Τετάρτη, Φεβρουαρίου 29, 2012

Πάρος: Κατάληψη του Δημαρχείου : Ένταση από την παρουσία της αστυνομίας.

Ποιος κάλεσε την Αστυνομία στην τρίωρη στάση εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου;
Τρίωρη πανελλαδική στάση σήμερα για τους υπαλλήλους της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην Πάρο η συμμετοχή ήταν καθολική, και για τρεις ώρες οι υπάλληλοι, ειρηνικά συμμετείχαν στην στάση. Η άφιξη όμως περιπολικού και η παρουσία
δύο πάνοπλων αστυνομικών ήταν πραγματική έκπληξη.
Οι δύο αστυνομικοί κάθησαν στον καναπέ της εισόδου και απαγόρευσαν στους υπαλλήλους να κλέισουν τη πόρτα. "Όσο είμαστε εδώ, δεν...... κλείνετε με τίποτα" ήταν η μόνη απάντηση που έδωσαν στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των υπαλλήλων του Δήμου.
Προκλήθηκε ένταση, το Δ.Σ. ενημέρωσε το Εργατικό κέντρο και την Ομοσπονδία, και τηλεφώνησε στον διοικητή του Α.Τ. Πάρου.
Το έστειλε το http://kepparou.blogspot.com

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου Συλλόγου Τριποδιωτών Νάξου «Η ΒΙΒΛΟΣ»

Συγκροτήθηκε σε σώμα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Τριποδιωτών Νάξου «Η ΒΊΒΛΟΣ», μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις 21/1/2012.
Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2012 συγκροτείται ως εξής:
Πρόεδρος: Μαργαρίτης Ιωάννης
Αντιπρόεδρος: Σοφικίτης Δημήτρης
Γενική Γραμματέας: Ζούλη Μαργαρίτα
Ταμίας: Χωριάτη Μαρία
Μέλη: Βασαλάκη Ελένη
Σοφικίτης Αργύρης
Αξιομάκαρος Βασίλης
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ του Συλλόγου,
Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Μαργαρίτης Ιωάννης Ζούλη Μαργαρίτα Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κάποιοι έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους

Η αυξανόμενη αντίδραση του Παριανού λαού, έχει κάνει πολλούς να χάσουν τον ύπνο τους. Το σημερινό συμβάν στο Δημαρχείο, είναι απόδειξη αλλά και προειδοποίηση.
Προειδοποίηση ότι , τώρα που αισθάνονται το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια τους, καταφεύγουν σε μεθόδους τρομοκράτησης των εργαζομένων.
Δεν ξέρουμε ακόμα ποιος κάλεσε την Αστυνομία, την ώρα που....... βρισκόταν σε εξέλιξη η ειρηνική, τρίωρη στάση εργασίας του προσωπικού.
Ξέρουμε όμως που αποσκοπούσε. Να περάσει κλίμα τρομοκρατίας, να στείλει μήνυμα αυταρχισμού.
Οι εργαζόμενοι βιώνουν καθημερινά τη βία της ανεργίας της φτωχοποίησης, της απαξίωσης. Δεν έχουν πλέον κάτι να φοβηθούν.

Σήμερα έπεσαν μάσκες. Φάνηκαν προσωπεία. Αντιμετωπίζουν την αγωνία των εργαζομένων με τρομοκρατία. Η απάντηση θα είναι όμως ακόμα πιο ξεκάθαρη.

Η εποχή του φόβου τελείωσε. Ενωμένοι οι εργαζόμενοι θα ανατρέψουν πολιτικές και τιμωρήσουν όλους αυτούς που σήμερα… έχουν χάσει τη ψυχραιμία τους

ΠΑΡΟΣ 29-2-2012
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΠΑΡΟΣ: ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Την ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012 στο Κέντρο Υγείας, στις 11 π.μ.
Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΖΟΝΤΑΙ!
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ
 Μονάδες Υγείας χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και ειδικευμένο προσωπικό
 Σχολεία με κτιριακά προβλήματα, χωρίς βιβλί­α, δασκάλους και καθηγητές.
 Απλήρωτοι λειτουργοί Υγείας και Παιδείας.
 Τα ασφαλιστικά ταμεία διαλύθηκαν.
 Οι τοκογλυφικές δανειακές συμβάσεις οδηγούν το Κοινωνικό Κράτος σε κατάρρευση.
ΩΣ ΕΔΩ! ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!
ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΟΥ
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η Ιρλανδία “βάζει φωτιά” στην Ευρώπη

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ(www.statesmen.gr)
Referendum, όπως θα έλεγε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά τη μοιραία για τον τότε πρωθυπουργό και απερχόμενο Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επιλογή να προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που… τρόμαξε την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τελικά οδήγησε τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου στην εκπαραθύρωση από την πρωθυπουργία, και την «ομηρία» στην ηγεσία του Κινήματος που ίδρυσε ο πατέρας του, ένας Κεντροδεξιός πολιτικός, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Έντα Κένι, έρχεται να βάλει «φωτιά» στην........ Ευρώπη.

Όπως ανακοίνωσε χθες ο κ. Κένι, ο οποίος εξελέγη με σημαία της προεκλογικής ρητορικής του τις αλλαγές στο Μνημόνιο στο οποίο είχε ενταχθεί η Ιρλανδία, η χώρα του θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την έγκριση της νέας δημοσιονομικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επεξεργάστηκε η Γερμανία, εξασφαλίζοντας την ενθουσιώδη υποστήριξη της Γαλλίας, στην προσπάθειά της να την επιβάλλει στη Γηραιά Ήπειρο.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός από την πλευρά του έχει εκφράσει τη συμφωνία του με τη νέα αυτή, σκληρή δημοσιονομική συνθήκη, το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στην ιρλανδική κοινωνία ωστόσο, λόγω της δραματικής συρρίκνωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας, εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου, είναι εξαιρετικά πιθανό να εκφραστεί με ένα ηχηρό «όχι» στις κάλπες.

Ένα «όχι» που θα θυμίζει την αντίστοιχη εκκωφαντική άρνηση της γαλλικής κοινωνίας στην προώθηση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, πριν από μερικά χρόνια, και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει ανάσχεση στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την πολιτική ενοποίηση.

Η νέα δημοσιονομική συνθήκη την οποία προωθούν η Γερμανία και η Γαλλία θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεθοδολογία που θα επιλέξει το καθένα. Τα περισσότερα αναμένεται να την επικυρώσουν μέσα από σχετική ψηφοφορία στα Κοινοβούλιά τους, η επιλογή της Ιρλανδίας να προσφύγει σε δημοψήφισμα ωστόσο, ανοίγει τους ασκούς του αιόλου.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ομιλία με τους Δ. Καζάκη και Α. Μητρόπουλο στη Νάξο!

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε και να συμμετάσχετε στην εκδήλωση - ομιλία που θα γίνει την Κυριακή 4 Μαρτίου 2012 και ώρα 10.30 στο Δημοτικό Θέατρο "Ιάκωβος Καμπανέλλης" με θέμα:-οικονομική κρίση, αιτίες προοπτικές, διέξοδοι - και θα έχει κεντρικούς ομιλητές τους: Δ. Καζάκη, οικονομικό αναλυτή, και Α. Μητρόπουλος, εργατολόγο.
Θα ακολουθήσουν συζήτηση και ερωτήσεις απο το κοινό.
Η είσοδος ελεύθερη
Διοργάνωση: Συντονιστικό Σωματείο Εργαζομένων Νάξου
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ποδοσφαιρική πανδαισία από τον ΑΟΠ στις 25 και 26/2/2012

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΑΡΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ (29/2/2012)
Οι ακαδημίες του Αθλητικού Ομίλου Πάρου το Σαββατοκύριακο 25 και 26/2 έπαιξαν φιλικούς αγώνες στο νησί για την καλύτερη προετοιμασία τους.
Συγκεκριμένα το Σάββατο 25/2 οι Ακαδημίες τζούνιορ του ΑΟΠ αγωνίστηκαν στο γήπεδο των Μαρμάρων με τον Μαρπησσαϊκό (φωτό 1,2,3 και 4). Η διοίκηση της Μάρπησσας σ’ αυτό τον αγώνα βράβευσε τον προπονητή του ΑΟΠ στις ακαδημίες μας κ. Μ. Φραντζή για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο (φωτό 5).
Την Κυριακή 26/2 οι ακαδημίες προ-τζούνιορ αγωνίστηκαν στη Νάουσα με τον Νηρέα (φωτό 6,7 και 8), ενώ οι παιδικές ακαδημίες αγωνίστηκαν στο γήπεδο Παροικιάς επίσης με το Νηρέα (φωτό 9,10,11 και 12). Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η χώρα που έμεινε χωρίς ασυλία, δίνει ασυλία στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ!

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Ως γνωστόν, πρώτα βγαίνει η ψυχή του ανθρώπου και μετά το χούι. Η αλαζονεία είναι νόσος ανίατη, καθώς οι αλαζόνες αισθάνονται πάντα την ανάγκη να απαξιώνουν όλους τους άλλους σε μια προσπάθεια να τροφοδοτούν συνεχώς το υπερφίαλο «εγώ» τους.
Όσες προσπάθειες και αν καταβάλουν, στο τέλος η ασθένεια τους καταβάλλει και τους οδηγεί σε ατοπήματα που τελικά καταλήγουν σε μπούμερανγκ.
Ως ασθενείς, οι αλαζόνες έχουν τη συμπάθειά μας – αρκεί να μην ασχολούνται με την πολιτική.
Όταν, όμως, επιμένουν να μας κυβερνούν, τότε θα.......... λαμβάνουν απαντήσεις.

Την προηγούμενη Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου, διεξήχθη στη Βουλή η περίφημη συζήτηση για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής (μετά από παραπλανητική πρόταση συγκάλυψης 111 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ) για τα στατιστικά στοιχεία.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που έγινε συζήτηση για θέμα διαφορετικό από αυτό που υποτίθεται ότι επρόκειτο να συζητηθεί – εδώ οι εκπρόσωποι του έθνους δεν διάβασαν τα μνημόνια, την δικογραφία για την ΕΛΣΤΑΤ θα διάβαζαν;

Έτσι, ο κ. Βενιζέλος (που είχε διαβάσει τη δικογραφία, αν και με τον δικό του αλαζονικό τρόπο), μπόρεσε για άλλη μια φορά να επιδοθεί στο προσφιλές του σπορ της διαστροφής της πραγματικότητας και της απαξίωσης των πάντων – εισαγγελέων, καθηγητών, «μιας δημοσιογράφου» και γενικά όλων των μαρτύρων.

Κατ’ αρχήν, αισθάνθηκε την ανάγκη, όπως είπε, να… επαινέσει όλες τις πτέρυγες της Βουλής, διότι «παρότι οι βουλευτές έλαβαν γνώση αυτού του φακέλου, κανείς Βουλευτής και πιο συγκεκριμένα καμία ομάδα 30 Βουλευτών δεν υπέβαλαν πρόταση να κινηθεί η σχετική διαδικασία όπως προβλέπει το άρθρο 86 του Συντάγματος».

Κατά τη γνώμη του, «αυτή η αξιολόγηση του φακέλου, δηλαδή η αξιολόγηση που οδηγεί στο να παραμείνει αδιάφορη και αδρανής η Βουλή σε σχέση με τη δικογραφία αυτή, είναι απολύτως σωστή. Είναι η σωστή νομική αξιολόγηση του φακέλου αυτού. Και θέλω πραγματικά να το υπογραμμίσω αυτό γιατί δείχνει υπευθυνότητα, σύνεση, σοβαρότητα εκ μέρους όλων των πτερύγων της Βουλής και πρωτίστως εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας».

Κατόπιν, ο κ. Βενιζέλος… επέπληξε τον βουλευτή του ΛΑΟΣ Θ. Πλεύρη «και κάθε άλλον συνάδελφο που αναφέρθηκε ή σκέφθηκε να αναφερθεί στο φάκελο αυτό»!

Δηλαδή, ο κ. Βενιζέλος έκανε πως δεν κατάλαβε ούτε ότι δεν εσυζητείτο ο φάκελος που έστειλε στη Βουλή ο οικονομικός εισαγγελέας (αλλά άλλη παραπειστική πρόταση βουλευτών του κόμματός του), ούτε ότι η Ν.Δ. δεν επιθυμεί να συζητηθεί το θέμα και να συσταθεί εξεταστική επιτροπή από την παρούσα Βουλή, όπου έχει την πλειοψηφία το ΠΑΣΟΚ.

Δεν είδε κανένα αδίκημα!

Και βέβαια, από την σκέψη του εξοβέλισε – για τις ανάγκες της προπαγάνδας – τα ποινικά αδικήματα, τα κακουργήματα, που έχουν διαπραχθεί σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία του 2009.

Στο μάθημα Ποινικού Δικαίου που παρέδωσε, απέφυγε να περιλάβει την κατάφωρη παραβίαση του ιδρυτικού νόμου της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς τα στοιχεία δόθηκαν χωρίς να συνεδριάσει το Δ.Σ. της στατιστικής υπηρεσίας και χωρίς αυτά να έχουν επικυρωθεί από τα μέλη του Δ.Σ., όπως ρητώς προέβλεπε ο νόμος 3832 του Μαρτίου 2010.

Οπότε, δήθεν αθώα, ρωτούσε από το βήμα της Βουλής: «Ποιο είναι το αδίκημα για το οποίο διεξήχθη προκαταρκτική εξέταση; Ποια είναι η μείζων σκέψη αυτού του δικανικού συλλογισμού; Σε ποιο νομικό κανόνα υπάγονται τα πραγματικά περιστατικά, αν των πραγματικών περιστατικών, αληθινών υποτιθεμένων, ποια νομοτυπική υπόσταση πληρούται και ποιος κανόνας δικαίου, ουσιαστικού Ποινικού Δικαίου, είναι αυτός που πρέπει να ενεργοποιηθεί;»

Και απαντούσε μόνος του: «Λοιπόν, κανείς»!

Μετά, απαξίωσε ακόμη και την διαβίβαση του φακέλου στη Βουλή βάσει του περίφημου (και κατάπτυστου) άρθρου 86.

Για να το πράξει, απαξίωσε τόσο τον οικονομικό εισαγγελέα που απέστειλε τον φάκελο επειδή διαπίστωσε ότι προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, όσο και τους καθηγητές της στατιστικολογίας, τους οικονομολόγους, τους δημοσιογράφους, του πάντες, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τον χαρακτηρισμό «τυχαίος μάρτυρας».

Όλοι είναι ανάξιοι λόγου για τον αλαζόνα υπουργό, διότι κατά τη γνώμη του όλοι είναι τυχάρπαστοι εκτός από τον ίδιο, που γεννήθηκε για να μας κυβερνά. Προσέξτε με ποιον τρόπο αναφέρεται στους μάρτυρες:

«Τι θα πει «στοιχεία»; Η αξιολογική κρίση ενός τυχαίου μάρτυρα που καλείται ως εκπρόσωπος της κοινής γνώμης, ενός καθηγητή, ενός οικονομολόγου, μιας δημοσιογράφου, που δεν ξέρουν κανένα πραγματικό περιστατικό για τίποτα, η αφηγηματική ελεύθερη αξιολόγηση, ότι έχω την εκτίμηση πως δεν μπορεί να μην έχει ανάμειξη πολιτικό πρόσωπο, είναι στοιχείο;

Αυτό είναι στοιχείο κατά την έννοια του Συντάγματος και της Ποινικής Δικονομίας; Όταν το Σύνταγμα αναφέρεται σε στοιχεία, εννοεί ότι αυτά που λέω ελεύθερα στο σπίτι μου, σε έναν κύκλο κοινωνικό, εάν τα πω παρουσία ενός Εισαγγελέα και μιας Γραμματέως τα ίδια, με την ίδια χαλαρότητα και την ίδια άνεση και την ίδια έλλειψη τεκμηρίωσης, ως δική μου εκτίμηση των πραγμάτων για το πώς γράφεται η ιστορία, πώς εξελίσσονται τα οικονομικά φαινόμενα και τα κοινωνικά φαινόμενα, εάν τις πολιτικές μου κρίσεις τις μετατρέψω σε κατάθεση ενώπιον ενός εισαγγελικού λειτουργού, αυτό είναι στοιχείο; Η καταγραφή των πολιτικών μου απόψεων έχει κάποια δικανική επίπτωση;»

(Τι λέτε τώρα; Έχει δικανική επίπτωση η εξόφθαλμη παραβίαση του νόμου, η αυταπόδεικτη παρανομία;)

Ακολούθως, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι την Τρίτη (σήμερα δηλαδή) θα φέρει στη Βουλή προς ψήφιση (και κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου 2011 και των συμφωνιών της 21ης Φεβρουαρίου 2012), σχετική τροπολογία, διερωτώμενος και πάλι δήθεν αθώα και… γαλλιστί:

«Γιατί αφού συμφωνούμε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, συμφωνούμε στην εφαρμογή της απόφασης της 26ης Οκτωβρίου, συμφωνούμε στο ότι έχει ιστορική σημασία η απόφαση των Βρυξελλών και οι συμφωνίες των Βρυξελλών της 21ης Φεβρουαρίου, πού θα διαφωνήσουμε; Στα ελάσσονα; Στις λεπτομέρειες; Στη μικρή ιστορία la pettite histoire, στην ανεκδοτολογία; Πού θα διαφωνήσουμε;»

Ώστε pettite histoire είναι η ανάγκη(;) να αλλάξει για τρίτη φορά μέσα σε δύο χρόνια ο νόμος για την στατιστική υπηρεσία!

Λεπτομέρεια η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία; (Αν ρωτήσουμε τον κ. Πάγκαλο, προφανώς!)

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε πως την προηγουμένη (στις 21 Φεβρουαρίου) είχε ενημερώσει «διεξοδικά» το Υπουργικό Συμβούλιο και έδωσε «τα σχετικά κείμενα στους συναδέλφους που μετέχουν στην κυβέρνηση εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, πως στο κατατεθέν ως κατεπείγον νομοσχέδιο με τις προαπαιτούμενες ενέργειες που πρέπει να έχει ψηφιστεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου και θα εισαχθεί αύριο στην Επιτροπή και την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, θα προστεθούν δύο τροπολογίες».

Και εδώ ξανάρχισαν τα ψέματα

Η δεύτερη τροπολογία, όπως είπε, «συνιστά σοβαρή και κρίσιμη προαπαιτούμενη ενέργεια, η οποία συνίσταται στην παροχή εξουσιοδότησης προς τον Πρωθυπουργό, μάλιστα οι θεσμικοί μας εταίροι ζητούν η ίδια εξουσιοδότηση να παρασχεθεί και στον Πρόεδρο της Βουλής, αλλά προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να παράσχει εκ μέρους της Βουλής και μάλιστα επόμενης σύνθεσης, επόμενης περιόδου τέτοια διαβεβαίωση, ότι η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών της στοιχείων με βάση τους ενιαίους Κοινοτικούς Κανόνες της Eurostat, πως διασφαλίζει απολύτως την ανεξαρτησία της EΛΣΤΑΤ, της Εθνικής Στατιστικής Αρχής, πως η Εθνική Στατιστική Αρχή κινείται αυτοτελώς, πως ο επικεφαλής της ως πρόσωπο εγγυάται την ακρίβεια και την αντικειμενικότητα της διαδικασίας, πως θα περιβάλλεται όχι από Διοικητικό Συμβούλιο αλλά από συμβουλευτικό σώμα εμπειρογνωμόνων και αυτό είναι εφαρμογή γενικής δέσμευσης που θα υπογράψουν όλες οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του δημοσιονομικού συμφώνου που έχει εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Πρόκειται περί μεγάλου ψεύδους. Πουθενά στο κείμενο των αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο.

Αυτό προστέθηκε εκ των υστέρων (κατά τη γνώμη μου κατόπιν συμφωνίας του κ. Βενιζέλου με την τρόικα και τη Eurostat, επειδή σκούρυναν τα πράγματα και ξέρουν τις παρανομίες τους), στο τροϊκανό κείμενο της 23ης Ιανουαρίου 2012, υπό τον «απαλό» τίτλο «Defining the new program», που δεν ήταν τίποτε άλλο από την 5η αναθεώρηση του προγράμματος.

Εκεί, στην τελευταία παράγραφο του Κεφαλαίου ΙΙ (Φορολογικές και Θεσμικές μεταρρυθμίσεις), μπήκε ξαφνικά η αξίωση για νέα αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΛΣΤΑΤ και του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος γενικότερα.

Χωρίς, βέβαια, να αναφέρονται όλες αυτές οι «λεπτομέρειες» που περιλαμβάνει η τροπολογία Βενιζέλου – κάτι τέτοιο, άλλωστε, θα ήταν αδύνατον.

Και θα ήταν αδύνατον, διότι δεν υπάρχει ευρωπαϊκή χώρα που να εμπιστεύεται τα στατιστικά της στοιχεία σε ένα πρόσωπο.

Επιπλέον, είναι γνωστό πως όταν ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ είχε απευθύνει ερώτημα προς την Κομισιόν περί του αν κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των εξουσιών του, είχε λάβει την απάντηση ότι η Επιτροπή δεν αναμιγνύεται, διότι πρόκειται για θέμα ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!

Στο μεταξύ, όμως, ξέσπασε (τον περασμένο Σεπτέμβριο) το σκάνδαλο με τις αποκαλύψεις του πρώην μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, καθηγήτριας Ζωής Γεωργαντά, οπότε ο κ. Βενιζέλος έσπευσε (στις 27 Σεπτεμβρίου) να καταργήσει με τροπολογία τα μέλη του Δ.Σ..

Από την ανάλυση σκοπιμότητας της τροπολογίας που συζητείται σήμερα προκύπτει ότι ακριβώς την επομένη (στις 28 Σεπτεμβρίου) η Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος υιοθέτησε σειρά αλλαγών που είχαν προηγουμένως υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές στατιστικές υπηρεσίες.

Θορυβήθηκαν δηλαδή με τη φασαρία στην Ελλάδα και προχώρησαν σε σειρά αλλαγών που τώρα ο κ. Βενιζέλος θέλει να μας τις παρουσιάσει ως γενόμενες σε… ανύποπτο χρόνο!

Το απύθμενο ψεύδος έχει συνέχεια: Ο κ. Βενιζέλος προσπάθησε να πείσει πως είναι ανάγκη η εξουσιοδότηση να δοθεί στον πρωθυπουργό και πως – ως… μέγας διαπραγματευτής – προσπαθεί να πείσει τους τροϊκανούς να δεχθούν την πρωθυπουργική εγγύηση και όχι αυτήν του προέδρου της Βουλής, επειδή, λέει, δεν μπορεί να δεσμευτεί η επόμενη Βουλή η οποία θα έχει άλλη σύνθεση! Και επομένως η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι… η χώρα δεσμεύεται στην τήρηση των στατιστικών της στοιχείων με βάση τους ενιαίους Κοινοτικούς Κανόνες της Eurostat!

Απίστευτα πράγματα! Η παρούσα Βουλή του «λεφτά υπάρχουν» μπορεί να δεσμεύει τη χώρα για πενήντα χρόνια και δεν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα πράξει το αυτονόητο!

(Το οποίο αυτονόητο δεν έγινε κατά τον υπολογισμό του ελλείμματος του 2009, διότι δεν ακολουθήθηκε η καθιερωθείσα μεθοδολογία για τον υπολογισμό των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και των νοσοκομείων).

Και αν είναι έτσι, αν η παρούσα Βουλή δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη, τότε πώς ο παρών πρωθυπουργός θα δεσμεύσει τον επόμενο;

Φωτογραφικός νόμος για τον πρόεδρο

Στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζεται σήμερα αποτελεί την… φωτογραφία των προβλημάτων του σημερινού προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος κατέθεσε (υπόμνημα) στον οικονομικό εισαγγελέα με την ιδιότητα του υπόπτου και πληροφορίες τον φέρουν να βρίσκεται ήδη στο εξωτερικό.

Δηλαδή ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος δεσμεύεται ουσιαστικά να σώσει έναν και μόνον άνθρωπο, κατ’ εντολήν του επικεφαλής της Eurostat, που εδώ και μήνες δίνει μάχη προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όποιος γνωρίζει το θέμα και ξέρει να διαβάζει πίσω από τις γραμμές διαπιστώνει μερικές πολύ περίεργες παραγράφους:

Πρώτον, το νέο συμβουλευτικό σώμα που δημιουργείται ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΡΡΟΗ στη διοίκηση της ΕΛΣΤΑΤ ή στη συλλογή, παραγωγή και δημοσίευση στατιστικών στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ!

Για ποιον λόγο; Είναι σε θέση οι κύριοι Παπαδήμος και Βενιζέλος να μας φέρουν ανάλογη ρητή αναφορά που να περιλαμβάνεται στις σχετικές νομοθεσίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών;

Όχι, βέβαια. Διότι αυτά που φέρνουν είναι καθαρά φωτογραφικές διατάξεις και εκ του πονηρού!

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να «καθορίσει τους κανόνες διορισμού και απόλυσης του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ, με βάση μόνο επαγγελματικά κριτήρια»!

Αυτό τι σημαίνει; Ότι αν παραπεμφθεί για κακούργημα θα παραμείνει στη θέση του;

Τρίτον, ενώ στην μία παράγραφο (ι) ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να καταστήσει τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ υπόλογο στο ελληνικό κοινοβούλιο, στην μεθεπόμενη παράγραφο (λ), εμφανίζεται ο πρωθυπουργός να δεσμεύεται «να άρει την ανάγκη να διαβουλεύεται με το κοινοβούλιο σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ)!

Μα αυτό ήταν το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετώπισε ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ: Στα τέλη Νοεμβρίου εμφανίστηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ζητώντας την έγκριση του Κανονισμού, αλλά η Επιτροπή (όλες οι πτέρυγες) τον απέπεμψαν, στέλνοντάς τον να διαβουλευθεί με το Δ.Σ. (το οποίο, βέβαια, δεν υπήρχε) και να επαναφέρει τον Κανονισμό ως προϊόν συλλογικού οργάνου, όπως ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ προέβλεπε.

Γι’ αυτό και από την μια ο πρόεδρος καθίσταται υπόλογος στη Βουλή και από την άλλη αίρεται αυτή η υποχρέωσή του να λογοδοτεί στη Βουλή.

Και νέα κατάργηση της Βουλής;

Όπως είναι φανερό, λοιπόν, με την μια παράγραφο δίνεται η αρμοδιότητα στη Βουλή και με την άλλη της αφαιρείται!

Στην πραγματικότητα, ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί να αφαιρέσει από τη Βουλή τον έλεγχο της στατιστικής υπηρεσίας, αν και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ο έλεγχος των στατιστικών υπηρεσιών ανήκει στα κοινοβούλια!

Επομένως σήμερα η Βουλή καλείται να ψηφίσει για άλλη μια φορά υπέρ της αυτοκατάργησής της.

Ας αφήσουμε που ο καυγάς δεν γίνεται για την τήρηση των ενιαίων κοινοτικών κανόνων, ούτε ζήτησε ποτέ κανείς κάτι τέτοιο.

Αυτό που ζητήσαμε είναι να λογοδοτούν όλοι κάπου – και ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ! Και να μην παραβιάζονται οι νόμοι!

Αλλά επειδή ο νόμος ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ, τώρα ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζει την καινούργια κομπίνα ως… προαπαιτούμενο, ως άλλο ένα… όπλο στο οπλοστάσιό του, όταν θα εμφανιστεί στο Eurogroup της 1ης Μαρτίου!

(Σαν αστακό τον αρματώνουμε κάθε φορά και κάθε φορά επιστρέφει με νέους, πιο επαχθείς όρους).

Στη δευτερολογία του μάλιστα, αποκαλύπτει και τους λόγους της πρεμούρας του:

«Θα διερευνήσουμε εάν η Eurostat υπέβαλε ως ηθικός αυτουργός στην ΕΛΣΤΑΤ να αυξήσει τεχνητά το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009 από το 13,6% στο 15,7%, ή από το 13,8% στο 15,6%; Λες και αν έμενε το έλλειμμα στο 13,5% θα υπήρχε τίποτα διαφορετικό»!

Αυτό είναι το θέμα, λοιπόν! Ο επικεφαλής της Eurostat, ο πολύς κ. Ραντερμάχερ, ξέρει πολύ καλά τι έκανε, σε συνεργασία με τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, και έχει, φυσικά, ανησυχήσει για την καριέρα του, καθώς ετοιμάζεται να διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα.

Και ο κ. Βενιζέλος αποφάσισε να του κάνει μια μικρή χάρη, απαξιώνοντας εισαγγελείς, καθηγητές και όλους τους μάρτυρες. Κυρίως επειδή γνωρίζει ότι η δικογραφία είναι πολύ καλά «δεμένη»!

Και βέβαια, έχει μεγάλη σημασία αν το έλλειμμα είναι 15,7% ή 13,8%. Διότι, άλλα μέτρα παίρνεις για το ένα έλλειμμα και άλλα για το άλλο!

Επίσης, τι απορία είναι πάλι αυτή – αν δηλαδή πρέπει να διερευνήσουμε σειρά σοβαρών καταγγελιών;

Τι ισχύει στις άλλες χώρες

Υπάρχουν μερικές ακόμη «λεπτομέρειες» που «ξέχασε» ο αλαζών:

Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τον έλεγχο των στατιστικών υπηρεσιών έχουν τα κοινοβούλια.

Από κάτω υπάρχουν: Το Συμβούλιο της Στατιστικής Αρχής και οι Επιτροπές Οικονομικού Ελέγχου (Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, Επιτροπή Πληρωμών και Αποζημιώσεων κλπ.) Από κάτω υπάρχουν η Επιτροπή Επίσημων Στατιστικών και το Συμβούλιο Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών. Από κάτω οι Διακυβερνητικές Επιτροπές Στατιστικών και η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών.

Αυτό σημαίνει πως:

1. Όλο το στατιστικό σύστημα ελέγχεται από τα κοινοβούλια

2. Το Συμβούλιο της Στατιστικής Αρχής αποτελείται από 5, 7 ή 11 Μέλη, ένας αριθμός των οποίων επιλέγεται από την Βουλή.

3. Η κάθε στατιστική Αρχή διορίζει έναν αριθμό Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου. Οι Επιτροπές αυτές (και όχι μόνο ο πρόεδρος) ελέγχουν και εγκρίνουν τα οικονομικά του Στατιστικού Συστήματος τα οποία προτείνονται από την Αρχή.

4. Η Αρχή ορίζει Επιτροπή Επίσημων Στατιστικών, η οποία φροντίζει για την συλλογή και αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που συλλέγονται από τους διάφορους φορείς των επίσημων στατιστικών (πχ Υπουργεία, Οργανισμούς, κοκ).

5. Η Αρχή επιβλέπει και συντονίζει το έργο της Υπηρεσίας Εθνικών Στατιστικών (πχ πρώην ΕΣΥΕ – Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος). Η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών είναι η εκτελεστική Υπηρεσία του Στατιστικού Συστήματος και διοικείται από 5-μελές, 7-μελές ή 11-μελές Συμβούλιο το οποίο συνεργάζεται και λογοδοτεί στην Αρχή.

6. Οι ευρωπαϊκές στατιστικές Αρχές έχουν Πρόεδρο (πάντα κάποιον που γνωρίζει στατιστική και όχι κάποιον με διδακτορικό στην οικονομική μεγέθυνση των υπανάπτυκτων χωρών!) και τα διοικητικά συμβούλια απαρτίζονται από μη εκτελεστικά, αλλά και από εκτελεστικά μέλη (δηλαδή από μέλη που έχουν δικαίωμα έγκρισης, επικύρωσης και υπογραφής).

7. Τα μέλη των συμβουλίων είναι Καθηγητές Πανεπιστημίων και διακεκριμένοι Επιστήμονες, έχουν λόγο, κάνουν προτάσεις και γράφουν consultation papers τα οποία δημοσιεύονται ακόμα και αν έχουν διαφορετική άποψη. Τα Πρακτικά των συνεδριάσεων δημοσιεύονται, καθώς και οι δαπάνες – σε αντίθεση με την ΕΛΣΤΑΤ, όπου ουδείς ελέγχει τις δαπάνες που αποφασίζει ο πρόεδρος και όπου οι διακεκριμένοι επιστήμονες – μέλη του Δ.Σ. φιμώθηκαν συστηματικά και τελικά καρατομήθηκαν.

Δηλαδή σε καμία χώρα του κόσμου δεν ισχύει αυτό που πάει να περάσει σήμερα στη Βουλή ο κ. Βενιζέλος.

Σε καμία χώρα του κόσμου ο πρωθυπουργός δεν εξουσιοδοτεί έναν άνθρωπο για να αποφασίζει πόσο είναι το ΑΕΠ, το έλλειμμα, το χρέος, η ανεργία, ο πληθυσμός της χώρας μας, κλπ.

Διότι τα στατιστικά στοιχεία και η αντικειμενικότητά τους είναι το άπαν σε μια οικονομία.

Γι’ αυτό άλλωστε και στη διάρκεια της Κατοχής, οι Γερμανοί έσπευδαν να πάρουν στα χέρια τους τα στατιστικά στοιχεία των χωρών που κατελάμβαναν. Στην Ελλάδα μάλιστα, οι τότε υπάλληλοι της στατιστικής υπηρεσίας έκαψαν τα στοιχεία της απογραφής του πληθυσμού, για να μην πέσουν στα χέρια των κατακτητών – γι’ αυτό και δεν υπάρχει η απογραφή του 1931.

Αυτό αποτελεί και την επιβεβαίωση ότι τα στατιστικά στοιχεία είναι ζήτημα ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ!

Και το κερασάκι στην τούρτα: Αν και δεν αναφέρεται ρητώς (προκύπτει όμως από τις αλληλοαναιρούμενες και τις φωτογραφικές διατάξεις), με την τροπολογία επιδιώκεται ουσιαστικά ασυλία για τον επικεφαλής της στατιστικής υπηρεσίας για όλες τις πράξεις και τις παραλείψεις του!

Απίστευτο! Η χώρα που παρέδωσε (δια των κ. κ. Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου, Παπαδήμου και Βενιζέλου) την ασυλία της στους δανειστές, μάχεται για την ασυλία του επικεφαλής της στατιστικής της υπηρεσίας!

Δηλαδή, η χώρα μπορεί να μην έχει ασυλία, αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ θα έχει!

Σωστά, διότι ο κ. Πάγκαλος δέχεται ευχαρίστως να παραιτηθεί από την εθνική του κυριαρχία…

Υ.Γ.1 Όταν κατεβάζεις το έλλειμμα, κάνεις μπαλαμούτι (κατά την γνωστή έκφραση Πάγκαλου τον καιρό της δαιμονοποιημένης απογραφής) και επομένως πρόκειται περί μιας απάτης (υπέρ της πατρίδας σου, βεβαίως). Όταν, όμως, ανεβάζεις το έλλειμμα, με πλαστά στοιχεία και λάθος μεθοδολογία, διαπράττεις το έγκλημα της ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ! (Σε βάρος της πατρίδας σου, βεβαίως)!

Υ.Γ.2 Αυτά από «μια δημοσιογράφο που δεν ξέρει κανένα πραγματικό περιστατικό για τίποτα»!
Το έστειλε το www.elzoni.gr/
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Τρίτη, Φεβρουαρίου 28, 2012

Ντέρμπι κορυφής στο κλειστό του ΔΑΚ Νάξου!!!

To σημαντικότερο παιχνίδι της 13ης αγωνιστικής του 2ου ομίλου της Α2 εθνικής κατηγορίας Γυναικείου βόλεϊ θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν οι φίλαθλοι της Νάξου το Σάββατο 3 Μαρτίου στις 18.45 στο κλειστό του ΔΑΚ. Ο 3ος στον βαθμολογικό πίνακα Πανναξιακός υποδέχεται τη 2η, μέχρι στιγμής, Φιλία Ηλιούπολης. Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα κρίνει κατά πολύ τη θέση που θα καταλάβουν οι δυο ομάδες στην τελική κατάταξη.
Οι γηπεδούχοι θέλουν καθαρή νίκη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Πρώτα απ όλα για να αυξήσουν το σερί νικών(5 ματς αήττητοι) και να παραμείνουν σε τροχιά διεκδίκησης τίτλου, καθώς με την κατάκτηση των 3 βαθμών θα πλησιάσουν περισσότερο την κορυφή την οποία, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, έχουν ήδη αγκαλιάσει οι αήττητοι Τράχωνες!!
Θα είναι όμως και ένα παιχνίδι γοήτρου. Οι Ναξιώτες θα προσπαθήσουν να πάρουν την ρεβάνς για την άδικη ήττα τους στην Ηλιούπολη, στο παιχνίδι του 1ου γύρου με 3-1 σετ. Κάνεις δεν έχει ξεχάσει την απαράδεκτη "φιλοξενία" των πρωτευουσιάνων, τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά την διάρκεια του αγώνα, την προκλητική συμπεριφορά των διαιτητών, τα ευτράπελα μετά τον........ αγώνα και την κλήση του προπονητή Γ. Δερμάτη και της Στέλλας Λαγουδάκη από τον αθλητικό δικαστή που είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία της παίκτριας με μια αγωνιστική.
Οι φίλοι του Πανναξιακού καλούνται για άλλη μια φορά να γεμίσουν το γήπεδο, να δείξουν με το φίλαθλο πνεύμα που τους διακρίνει την αγάπη τους για την ομάδα και τον αθλητισμό γενικότερα.

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δ. Καζάκης: «Θα πεθάνει κόσμος με τα φάρμακα από το Πακιστάν»!

Συνέντευξη στον Γιώργο Ε. Χριστοφορίδη
«Θα πεθάνει κόσμος». Τρεις λέξεις, τρεις λέξεις με τεράστια δύναμη, συνοψίζουν την άποψη του γνωστού αναλυτή -με το τεράστιο κοινωνικό ρεύμα- Δημήτρη Καζάκη, όταν το newsbomb.gr τον ρωτά για το νέο νομοσχέδιο της Υγείας, που υποχρεώνει τους γιατρούς να συνταγογραφούν δραστική ουσία αντί για φάρμακο και τους φαρμακοποιούς να πωλούν στον ασθενή το φθηνότερο σκεύασμα.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μην πεθάνει κόσμος», διευκρινίζει -με συνέντευξή του στο newsbomb.gr- ο κ. Καζάκης, «όταν θα μας φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν». Και προσθέτει: «Εδώ παίζουν με την Υγεία μας. Οποιος έχει λεφτά θα...... πάρει τα κατάλληλα φάρμακα για την ασθένειά του. Οποιος δεν έχει και περιμένει να θεραπευθεί μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, ας πεθάνει!».

Σύμφωνα με τον γνωστό αντι-μνημονιακό αναλυτή, «η τρόικα θεωρεί τους Ελληνες ανθρώπους β’ κατηγορίας». Με αυτό το δεδομένο, όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, δε διστάζουν να αυξήσουν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν οι ξένες πολυεθνικές τα πειράματά τους και, βέβαια, για να εξυπηρετηθεί η υπερκερδοφορία ειδικών επιχειρηματικών συμφερόντων εις βάρος ενός ολόκληρου λαού.

Τέλος, ερωτηθείς από το newsbomb.gr για την πρωτοβουλία ενός μεγάλου συλλαλητηρίου, που οργανώνεται μέσω facebook σήμερα στις 6μμ στο Σύνταγμα, ο κ. Καζάκης τονίζει ότι «πάντα οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου είναι η απάντηση στην ασυδοσία, αρκεί να είναι καλά οργανωμένες».

κ. Καζάκη, πώς κρίνετε το νομοσχέδιο για την Υγεία που ψηφίζεται αυτές τις μέρες στη Βουλή;

Οι νέες ρυθμίσεις ορίζουν τη φτηνότερη τιμή ως αποκλειστικό κριτήριο για την επιλογή του φαρμάκου. Τα γενόσημα, όμως, δεν είναι κάτι σαν τα «ιμιτασιόν ανταλλακτικά αυτοκινήτου», όπως φαίνεται ότι τα αντιλαμβάνονται αυτοί οι κύριοι. Ουσιαστικά, ο νέος νόμος για την Υγεία προωθεί τα φθηνότερα σκευάσματα, κι ας παράγονται και στο Πακιστάν! Ποιος ξέρει από ποιες κλινικές μελέτες συνοδεύονται αυτά, πώς έχουν πιστοποιηθεί και από ποιον; Και μη μας πούνε ότι τα πιστοποιεί ο ΕΟΦ! Ο Ελληνικός Οργανισμός Φαρμάκων δεν έχει απολύτως καμία δυνατότητα πιστοποίησης. Το έχουν καταγγείλει οι ίδιοι οι γιατροί, ότι κατ’ αρχήν δε διαθέτει καν το απαραίτητο προσωπικό…

Φοβάστε για να χειρότερα, δηλαδή;

Θα πεθάνει κόσμος, κ. Χριστοφορίδη. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην πεθάνει, όταν θα φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν. Εδώ παίζουν με την Υγεία μας. Οποιος έχει λεφτά θα πάρει τα κατάλληλα φάρμακα για την ασθένειά του. Οποιος δεν έχει και περιμένει να θεραπευθεί μέσω του ασφαλιστικού συστήματος, ας πεθάνει!

Τι θα γίνει, δηλαδή, με τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη από εξαιρετικά εξειδικευμένα φάρμακα; Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες ασθενών, που πάσχουν από όχι άμεσα ιάσιμα νοσήματα, τα οποία απαιτούν θεραπείες υψηλού κόστους. Η λογική της τρόικα είναι «να τους πετάξουμε στον Καιάδα και να τελειώνουμε με αυτούς». Γιατί, όταν αυτά τα φάρμακα δε θα καλύπτονται από το ασφαλιστικό σύστημα, οι τιμές τους θα καταλήξουν να διαμορφώνονται ελεύθερα και να φτάσουν στα ουράνια.

Κατά τη γνώμη σας, τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά;

Η τρόικα θεωρεί τους Ελληνες ως ανθρώπους β’ κατηγορίας. Συνεπώς, δεν τρέχει τίποτα γι’ αυτήν αν αυξηθούν τα ποσοστά θνησιμότητας στην Ελλάδα, προκειμένου να κάνουν οι ξένες πολυεθνικές τα πειράματά τους εις βάρος ενός ολόκληρου λαού. Τα έχουν ανάγκη, εξάλλου, αυτά τα πειράματα για να αναπτύξουν τα εναλλακτικά τους φαρμακευτικά προϊόντα.

Υπάρχει σχέδιο, δηλαδή…

Και, βέβαια. Ολα αυτά δε γίνονται χωρίς σχέδιο. Όταν θα φέρνουν φάρμακα από το Πακιστάν, το κόστος των οποίων διαμορφώνεται 99% χαμηλότερα, καταλαβαίνετε ποιο θα είναι το ποσοστό κέρδους των εισαγωγέων. Οι οποίοι, βέβαια, στη συνέχεια θα εκτοξεύσουν τις τιμές στα ουράνια. Διότι, είναι διαφορετικό να λειτουργείς ως εκπρόσωπος μιας πιστοποιημένης εταιρείας, η οποία ορίζει τα ποσοστά κέρδους εντός των οποίων μπορείς να κινηθείς και σε ελέγχει. Εδώ είναι τόσο τεράστια τα περιθώρια κέρδους που είναι σαφές ότι η ρύθμιση προωθείται για να εξυπηρετηθούν ειδικά επιχειρηματικά συμφέροντα που θα εξασφαλίσουν αδιανόητα κέρδη εις βάρος της Υγείας μας.

Ποια θα έπρεπε, σύμφωνα με τη δική σας άποψη, να είναι η πολιτική μας για το φάρμακο;

Αντί να επενδύσουν στην αναγέννηση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η οποία είναι ανταγωνιστική, διαθέτει υποδομή, επιστημονικό δυναμικό και ποιοτικές προδιαγραφές, της δίνουν το τελειωτικό χτύπημα. Αφήστε που, έτσι κι αλλιώς, την είχαν πλήξει ανεπανόρθωτα.

Υπάρχει τρόπος να ανατραπεί όλος αυτός ο σκοτεινός σχεδιασμός;

Πρέπει να κινητοποιηθούν οι εμπλεκόμενοι φορείς -γιατροί, φαρμακοποιοί κ.λπ.- για να υπερασπίσουν την Υγεία του ελληνικού λαού, για να σώσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας που καταστρέφεται.

Η πρωτοβουλία για ένα μεγάλο συλλαλητήριο, που οργανώνεται μέσω facebook, σήμερα στις 6μμ στο Σύνταγμα, είναι κάτι που μπορεί να συνεισφέρει στην αποτροπή της επερχόμενης καταστροφής;

Πάντα οι αυθόρμητες κινητοποιήσεις του κόσμου είναι η απάντηση στην ασυδοσία. Αρκεί, όμως, να είναι καλά οργανωμένες.

Το έστειλε το News Bomb
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Έντονες αντιδράσεις για τη μεταφορά του γραφείου του Ο.Α.Ε.Ε. στο Χαλκί

Προς
Δήμο Νάξου& Μικρών Κυκλάδων
Μέσα Μαζικής Ενημερώσεις

Μετά την έντονη φημολογία των τελευταίων μηνών, τα πρόσφατα δημοσιεύματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης της Νάξου σχετικά με την μεταφορά του τμήματος Ο.Α.Ε.Ε. Νάξου στο χωριό Τραγαία ,θέλουμε να εκφράσουμε ,την έντονη αντίθεση μας ,τόσο προς τον Δήμαρχο Νάξου& Μικρών Κυκλάδων και το Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και στην Διοίκηση του Οργανισμού Ο.Α.Ε.Ε.
Εμείς, οι κ.κ. Παπαδόπουλος Ευάγγελος, Κλουβάτος Απόστολος, Μαστρογιαννόπουλος Γεώργιος, Μαρούλης Αντώνιος, Φραγκίσκος Νικόλαος, Παγώνης Κώστας που είχαμε την τιμή να υπηρετήσουμε τον ιστορικό μας σύλλογο από την θέση του Προέδρου (1976-2010), μαζί με τους συνεργάτες μας στα Διοικητικά Συμβούλια, όραμα και........ στόχος μας ήταν η λειτουργία γραφείου Ο.Α.Ε.Ε. στην Νάξο για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων μελών μας.

Ο στόχος επετεύχθη , το γραφείο Ο.Α.Ε.Ε. ξεκίνησε την λειτουργία του τον Μάιο του 2009 φιλοξενούμενο και χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου και εξυπηρετώντας και τις Μικρές Κυκλάδες , Αμοργό, Σαντορίνη και Πάρο.

Νέο όραμα και στόχος όλων μας πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους επαγγελματίες που στις μέρες μας πλήττονται από την οικονομική κρίση και όχι η ταλαιπωρία ,το επιπλέον κόστος και η υποβάθμιση.

Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης του Δήμου για την μεταφορά του τμήματος Ο.Α.Ε.Ε. Νάξου στο χωριό Τραγαία.

Ζητάμε από τον Δήμο & Μικρών Κυκλάδων και την Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. να συμφωνήσουν και να αποδεχτούν την λύση των τεσσάρων μεγαλυτέρων φορέων των επαγγελματιών (Ένωση Ξενοδόχων Νάξου, Ένωση Ενοικιαζομένων Δωματίων Νάξου, Σύλλογος Μαζικής Εστίασης Νάξος<< Φιλοξενία >>, ΕμποροεπαγγελματικόςΣύλλογος Νάξο, για την άμεση μετεγκατάσταση του γραφείου στο μισθωμένο από αυτούς και διαμορφωμένο κατ υπόδειξη του Ο.Α.Ε.Ε. ακινήτου σε κεντρικό σημείο της Χώρας Νάξου.

Καλούμε επίσης όλος τους Επαγγελματίες και τους εκπροσώπους τους σε εγρήγορση για να μην περάσει το σχέδιο υποβάθμισης του ασφαλιστικού μας φορέα στην Νάξο. Είμαστε στην πρώτη γραμμή και θα συμμετέχουμε σε κάθε μορφή κινητοποίησης όταν αποφασιστεί προκειμένου να μην περάσει το σχέδιο αυτό.

Μετά Τιμής

Παπαδόπουλος Ευάγγελος, Κλουβάτος Απόστολος, Μαστρογιαννόπουλος Γεώργιος, Μαρούλης Αντώνιος, Φραγκίσκος Νικόλαος, Παγώνης Κώστας .
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου Μ. Μαργαρίτη, προς τους διοργανωτές και συμμετέχοντες στα δρώμενα της Αποκριάς.

Οι μέρες της Αποκριάς που πέρασαν, κατάφεραν , έστω και παροδικά, να μας κάνουν να χαμογελάσουμε, να διασκεδάσουμε και να ξεφύγουμε από τη σκέψη της προσωπικής και εθνικής μας βεβαρυμμένης πραγματικότητας. Οι δημότες μας είχαν την ευκαιρία, μέσα από μια σειρά εκδηλώσεων, να αναβιώσουν τα αποκριάτικα έθιμα και να συμμετάσχουν σε εκφάνσεις κεφιού, που οργανώθηκαν σε όλο το δήμο μας. Οι, κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένες αποκριάτικες εκδηλώσεις οργανώθηκαν με τη συμμετοχή πλειάδας εθελοντών και συλλόγων, που εδράζουν στο δήμο μας, αποδεικνύοντας κατ’ αυτόν τον........ τρόπο ότι με ομαδική εργασία μπορούμε να καταφέρουμε τα καλύτερα.

Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους όσοι έλαβαν μέρος στη διοργάνωση και πραγματοποίηση των αποκριάτικων δρώμενων, την Ομάδα Εθελοντών «Συν-Αξία» και την Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, που κατάφεραν να θεσμοθετηθεί το Ναξιώτικο Καρναβάλι και να προσελκύσει φέτος πολλαπλάσιους επισκέπτες και συμμετέχοντες, καθώς και όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους, τους δημότες και τους επισκέπτες, που έλαβαν μέρος σ’ αυτό και έδωσαν ζωντάνια, κέφι και παλμό στις συνοικίες του δήμου μας και, παράλληλα, συνέβαλαν στην προβολή των νησιών μας σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, συγχαρητηρίων αξίζει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, η οποία ενίσχυσε οικονομικά τη διοργάνωση των εκδηλώσεων και χάρισε εορταστική ατμόσφαιρα τόσο στα χωριά μας, όσο και στις επιμέρους δράσεις της (ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ κτλ).

Εύχομαι σε όλους τους κατοίκους του δήμου μας καλή Αγία Σαρακοστή και επισημαίνω ότι θα είμαι πάντοτε αρωγός και υπέρμαχος σε δράσεις εθελοντισμού, πολιτισμού και ανθρωπιάς.


Ο Δήμαρχος

Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Μανόλης Μαργαρίτης
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΑΝΑΔΕΙΞΗ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΝΑΞΟΥ

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Καμπάνια προώθησης του Ελληνικού τουρισμού

Μια καμπάνια από Έλληνες για Έλληνες. Η “Up Greek Tourism” θέλει να στηρίξει τον Ελληνικό Τουρισμό. Με την δική σου βοήθεια (Vid+Pics)
(Συνέντευξη: Χρήστος Χατζηιωάννου)
Το να στέκεσαι άπραγος και να διαμαρτύρεσαι για τα κακώς κείμενα είναι ο ένα δρόμος αντιμετώπισης της κρίσης. Ο άλλος είναι να πράξεις – ανιδιοτελώς – για το καλό της χώρας. Μάλλον τον δεύτερο δρόμο ακολούθησε ο Γιώργος Κλειβοκιώτης, ο οποίος μίλησε στο News247.gr για την καμπάνια Up Greek Tourism.
Μαζί με τον Ονίκ Παλαντζιάν, τον Στάθη Χαϊκάλη και.......... μια ομάδα εθελοντών, δημιούργησαν μια καμπάνια για την προώθηση του Ελληνικού Τουρισμού, με πυρήνα τους ίδιους τους Έλληνες, που καλούνται να στηρίξουν την καμπάνια, είτε συμβάλλοντας με ένα μικρό ποσό είτε προωθώντας την ιδέα.
Πρώτος στόχος η ανάρτηση ενός διαφημιστικού Billboard στην Times Square της Νέας Υόρκης. Το κόστος αυτής της ενέργειας ανέρχεται στα 15.000 δολάρια. Μεγάλο μέρος του ποσού έχει ήδη συγκεντρωθεί και μένουν μόλις λίγες ημέρες για την συγκέντρωση όλου του ποσού. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ ...................http://news247.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΑΝΑΒΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι αναβάλλεται η συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σήμερα 28 Φεβρουαρίου 2012 και μεταφέρεται την 6η Μαρτίου 2012, ημέρα Τρίτη και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα (αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου) με τα ίδια θέματα:
1. Γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον Προϋπολογισμό Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, έτους 2012.
2. Γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τον Κανονισμό Καθαριότητας.
Ο Αντιδήμαρχος
& Πρόεδρος της Επιτροπής
Δημήτρης Λιανός Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Νέα αύξηση έως και 25% των τουριστών από Ρωσία!!!!

Σαράντα από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι προωθούν την Ελλάδα ως προορισμό τους εκτιμούν ότι η φετινή σεζόν μπορεί να φέρει για την Ελλάδα επιπρόσθετη αύξηση τουριστών από τη Ρωσία της τάξης του 20 - 25%.
Tην περσινή χρονιά είχαμε σε σχέση με το 2010 αύξηση στις θεωρήσεις από τη Μόσχα της τάξης του 40%, ενώ αυξημένες κατά 300% κινούνται οι πολλαπλές θεωρήσεις εισόδου, που απευθύνονται σε φίλους της Ελλάδας, οι οποίοι την........ επισκέπτονται τακτικά, επιχειρηματίες, δημοσιογράφους κλπ, που μπαίνουν συχνά στη ζώνη Σένγκεν για λόγους επαγγελματικούς.

Tο 2011 ο αριθμός των θεωρήσεων, που εκδόθηκαν μόνο από το Προξενείο της Μόσχας έφθασαν τις 457.000.

Τουριστικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αυτό σημαίνει, πως συνυπολογίζοντας τις θεωρήσεις από τα άλλα προξενεία της Ελλάδας στη Ρωσία (Αγία Πετρούπολη, Νοβοροσίσκ) και τους Ρώσους τουρίστες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει βίζα Σένγκεν, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο αριθμός των Ρώσων πολιτών που επισκέφθηκαν τη χώρα μας πέρυσι, ξεπέρασε τις 600.000.
www.newsit.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Αποκάλυψη-σοκ για την προσφυγή στο ΔΝΤ

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ(www.statesmen.gr)
Όταν ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν παραδεχόταν ότι οι συζητήσεις για την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο είχαν ξεκινήσει με την κυβέρνηση Παπανδρέου από τα τέλη του 2009, η ελληνική κοινωνία είχε μια πρώτη… υποψία ότι κάτι συνέβαινε.
Σήμερα, τα «Νέα» έρχονται να δημοσιεύσουν αποσπάσματα από έγγραφα του ιστότοπου «Wikileaks», που αποκαλύπτουν ότι η αμερικανική εταιρεία πληροφοριών και στρατηγικών μελετών «Stratfor», από τις 19 Ιουνίου του 2009 κιόλας, προέβλεπε ότι....... υπήρχε θέμα ένταξης της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης της τρόικας, με κεντρικό φυσικά τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Σύμφωνα με την έκθεση, «πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει, και αν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τηλεγράφημα του «Wikileaks», που φέρνουν σήμερα στη δημοσιότητα τα «Νέα».

Σημειώνεται ότι την περίοδο που συντάχθηκε η παραπάνω έκθεση της «Stratfor», η Νέα Δημοκρατία είχε γνωρίσει βαριά ήττα στις ευρωεκλογές από το ΠΑΣΟΚ, και όλες οι ενδείξεις συνέτειναν στη βεβαιότητα επικράτησης του Γιώργου Παπανδρέου στις πρόωρες εθνικές εκλογές που θα ακολουθούσαν.

Πράγματι, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου άρχισε να μιλάει για «Τιτανικό», ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε παραδεχθεί, στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «κυβερνά μια διεφθαρμένη χώρα».

Ακολούθησε η ανεξήγητη άρνηση της κυβέρνησης Παπανδρέου σε εναλλακτικές οδούς χρηματοδότησης από τη Ρωσία και την Κίνα, για να καταλήξει η χώρα αμαχητί στην «αγκαλιά» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δευτέρα, Φεβρουαρίου 27, 2012

Το Αποκριάτικο Καρναβάλι της Μάρπησσας

Η καρδιά της κορύφωσης της αποκριάτικης περιόδου στο νησί μας, χτύπησε δυνατά, με κέφι και ζωντάνια, όπως κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος, στο καθιερωμένο πλέον καρναβάλι της Μάρπησας την Κυριακή 26/2. Πολυάριθμοι καρναβαλιστές, μασκαρεμένοι ευφάνταστα και σκωπτικά, μικροί και μεγάλοι, συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της αποκριάτικης αυτής υπαίθριας γιορτής.

Το έστειλε το www.parianostypos.gr Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 και τα 9 μποφόρ.
Το απόγευμα μετά τις 8.00 το βράδυ απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ αναμένεται ενίσχυση των ανέμων σε πολλές περιοχές.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα λαχτάρισαν σήμερα το απόγευμα τους 1.300 επιβάτες του πλοίου "Super Ferry 2" το οποίο είχε αναχωρήσει από........... την Άνδρο με προορισμό την Ραφήνα.
Το πλοίο έφτασε στην Ραφήνα αλλά έμεινε έξω από το λιμάνι καθώς λόγω της θαλασσοταραχής δεν μπορούσε να δέσει στην προβλήτα. Τελικά, ύστερα από περίπου δύο ώρες, γύρω στις 21:15 το πλοίο κατάφερε να μπει στο λιμάνι και να δέσει και έτσι αποβιβάστηκαν και οι επιβάτες χωρίς κανείς να πάθει ότιδηποτε.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κόβει την πίτα του ο Σύνδεσμος φιλάθλων Παναθηναϊκού Νάξου

Tην Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 21.00 στο club "DAY NIGHT" ο Σύνδεσμος φιλάθλων Παναθηναϊκού Νάξου διοργανώνει εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του.
Τη βραδιά θα τιμήσουν με την παρουσία τους τρεις μεγάλες μορφές του τριφυλλιού και του Ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Ζ. Πιτυχούτης, ο Κώστας Αντωνίου και ο Νίκος Καρούλιας.
Τιμή εισόδου 5 ευρώ
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η ιστορία της λαγάνας

Το παραδοσιακό έθιμο της λαγάνας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. Με αφορ­μή λοιπόν αυτή την ιδιαίτερη μέρα ας γνωρίσουμε αναλυτικότε­ρα την ιστορία της, που χάνεται στους αιώνες.
Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος ,δηλ. παρασκευάζεται χωρίς προζύμι. Τέτοιος άρτος πρόχειρος εχρησιμοποιήθη από τους Ισραηλίτες κατά τη νύχτα της Εξόδου τους από την Αίγυπτο υπό την αρχηγία του Μωυσή. Έκτοτε επιβαλλόταν από το Μωσαικό Νόμο για όλες τις ημέρες της εορτής του Πάσχα, μέχρι που ο Χριστός στο τελευταίο του Πάσχα ευλόγησε τον ένζυμο άρτο.
Η ιστορία της λαγάνας διατρέχει όλη τη διατροφική παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ο Αριστοφάνης στις "Εκκλησιάζουσες" λέει "Λαγάνα πέττεται" δηλ ."Λαγάνες γίνονται". Ο δε Οράτιος στα κείμενά του αναφέρει τη λαγάνα ως "Το γλύκισμα των..... φτωχών". Το έθιμο της λαγάνας παρέμεινε αναλλοίωτο ανά τους αιώνες και συνηθίζεται να παρασκευάζεται με μεράκι από τον αρτοποιό της γειτονιάς, τραγανή λαχταριστή και σουσαμένια και καταναλώνεται κατά την Καθαρά Δευτέρα, την Πρωτονήστιμη Δευτέρα της Σαρακοστής. Η ονομασία της "Καθαρά" προήλθε από τη συνήθεια που είχαν οι νοικοκυρές το πρωί της ημέρας αυτής, να πλένουν με ζεστό νερό και στάχτη όλα τα μαγειρικά σκεύη, ως "ημέρα κάθαρσης". Στη συνέχεια τα κρεμούσαν στη θέση τους όπου και παρέμεναν μέχρι τη λήξη της νηστείας. Επίσης κατά την ημέρα αυτή εξέρχονταν όλοι οικογενειακώς στην ύπαιθρο και έστρωναν κάτω στη γη και έτρωγαν νηστίσιμα φαγητά όπως χαλβά, ελιές, ταραμά και λαγάνα.

Από την Καθαρά Δευτέρα προετοιμάζεται ο άνθρωπος μετά τις εορτές και την καλοφαγία των Απόκρεων, να καθαρίσει την ψυχή και το σώμα του για να φτάσει στο τέρμα δηλ. στο Πάσχα και να αναστηθεί ξανά με την Ανάσταση του Κυρίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λαγάνα που έχει το σχή­μα της "κυρα-Σαρακοστής",που παριστάνει μια μακριά γυναίκα που έχει ένα σταυρό στο κεφάλι, δεν έχει στόμα γιατί είναι όλο νηστεία.Τα χέρια της είναι σταυρωμένα για τις προσευχές, έχει επτά πόδια που συμβολίζουν τις επτά εβδομάδες της νηστείας. Έθιμο που συνηθιζόταν για να μετρούν το χρόνο κατά την περίοδο της Σαρακοστής ήταν κάθε Σάββατο να κόβουν το ένα πόδι και το τελευταίο το έκοβαν το Μ.Σάββατο όπου το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε ήταν ο τυχερός της επόμενης χρονιάς.

Η νόστιμη και λαχταριστή για όλους μας λαγάνα είναι ένα προιόν άξιο σεβασμού και με πραγματική πλούσια ιστορία, θα είναι μεγάλη απώλεια για τις επερχόμενες γενεές να ξεχάσουν τις παραδόσεις μας, να ξεχάσουν τις παλιές σαρακοστιανές μυρουδιές. Οι αρτοποιοί της γειτονιάς πιστοί στις παραδόσεις μας παρασκευάζουν την Καθαρά Δευτέρα τη λαγάνα συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του εθίμου, ώστε οι νέες γενεές να έχουν την ευκαιρία να ακούσουν, να μυρίσουν και να γευτούν τη Σαρακοστή γιατί οι Σαρακοστιανές μυρωδιές είναι έμμεσοι φορείς μιας βαθιάς πνευματικότητας.

ΜΑΡΙΑ ΓΚΙΟΥΔΦΕΣΗ
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Αφιέρωμα στον Καραγκιόζη

Το video του Καραγκιόζη(επίκαιρος παρά ποτέ) είναι αφιερωμένο στο μεγάλο καραγκιοζοπαίχτη Ευγένιο Σπαθάρη. Φτιάχτηκε στο picasa, ξεχωριστό πρόγραμμα για την επεξεργασία των φωτογραφιών, από το google, με μουσικό απόσπασμα από τη δημιουργία του Μάνου Χατζιδάκη: "Το καταραμένο φίδι"(1949-1950) .
Δεν ανταγωνίζεται την ταινία που πήρε το Α΄ βραβείο καλύτερης μαθητικής ταινίας 2012 στο Artfools Video Festival στη Λάρισα με τίτλο: "Καραγκιόζης-Και πάντα ν΄αγωνίζομαι", που έγινε στα πλαίσια προγράμματος του 6ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας το 2011.........................
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ http://mikapanteleon.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2012

Η καρδιά του Καρναβαλιού χτυπά στη Νάξο

Ο εορτασμός της Ναξιώτικης αποκριάς έχει αποκτήσει πλέον τη δική τoυ περίοπτη θέση ανάμεσα στα φημισμένα καρναβάλια της Ελλάδας. Δημιουργεί σιγά σιγά τη δική του παράδοση γράφοντας μια ξεχωριστή ιστορία στο βιβλίο των πολιτιστικών δρώμενων του τόπου .
Οι συμμέτοχη του κόσμου στις φετινές εκδηλώσεις ξεπέρασε κάθε προσδοκία με αποκορύφωμα την σημερινή μεγάλη παρέλαση στην οποία πήραν μέρος περισσότεροι από 800 εθελοντές, 28 άρματα και δεκάδες ομάδες μεταμφιεσμένων.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι διοργανωτές εμπνεύστηκαν από το ζοφερό κλίμα της εποχής. Τα περισσότερα θέματα σατίριζαν την οικονομική κρίση, το μνημόνιο, το ΔΝΤ, τα ψέμματα της εξουσίας, τις Ελληνογερμανικές σχέσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Έλληνες, στέλνοντας μ' αυτόν τον τρόπο ένα ηχηρό μήνυμα στους μασκαράδες του Ελληνικού κοινοβουλίου και στους Ευρωπαίους εταίρους μας.
Η ομάδα της κινηματογραφικής λέσχης ήταν αυτή που εντυπωσίασε περισσότερο την επιτροπή αξιολόγησης ενώ τη δεύτερη θέση, με διαφορά στήθους, κατέκτησε το υπεραισιόδοξο "θέμα" των Κορωνιδιατων.
Το έπαθλο που περίμενε τους νικητές της ημέρας ήταν ένα τεράστιο ταψί γαλακτομπούρεκο (50 τεμαχίων) και μια λαγάνα 2,5 μέτρων(15 κιλά!!) προσφορά των ζαχαροπλαστείων "Ραντεβού"!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΤΕΤΟΙΑ
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Συνάντηση Πολιτιστικών - Εξωραϊστικών Συλλόγων Νάξου

Το Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλοντος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύης Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων καλεί τους Πολιτιστικούς - Εξωραϊστικούς Συλλόγους, που έχουν έδρα τη Νάξο και τα νησιά Ηρακλειά, Κουφονήσια, Δονούσα και Σχοινούσα, σε συνάντηση την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων της πρώην Σχολής Ουρσουλινών (Κάστρο Χώρας).
Τα θέματα που θα συζητηθούν:
Προτάσεις εν όψει της σύνταξης του προϋπολογισμού του ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ
Συνεργασία μεταξύ των φορέων
Συντονισμός Δραστηριοτήτων Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Τελικά το καρναβάλι της Πάτρας για ποιους γίνεται? 8 ευρώ ένα ποτό !!!

Μια εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πατρών κατάντησε ευκαιρία για αισχροκέρδεια των καταστημάτων εστίασης!!! Ο Δήμος προσπαθεί να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση, που έχει γίνει θεσμός για την πόλη και αυτοί που επωφελούντε την καταστρέφουν.
Κατεβήκαμε στο κέντρο της πόλης, χθες, τελευταίο Σάββατο της αποκριάς και σταματήσαμε σε ΚΑΦΕ της Αγίου Νικολάου και ζητήσαμε τσάι. Τώρα πήγαν στο Χελμό να το μαζέψουν, το έφερε από τις Κάννες ? δεν ξέρουμε. Όταν μας έφερε την απόδειξη καταλάβαμε ότι ήταν από πολύ μακριά γιατί μας το χρέωσαν 4 ευρώ !! Τώρα για..........
τον καφέ μην ρωτάτε ήταν βαπορίσιος αλλά …. όχι να κοστίζει όσο ένα βαπόρι. 5,5 ευρώ!!! Μεγαλύτερη η έκπληξη μας όταν αργότερα θελήσαμε να ποιούμε ένα ποτό στην Ρήγα Φεραίου και μας το χρέωσαν 8 ευρώ !!

Τιμοκατάλογος δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα ο καταναλωτής να μην έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τις τιμές.

Μα καλά δεν υπάρχει Ένωση Καταναλωτών, διεύθυνση Εμπορίου, δεν υπάρχει τίποτα ????

Μόνο μια λέξει ΝΤΡΟΠΗ

Η απόδειξη πληρωμής τα λέει όλα !!!



Αθανάσιος Φραντζής

Πρόεδρος Παγκαλαβρυτινού
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Φώτισαν τις καρδιές μας οι λαμπαδοφόροι!!!!

Το Σάββατο το βράδυ, λίγες ώρες πριν ξημερώσει η Κυριακή της αποκριάς, οι δρόμοι της Νάξου φωτίστηκαν με το φως από τις αναμμένες δάδες και την λάμψη που ακτινοβολούσαν τα βαμμένα πρόσωπα των αμέτρητων εθελοντών που συμμετείχαν και φέτος στο δρώμενο της λαμπαδοφορίας. Έθιμο που αναβίωσαν για πρώτη φορά τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου πριν από 16 χρόνια οι οποίοι είχαν την ιδέα να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχέγονων βακχικών χορών συνδυάζοντας απολλώνια και διονυσιακά στοιχεία. Στις Λαμπαδηφορίες ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη........ μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση και ο Απόλλωνας με το φως.
Στις Λαμπαδηφορίες ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση και ο Απόλλωνας με το φως. Άλλωστε και οι δύο θεοί λατρεύτηκαν στην αρχαία Νάξο (το ψηλότερο βουνό του νησιού, ο Ζας, πήρε το όνομά του από το βασιλιά των θεών Δία, ενώ η τοπική παράδοση θέλει τη λατρεία του Διόνυσου να έχει ρίζες στη γεωμετρική εποχή.)
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου ολοκληρώνονται αύριο με την μεγάλη παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων στην οδό Παπαβασιλείου και τον παραλιακό δρόμο της Χώρας








Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2012

E.E.: Χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ σε ελληνική ερευνητική ομάδα E.E.: Χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ σε ελληνική ερευνητική ομάδα

Του Γιώργου Ανδρή(andris@pegasus.gr)
Χρηματοδότηση 1,4 εκατ. ευρώ για 4 χρόνια εξασφάλισε η πρόταση που παρουσίασε μια ομάδα νέων επιστημόνων από τον ιδιωτικό τομέα (Ιάκωβος Γιακουμής, Μονόλιθος) και από το Ινστιτούτο Φυσικοχημείας του Εθνικού Κέντρου Ερευνών «Δημόκριτος» (Δρ. Φώτης Κατσαρός και Δρ. Γιώργος Ρωμανός) με στόχο την παραγωγή και ανακύκλωση Νέας Γενιάς Καταλυτικών Μετατροπέων Αυτοκινήτου.
Στην ερευνητική πρόταση που δημιούργησαν και υπέβαλαν προς χρηματοδότηση στην Ε.Ε. (7ο Πρόγραμμα - Πλαίσιο για την Έρευνα και την Ανάπτυξη) συμμετείχαν και άλλοι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και ιδιωτικοί φορείς από.... όλη την Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Βέλγιο και Πολωνία). Ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η συμμετοχή των ελληνικών φορέων στο πρόγραμμα, καθότι ο «Δημόκριτος» έχει αναλάβει ως επικεφαλής φορέας τον οικονομικό και επιστημονικό συντονισμό του, ενώ μετέχουν επίσης το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Τμήμα Χημικών Μηχανικών και Τμήμα Μεταλλειολόγων Μηχανικών) και η ιδιωτική επιχείρηση Μονόλιθος ΕΠΕ. Οι ελληνικοί φορείς θα λάβουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 1,4 εκατ. ευρώ (ή το 35% της συνολικής χρηματοδότησης).

Ο κ. Ιάκωβος Γιακούμης, Χημικός Μηχανικός και διαχειριστής της εταιρείας Μονόλιθος, επισήμανε ότι πρωταρχικός στόχος των ελληνικών φορέων είναι να μπορέσουν να κατασκευάσουν τον πρώτο ελληνικό καταλύτη αυτοκινήτου για εμπορική χρήση. Ο καταλύτης αυτός θα πρέπει να έχει την απόδοση των υπαρχόντων καταλυτών και να είναι οικονομικά ανταγωνιστικότερος, προκειμένου να μπορέσει να εισχωρήσει στην ευρωπαϊκή αγορά. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ανακυκλώνεται ευκολότερα από τους υπάρχοντες εμπορικούς καταλύτες.

Μάλιστα, η επιχείρηση θα επενδύσει σε μία μονάδα προεπεξεργασίας απενεργοποιημένων καταλυτών η οποία θα περιλαμβάνει τα στάδια της αποκελύφωσης, κοκκοποίησης, ομογενοποίησης και δειγματοληψίας των απενεργοποιημένων καταλυτικών μετατροπέων. Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός καινοτόμου, φιλικού προς το περιβάλλον καταλύτη αυτοκινήτου που να βασίζεται στη νανοτεχνολογία.

Ο καταλύτης θα χρησιμοποιεί μέταλλα μετάπτωσης (χαλκό, νικέλιο, κοβάλτιο κ.λπ.) τα οποία θα αντικαταστήσουν μερικώς ή ολικώς τα πολύτιμα μέταλλα που περιέχονται σήμερα στους καταλύτες (πλατίνα, παλλάδιο και ρόδιο). Επομένως, εκτός από την επιστημονική καινοτομία και τα περιβαλλοντικά οφέλη, τα νέα προϊόντα που θα αναπτυχθούν θα έχουν και ένα σημαντικό οικονομικό όφελος. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η βιομηχανία καταλυτών αυτοκινήτου χρησιμοποιεί πολύ μεγάλες ποσότητες πολυτίμων μετάλλων (68% της πλατίνας και το 72% του παλλαδίου στην Ευρώπη), το όφελος από την αντικατάσταση των πολυτίμων μετάλλων θα είναι σημαντικό.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ – ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Με Εγκύκλιό του το Υπουργείο Παιδείας Δ.Β.Μ.Θ. (10112 /Δ4 – 30/1/2012) με Θέμα «Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2012-2013» προχωρά στις προβλεπόμενες από την εκπαιδευτική νομοθεσία μεταβολές (ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, προαγωγές, υποβιβασμοί) σχολικών μονάδων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2012-13.
Ένας από τους βασικούς μοχλούς μείωσης των οργανικών θέσεων είναι η..... συγχώνευση – κατάργηση σχολικών μονάδων. Η αρχή στο χώρο της εκπαίδευσης έγινε το 2011 με τη συγχώνευση 1050 σχολείων και την παύση λειτουργίας των Ολοήμερων Τμημάτων των ολιγοθέσιων σχολείων. Είναι πλέον σαφές ότι οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις/καταργήσεις σχολικών μονάδων δεν γίνονται για παιδαγωγικούς ή κοινωνικούς λόγους, αλλά με ψυχρά οικονομικά κριτήρια και έχουν ως στόχο τη δημιουργία πολυδύναμων σχολείων με αμφίβολα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και συνδέονται άμεσα με τη μείωση των θέσεων εργασίας, την παύση των διορισμών αλλά και τις μαζικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων με τη σύνδεση του μισθού των εκπαιδευτικών με τις επιδόσεις των μαθητών, την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, την κατάργηση κάθε θεσμού στήριξης της μαθησιακής προσπάθειας, καθώς και με τη δραστική μείωση των κονδυλίων για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων.

Το κλείσιμο ενός Σχολείου σημαίνει, μια εστία παιδείας, εκπαίδευσης και πολιτισμού λιγότερη, με ό, τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Το κλείσιμο σχολείων των νησιών μας θα σημάνει το μαράζωμα της κοινότητας και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

Εμείς οι εκπαιδευτικοί των σχολείων του Νομού Κυκλάδων ζητάμε:

ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ Ή ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ. ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ.

Καλούμε τους Δημάρχους και τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων του Νομού μας, με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών τους, να ασκήσουν το θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους και να μη συναινέσουν σε προειλημμένες αποφάσεις κατάργησης καμίας σχολικής μονάδας στον Δήμο τους.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΑΝΔΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΝΑΞΟΥ-ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ,

ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ, ΣΥΡΟΥ-ΤΗΝΟΥ-ΜΥΚΟΝΟΥ
ΣΥΛΛΟΓΟΙ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ Ν.ΚΥΚΛΑΔΩN
ΠΡΟΣ:
- Δ.Ο.Ε
- ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ & ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

ΔΗΜΩΝ Ν. ΚΥΚΛΑΔΩΝ

- Μ.Μ.Ε
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η Ναξιώτικη αποκριά πρώτο θέμα στις πρωινές εκπομπές της τηλεόρασης!!!!!!



Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Παρασκευή, Φεβρουαρίου 24, 2012

Εντυπωσίασαν τα "Μεθυδότια" στη Νάξο!!

Τα παιδιά της Συν+ Αξίας και η παρέα τους έκαναν πάλι το θαύμα τους. Με ελάχιστο μπάτζετ αλλά με πολύ όρεξη για δημιουργία και προσφορά ετοίμασαν και φέτος για τους κατοίκους της Νάξου και τους επισκέπτες της ένα μαγικό τριήμερο
Σήμερα το απόγευμα οι δρόμοι της Χώρας γέμισαν με λάμψεις , ήχους και φωνές από τους Σάτυρους και τις Μαινάδες που ακολουθούσαν το αποκριάτικο άρμα πάνω στο οποίο στέκονταν οι Θεοί του κρασιού, του έρωτα και της ζωής , Διόνυσος και Πάνας. Οι νεαροί εθελοντές προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να μυήσουν τους εκατοντάδες θεατές και περαστικούς στο τελετουργικό τους με πειράγματα , βωμολοχίες και προτροπές. Σαν να προσπαθούσαν όλοι μαζί, με τον χορό και τις παγανιστικές ικεσίες τους να ξορκίσουν το κακό, να διώξουν την απαισιοδοξία της εποχής και να αναβιώσουν μαζί με το δρώμενο τη χαμένη ελπίδα των Ελλήνων.
Η πομπή ξεκίνησε από την Αγία Θεοδοσιά, στις 21:30 έκανε πρώτα μια..... στάση στην παραλία μπροστά από το cafe "cream" για να προσφέρουν οι όμορφες Μαινάδες σπονδή στον Πάνα, τον τραγοπόδαρο Θεό της πανίδας και της ανθρώπινης γονιμότητας , και στη συνέχεια κατέληξε στην κεντρική πλατεία στο λιμάνι.
Η εκδηλώσεις συνεχίζονται αύριο με το 2ο μέρος του εορταστικού 3μερου τις λαμπαδοφορίες.






Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ποιος είναι ο κ. Νικολουδης που αρνείται να δώσει στη Βουλη ονόματα δημοσίων προσώπων εκλεγμένων από τον λαό;

Τι σόι πολίτευμα είναι αυτό που επιτρέπει σε κάποιον κ. Νικολούδη να μην δίνει στοιχεία βουλευτών στο ελληνικό κοινοβούλιο;
Είναι δυνατόν να επικαλείται προσωπικά δεδομένα, τη στιγμή που πρόκειται για προκλητικές συμπεριφορές στα μάτια του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού;
Δεν γίνεται η βουλή να ζητά στοιχεία βουλευτή και να μην δίνονται απευθείας τα στοιχεία του, αφού προσωπικά δεδομένα (και δη οικονομικά για.... λόγους διαφάνειας) δεν νοείται να επικαλούνται οι βουλευτές!
Από τη στιγμή που επιλέγουν οι ίδιοι να ακολουθήσουν τον πολιτικό – δημόσιο βίο, όλα θα πρέπει να είναι στο φως για να ξέρουν οι Έλληνες πολίτες που τους έδωσαν την ψήφο τους τι κάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Στο κάτω – κάτω δεν τους υποχρέωσε κανείς να είναι βουλευτές…
K.P. από http://olympia.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ «ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΝΑΛΓΗΣΙΑΣ»

Σπύρος Θεοδωράτος
«ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΛΟΙΔΟΡΟΥΝ»…
Σε άρθρο-παρέμβαση, ο Γερμανός δημοσιογράφος Matthias Krupa επιτίθεται στην αναλγησία ΕΕ και ΔΝΤ έναντι της Ελλάδας, διερωτώμενος σε δραματικούς τόνους «ποιος λαός μπορεί να επιβιώσει χωρίς ελπίδα, όταν όλοι τον ειρωνεύονται…». Την ίδια στιγμή, η Die Welt αναφέρεται σε «περίπλοκα, ψιλά γράμματα», ενώ και η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου...
«Χρειάζονται χρήματα, πολλά χρήματα, για να βοηθηθεί η Ελλάδα. Αλλά τουλάχιστον, όπως περιμένουν την επόμενη δόση βοήθειας, πολλοί Έλληνες περιμένουν και μια κουβέντα αναγνώρισης… Χωρίς ελπίδα δεν θα..... μπορέσουν αν αντέξουν. Από πού θα αντλήσουν ελπίδα όμως, αν οι άλλοι τους ειρωνεύονται;», αναρωτιέται με γενναιότητα, ο Ματίας Κρούπα, μέσα από τις σελίδες της έγκριτης Die Zeit, σε μια περίσταση κατά την οποία ο σκεπτικισμός των Γερμανών έναντι των Ελλήνων – υποδαυλιζόμενος συνεχώς από δηλώσεις όπως αυτές των κ.κ. Σόιμπλε και Ρέσλερ – καταπνίγει συχνά κάθε φωνή λογικής και εμπράγματης αλληλεγγύης...

Ο Κρούπα, στο άρθρο του επισημαίνει με νηφαλιότητα ότι την ώρα που αποφασίζονται να δοθούν σημαντικά χρηματικά ποσά για την ελληνική οικονομία, ταυτοχρόνως οι δηλώσεις που περιγράφουν την Ελλάδα ως μια «ανίατη περίπτωση», με ελάχιστες ελπίδες να γλιτώσει τον γκρεμό δυναμιτίζουν κάθε καλή προαίρεση, ώστε να μπει ένα τέλος στο «τσουνάμι» αρνητισμού με τον οποίο αντιμετωπίζεται εντός της Γερμανίας - αλλά και της ΕΕ εν συνόλω - η προοπτική σταδιακής ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας.

«Στις περιγραφές τους η Ελλάδα εμφανίζεται ως ανίατη περίπτωση και ο ελληνικός λαός ως μη διασωτέος. Η χρεοκοπία φαντάζει αναπότρεπτη. Αν δεν συμβεί τώρα, τότε το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο… Αλλά, τότε, γιατί οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης διαπραγματεύονταν μέχρι τις πέντε τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης και αποφάσισαν ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας…», αναφέρει ρητώς ο Ματίας Κρούπα στο φύλλο της Πέμπτης, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι ανισότητες μπορεί να αντιμετωπίζονται – αλλά όχι και το αίσθημα ότι δεν σε σέβονται».

Παράλληλα, και άλλα παραδοσιακά και σοβαρά γερμανικά φύλλα δείχνουν διάθεση να αγγίξουν τον πυρήνα, ίσως, του ελληνικού ζητήματος – που δεν είναι άλλο από τις… βαθιές πληγές που έχουν, φανερά, ανοίξει στο σώμα αυτού που αποκαλείται «ευρωπαϊκή συνεργασία και αλληλεγγύη»:

«Τα κράτη υποχρεώνονται μέσα στα επόμενα τρία χρόνια να μεταβιβάσουν 157 δις ευρώ και όχι 130 δις., όπως μέχρι στιγμής προτείνεται. Αυτό κάνει μόνο ένα πράγμα σαφές. Γίνεται μια προσπάθεια πολλά πράγματα να κρυφτούν πίσω από περίπλοκα οικονομικά και ψιλά γράμματα», αναφέρει την Πέμπτη η Die Welt, υπογραμμίζοντας μάλιστα την «όλο και πιο επικριτική στάση της γερμανικής κοινής γνώμης έναντι των Ελλήνων, το τελευταίο διάστημα» (…).

Ίσως, όλοι αυτοί οι «κύριοι» - Σόιμπε και λοιποί «ξινούτσικοι» μεγαλόσχημοι - που ποντάρισαν όλα τους τα χρήματα στον ανθελληνικό, υπονομευτικό για το «πνεύμα της Ενωμένης Ευρώπης» λόγο, θα πρέπει κάποτε να αναλογισθούν τις τεράστιες ευθύνες τους για όσα επικρατούν σήμερα…

Ακόμη, σε μία ακόμη αναφορά υπέρ των δοκιμαζόμενων Ελλήνων προβαίνει και μία άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung, αντλώντας, μάλιστα, στοιχεία από πρόσφατο βιβλίο της ιστορικού, Ελένης Νικολαΐδου, όπου περιλαμβάνονται συνταγές που χρησιμοποιούσαν οι Ελληνίδες νοικοκυρές κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής (1941-1944).

Στο άρθρο της, υπό τον εύγλωττο τίτλο «Ούτε ψάρι, ούτε κρέας», η εφημερίδα τονίζει, επισημαίνοντας με στοιχεία τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων, την τελευταία τριετία:

«Σύμφωνα με μια έρευνα της ένωσης καταναλωτών ΚΕΠΚΑ, τον Σεπτέμβριο οι 9 στους 10 Έλληνες παραδέχθηκαν ότι ψωνίζουν πλέον διαφορετικά. Λιγότερο κρέας, αγοράζουν φθηνότερα και δεν βγαίνουν σχεδόν καθόλου έξω… Η φτώχεια και η πείνα έχουν επιστρέψει και είναι εμφανές. Το γεγονός σοκάρει πολλούς Έλληνες».
Το έστειλε το www.elzoni.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share