Κυριακή, Ιανουαρίου 20, 2013

Έχουμε ευθύνες ως Λαός και ψηφοφόροι όταν ψηφίζουμε κόμματα και υποψηφίους

Στην Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μεγάλες οι ευθύνες εμάς των πολιτών-ψηφοφόρων τόσο για το ποιο κόμμα ψηφίζουμε όσο και για το ποιο πρόσωπο ψηφίζουμε. Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη κανένα λάθος δεν αναγνωρίζεται. Αλήθεια πόσες φορές ψηφοφόροι δεν ψηφίζουν χωρίς να μπορούν να αιτιολογήσουν τη ψήφο τους?...
Πόσες φορές ψηφοφόροι  επιλέγουν ένα κόμμα έτσι για  πλάκα ή γιατί  έτσι ψήφιζε κάποιος δικός τους? Πόσες φορές ψηφοφόροι επιλέγουν υποψήφιο Βουλευτή κάποιον που......
είναι λαμόγιο απλά γιατί τους το είπε κάποιος γνωστός τους? Πόσες φορές βλέπουμε περιφερόμενες μοντέλες και συνοδούς πολυτελείας να επιλέγονται ως υποψήφιες με κριτήρια σεξουαλικά και όχι πολιτικά? Τέλος, πόσες φορές εμείς οι ντόπιοι Κυκλαδίτες ψηφίζουμε ξένους προς τα νησιά μας – περιφερόμενους  σαλτιμπάγκους που το μόνο που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η ψήφος μας και οι καρέκλες τους? Μετά όταν οι μοντέλες - συνοδοί πολυτελείας ή τα λαμόγια παίρνουν καρέκλες και ξεζουμίζουν και ξεπουλάνε την Πατρίδα μας εμείς διαμαρτυρόμαστε. Όμως είμαστε συμμέτοχοι. Άρα λοιπόν ο κάθε ψηφοφόρος είτε σε Βουλευτικές είτε σε Αυτοδιοικητικές εκλογές πρέπει να ξέρει ποιους και γιατί τους ψηφίζει. Να επιλέγουμε ντόπιους υποψήφιους και όχι ξένους, να επιλέγουμε δημοκρατικούς, εργατικούς, φιλότιμους που έχουν γνώσεις, ήθος και ικανότητες.  Προσοχή!!!Μη ψηφίζουμε με κριτήρια φθηνά και ταπεινά. Να ψηφίζουμε με κριτήρια που έχουν να κάνουν με το σύνολο και το τι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι που θα ψηφίσουμε να προσφέρουν. Μη ψηφίζουμε με παρωπίδες, μη ψηφίζουμε με ελαφρύ το χέρι.

Βέβαια λύση δεν είναι  και η αποχή από τις κάλπες αφού εκχωρούμε το μεγάλο αυτό δικαίωμα σε άλλους.  Στην Κοινοβουλευτική  Δημοκρατία πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ , πριν ψηφίσουμε. Να είμαστε υποψιασμένοι και να μην λησμονούμε ότι κανένα κόμμα δεν είναι τέλειο.  Επίσης πρέπει  να σκεφτόμαστε πολύ για το ποιόν θα ψηφίσουμε ως υποψήφιο Βουλευτή και αυτό γιατί το πρόσωπο αυτό εφόσον εκλεγεί θα μας εκπροσωπεί.

Η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι το ωραιότερο πολίτευμα  αλλά παράλληλα είναι και το δυσκολότερο  γιατί απαιτεί από όλους εμάς τους πολίτες –ψηφοφόρους σωστές επιλογές στην κάλπη αλλά και συμμετοχή  στα κοινά και βέβαια κριτική  σε αυτούς που ψηφίσαμε.

Τέλος, τα Κόμματα θα πρέπει να επιλέγουν ως υποψήφιους άτομα  με ήθος, δημοκρατικότητα, γνώσεις και  αγάπη για προσφορά στο κοινωνικό  σύνολο.  Οι ίδιοι δε οι υποψήφιοι δε θα πρέπει να νοιάζονται για τις καρέκλες της εξουσίας αλλά θα πρέπει να λένε την αλήθεια μη λογαριάζοντας το πολιτικό κόστος.  Ο υποψήφιος Βουλευτής δε θα πρέπει να χαϊδεύει τα αυτιά των ψηφοφόρων του αλλά θα πρέπει να τους λέει την αλήθεια. Να τους λέει «τα σύκα -σύκα και την σκάφη -σκάφη».

Όλα αυτά τα αναφέρουμε γιατί  φτάσαμε εδώ που φτάσαμε, στα  μνημόνια, στην πείνα, στην εξαθλίωση  από συγκεκριμένες πολιτικές  και λάθη κομμάτων, κυβερνήσεων και βουλευτών που η πλειοψηφία των ψηφοφόρων εψήφισε. Τα λέμε δε όλα αυτά τώρα που απέχουμε από τις εκλογές για να μην μας κατηγορήσουν κάποιοι «πονηροί» για υστεροβουλία.

Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης

Δημοσιογράφος






Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :