Δευτέρα, Ιανουαρίου 14, 2013

Ενοποιούνται 51 εφορίες - Ποιες ΔΟΥ κλείνουν τελικά στις Κυκλάδες

Σε ενοποίηση 51 Εφοριών σε ολόκληρη τη χώρα προχώρησε από σήμερα το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης του φορολογικού μηχανισμού. Σύμφωνα με το υπουργείο, στις περιοχές όπου αναστέλλεται η λειτουργία ΔΟΥ, οι πολίτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων. Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες εφοριακών, το δίκτυο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΚΕΦ), όχι μόνο δεν υφίσταται, αλλά και όπου επιχειρήθηκε η εφαρμογή του, υπήρχαν κάθε άλλο παρά θετικά αποτελέσματα. Αναφορικά με το νέο TAXIS, το οποίο παρουσιαζόταν ως η απάντηση στις ανάγκες εξυπηρέτησης των.....
κατοίκων, ιδιαίτερα των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών, οι εφοριακοί καταγγέλλουν ότι όχι μόνο δεν είναι έτοιμο,αλλά δεν υπάρχει και αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του.
Αξίζει να σημειωθεί πως το σχετικό πόρισμα ειδικής επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών προέβλεπε την αναστολή λειτουργίας 127 Εφοριών από σύνολο 241 ΔΟΥ. Το εν λόγω πόρισμα ανέφερε πως οι ενοποιήσεις θα αποφέρουν όφελος περίπου 19 εκατομμυρίων ευρώ στη διετία 2013-2014 (δηλαδή 791 χιλιάδες ευρώ ανά μήνα), που θα προκύψει μετά την παράδοση στους ιδιοκτήτες όλων των μισθωμένων κτιρίων που αποδίδονται ή αποδεσμεύονται εξαιτίας των ενοποιήσεων των ΔΟΥ, καθώς και μείωση των λειτουργικών δαπανών.
Ωστόσο, μετά από αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών και με κριτήριο το ύψος των εσόδων ανά ΔΟΥ επί των συνολικών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού αποφασίσθηκε τελικά να μην ανασταλεί η λειτουργία των ΔΟΥ Θήρας, Αιγίου Αχαΐας, Μυκόνου, Αμαλιάδας, Κύμης Εύβοιας και Πάρου, μειώνοντας τον αριθμό των υπό κατάργηση εφοριών σε 121. Ακόμη, με γνώμονα την εξυπηρέτηση των φορολογουμένων το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την παράταση έως τις 18/03/2013 στη διαδικασία αναστολής λειτουργίας των ακόλουθων ΔΟΥ σε νησιά, όπου λειτουργεί μόνο μία φορολογική  μονάδα:  Σπετσών, Κέας, Άνδρου, Μήλου, Αίγινας, Πόρου, Ύδρας, Καρπάθου, Καλύμνου, Λέρου, Θάσου, Παξών, Ιθάκης, Τήνου, Κυθήρων, Λήμνου, Σκιάθου, Σκοπέλου και  Αγίου Κηρύκου.    
Η παράταση δόθηκε προκειμένου, κατά το αμέσως επόμενο διάστημα, να ολοκληρωθούν κρίσιμες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που αποτρέπουν τη μετάβαση φορολογουμένων στις ΔΟΥ, όπως η δυνατότητα πληρωμής μέσω Τραπεζών ή ΕΛΤΑ για ρυθμισμένες οφειλές. Έτσι, σήμερα, Δευτέρα, θα ολοκληρωθεί η ενοποίηση μόλις 51 Εφοριών στο σύνολο της χώρας. 

Αντιδράσεις σε Νάουσα, Λεωνίδιο και Κυπαρισσία
Συγκέντρωση έξω από το κτίριο και τα γραφεία της ΔΟΥ στη Νάουσα πραγματοποίησαν ο δήμος και φορείς της περιοχής, διαμαρτυρόμενοι για τη μεταφορά της εφορίας στη Βέροια, ενώ μήνυση κατέθεσε η προϊσταμένη της εφορίας με αφορμή την κινητοποίηση, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο γραφείο του διοικητή της Αστυνομίας Νάουσας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δύο αντιδήμαρχοι. Δεκάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο όπου στεγάζεται η εφορία και δήλωσαν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν τη μεταφορά επίπλων, υπολογιστών και εγγράφων στη Βέροια.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος της Νάουσας, Αναστάσιος Καραμπατζός, η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καταργείται η ΔΟΥ Νάουσας είναι εντελώς άδικη και μη λογική, καθώς το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι δημόσιο και δεν πληρώνονται ενοίκια, κάτι που συμβαίνει με το κτίριο της Βέροιας. 
Έντονες ήταν και οι αντιδράσεις στο Λεωνίδιο Κυνουρίας για το κλείσιμο της ΔΟΥ και τη συγχώνευσή της με την ΔΟΥ Παραλίου 'Αστρους. Κάτοικοι της περιοχής κατέλαβαν το κτίριο όπου στεγάζεται η ΔΟΥ Λεωνιδίου, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Γιάννη Μαρνέρη, και το δημοτικό συμβούλιο. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρνέρης, αυτό που πλέον ζητούν από τον υπουργό Οικονομικών είναι να διατηρηθεί η ΔΟΥ Λεωνιδίου ωςαυτόνομη υπηρεσία, προσθέτοντας μάλιστα ότι ο δήμος καλύπτει το σύνολο των λειτουργικών εξόδων της υπηρεσίας εκτός βέβαια τη μισθοδοσία του προσωπικού και διαθέτει δωρεάν κτίριο για τη στέγασή της.
Αντιδράσεις υπήρξαν και στην Κυπαρισσία για τη συγχώνευση της τοπικής ΔΟΥ με την ΔΟΥ Καλαμάτας, όπου ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, τοπικοί φορείς με την συμπαράστασης της δημοτικής αρχής, κλείδωσαν την είσοδο του κτιρίου, από το οποίο επρόκειτο να πάρουν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και το αρχείο για να τα μεταφέρουν στην Καλαμάτα και περιφρουρούν τον χώρο. Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, δήλωσε ότι το αίτημά τους είναι να μην κλείσει η ΔΟΥ Κυπαρισσίας και να εξαιρεθεί όπως έγινε με άλλες ΔΥΟ, σε Αμαλιάδα και Αίγιο, καθώς η απόσταση Κυπαρισσίας - Καλαμάτας είναι μεγάλη και θα υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών.

http://www.eklogika.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :