Ευαγγελία  Λιανοπούλου-Γρατσία, Ηλίας  Μανιός, Μάρω  Μουστάκη-Βλασερού, Εμμανουήλ Στ. Μουστάκης, Γεώργιος Ρουσάκης, Απόστολος Ψαρράς
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο αποτελούν οι : Γεώργιος Ρουσάκης (Ρούσος) (Πρόεδρος) και Μέλη οι: Μάρω Μουστάκη-Βλασερού και Αναστάσιος Κατσάνης.
      * Σημειώνουμε επίσης ότι κάθε Κυριακή απόγευμα στη λέσχη του Συλλόγου λειτουργούν τα χορευτικά του Συλλόγου και υπεύθυνες είναι οι: Μάρω Μουστάκη-Βλασερού και Μαρία Δεσποτίδου .

Γιάννης Λογαράς















Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :