Τετάρτη, Ιανουαρίου 23, 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ Ν. Συρμαλένιου, για τη «Λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές στoν νομό Κυκλάδων».

Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή των Εμπορικών Συλλόγων Κυκλάδων, με θέμα τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων ότι τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη χειμαζόμενη αγορά, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που.........
θα κλείσουν.


Επισυνάπτεται η Επιστολή.
Παρακαλούμε για την  απάντηση και τις ενέργειές σας  και να μας ενημερώσετε σχετικά.
 Αθήνα, 14.12.2012

Ο καταθέτων Βουλευτής




Νικόλαος Συρμαλένιος


Κυκλάδες,13 Δεκεμβρίου 2012

Προς :
Κύριο                                                                          Κύριο
Κωστή Χατζηδάκη                                                      Αθανάσιο Σκορδά
Υπουργό Ανάπτυξης-Ανταγωνιστικότητας                 Υφυπουργό Ανάπτυξης

Κοινοποίηση:
-Βουλευτες Ελληνικού Κοινοβουλίου
-Βουλευτές Ν.Κυκλάδων
-Περιφέρειάρχη  Νοτίου Αιγαίου
-Περιφερειακά Διοικητικά Συμβούλια
-Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου
-Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων,Ομορων Νομών & Νήσων Αιγαίου
-Επιμελητήριο Κυκλάδων
-Εμπορικούς & Επαγγελματικούς Συλλόγους Κυκλάδων
-Μέλη Εμπορικών Συλλόγων Νομού Κυκλάδων
--ΜΜΕ

Κύριε Υπουργέ,

Σε μια περίοδο που αναζητούνται απεγνωσμένα να βρεθούν τρόποι τόνωσης της ανύπαρκτης αγοραστικής δύναμης και ψυχολογίας του ΄Ελληνα, σε μια περίοδο, κατά την οποία οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, όσες έχουν παραμείνει εν λειτουργία, δίνουν τον ύστατο αγώνα επιβίωσης, τέτοιες αιφνιδιαστικές «κινήσεις» έρχονται να κατεδαφίσουν οποιαδήποτε έννοια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και Κοινωνίας, οποιαδήποτε έννοια θεμιτού ανταγωνισμού στην αγορά, αποδομούν πλήρως την αγορά εργασίας και εν τέλει καταστρέφουν ότι απέμεινε από τη μικρομεσαία ελληνική επιχειρηματικότητα, το τελευταίο ανάχωμα διατήρησης των τιμών σε χαμηλά επίπεδα.
Δεν έχετε αντιληφθεί, ή δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να αντιληφθείτε, ότι οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.
Στις συνελεύσεις μας συνηθίζουμε να λέμε <<….χρόνος υπάρχει αρκετός για το καταναλωτικό κοινό, λεφτά δεν υπάρχουν >>.
Στηρίζουμε και θα αγωνιστούμε για τις τεκμηριωμένες  θέσεις της   Συνομοσπονδίας μας γιατί.
Το διευρυμένο ωράριο είναι εδώ και πολύ καιρό πραγματικότητα.
Το ωράριο των καταστημάτων είναι ήδη απελευθερωμένο από το 2005.  Τα καταστήματα μπορούν να λειτουργούν από τις 5.00 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ από Δευτέρα έως Σάββατο.  Παράλληλα, όπου κρίνεται απαραίτητο (νησιά και τουριστικές περιοχές), τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν την Κυριακή με απόφαση του Περιφερειάρχη, πρακτική που ήδη ακολουθείται.
  • Γιατί ο καταναλωτής δεν έχει να κερδίσει τίποτα.
Οι ώρες λειτουργίας δεν λείπουν, αυτό που λείπει είναι αγοραστική δύναμη από τους καταναλωτές.  Η μετατροπή της Κυριακής σε «καθημερινή» θα ακυρώσει την μόνη ημέρα ξεκούρασης που απομένει στον έλληνα, την μόνη ημέρα που μπορεί να αφιερωθεί απερίσπαστα στην θρησκευτική του πίστη, στην οικογένειά του, να παίξει με τα παιδιά του, να συναντήσει τους φίλους του και να καλλιεργήσει τις μόνες κοινωνικές σχέσεις που του έχουν απομείνει στην Ελλάδα της ύφεσης και της δυσπραγίας.  Επιπλέον, οι επιπτώσεις ντόμινο που θα έχει η κατάργηση της αργίας και το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ισορροπούν την αγορά, θα επιτρέψει την μονοπώλησή της και την επικράτηση των τιμολογιακών πρακτικών των μεγάλων επιχειρήσεων, που θα κάνει ακόμα και τα βασικά προϊόντα απλησίαστα για τον μέσο Έλληνα.
  • Γιατί η υπεραπασχόληση 365 ημέρες το χρόνο θα εξουθενώσει τον Έλληνα έμπορο. Στην Ελλάδα το 90% των εμπόρων επιχειρηματιών είναι μικρομεσαίοι και μικροεργοδότες, πολλοί δε από αυτούς είναι αυτοαπασχολούμενοι.  Έτσι όπως τίθεται, το άνοιγμα την Κυριακή είναι μονόδρομος αν θέλουν να επιβιώσουν από τον δριμύ ανταγωνισμό των μεγάλων και εύρωστων οικονομικά επιχειρήσεων.  Δεδομένα όμως, οι ίδιοι και οι οικογένειές τους δεν θα αντέξουν την αυξημένη πίεση μίας εβδομάδας χωρίς ξεκούραση και θα εξοντωθούν οργανικά, με τελικό και βέβαιο αποτέλεσμα ακόμα περισσότερα λουκέτα στην αγορά και επιπλέον διόγκωση της ανεργίας.
  • Γιατί τα αυξημένα κόστη λειτουργίας την Κυριακή μπορούν να αναληφθούν μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες του Υπουργού κ. Χατζηδάκη, το καθεστώς απασχόλησης των εργαζομένων την Κυριακή δεν πρόκειται να θιγεί.  Θυμίζουμε όμως ότι το σχετικό κόστος απασχόλησης των μισθωτών είναι ιδιαίτερα αυξημένο:  Προσαύξηση 75% της αναλογίας του μισθού στην ημέρα και παραχώρηση αναπληρωματικής ανάπαυσης (ρεπό) σε άλλη μέρα της εβδομάδας.  Μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορούν να αντέξουν αυτό το κόστος αυτές τις εποχές και άρα είναι και οι μόνες που θα ανοίξουν αποτελεσματικά.  Η επιπλέον ημέρα την εβδομάδα δεν θα προσφέρει τίποτα στη συντριπτική πλειοψηφία της χειμαζόμενης αγοράς, απλά θα αναδιανείμει την ήδη μειωμένη πίτα του τζίρου προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και εις βάρος των μικρών που θα κλείσουν.
  • Γιατί είναι ψέματα ότι ο περιορισμός των 250 τμ προφυλάσσει τους μικρομεσαίους.
Η διάταξη εξαιρεί τις αλυσίδες και τα shop in the shop αλλά δεν υπάρχει σαφής νομικός ορισμός του όρου «αλυσίδα» ώστε να ξέρουμε τι σημαίνει και σε ποιους αναφέρεται και επιπλέον δεν εξαιρούνται ρητά από την δυνατότητα ανοίγματος τα Malls και τα εκπτωτικά χωριά, τα οποία νοικιάζουν χώρους στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτω των 250 τμ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, θα αποτελέσει την κερκόπορτα για καθολικό άνοιγμα.
  • Γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων θα απαξιώσει τις παραδοσιακές αγορές της Κυριακής.
Στα παραδοσιακά κέντρα των πόλεων λειτουργεί μία ολόκληρη οικονομία από εξειδικευμένα καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες και άλλες δραστηριότητες, που στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο στο χαρακτήρα της Κυριακής ως ημέρας ξεκούρασης, χαλάρωσης και διασκέδασης.  Μέσα σε μία πολύβουη κανονική ημέρα, με πλήρες κυκλοφοριακό, έλλειψη θέσεων στάθμευσης, ανοιχτά μαγαζιά και πάγκους μικροπωλητών παντού, αυτές οι αγορές χάνουν το χαρακτήρα τους, τα παραδοσιακά κέντρα υποβαθμίζονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές κινδυνεύουν με άμεσο κλείσιμο, αυξάνοντας τα λουκέτα και οδηγώντας ακόμα περισσότερους εργαζόμενους στην ανεργία.

Πρότασή μας κ. Υπουργέ, είναι να ακούσετε και να εμπιστευθείτε , έστω και την τελευταία στιγμή, τους θεσμοθετημένους Φορείς του εμπορίου, δίνοντας στους κατά τόπους Εμπορικούς Συλλόγους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν αυτοί τη λειτουργία της αγοράς τους, μέσα σε πλαίσιο που εσείς θα ορίσετε, και να αποφασίσουν οι ίδιοι για το άνοιγμα των καταστημάτων της περιοχής τους, κάποιες Κυριακές το χρόνο, κρίνοντας ανάλογα με τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.


Με εκτίμηση
ΕΜΠΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΝΟΜΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΜΟΡΓΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΝΑΦΗΣ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΗΡΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΩΝ ΊΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΙΜΩΛΟΥ
  • ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΜΗΛΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΥΚΟΝΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΑΞΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΡΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΗΝΟΥ
  • ΕΝΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΚΕΑΣ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΜΕΡΙΧΑ ΚΥΘΝΟΥ
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΡΧΩΝ ΣΕΡΙΦΟΥ
  • ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΙΦΝΟΥ

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :