Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

"Αργά Ξυπνήσατε!" διαμηνύει ο Σύλλογος Καμαρών Πάρου

Σ΄ αυτή τη φράση συμπυκνώνεται το δελτίο τύπου που λάβαμε από το Σύλλογο Καμαρών Πάρου, ο οποίος αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε τις τελευταίες μέρες σχετικά με την εγκατάσταση των νέων ανεμογεννητριών στην Πάρο διαμηνύει ότιoΣύλλογος και χωρίς τη συμπαράσταση κανενός άλλου φορέα του νησιού εδώ και χρόνια, είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα προέκυπταν και είχε προβεί σε νομικές ενέργειες. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Συλλόγου Καμαρών έχει ως εξής:
Φαίνεται ότι κάποιοι ξύπνησαν όψιμα και....
τώρα πλέον που επίκειται η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στην Πάρο, άρχισαν επιτέλους να θορυβούνται και να βγαίνουν από το βαθύ τους λήθαργο σχετικά με ένα ζήτημα που ο Σύλλογος Καμαρών είχε επισημάνει και για το οποίο είχε ενεργήσει αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε!

Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πάρο άρχισε το 1996. Από το 2002 ο Σύλλογος Καμαρών έκανε παρεμβάσεις προς τους φορείς του τόπου, τη Νομαρχία και τους λοιπούς φορείς της πολιτείας χωρίς τη συμπαράσταση κανενός άλλου φορέα του νησιού ή αντίστοιχου Συλλόγου.
Τώρα όμως ξύπνησαν κάποιοι και σκέφτηκαν ότι ενόψει της εγκατάστασης των νέων ανεμογεννητριών θα πρέπει να κάνουμε κάποια παρέμβαση. Η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών διέπεται από το γενικό δίκαιο και το ειδικό κάθε περιοχής.

Η Πάρος χωρίζεται στο παράκτιο δίκαιο και στο αντίστοιχο της ενδοχώρας. Όμως για την εγκατάσταση των ήδη λειτουργουσών ανεμογεννητριών στις Καμάρες δεν έχει ληφθεί υπ΄ όψιν, και γι΄ αυτό ο Σύλλογος Καμαρών έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας χωρίς τη συμπαράσταση ΚΑΝΕΝΟΣ άλλου φορέα του νησιού.
Καθώς οι υπό εγκατάσταση νέες ανεμογεννήτριες θα είναι τριπλάσιας ισχύος από αυτές των Καμαρών, θα προξενήσουν σε ένα μικρό νησί όπως η Πάρος, με μικρές αποστάσεις από τη μια κορυφή στην άλλη, αλυσιδωτά προβλήματα που οι κάτοικοι του νησιού θα τα αντιληφθούν μετά την εγκατάστασή τους.
Πάρα πολλοί, παρασύρονται από το γεγονός ότι έχουν επισκεφθεί περιοχές με ανεμογεννήτριες και λένε γιατί να μην εγκατασταθούν και στην Πάρο. Όμως άλλο είναι η εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας σε μια επίπεδη επιφάνεια πράσινη ή δασωμένη ή σε λόφους υψηλούς όπου η μια κορυφή απέχει αρκετά από την άλλη και άλλο πάνω σε βραχώδεις εκτάσεις με γυμνό ανάγλυφο όπου οι αποστάσεις από τη μια κορυφή στην άλλη είναι μικρές.

Άλλωστε ο νομοθέτης το έχει προβλέψει αυτό και γι΄αυτό τα κυκλαδονήσια υπάγονται στην τρίτη σειρά προτεραιότητας εγκαταστάσεως ανεμογεννητριών. Συνεπώς, θα πρέπει εάν θέλουμε να αποτρέψουμε την εγκατάστασή τους, να σταματήσουμε να βερμπαλίζουμε.
Να προσέξουμε τις ημερομηνίες εκδόσεως των αποφάσεων και να προσφύγουμε στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια μέσα στις τακτές προθεσμίες αφού προηγουμένως ελέγξουμε τη νέα νομοθεσία σε σχέση με την ήδη υπάρχουσα της ενδοχώρας του νησιού.
Ο Σύλλογος Καμαρών θα συμβάλλει εφόσον υπάρξει μια συστηματική προσπάθεια που δεν θα έχει ως στόχο προσωπικές επιδιώξεις ή συγκαλυμμένα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.
                                                             
  Για το Σύλλογο Καμαρών
                                                                  
Ο Πρόεδρος
                                                              
Δημήτριος Σκαραμαγκάς

Πηγή: 
www.psts.gr

http://cyclades24.gr/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :