Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 28, 2012

ΜΗΝΥΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού  του 2012 βρίσκει τον Ελληνικό Τουρισμό σε βαθιά κρίση, κρίση οικονομική, κρίση ταυτότητας, κρίση αναπτυξιακού μοντέλου και προσανατολισμού.
Τα βασικά μεγέθη της τουριστικής οικονομίας είναι μειωμένα, οι επαγγελματίες του κλάδου- κυρίως οι μικρομεσαίοι- σε απόγνωση, οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και επισιτισμό καθημερινά εξαθλιώνονται.
Το μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης, που εφάρμοζαν οι μέχρι σήμερα δικομματικές κυβερνήσεις, εξάντλησε τις δυνατότητές του, εξαντλώντας τον..........
ελληνικό τουρισμό και καταστρέφοντας τα σημαντικά συγκριτικά του πλεονεκτήματα.

Η πολιτική της σημερινής τρικομματικής  κυβέρνησης του Μνημονίου οδηγεί στην περαιτέρω υποβάθμιση του τουρισμού  της χώρας (ιδιωτικοποίηση δικτύων, παραχώρηση σε ιδιώτες των πυλών εισόδου, ξεπούλημα δημόσιας ακίνητης περιουσίας, απαξίωση και επιδείνωση του περιβάλλοντος, πλήρη απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων, εξαθλίωση των εργαζομένων στον τουρισμό).

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θεωρεί ότι ο τουρισμός είναι απαραίτητο και πρέπει να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα του Προγράμματός του για την παραγωγική, κοινωνική και περιβαλλοντική ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Για να μπορέσουμε όμως να οραματιστούμε, να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε την μελλοντική ανάπτυξη του Τουρισμού μας είναι αναγκαία μια νέα τουριστική πολιτική, η οποία θα δίνει απαντήσεις στις εσωτερικές αναπτυξιακές ανάγκες του ίδιου του τουρισμού.

Μια τέτοια νέα τουριστική πολιτική προϋποθέτει κατάργηση του Μνημονίου  και επανάκτηση όλων εκείνων των αναπτυξιακών εργαλείων, που οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή τρικομματική ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ιδιωτικοποιούν και ξεπουλάνε.

Βασικές κατευθύνσεις αυτής της  νέας τουριστικής πολιτικής είναι :

Ολιστική προσέγγιση του τουρισμού, αποτελεσματική σύνδεση του με το σύνολο της οικονομίας, πρωτίστως με τον πρωτογενή τομέα και κλάδους του τριτογενούς τομέα,
Ουσιαστική και καθοριστική σύνδεση του τουρισμού με τις ανάγκες προστασίας του φυσικού, πολιτιστικού και κοινωνικού περιβάλλοντος,
Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδο, ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού ήπιας ανάπτυξης,
Κατάρτιση κτηματολογίου και χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό,
Λειτουργική-επιχειρησιακή αναβάθμιση των δημόσιων τουριστικών δομών(ΥΠΟΤ, ΕΟΤ κ.λ.π.),
Βελτίωση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο και του βιοτικού επιπέδου όλων των εργαζομένων του κλάδου,
Ανασχεδιασμό, βελτίωση και αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης.


Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την ευκαιρία της  Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, καλεί  τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού  σε κοινή προσπάθεια για την ανάταξή του με μια νέα τουριστική πολιτική.



27.09.2012




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :