Κυριακή, Σεπτεμβρίου 30, 2012

Tα ονόματα των πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «ύποπτο πλουτισμό» - Παρέμβαση εισαγγελέα για τη διαρροή της λίστας

Ποικίλες αντιδράσεις και εξελίξεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση σε ηλεκτρονικό μέσο ενημέρωσης της λίστας με τα ονόματα πολιτικών που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «ύποπτο πλουτισμό». Στο θέμα παρενέβη ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με στόχο αφενός να εντοπιστούν οι υπαίτιοι υπάλληλοι της διαρροής του επίμαχου καταλόγου, οι οποίοι κοινοποίησαν υπηρεσιακό έγγραφο που αφορά εν εξελίξει δικαστική έρευνα, αλλά και να αποδοθούν, αφετέρου και εφόσον προκύπτουν, ευθύνες για τη δημοσιοποίηση των 36 ονομάτων κατά παράβαση του απορρήτου. Η έρευνα ανατέθηκε στην εισαγγελέα πρωτοδικών Κατ. Αντωνίου.
Δήλωση γαι το θέμα έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος είπε: «Η κυβέρνηση περιμένει από τη Δικαιοσύνη την...........
άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης. Η Δικαιοσύνη πρέπει τάχιστα να αποφανθεί ποια πολιτικά πρόσωπα θα παραπεμφθούν για παράνομο πλουτισμό, αλλά και ποια είναι θύματα κακόβουλων καταγγελιών. Πρέπει επίσης η Δικαιοσύνη να καταλήξει, όπως άλλωστε επιτάσσει η παραγγελία του οικονομικού Εισαγγελέα, στο ποιος και από πού έκαναν την παράνομη διαρροή εγγράφων. Ο ελληνικός λαός περιμένει να δει στην πράξη ότι οι θεσμοί λειτουργούν και οι νόμοι εφαρμόζονται».

Οι λίστες
Η αρχή έγινε από την ιστοσελίδα zougla.gr, η οποία δημοσίευσε αρχικά 36 ονόματα πολιτικών προσώπων ισχυριζόμενη ότι η συγκεκριμένη λίστα βρίσκεται στα χέρια των εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος. Λίγη ώρα αργότερα το vima.gr δημοσιοποίησε ακόμη 4 ονόματα πρώην υπουργών που φέρεται ότι ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, επικαλούμενο έγγραφα που βρίσκονται στην κατοχή του.
Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα που δημοσιεύεται στο zougla gr, περιλαμβάνονται τα εξής ονόματα:
Π. Καμμένος, πρόεδρος του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες», Ν. Κακλαμάνης, βουλευτής ΝΔ, Αθ. Νάκος, αντιπρόεδρος της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκης, πρόεδρος της Βουλής, Γ. Βουλγαράκης, πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης, Πολιτισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Λιάπης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Πολιτισμού, Αρ. Σπηλιωτόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών με τη ΝΔ, Μ. Καρχιμάκης, πρώην γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, πρώην βουλευτής της ΝΔ, Ν. Κωνσταντόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ελ. Βόζενμπεργκ, πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γ. Ορφανός, πρώην βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Μ. Χρυσοβελώνη, βουλευτής Μαγνησίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, Γ. Παπαντωνίου, πρώην υπουργός Οικονομικών και Αμυνας με το ΠΑΣΟΚ, Αν. Μπέζας, βουλευτής Θεσπρωτίας, Ν. Ταγάρας, πρώην νομάρχης Κορινθίας και βουλευτής Κορινθίας με τη ΝΔ, Π. Φασούλας, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και δήμαρχος Πειραιά, Ελ. Τσουρή, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, Φ. Φουντής, υποψήφιος βουλευτής με τους Οικολόγους Πράσινους, Αλ. Βούλγαρης, πρώην βουλευτής Μαγνησίας με το ΠΑΣΟΚ, Λ. Τζάνης, πρώην υφυπουργός Εσωτερικών με το ΠΑΣΟΚ, Ιω. Ανθόπουλος, πρώην υφυπουργός Παιδείας με το ΠΑΣΟΚ, Αν. Μαντέλης, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών με το ΠΑΣΟΚ, Ιω. Σμπώκος, πρώην γενικός γραμματέας ΥΕΘΑ, Απ. Φωτιάδης, πρώην υφυπουργός Οικονομικών με το ΠΑΣΟΚ, Φ. Πατριανάκου, βουλευτής Λακωνίας με τη ΝΔ, Ν. Ανδριανόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Οικονομικών, Α. Τσοχατζόπουλος, πρώην υπουργός Άμυνας, Φ. Αρβανίτης, πρώην βουλευτής Φωκίδας με το ΠΑΣΟΚ, Δ. Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χρ. Βερελής, πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Κ. Λιάσκας, πρώην υπουργός, Χρ. Ζαχόπουλος, πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού επί ΝΔ, Π. Μαντούβαλος, δικηγόρος και πρώην βουλευτής με τη ΝΔ, Μ. Χαλκίδης, πρώην βουλευτής Ημαθίας με τη ΝΔ και πρώην δήμαρχος Μελίκης, Γ. Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Ίδρυμα «Καραμανλής Γ. Κωνσταντίνος», κοινωφελές ίδρυμα το οποίο ελέγχεται για κακοδιαχείριση.
Στο vima.gr, αναφέρθηκαν τα ονόματα των πρώην υπουργών Γ. Ζανιά, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του πρώην υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη, καθώς και του τέως γραμματέα εξοπλισμών Σπύρου Τραυλού.

Αντιδράσεις των εμπλεκόμενων
Η δημοσιοποίηση των ονομάτων, έβαλε φωτιά στο ήδη τεταμένο κλίμα και μάλιστα σε μια περίοδο που κυβέρνηση και αντιπολίτευση ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουσή στην Βουλή με αφορμή την επικείμενη ψηφοφορία για το πακέτο των νέων μέτρων. Η αντίδραση των όσων φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση με βάση τα ονόματα που δημοσιοποιήθηκαν, ήταν άμεση και υπήρξαν καταγγελίες για μεθόδευση και λίστες «μαϊμού».
Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι η έρευνα για την πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει ολοκληρωθεί χωρίς να βρεθούν στοιχεία που να ενοχοποιούν τα πολιτικά πρόσωπα. Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή του ΣΔΟΕ την οποία επικαλείται η εφημερίδα το «Έθνος», για την πλειονότητα των ονομάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος -που στηρίχτηκε κυρίως σε ανώνυμες καταγγελίες- και έκλεισαν οι υποθέσεις καθώς δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μόνο 4 ή 5 υποθέσεις «ψάχνονται» ακόμα από το ΣΔΟΕ χωρίς όμως να είναι γνωστό το τελικό αποτέλεσμα της έρευνας.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :