Κυριακή, Απριλίου 14, 2013

Συνάντηση Μανόλη Μαργαρίτη με επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Όσλο

Ενημερωτική συνάντηση  για τις έρευνες στην περιοχή  του Κάστρου του Απαλίρου είχε ο Δήμαρχος, Μανόλης Μαργαρίτης, με μέλη της επιστημονικής ομάδας, που έχουν αναλάβει τις διερευνητικές αρχαιολογικές εργασίες στην περιοχή. Ο κ. Knut Odegard, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Όσλο, ο κ. James Crow, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και ο κ. Sam Turner, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, ενημέρωσαν το Δήμαρχο για τα......
αποτελέσματα των μέχρι τώρα ερευνών τους στο Βυζαντινό Κάστρο του Απαλίρου. Παράλληλα, γνωστοποίησαν τη συμμετοχή της ομάδας τους στο συνέδριο «Η Νάξος διά μέσου των αιώνων», που θα πραγματοποιηθεί στην Απείρανθο τον προσεχή Σεπτέμβριο, όπου θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους για το Κάστρο. Η ερευνητική ομάδα θα παραμείνει στη Νάξο για μια εβδομάδα, προκειμένου να συνεχίσει την αρχαιολογική αποτύπωση της περιοχής γύρω από το Κάστρο του Απαλίρου και να προετοιμάσει το «Διεθνές Συνέδριο για τη Βυζαντινή Νάξο», που θα λάβει χώρα τον Απρίλιο του 2014. Το Πανεπιστήμιο του Όσλο έχει αδειοδοτηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού για τις ερευνητικές διαδικασίες που διεξάγει.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΛΦΙΚΑ….. ΠΡΟΣ Ο.Τ.Α.

Αμάχητο τεκμήριο, πως η Γνώση είναι δύναμη. Μην κλαψουρίζετε κομματικά κατόπιν εορτής , δηλαδή σε πέντε –δέκα χρόνια, πως δεν γνωρίζατε (ως συνήθως). Η αλήθεια και το γεγονός είναι πως προσπάθεια των καθ. JAMES CROW, KNUT ODEGARD και SAM TURNER δεν είναι μόνο για αρχαιολογικές έρευνες, αλλά, ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ με σύγχρονες μεθόδους (δορυφορικά συστήματα κ.α.) να κατανοήσουν την ανάπτυξη του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ και τη σημασία του για τους «ακαδημαϊκούς» αλλά και τους φορείς που χαράσσουν πολιτική (ναι και για σας χτυπά η καμπάνα ρε «πολιτικοί κομματάνθρωποι» του νησιού μας ) λέγοντάς μας με λίγα λόγια πως η ΝΑΞΟΣ μας, αυτό το υπέροχο πολιτιστικό τοπίο, αποτελεί το ιερό ΣΚΗΝΙΚΟ της ζωής μας και μας παρέχει βασικά σημεία για τη θέση μας και την ταυτότητά μας. Εμείς οι απλοί λοιπόν άνθρωποι απαιτούμε τα αυτονόητα για τον τρόπο που από δώ και πέρα θα διαχειρίζεστε (όσο το επιτρέπουμε στον καθένα σας) τόσο τις γνώσεις και τα δεδομένα που σας παρέχουν (αν σας παρέχουν και μπορείτε να τα κατανοήσετε) όσο και τις πρακτικές εφαρμογές τους στην καθημερινότητά μας. Προσθέτω δε και την προσωπική μου εμμονή πως η περίοδος της ιστορικής αθωότητας «ετάφη» (τα τίναξε για την ακρίβεια) από τότε που η καταγραφή της ιστορίας αποτέλεσε αντικείμενο άσκησης εξουσίας. Να σας το «σπάσω» και λαϊκά μπας και το κατανοήσετε:.. μην συμπεριφέρεστε σαν γελάδια που τους αλλάζουνε τη δοσολογία του τριφυλλιού όταν έρχεστε σε επαφή με αναλυτές ή μελετητές (επιστήμονες) αλλά βάλτε και το ένστικτό σας ή την πονηρία σας ( τι στο διάολο τζάμπα κατακτήσατε τον επίζηλο τίτλο «λαμόγιο»;) να ανιχνεύσετε προθέσεις, και πάνω απ’ όλα βάλτε το συμφέρον αυτών που ακολουθούν.

«Ο ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΑΝΙΚΛΕΙΟΥ» της νήσου Νάξου

Υ.Γ. Με την ευκαιρία ρωτήστε και τον βυζαντινολόγο της παρέας για το επίκλην μου και το συμβολισμό του. Ξέρει αυτός τόσα χρόνια στη Άγκυρα .