Τετάρτη, Φεβρουαρίου 13, 2013

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΕΦΕΤ)

Α)ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
« Ενημέρωση  για επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία Γ΄ (Μαζική Εστίαση) ως προς την υποχρέωσή τους στις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας »

Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» θα πραγματοποιήσει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ τα οποία είναι υποχρεωτικά για τους συναδέλφους (1 για κάθε επιχείρηση) που δεν έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν και δεν διαθέτουν το συγκεκριμένο πιστοποιητικό . Διευκρινίζεται πως η.........
ύπαρξη Τεχνικού Ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις (Σχετ. Ν.1568/85, Π.Δ. 17/96, Π.Δ.159/99).
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 10 ωρών (2 ημέρες από 5 ώρες κάθε ημέρα) .Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Σωματείου και θα υπάρξει πρωινό και απογευματινό τμήμα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
 Την παροχή εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού του προγράμματος
 Την έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης
Το κόστος για την παρακολούθηση  των δέκα (10) ωρών ανέρχεται ποσό των  εξήντα  (60,00) ευρώ.


 Σύμφωνα με την ισχύουσα  νομοθεσία για την ασφάλεια  και υγεία των εργαζομένων  σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως  αριθμού εργαζομένων ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες τεχνικού ασφάλειας.
Ο τεχνικός ασφάλειας είναι σύμβουλος του  εργοδότη και των εργαζομένων  και σε γενικές γραμμές η αποστολή του είναι:
α) να επιθεωρεί  τακτικά τις θέσεις εργασίας από  πλευράς υγιεινής και ασφάλειας  της εργασίας, να αναφέρει στον εργοδότη οποιαδήποτε παράλειψη των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να προτείνει  μέτρα αντιμετώπισής της και  να επιβλέπει την εφαρμογή τους.
β) να μεριμνά  ώστε οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και  ασφάλειας της εργασίας και να τους καθοδηγεί για την αποτροπή του επαγγελματικού κινδύνου που  συνεπάγεται η εργασία τους.
Για τον καθορισμό των προσόντων  του τεχνικού ασφάλειας και για  τον υπολογισμό του χρόνου απασχόλησής  του οι επιχειρήσεις κατατάσσονται  σε τρεις κατηγορίες Α, Β, Γ (υψηλής, μεσαίας και χαμηλής επικινδυνότητας). Ο χρόνος απασχόλησης του τεχνικού ασφάλειας εξαρτάται από τον αριθμό των εργαζομένων και την επικινδυνότητα της επιχείρησης.

Στη Γ’ κατηγορία επικινδυνότητας κατατάσσονται οι επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στους κάτωθι οικονομικούς κλάδους:
  • Γεωργία
  • Κτηνοτροφία
  • Επικοινωνίες
  • Μεταφορές
  • Αποθήκες
  • Εμπόριο  ΕστιατόριαΖαχαροπλαστείαΚαφετέριεςΜπαρ , Κέντρα Διασκέδασης κλπ (Μαζική Εστίαση γενικάΞενοδοχεία
  • Τράπεζες  Λοιπά οικονομικά ιδρύματα
  • Ασφάλειες  Διεκπεραιώσεις Υποθέσεων  Ενοικιάσεις κινητών και ακινήτων  Λοιπές υπηρεσίες
  • Διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες όλων των κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις ο  εργοδότης μπορεί να αναλάβει καθήκοντα  Τεχνικού Ασφαλείας εφόσον επιμορφωθεί  πάνω σε θέματα «Υγιεινής και Ασφάλειας σε Χώρους Εργασίας, συνολικής διάρκειας 10 ωρών».
Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινήσεις, αλλά και συμπλήρωση αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών <Κυκλάδων «Φιλοξενία» (2285023011) καθημερινά 09:30-14:30
Τα πρώτα σεμινάρια  έχουν ήδη προγραμματισθεί για τον Μάρτιο και θα συνεχιστούν για όσο χρονικό διάστημα  χρειαστεί.

    Β) ΕΦΕΤ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ                                                                                 
 «Υλοποίηση  προγραμμάτων κατάρτισης στην  υγιεινή τροφίμων, σύμφωνα με  τα οριζόμενα από τον ΕΦΕΤ»
         
 Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» θα πραγματοποιήσει ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΦΕΤ -στην υγιεινή τροφίμων σύμφωνα με την ΥΑ 14708/1-08-2007 (ΦΕΚ 1616) και τη Νέα Υγειονομική Διάταξη Υ1γ/Γ.Π/οικ. 96967 (ΦΕΚ Β 2718/8-10-12)
Το Πιστοποιητικό είναι 5ετους Ισχύος. Οι Συνάδελφοι που  έχουν προμηθευτεί το Πιστοποιητικό  παλιότερα Θα πρέπει να το παρακολουθήσουν ξανά αν έχει παρέλθει πενταετία άρα το Πιστοποιητικό θα έχει λήξει η ισχύς του.
 Το πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΦΕΤ απευθύνεται σε εργοδότες και εργαζόμενους επιχειρήσεων τροφίμων. Ως επιχειρήσεις τροφίμων εννοούνται, εκτός από τις ευκόλως εννοούμενες (που παράγουν, επεξεργάζονται, αποθηκεύουν, μεταφέρουν, διακινούν τρόφιμα ή ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, τη διάθεση τροφίμων, τη μαζική εστίαση και ζαχαροπλαστική ή είναι εργαστήρια παραγωγής ή μεταποίησης τροφίμων), όλοι οι οργανισμοί της αλυσίδας τροφίμων ανεξαρτήτως μεγέθους και πολυπλοκότητας
Οι οργανισμοί της αλυσίδας τροφίμων περιλαμβάνουν τόσο τους άμεσα  όσο και τους έμμεσα εμπλεκόμενους οργανισμούς σε ένα ή περισσότερα στάδια της αλυσίδας τροφίμων.
Οργανισμοί που συμμετέχουν  άμεσα στην αλυσίδα τροφίμων είναι  μεταξύ άλλων οι οργανισμοί παραγωγής  ζωοτροφών, συγκομιδής, παραγωγής γεωργικών  προϊόντων, παραγωγής συστατικών, μεταποίησης, λιανικής πώλησης, διάθεσης τροφίμων, τροφοδοσίας, υπηρεσιών καθαρισμού και απολύμανσης, μεταφοράς, αποθήκευσης, συσκευασίας και διανομής τροφίμων.
Στα πλαίσια της ανωτέρω Υ.Α. και καθώς οι έλεγχοι του ΕΦΕΤ στους οργανισμούς έχουν ενταθεί, με αποτέλεσμα την επιβολή κυρώσεων σε πολλές επιχειρήσεις, Το Σωματείο Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών Κυκλάδων «Φιλοξενία» θα προβεί στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης για την απόκτηση πιστοποιητικού «Υγιεινής και Ασφάλειας Τροφίμων» του ΕΦΕΤ, με σκοπό την αρμονική λειτουργία των επιχειρήσεων.
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 10 ωρών (2 ημέρες από 5 ώρες κάθε ημέρα) .Θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις  του Σωματείου και θα υπάρξει  πρωινό και απογευματινό τμήμα. Το πρόγραμμα  περιλαμβάνει:
 Την παροχή εκπαιδευτικού και εποπτικού υλικού του προγράμματος
 Την έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης του προγράμματος επιμόρφωσης Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στο ποσό των 140,00 ευρώ για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και για τη συμμετοχή στις εξετάσεις του ΕΦΕΤ. Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται το παράβολο των εξετάσεων αξίας 30,00 ευρώ.
Για περισσότερες πληροφορίες/διευκρινήσεις, αλλά και συμπλήρωση αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το γραφείο  του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και Μικρών <Κυκλάδων «Φιλοξενία» (2285023011) καθημερινά 09:30-14:30
Τα πρώτα σεμινάρια  έχουν ήδη προγραμματισθεί για  τον Μάρτιο και θα συνεχιστούν  για όσο χρονικό διάστημα  χρειαστεί.


Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος                                                                                                Ο Γ. Γραμματέας

Ιωάννης Ευαγ. Παπαδόπουλος                                            Ευάγγελος Αθαν. Καραμανής


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :