Δευτέρα, Μαΐου 20, 2013

Οι αναφορές και οι προτάσεις του Δημάρχου Μανόλη Μαργαρίτη στην Ημερίδα για το Ακτοπλοϊκό και στη συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.

Σημαντικές χαρακτηρίστηκαν  από όλους τους εμπλεκόμενους τόσο η Ημερίδα για το Ακτοπλοϊκό των Κυκλάδων, όσο και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, που πραγματοποιήθηκαν στις 16 και 17 Μαΐου στη Νάξο και διοργανώθηκαν από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
      Ο Δήμαρχος, Μανόλης  Μαργαρίτης, στην ομιλία του κατά  τη διάρκεια της Ημερίδας τόνισε  τα προβλήματα που δημιουργούνται  από την ανεπαρκή ακτοπλοϊκή  σύνδεση ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια και έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νησιωτικότητα, την κατοχύρωσή της από την..........
ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία, ενώ παρατήρησε ότι ουδέποτε ασκήθηκε πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της συνθήκης του Άμστερνταμ. Παράλληλα, ανέφερε τη μεγάλη συμβολή των νησιών στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των τουριστικών επιχειρήσεων και του τουριστικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στα νησιά.
     Αναφερόμενος στα  προβλήματα των νησιών, μίλησε  για  τον χωρικό κατακερματισμό, τη γεωγραφική ασυνέχεια και την πολυδιάσπαση του χερσαίου στοιχείου, για τα μειωμένα σε αριθμό ενδοκυκλαδικά δρομολόγια, τη συνεχή αύξηση των ακτοπλοϊκών ναύλων και την αδυναμία επαρκούς σύνδεσης και μεταφοράς ανθρώπων και προϊόντων ανάμεσα στα Κυκλαδονήσια, τα οποία, σε συνδυασμό με την έλλειψη στοχευμένης κρατικής νησιωτικής πολιτικής και άλλων εξωγενών παραγόντων, όπως οι διεθνείς συνθήκες, το σύστημα μεταφορών, ακόμα και οι απεργίες της ναυτικής κοινότητας, αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη και δυσκολία στη διαβίωση των κατοίκων των νησιών.
     Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για  την ανάγκη χάραξης ειδικής  πολιτικής,  ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη ισότητα με τον υπόλοιπο χώρο ανάπτυξης των χερσαίων περιοχών, για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδυνάμου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ισότιμης ανάπτυξης και για την ανάγκη δημιουργίας ενός κεντρικού φορέα, στον οποίο θα συμμετέχουν η κεντρική διοίκηση, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και η τοπική αυτοδιοίκηση και θα είναι δυνατό να εφαρμοστεί προγραμματισμός, συντονισμός, εποπτεία και έλεγχος της διεξαγωγής των θαλάσσιων μεταφορών. Παράλληλα, τόνισε ότι η επαρκής ακτοπλοϊκή διασύνδεση δεν έχει να κάνει μόνο με τη μεταφορά προϊόντων και ανθρώπων, αλλά και με την εξασφάλιση του αισθήματος της ασφάλειας των κατοίκων.

     Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου  Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών, ο Δήμαρχος, αφού απηύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό, κατέθεσε γραπτώς τις προτάσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων επί του ακτοπλοϊκού. Συγκεκριμένα οι προτάσεις που κατατέθηκαν από το Δήμαρχο είναι οι εξής:
  • Στη γραμμή High Speed 5 (ΜΥΚΟΝΟΣ  ΠΑΡΟΣ- ΙΟΣ  ΘΗΡΑ  ΗΡΑΚΛΕΙΟκαι αντίστροφανα ενταχθεί και η Νάξοςφορές εβδομαδιαίως (λόγοι εμπορικοί  τουρισμού  φοιτητιώσας νεολαίας), εφόσον το πλοίο περνάει έξω από τηΝάξο.
  • Στη γραμμή της Blue Star να μπει 2 φορές τουλάχιστον εβδομαδιαίως  η επικοινωνία με τη Σύρο (ΝΑΞΟΣ  ΣΥΡΟΣ) γιαλόγους υγείας  δικαστηρίων και διοικητικών εξυπηρετήσεων.
  • Να παραμείνει η σύνδεση της Νάξου με την Άνδρο και την Τήνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
  • Να εφαρμοστεί η Υπουργική απόφαση για έκπτωση 50% στα ναύλαη οποία ισχύει για νησιά με λιγότερο από 3.000κατοίκους και συγκεκριμένα για τα νησιά του Δήμου μας Δονούσα  Σχοινούσα Κουφονήσια  Ηρακλειά.
  • Τα επιδοτούμενα δρομολόγια να σχεδιάζονται διαφορετικά για το χειμώνα και διαφορετικά για το καλοκαίριγιατίυπάρχουν ανόμοιες επιβατικές και εμπορικές ανάγκες.
Συγκεκριμένα  το χειμώνα σύνδεση με το διοικητικό κέντρο ενώ το καλοκαίρι καθημερινή σύνδεση με Μύκονο, λόγω του διεθνούς αεροδρομίου.

     Στην αναφορά του Δημάρχου για σύνδεση της Νάξου με το Ηράκλειο Κρήτης με το High Speed 5, άμεση ήταν η θετική απάντηση του Γενικού Εμπορικού Διευθυντή της Hellenic Seaways, Βασίλη Κάτσαρη, από την πλευρά της ακτοπλοϊκής εταιρίας, ενώ υπερψηφίστηκε και από τα μέλη του Σ.Α.Σ., επιτυγχάνοντας έτσι μια σημαντική σύνδεση με ένα μεγάλο λιμάνι, όπως αυτό του Ηρακλείου.
     Τέλος, ο Δήμαρχος  ευχαρίστησε τα μέλη του Σ.Α.Σ.  για τη θετική τους ανταπόκριση  να διεξαχθεί για δεύτερη συνεχή  χρονιά η συνεδρίαση του Σ.Α.Σ.  στη Νάξο και έκανε αναφορά  στο σημαντικό ρόλο του δημοτικού  συμβούλου Γιάννη Μαργαρίτη, ο  οποίος είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος  των Κυκλάδων στο Σ.Α.Σ., τόσο  στη διοργάνωση του διημέρου  στη Νάξο, όσο και στην επίτευξη  των στόχων του δήμου μας.


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :