Παρασκευή, Ιανουαρίου 18, 2013

Ανακοίνωση για τη συγχώνευση του Νοσοκομείου - Πρόσκληση στη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σήμερα

Με την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898(ΦΕΚ 3499/Β΄/2012) πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιήθηκε η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας.  Ήταν αναμενόμενο και το ξέραμε. Ούτε για μια στιγμή δεν πιστέψαμε ότι το μνημονιακό κράτος θα αντισταθεί στα τροϊκανά αφεντικά του και θα ανατρέψει την καταστροφική πολιτική των συγχωνεύσεων νοσοκομείων. Ούτε για μια στιγμή δεν πιστέψαμε τα παχιά λόγια περί εξαιρέσεων λόγω νησιωτικότητας που μόνο σκοπό είχαν τον.....
εφησυχασμό του λάου για να μην αντισταθεί. Γι αυτό, από την πρώτη στιγμή της σύστασης μας, με δεκάδες δημόσιες παρεμβάσεις και συντονισμό δράσης με τα πρωτοβάθμια σωματεία Νάξου αλλά και με σωματεία Νοσοκομείων όλης της χώρας, παλέψαμε για την ανατροπή της πολιτικής συγχωνεύσεων, υποβάθμισης και ιδιωτικοποίησης της δημόσιας υγείας που κράτος και Τρόϊκα μεθοδεύουν, απευθυνόμενοι πάντα και αποκλειστικά και μόνο στον λαό και ζητώντας του να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να αγωνιστεί για την υγεία και τη ζωή του.

Δεν αισθανθήκαμε λοιπόν καμία έκπληξη, όταν στα μέσα του Γενάρη πραγματοποιήθηκαν «κανονικά και με το νόμο» οι συγχωνεύσεις όχι μόνο για μας αλλά για δεκάδες Νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Μας το είχε προαναγγείλει εξάλλου και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου στην Πανελλαδική Κινητοποίηση των Νοσοκομείων της 30/11/2012, όπως ήδη έχουμε ανακοινώσει.

 Αυτό που μας προκάλεσε έκπληξη ήταν η στάση των διαφόρων εκπροσώπων του κατεστημένου, συνδικαλιστικού και πολιτικού που αντέδρασαν στην ανακοίνωση των «νέων» λες και ανακάλυψαν ξαφνικά την πυρίτιδα. (σιγά τα νέα κύριοι, τα νοσοκομεία έχουν συγχωνευτεί από το 2011, εσείς τώρα το καταλάβατε;)

Με ενδιαφέρον διαβάζουμε αυτές  τις μέρες τις διάφορες ανακοινώσεις που αφορούν την συγχώνευση μας  με την Σύρο από τις οποίες εξάγονται  πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιος είναι ο καθένας και τι ρόλο παίζει.

Από τη μια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Τομέα Υγείας Κυκλάδων, με ανακοίνωση του, ζητά «την άμεση απόσυρση του Οργανισμού Νάξου και άμεση έγκριση του σύγχρονου οργανισμού που προτάθηκε από το κοινό διοικητικό συμβούλιο Σύρου και Νάξου». Αυτό είναι το αίτημα και ΟΧΙ η ανατροπή της συγχώνευσης, η επανάκτηση της νομικής μας προσωπικότητας και η αυτοτέλεια του Νοσοκομείου μας που είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του. Ξαφνικά, οι κύριοι του Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ., όχι μόνο ξέχασαν τα διαγγέλματα τους περί ανατροπής των συγχωνεύσεων αλλά προσπαθούν επιπλέον με το παραπάνω αίτημα τους να εγκαθιδρύσουν την συγχώνευση στην συνείδηση του λαού σαν κάτι τετελεσμένο για το οποίο πλέον δεν αγωνιζόμαστε. Ζητά δε, το εν λόγω Δ.Σ. την παρέμβαση των βουλευτών Κυκλάδων. Αναρωτιόμαστε πραγματικά από ποιους βουλευτές ζητά το Σ.Ε.Τ.Υ.Νο.Κ τη σωτηρία. Από αυτούς που δύο στους τρεις ψήφισαν «ναι σε όλα»; Σωθήκαμε!!!!!

Από την άλλη, διαβάζουμε την ανακοίνωση του Βουλευτή Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ και γνωστού από τα «ναι σε όλα» κυρίου Ρήγα, ο οποίος θα παρέμβει όπως λέει στον Υπουργό Υγείας για την διόρθωση του οργανισμού του Νοσοκομείου Νάξου. Για ανατροπή της συγχώνευσης ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ. Όλοι μαζί, σε συντονισμένη δράση, θυμήθηκαν ξαφνικά να αντιδράσουν το Γενάρη του 2013 για έναν Οργανισμό που βγήκε τον Απρίλη του 2012 και θεωρώντας την επισημοποίηση της συγχώνευσης που ανακοινώθηκε μόλις τώρα ως δεδομένη και μη διαπραγματεύσιμη. Ουδείς μιλάει πλέον για αυτοτέλεια του Νοσοκομείου, πάει αυτό, ξεχάστηκε!

Διαβάσαμε τέλος δημοσίευμα, με βάση το οποίο, οι διοικούντες Νοσοκομείων  Σύρου και Νάξου έλαβαν δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας ότι «μέσα σε έξι μήνες θα αλλάξει ο οργανισμός των συνενωμένων Νοσοκομείων». Αυτή είναι η τρίτη ανακοίνωση που δεν κάνει κανένα λόγο για την ανάκτηση της αυτοτέλειας μας και παίρνει την συγχώνευση ως δεδομένη. Είναι ακόμα μια ανακοίνωση που σκοπό έχει τον εφησυχασμό τον πολιτών με το πρόσχημα ότι σε «έξι μήνες» όλα θα διορθωθούν διά μαγείας οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας. Δίκιο έχουν οι άνθρωποι, γιατί να ανησυχούμε; Όταν έλθει αύριο ο εμφραγματίας στο Νοσοκομείο μας και δεν έχουμε καρδιολόγο θα του πούμε «βάστα πάνω σου αδελφέ, σε έξι μήνες ο Υπουργός θα αλλάξει τον Οργανισμό» και …… όλα καλά!

Όλος ο δημόσιος λόγος, λοιπόν, που έχει ανακοινωθεί μέχρι  σήμερα σχετικά με το θέμα αυτό μεθοδεύει  με μελετημένα βήματα την νομιμοποίηση του απαράδεκτου των συγχωνεύσεων. Όλοι αυτοί όμως, που εμφανίζονται και μιλούν δημόσια σαν «προστάτες» της υγείας του λαού και σαν αγωνιστές, θα πρέπει να μας πουν καθαρά και ξάστερα εάν είναι υπέρ ή κατά των συγχωνεύσεων, αν θεωρούν ότι οι συνενώσεις Νοσοκομείων οδηγούν στην υποβάθμιση της υγείας του λαού και αν θα αγωνιστούν για την αυτοτέλεια και την ανάκτηση της νομικής προσωπικότητας του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου.   

Χρέος όλου του αγωνιζόμενου λαού είναι να παλέψει με όλες του τις δυνάμεις για την ανατροπή των πολιτικών που εξαθλιώνουν την ζωή του. Οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων που υποβαθμίζουν την δημόσια υγεία δεν πρέπει να περάσουν.

Το σωματείο μας, όπως έχει ενημερώσει και με παλαιότερη ανακοίνωση του, έχει ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου και Μικρών Κυκλάδωννα συγκληθεί για τα θέματα του Νοσοκομείου, να πάρει δημόσια θέση ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείο Νάξου και τέλος, να αγωνιστεί μαζί με τους πολίτες της Νάξου για ένα αναβαθμισμένο, αυτόνομο Νοσοκομείο Νάξου αλλά και για δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους τους κατοίκους του Νησιού μας. Το δημοτικό συμβούλιο θα συνεδριάσει σήμερα, 18/01/2013 και ώρα 19:30, όπως μόλις μας ενημέρωσαν, και καλούμε όλο το Ναξιακό λαό να συμμετέχει και να υποστηρίξει τις διεκδικήσεις αυτές.

Τέλος, καλούμε  όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στο πανυγειονομικό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο υγείας την Πέμπτη 31/1, ημέρα 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΠΟΕΔΗΝ, και να διεκδικήσουν

    • ανατροπή όλων των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων που διαλύουν και καταρρακώνουν τις ζωές μας
    • άμεση απόσυρση των συγχωνεύσεων  καταργήσεων Νοσοκομείων
    • δημόσιεςδωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
    • αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
    • άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστενα μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ.



Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ   Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΡΙΜΙΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ   ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΑΡΙΝΑ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :