Τρίτη, Σεπτεμβρίου 04, 2012

20η (8η) Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στη Λέρο

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 η παράταξη μας συμμετείχε στο  Περιφερειακό Συμβούλιο  Νοτίου Αιγαίου που έγινε στη Λέρο με τους  Περιφερειακούς Συμβούλους Νεκτάριο Σαντορινιό και Παύλο Χρυσαφίδη.
Κατά την  έναρξη της συνεδρίασης κατατέθηκε στον Πρόεδρο του Π.Σ επιστολή με την οποία γνωστοποίησαν ότι, μετά την παραίτηση του επικεφαλής της παράταξης Νίκου Συρμαλένιου λόγω της εκλογής του ως βουλευτής Κυκλάδων, νέος επικεφαλής της παράταξης  ορίζεται ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε Μήλου Παύλος Ε. Χρυσαφίδης.
Πριν την  έναρξη  του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι............
περιφερειακοί σύμβουλοι επανέφεραν την πρόταση της παράταξης για  συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης   του θέματος "Αποκρατικοποιήσεις Λιμένων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου – Έκφραση θέσης Περιφερειακού Συμβουλίου". Όπως είχε επισημανθεί και στη σχετική επιστολή που είχε αποσταλεί στον πρόεδρο του Π.Σ., πρόκειται για ένα σημαντικότατο ζήτημα που αφορά τα υπό παραχώρηση λιμάνια Ρόδου, Κω και Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. «Θεωρούμε ότι  η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων για την παραχώρηση 23 λιμανιών της χώρας εκ των οποίων τα 4 της Περιφέρειας μας, αποτελεί μια απόφαση ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και παράδοσης των νησιών μας σε ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα και ότι σε οποιαδήποτε τέτοια ενέργεια αποκρατικοποίησης η τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα η Περιφέρεια πρέπει να έχει λόγο», επέμειναν και ζήτησαν  ονομαστική ψηφοφορία για την αποδοχή της πρότασης μας.
Δυστυχώς  η πλειοψηφία και η μείζονα μειοψηφία του Π.Σ. καταψήφισαν την πρόταση για τη συζήτηση του θέματος με τη δικαιολογία ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει τοποθέτηση από τους Δήμους και παρέπεμψαν το θέμα σε επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Από την πλευρά της παράταξης επισημάνθηκε ότι είναι πολύ πιθανόν να έχουν ήδη ξεπουληθεί τα λιμάνια όταν θα αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο να το συζητήσει!
Στο σημαντικότερο  θέμα αυτού του Π.Σ που ήταν  η Έγκριση Σχεδίου του Στρατηγικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο επικεφαλής της παράταξης μας με εμπεριστατωμένη εισήγηση, κατέδειξε τις  ελλείψεις της μελέτης του στρατηγικού σχεδιασμού, ανέδειξε  το γεγονός ότι δεν μπορεί  κάποιος να μιλάει  για μελλοντική ανάπτυξη χωρίς να ξεκινήσει  από την ανάλυση-περιγραφή των πραγματικών δεδομένων της βαθύτατης πολυδιάστατης κρίσης της χώρας γενικά, και των επιπτώσεών της στο Αιγαίο ειδικά,  και κατέθεσε τις προτάσεις μας για τον στρατηγικό σχεδιασμό, ενώ αναφερόμενος στο μείζον θέμα της δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, επεσήμανε τον υπαρκτό κίνδυνο επιστροφής σε εργασιακό μεσαίωνα και σε συνθήκες  πραγματικής κατοχής. Ζήτησε να απαλειφθεί εντελώς η προοπτική των ΕΟΖ  από το στρατηγικό σχεδιασμό και, απευθυνόμενος στους περιφερειακούς συμβούλους,  τους κάλεσε να μην ανοίξουν  με την θετική τους ψήφο «κερκόπορτες» στην περιοχή μας.
Όταν έλαβε  τον λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε και αυτός τους προβληματισμούς του  για το στρατηγικό σχεδιασμό και κατέθεσε προτάσεις, επισημαίνοντας ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε αποδείχθηκε ότι δεν ήταν ούτε αειφόρο, ούτε παραγωγικό. Στηρίχθηκε σε μια επίπλαστη ευημερία και η κερδοφορία δεν μοιράστηκε δίκαια στους νησιώτες αλλά και δεν δημιούργησε υποδομές πραγματικής ανάπτυξης. Τόνισε επίσης ότι είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης, το οποίο να μην προσβλέπει στη μεγέθυνση αλλά στην αειφορία, ώστε να αναπτυχθεί μια οικονομία που να στηρίζεται σε όλους τους παραγωγικούς τομείς με ελαχιστοποίηση των εισαγωγών και να υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας, της εκπαίδευσης και της πρόνοιας.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι δεσμεύτηκαν επίσης να καταθέσουν  συνολικές προτάσεις κατά τη δημόσια διαβούλευση που θα ακολουθήσει, οι οποίες  θα στηρίζονται τόσο στις ήδη δημοσιοποιημένες προτάσεις και το όραμα μας για  την περιφέρεια όπως έχουν κατατεθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της παράταξης μας όσο και σε επεξεργασμένες θέσεις μας επί του παρόντος Στρατηγικού Σχεδίου.
Ο Περιφερειάρχης μετά την ομολογουμένως γενική κατακραυγή από φορείς και παρατάξεις  ως προς το θέμα των ΕΟΖ, υποχρεώθηκε   να εξαλείψει κάθε σχετική μνεία από το στρατηγικό σχεδιασμό ακόμη και από το πρακτικό της εκτελεστικής επιτροπής της περιφέρειας.
Στην ψηφοφορία  για  την έγκριση της πρότασης για τον στρατηγικό σχεδιασμό, η παράταξή μας  ψήφισε αρνητικά.
Τέλος η  παράταξη μας υπερψήφισε το  ψήφισμα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» και αφορούσε διαμαρτυρία του Π.Σ για την μείωση πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 
3/9/2012
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :