Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ CEMR

Συνάντηση είχε σήμερα ο  υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης, με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης κ. Frederic Valuer και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Κώστα Ασκούνη.
 Βασικό θέμα της συνάντησης ήταν η πρόταση- πρωτοβουλία «EU –STARTER» του Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ευρώπη η οποία κατατέθηκε σήμερα στον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, ζητώντας την υιοθέτησή της και........
από τη χώρα μας, όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 57%, κατέχοντας τη θλιβερή πρωτιά σε όλη των Ευρώπη.

Η ανάγκη για την ανάληψη  μιας τέτοιας πρωτοβουλίας προέκυψε στη σύνοδο της Ολομέλειας του  CEMR στην Κοπεγχάγη τον Μάρτιο του 2012, όπου η ΚΕΔΕ κατέθεσε σειρά προτάσεων για την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Αποτέλεσμα αυτών είναι τόσο η πρωτοβουλία «EU –STARTER», όσο και η επικείμενη συνδιάσκεψη δήμων και περιφερειών όλου του ευρωπαϊκού νότου στο Παρίσι.

Η πρόταση για την υλοποίηση «EU –STARTER»  κατατέθηκε από τον περασμένο Σεπτέμβρη από τον πρόεδρο του CEMR και δήμαρχο ΣτουτγάρδηςWolfrang Schuster στον πρόεδρο της ΕΕ Jose Manuel Barroso, έγινε ήδη αποδεκτή και αναμένεται η έγκρισή  της από τις κυβερνήσεις των 27,της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ξεκινήσει η υλοποίησή της.

Τους στόχους αυτής της πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Αυτοδιοίκησης παρουσίασε ο  γενικός γραμματέας του CEMR Frederic Valuer, σημειώνοντας ότι σήμερα πάνω από 5,5 εκατομμύρια νέοι είναι άνεργοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς, τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό αποτελεί πραγματική καταστροφή από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με κάθε δυνατό μέσο.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους μεταξύ 16 και 27 ετών που είναι  άνεργοι ή που διαθέτουν την  κατάρτιση ή την επαγγελματική  πείρα να αποκτήσουν μία πρώτη  εργασιακή εμπειρία. Ρεαλιστικός στόχος θεωρείται να υποστηριχτούν 1 εκατομμύριο νέοι σε όλες τις χώρες-μέλη, ενώ για τη χώρα μας μπορούν να καλυφθούν 50.000 νέοι για ένα χρόνο με δυνατότητα παράτασης για ένα χρόνο ακόμη. Η χρηματοδότηση προέρχεται εξ ολοκλήρου από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό ταμείο. Οι τομείς που θα μπορούν να απασχοληθούν είναι δημοτικές υπηρεσίες, κοινωνικές δομές, παιδικοί σταθμοί, δημοτικές βιβλιοθήκες, κέντρα νεότητας, δημοτικά μουσεία, δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις, σχολεία κ.λπ. 

Στόχος είναι η βελτίωση των  παρεχομένων υπηρεσιών από αυτούς τους φορείς. Οι νέοι θα αναλάβουν την παροχή συμπληρωματικών υπηρεσιών και κατά συνέπεια θα βελτιώσουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών χωρίς να αντικαταστήσουν το ήδη υπάρχον εργατικό δυναμικό.

Ο υπουργός Εργασίας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του και απεδέχθη την πρόταση του CEMR και της ΚΕΔΕ, προτείνοντας η υλοποίησή της να ξεκινήσει άμεσα από την Ελλάδα, ως πρώτη χώρα στην ανεργία των νέων.


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :