Κυριακή, Ιανουαρίου 13, 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής στο Φορολογικό Νομοσχέδιο (11/1/2013)
Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,
Συζητάμε σήμερα για μια ακόμα φορά ένα νομοσχέδιο που δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση φορολογικού συστήματος, παρά μόνο φοροεισπρακτικές διατάξεις που διαλύουν στην κυριολεξία τους μικρομεσαίους μισθωτούς, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους μικρούς αγρότες, τους νέους και τώρα και τους πολύτεκνους.
Μας λέγατε τον περασμένο Οκτώβριο κατά την ψήφιση του Μνημονίου 3, πολλοί βουλευτές της.....
συγκυβέρνησης, ότι ψηφίσατε τα τελευταία σκληρά και επώδυνα μέτρα απέναντι στον ελληνικό λαό. Τώρα αυτά τι είναι;

Πήρατε μέτρα 14 περίπου δις και σήμερα άλλα 2,3 για να πάρετε συνολικά δόσεις 52 δις, εκ των οποίων μόνο το 1 δις (και αυτό είναι αμφισβητήσιμο λόγω των ληξιπρόθεσμων χρεών του δημοσίου) ισχυρίζεστε ότι θα πέσει στην ελληνική οικονομία. Ακόμα και αν γίνει αυτό, αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό της ύφεσης, των δεκάδων χιλιάδων λουκέτων, των απολύσεων, του 1,5 εκατομμυρίου ανέργων.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Είναι γεγονός ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε την τεράστια επικοινωνιακή δεινότητα της εξουσίας και του συστήματος, που καταφέρνει εν μέρει, την ώρα που ψηφίζονται επώδυνα μέτρα και η κυβέρνηση είναι με την πλάτη στον τοίχο, πότε με τους μετανάστες, πότε με τους υπαλλήλους της βουλής, τώρα με τη Βίλλα Αμαλίας μετά από 20 χρόνια, να αποπροσανατολίζει τον ελληνικό λαό. Έχουμε πλήρη συνείδηση ότι σΆ αυτή τη γωνιά της Ευρώπης που ο αγώνας μεταξύ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και του ελληνικού λαού βρίσκεται στο ποιος ποιόν, το σύστημα θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να αποτρέψει την ανατροπή που ενδέχεται να αποτελέσει τη σπίθα για ολόκληρη την Ευρώπη.

Αλλά ας δούμε τη λογική του νομοσχεδίου. Η λογική σας είναι, αφού εξουθενώσαμε τελείως τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, μέχρι 18.000 ¤, τώρα ας χτυπήσουμε τα μικρομεσαία από 18.000 έως 50.000 ¤, μπας και μαζέψουμε περισσότερα έσοδα. ¶λλωστε το 70 % των φορολογικών εσόδων  το σηκώνουν τα συνήθη υποζύγια: Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Δύο και μόνο στοιχεία αποδεικνύουν το άδικο και αντικοινωνικό των προτεινόμενων διατάξεων: Στις μεγάλες επιχειρήσεις μειώνεται ο συντελεστής από 40 στο 32,8 %, ενώ στους μισθωτούς με εισόδημα από 25-40.000, μπαίνει συντελεστής πάλι 32 %, που σε συνδυασμό με την κατάργηση και του ελάχιστου ορίου των φοροαπαλλαγών των 5000 ¤, δίνει ακόμα ένα σκληρό κτύπημα στα ασθενέστερα στρώματα.

Στο θέμα της κατάργησης των ΔΟΥ στα νησιά, ανακρούσατε εν μέρει πρύμνα, μπροστά στη γενική κατακραυγή των τοπικών κοινωνιών, των δημάρχων, των κοινωνικών φορέων. Όμως και πάλι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται. Η παράταση μέχρι 18 Μαρτίου αποτελεί ημίμετρο, αφού σύμφωνα και με διευθυντές του ΚΕΠΥΟ, στην καλλίτερη περίπτωση το  Taxis θα είναι έτοιμο το Μάιο. Κατά συνέπεια πάλι δεν θα είστε έτοιμοι. Ιδού η Ρόδος λοιπόν: Να ψηφίσετε την τροπολογία που καταθέσαμε για την αναστολή της απόφασης μέχρι τις 31/12/2013.

Όμως το θέμα των ΔΟΥ, δεν εξαντλεί τις σοβαρές φορολογικές αδικίες σε βάρος της νησιωτικής Ελλάδας. Διατηρείτε ακόμα το ΦΠΑ στην εστίαση στο 23 % και στο Αιγαίο στον ανώτατο συντελεστή, χτυπώντας καίρια τον Τουρισμό και χιλιάδες επιχειρήσεις που ασχολούνται στον κλάδο.

Έχετε δρομολογήσει την κατάργηση των όποιων φοροαπαλλαγών στα μικρά νησιά με κάτω από 3.100 κατοίκους, ενώ ο νησιώτικος κόσμος δεν θα ησυχάσει αν δεν δεσμευτείτε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα καταργήσετε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν στο Αιγαίο.

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι,

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ αγωνίζεται για ένα αποτελεσματικό, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο και απλό φορολογικό σύστημα. Οι άξονες των προτάσεων μας περιλαμβάνουν ενδεικτικά:

Α) Ενιαία προοδευτική κλίμακα με πολλά κλιμάκια, στην οποία συναθροίζονται όλα τα εισοδήματα απΆ όλες τις πηγές

Β) Αφορολόγητο στο 170 % του ορίου της φτώχειας

Γ) Αλλαγή στη σχέση άμεσων και έμμεσων φόρων. Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ και καθιέρωση χαμηλού συντελεστή στα βασικά είδη διατροφής

Δ) Φορολόγηση του πλούτου με δημιουργία Περιουσιολογίου που θα καταγράφει όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Φόρος Μεγάλης Περιουσίας, στη θέση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

Ε) Φορολόγηση των διανεμόμενων μερισμάτων στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

ΣΤ) Αντιμετώπιση φοροδιαφυγής και διαφθοράς με κάθε τρόπο. Κατάργηση της χρονοβόρας διαδικασίας άρσης του τραπεζικού απόρρητου, παρακολούθηση και τεκμηρίωση των υποθέσεων που επιλέγονται για έλεγχο (risk analysis), καθιέρωση ηλεκτρονικής συναλλαγής με προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή. Δραστικοί έλεγχοι στις ενδοομιλικές συναλλαγές και αναμόρφωση του πλαισίου για τις συναλλαγές με off shore.

Ζ) Καθιέρωση ετήσιου πόθεν έσχες μέσα από τη φορολογική δήλωση και μεταφορά πλεονάζοντος εισοδήματος για κάλυψη μελλοντικού τεκμηρίου.

Αυτές οι προτάσεις αποτελούν μέρος του εναλλακτικού σχεδίου και του κυβερνητικού προγράμματος που παρουσιάζουμε προς την ελληνική κοινωνία. Πιστεύουμε ότι ο λαός με τους αγώνες του θα ανατρέψει τις σημερινές πολιτικές εξουθένωσης του, θα ανατρέψει την πορεία εκποίησης αποικιοποίησης της χώρας.      

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :