Δευτέρα, Ιανουαρίου 28, 2013

Στο ίδιο έργο θεατές…

Ύφεση και οπισθοδρόμηση φέρνει ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα 2013, με τις ευλογίες της Περιφερειακής πλειοψηφίας
 Σύρος, 28 Ιανουαρίου 2013
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στη Σύρο, συζητήθηκε ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για το 2013.
Κατά τη συνεδρίαση, ο  επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου Χ. Κόκκινος και οι εισηγητές του συνδυασμού ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα........
νησιά μας Μ. Δαδάος και Γ. Ι. Παπαμανώλης πρότειναν την καταψήφιση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος 2013, τεκμηριώνοντας αναλυτικά την πρότασή τους. Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γ. Ζωγραφίδης, Θ. Βαρκάς και Δ. Λοτσάρης κατά τις τοποθετήσεις τους.

Ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα 2013 καταρτίστηκαν χωρίς σύνδεση με την «περιβόητη» Στρατηγική της ΠΝΑ, όπως αυτή έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία. Στην Εισηγητική Έκθεση δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΠΝΑ.

Ο προϋπολογισμός δεν κινείται στην κατεύθυνση ενίσχυσης των παραγωγικών επενδύσεων για την επίτευξη επαρκών ρυθμών ανάπτυξης, όπως επιβάλλεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Οικονομικών και - κυρίως - την κοινή λογική.

Συμφωνούμε  διαχρονικά με τις δράσεις στήριξης του πολιτισμού, αθλητισμού και κοινωνικής πρόνοιας. Αμφισβητούμε όμως, την ειλικρίνεια των προθέσεων και την αποτελεσματικότητα των επιλογών της Περιφερειακής Αρχής, η οποία όπως απέδειξε στο πρόσφατο παρελθόν, επενδύει στη μικροπολιτική και στερείται προγράμματος και σχεδιασμού.

Ξεκινά η τρίτη χρονιά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και τα προβλήματα του "Καλλικρατικού" μορφώματος διαιωνίζονται, αποδεικνύοντας την προχειρότητα με την οποία στήθηκε. Το θεσμικό πλαίσιο παραμένει θολό ενώ οι περιφέρειες στερούνται οικονομική στήριξη.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα κινείται στην κατεύθυνση διαχείρισης των έργων που είχαν προγραμματιστεί από τις πρώην νομαρχίες Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, οι οποίες έχουν σταματήσει τη λειτουργίας τους από το 2010. Ελάχιστες είναι οι καινούριες δράσεις ενώ αρκετοί πόροι παραμένουν δεσμευμένοι σε «βαλτωμένα» έργα.

Κατά τη συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος, προτείναμε την ένταξη της συντήρησης του οδικού δικτύου της Σύρου και εισπράξαμε την «κωφότητα» της περιφερειακής αρχής.

Για την ενίσχυση της απορροφητικότητας  των πόρων του ΕΣΠΑ προτείναμε τη στενότερη συνεργασία μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, μέσω παράστασης του περιφερειάρχη ή εκπροσώπων της Περιφέρειας στους αντίστοιχους Δήμους για την ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο προϋπολογισμός και το τεχνικό  πρόγραμμα καταψηφίστηκαν από όλες τις παρατάξεις της μειοψηφίας, ενδεικτικό της απομόνωσης στην οποία έχει περιέλθει η περιφερειακή αρχή.



ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για  τα νησιά μας

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ  ΚΟΚΚΙΝΟΣ

kokkinosxar@yahoo.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :