Πέμπτη, Μαΐου 02, 2013

ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ : ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ Ε.Α.Σ. ΝΑΞΟΥ ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ

Ορμώμενοι της συνάντησης που έγινε στις 26-4-2013 στο δημαρχείο Νάξου  με θέμα την επικύρωση συμφωνίας μεταξύ Ε.Α.Σ Νάξου  και  ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρίας νιώσαμε  την υποχρέωση να εκφράσουμε την  θέση  και άποψη μας ,σαν εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας ,πάνω σε.........
αυτό  θέμα. Και αυτό γιατί μετά το τέλος αυτής της συνάντησης το αίσθημα που μας κυρίευσε ήταν έντονη ανησυχία και προβληματισμός.  


 Κατά αρχήν θα θέλαμε να πούμε ότι είναι καθ’ όλα αποδεκτό και ορθό να προσπαθεί κανείς να βρει λύσεις για το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται  υγεία -περίθαλψη στα νησιά . 
Η  Ε.Α.Σ Νάξου θέλησε να προσφέρει (τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ) καλύτερες παροχές υγείας στα μέλη της και όχι μόνο. (Παρεμπίπτοντος  αν θέλουν να προσφέρουν όπως λένε ,καλό θα ήταν να αγωνιστούν και αυτοί  να αποκτήσουμε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο ούτως ώστε να μην χρειάζονταν να διακομίζουμε το πλείστον των επειγόντων περιστατικών, αλλά να  αντιμετωπίζονταν εδώ και να μην είναι οι διακομιδές, το μείζον θέμα για όλους μας.) 

Σύμφωνα λοιπόν  με όσα ακούστηκαν στην παρουσίαση του ασφαλιστικού προϊόντος,  οι παροχές ήταν πολύ δελεαστικές και το αντίτιμο πολύ μικρό  . Θα αναφερθούμε παρακάτω γι’ αυτό .
Οι ανησυχίες μας  ξεκίνησαν όταν κατά την διάρκεια της συζήτησης  και με τις εύλογες  ερωτήσεις και τοποθετήσεις κατοίκων , άρχισαν να καταρρίπτονται    τα πιο βασικά επιχειρήματα τους πάνω στο καίριο κομμάτι των αεροδιακομιδών, όπως:

Το ελικόπτερο ή αεροπλάνο της εταιρίας δεν μπορεί να έρθει το βράδυ γιατί  τα πτητικά μέσα ιδιωτικών ασφαλιστικών, για τέτοιους λόγους   πετάνε μόνο  μισή ώρα πριν την ανατολή έως μισή ώρα μετά τη δύση του ηλίου

Τα αεροπλάνο της εταιρίας, επίσης δεν μπορεί να προσγειωθεί βράδυ και για έναν άλλο σημαντικό λόγο: γιατί το αεροδρόμιο μας δεν είναι πιστοποιημένο για νυκτερινές προσεγγίσεις και αναχωρήσεις
-Όταν υπάρχουν δυσμενής καιρικές  συνθήκες πάλι δεν πετάνε ,ούτε το ελικόπτερο ούτε το αεροπλάνο της εταιρίας.

Δεν μεταφέρουν ασθενή που δεν είναι σταθεροποιημένος, και απαιτούν από τον ιατρό του ΕΣΥ να υπογράψει πιστοποιητικό ότι ο ασθενής είναι σταθεροποιημένος και δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο η ζωή του (μα τότε ποιο το νόημα της διακομιδής; Από τη μία ο διευθυντής της ΕΑΣ δήλωσε ότι σκοπός του συμβολαίου είναι να σωθεί έστω και μια ζωή και από την άλλη η εταιρία δηλώνει ότι δεν αναλαμβάνει περιστατικά των οποίων κινδυνεύει η ζωή – πλήρης αντίφαση λοιπόν!)
- Δεν πετάνε  στις περιπτώσεις που αναλάβει την διακομιδή το ΕΚΑΒ . Σε ερώτημα πάνω σ’αυτό , μας διευκρίνισαν ότι αν το ΕΚΑΒ διακομίσει το περιστατικό με πλωτό μέσο ή ακόμα και με το πλοίο της γραμμής, πάλι δεν έρχονται (άρα καμιά από τις 300 και πλέον διακομιδές που έγιναν πέρυσι από το ΕΚΑΒ με πλωτά και εναέρια μέσα δεν θα εξυπηρετούνταν μέσω του συμβολαίου αυτού (μα τότε ποιο το νόημα του συμβολαίου;) 

-  Στο ερώτημα, πόσο εκτιμάται ότι θα είναι ο αναμενόμενος χρόνος άφιξης του ελικοπτέρου,  (αν τελικά έρθει), από την ώρα της ενεργοποίησης του ,δεν δόθηκε απάντηση...

-Ο έντονος όμως προβληματισμός  άγεται στο γεγονός  ότι ,για να κινήσει η εταιρία  τις διαδικασίες μεταφοράς ασθενούς, με πτητικό μέσο  από τα νησιά  προς την Αθήνα πρέπει συνεργαστεί μαζί τους αυστηρά και μόνο γιατρός του Ε.Σ.Υ. 
ΓΙΑΤΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ;
Ενώ ξέρουν ότι είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟ ο δημόσιος γιατρός να συνεργάζεται ,δλδ να δίνει ή να παίρνει εντολές από τον ιδιωτικό τομέα;
Το γιατί, δεν μας το ξεκαθάρισαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας παρόλο που τους έγινεσυγκεκριμένη ερώτηση.
Αντιθέτως έκαναν σαφές ότι δεν μπορούν να συνεργαστούν με κανένα ιδιώτη γιατρό έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα της εντολής από αυτόν  για την μεταφορά του ασθενούς.
Πράγμα το οποίο έρχεται σε αντίφαση με προηγούμενη τοποθέτηση τους ότι :μπορούν να συνεργαστούν με τον συγγενή του ασθενούς για να εκτελέσουν την μεταφορά του . 

Μα καλά …,

ΜΕ ΣΥΓΓΕΝΗ ΝΑΙ ,ΜΕ ΙΔΙΩΤΗ ΓΙΑΤΡΟ ΟΧΙ; 
Άτοπο, παράξενο και παράδοξο....
Αν το δούμε  βέβαια λίγο πιο προσεκτικά θα καταλάβουμε ότι θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις ευθύνες τους σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά κατά την διάρκεια  όλης  της διαδικασίας διακομιδής, ώστε η ευθύνη του περιστατικού να πέφτει αποκλειστικά και μόνο στον γιατρό του Ε.Σ.Υ.  
Κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν δικούς τους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς στους οποίους θα απευθύνονται οι ασφαλισμένοι-πελάτες τους για το εκάστοτε πρόβλημα που θα προέκυπτε , χωρίς ο γιατρός του Ε.Σ.Υ να εκβιάζεται και να αναγκάζεται στην ουσία να  παρανομήσει .

Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα παραπάνω είναι  ασφαλές ……. αν στραβώσει οτιδήποτε  στην διαδικασία, την ευθύνη την  έχει ο γιατρός του ΕΣΥ …… δηλαδή η εταιρία βγάζει το κέρδος της εκ του ασφαλούς και ο γιατρός του ΕΣΥ παίζει κάθε μέρα το κεφάλι του, την καριέρα του, τη ζωή του ………. υπέροχος διακανονισμός!!!!!

Με απλά  λόγια  χρησιμοποιούν και πάλι το Ε.Σ.Υ  για τα δύσκολα.

-Κάποιο λάκκο έχει η φάβα....
Μπορεί να υπάρχουν και άλλες παγίδες?...  
θα τις δούμε  μάλλον  δυστυχώς στην πράξη.  


Δεν θα κάνουμε τον  κόπο να αναφερθούμε αναλυτικά στις άλλες τέσσερεις παροχές που  μαζί με τις αεροδιακομιδές (το ‘δέλεαρ’ ,το τυρί στη φάκα δλδ ) αποτελούν το πακέτο προσφοράς που μας προτείνουν .Θεωρούμε ότι αφού δεν ισχύει αυτή η παροχή, το πακέτο δεν αξίζει ,όχι 15 ευρώ ,αλλά ούτε 15 σεντς.!!    


 Γνωρίζουμε  ότι  η διάγνωση και οι πρώτες βοήθειες είναι αυτές  που εξασφαλίζουν το 70% της  αντιμετώπισης του περιστατικού. Οι ελλιπείς, έως ανύπαρκτες  παροχές που μας  υπόσχονται   στα πλαίσια της πρωτοβάθμιας επείγουσας περίθαλψης αποδεικνύονται φρούδες ελπίδες.
     Όλη αυτή η προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο στον τομέα της υγείας  που περιγράφουν  για τον Κυκλαδίτη, αλλά και τον επισκέπτη των νησιών , μαράθηκε   πριν ακόμα  ανθίσει...


 Πολύ φοβόμαστε όμως , ότι έχει γίνει  πλέον αποδεκτό από την κοινωνία, ότι μόνο  Κ.Υ μπορούμε να έχουμε. Πράγμα στο οποίο συναινεί και ενισχύει με τα λεγόμενα και τις πρακτικές του  ο δήμος Νάξου. Βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας; Πιθανόν...

Θυσιάζουμε   την δημόσια δωρεάν υγειά στο βωμό του  κέρδους για τον ιδιώτη. 
Καταδικάζουμε    τους κατοίκους της Νάξου και  των μικρών Κυκλάδων  να μην αποκτήσουν  ποτέ τις υπηρεσίες ενός δευτεροβάθμιου νοσοκομείου και  να
μην μπορούν  ποτέ  να νιώσουν  ασφαλείς στον τόπο τους. Όλοι έχουμε βιώσει λίγο πολύ την ανασφάλεια σε αυτό τον τομέα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα συναινέσει κανείς στην περαιτέρω υποβάθμιση του Κ.Υ  και κατ’ επέκταση  της ίδιας μας της  ζωής.  

Θέλουμε να καταγγείλουμε την "ένοχη" σιωπηλή  παρουσία της διοίκησης του Κ.Υ. στο δημαρχείο ,κατά την διάρκεια της όλης διαδικασίας . Δεν καταλαβαίνουν ότι επικυρώνουν τέτοιου είδους  συμφωνίες έστω και με την σιωπή τους .
 Κύριε υποδιοικητή του  Κ.Υ. Νάξου ποια θα είναι η θέση σας σε όλα αυτά;
Θα αντιδράσετε?
Θα αποτρέψετε την κατηφόρα;
Θα επιτρέψετε την διάλυση της δημόσιας υγείας σε τοπικό επίπεδο?
 Ήσασταν  εκεί, παρών, σε όλο αυτό, αλλά ως τι;  Περιμένουμε την δική σας τοποθέτηση…

Η πολιτική που ακολουθείται στο χώρο της υγείας και όχι μόνο, τα λεγόμενα  Σ.Δ.Ι.Τ. δλδ (Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα) είναι γεγονός.
Αυτή δυστυχώς πλέον είναι και η επίσημη γραμμή .  
Η καθολική ιδιωτικοποίηση του Ε.Σ.Υ. είναι το άμεσο επόμενο σχέδιο τους.

Δεν θα το επιτρέψουμε ,θα το ανατρέψουμε. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΎΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ –ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

                                                  Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :