Πέμπτη, Ιανουαρίου 24, 2013

Κάλεσμα ΣΒΕΝΝΑΜΙΚ σε Πανναξιακό Συλλαλητήριο για την Υγεία την 31/01/2013


Με την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898(ΦΕΚ 3499/Β΄/2012) πραγματοποιήθηκε η  ενοποίηση των Οργανισμών του  Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιήθηκε η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου μας. Η ενοποίηση βέβαια είχε ήδη εφαρμοστεί από το καλοκαίρι του 2011 και τα δύο Νοσοκομεία λειτουργούν από τότε με ενιαία Διοίκηση. Τότε κάποιοι στη Νάξο και τις Κυκλάδες μιλούσαν για δήθεν «θετική εξέλιξη» και για τα «καλά» της διασύνδεσης. Επειδή όμως όλα τελικά κρίνονται εκ του........
αποτελέσματος, αξίζει να πούμε δυο λόγια για την «μετά συγχώνευσης» πορεία του Νοσοκομείου μας.

Από το 2011 λοιπόν μέχρι και σήμερα τα σημάδια της υποβάθμισης της Μονάδας μας είναι ήδη πολύ έντονα. Η διασύνδεση είχε ως πρώτη συνέπεια την τραγική συρρίκνωση του προϋπολογισμού με άμεσο αντίκτυπο στις προμήθειες, τον εξοπλισμό και τηνσυντήρηση του Νοσοκομείου μας αλλά και την υποχρηματοδότηση εφημεριών, πρόσθετων αμοιβών κλπ που σε συνδυασμό με την υποστελέχωση καθιστούν την εφημέρευση στο Νοσοκομείο Νάξου ανασφαλή. Τα προγράμματα εφημεριών που εκδίδονται από την ενιαία διοίκηση, περιλαμβάνουν μόνο ένα Παθολόγο και ένα ή δύο Αγροτικούς κάθε μέρα σε ενεργό παρουσία στο Νοσοκομείο και όλες οι άλλες ειδικότητες εφημερεύουν σε ετοιμότητα.

Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου  Νάξου πετσοκόπηκε τον Απρίλη 2011 με Υπουργική Απόφαση που περιόρισε τους γιατρούς από 46 σε 19. Παράλληλα, κατάργησε πλειάδα άλλων θέσεων (νοσηλευτικού, παραϊατρικού, βοηθητικού κ.α. προσωπικού).

Καμία ανάπτυξη και αναβάθμιση υπηρεσιών δεν συντελέστηκε στο διάστημα αυτό …… με λίγα λόγια, κανένα καλό δεν είδαμε.  Αντίθετα, οι πανάκριβοι εξοπλισμοί που είναι αγορασμένοι με τον κόπο του λαού, έχουν αφεθεί παρατημένοι για χρόνια και με τον κίνδυνο να μην είναι πια λειτουργικοί .Το ίδιο ισχύει και για τις κτιριακές και Η/Μ υποδομές που δεν τους γίνεται καμία συντήρηση.

Η αιμοδοσία, τα χειρουργεία, ο τεχνητός νεφρός, η κεντρική παροχή οξυγόνου, δεν λειτούργησαν ποτέ. Το καρδιολογικό  ιατρείο δεν έχει καν υπέρηχο καρδιάς ούτε και τεστ κόπωσης, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μόνο για βασικές εξετάσεις (χωρίς ορμονολογικό αναλυτή), ο μαστογράφος είναι εκτός λειτουργίας. Το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι βάρδιες.

Οι λιγοστοί γιατροί που υπηρετούν φεύγουν ο ένας μετά τον άλλον εξαιτίας της απαξίωσης των υποδομών και της υποχρηματοδότησης. Στο τέλος του 2012 παραιτήθηκαν 3 γιατροί (Καρδιολόγος, Αναισθησιολόγος, Βιοπαθολόγος)  από την ήδη υποστελεχωμένη μονάδα μας. Παράλληλα έχουν παγώσει όλες οι προσλήψεις. Δώδεκα θέσεις ιατρών για το Νοσοκομείο Νάξου έχουν σκαλώσει στο Υπουργείο για πάνω από ενάμιση χρόνο…. Σαν να μην έφταναν αυτά, επιχειρείται δόλια η απομάκρυνση τριών άλλων γιατρών του Νοσοκομείου μας μέσω του επαχθούς μέτρου της αργίας. Παράλληλα με το Νοσοκομείο, απαξιώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και ο τομέας ψυχικής υγείας στο νησί μας σε μια εποχή μάλιστα που ο λαός τον έχει τεράστια ανάγκη.

  Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να διακομίζονται πολλά περιστατικά στη Σύρο και την Αθήνα με πλωτά και εναέρια μέσα.Πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύονται στις διακομιδές ασθενών, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και τη στελέχωση του Νοσοκομείου ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να εξυπηρετούνται στον τόπο τους, άμεσα, με ασφάλεια και χωρίς ταλαιπωρία και επιπλέον κόστος. Επιπλέον, οι νεφροπαθείς εκδιώκονται από τον τόπο τους και υποχρεώνονται σε εσωτερική μετανάστευση επειδή οι μονάδες νεφρού σαπίζουν μέσα στα κουτιά.

Αφού μας  χόρτασαν υποσχέσεις τόσα χρόνια, τώρα μας ζητάν να θυσιάσουμε τα Νοσοκομεία μας για να πληρώσουμε τα χρέη τους. Όμως η υγεία είναι αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και όχι αντικείμενο δημοσιονομικών πολιτικών. Η επίθεση του κράτους στον ευαίσθητο αυτό τομέα, έχει γίνει αντικείμενο αγώνα Πανελλαδικά και αγωνιστικά σωματεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων και το Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ., συντονίστηκαν σε κοινή δράση και διοργάνωσαν  Πανυγειονομικό Συλλαλητήριο την Πέμπτη 31/01/2013, 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα.

 Μέσα σε αυτό το αγωνιστικό κλίμα, το Σωματείο μας λαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει παράλληλα :
Πανναξιακό Συλλαλητήριο για την υγεία, την Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013, 6:30 μμ στην Πλατεία Μανδηλαρά, Χώρα Νάξου

Καλούμε όλους  τους κατοίκους, τα σωματεία, τους Συλλόγους, τους φορείς και τις συλλογικότητες του νησιού μας αλλά και τους πατριώτες μας όπου κι αν βρίσκονται, να συμμετάσχουν δυναμικά στις δύο κινητοποιήσεις, να ενώσουν τις φωνές τους και να διεκδικήσουν:
    • άμεση απόσυρση των  συγχωνεύσεων  καταργήσεων Νοσοκομείων  
    • δημόσιεςδωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
    • αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
    • άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και ΜικρώνΚυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού

Η ΥΓΕΙΑ  ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΣΗΚΩΝΕΙ ΣΚΟΝΤΟ
Η ΔΙΑΛΥΣΗ  ΤΟΥ ΕΣΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
ΘΑ  ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. της 21/01/2013
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :