Δευτέρα, Ιουλίου 30, 2012

Συνέντευξη Γ. Βρούτση στον «Τύπο της Κυριακής»: Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με την καταβολή των συντάξεων

Δημοσιογράφος: Το ποσοστό της ανεργίας το α' τρίμηνο του έτους έχει φτάσει στο 22,6%. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα αγγίξει το 25%. Μιλάμε για 1,3 εκατ. ανέργους και με ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό στις παραγωγικές ηλικίες. Πώς θα αναχαιτίσετε αυτό το τσουνάμι, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση της χώρας;

Απάντηση: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι άνεργοι αποτελούν τα μεγαλύτερα θύματα της βαθιάς κρίσης στην οποία έχει περιέλθει από το 2009 η ελληνική οικονομία. Μεγαλύτερα ακόμη και από τους πολλούς εργαζόμενους που έχουν δει τα εισοδήματά τους να..........
διολισθαίνουν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.
Παρότι η αποτελεσματική καταπολέμηση της ανεργίας απαιτεί, ουσιαστικά, την επανεκκίνηση της οικονομίας και υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις, είναι υποχρέωσή μας ναάρουμε από σήμερα κάθε δυνατό μέτρο που θα δώσει ανάσες, εισόδημα και ευκαιρίες επανένταξης στην αγορά εργασίας σε χιλιάδες συμπολίτες μας. Γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η παρατεταμένη απομάκρυνση από την απασχόληση. Απαξιώνει σταδιακά τις ικανότητες και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας. Υπονομεύει τη δυνατότητα των ανέργων - και των νέων και των παλαιότερων- να επανακάμψουν στην απασχόληση, ακόμη και όταν αρχίσουν να αποδίδουν τα αναπτυξιακά μέτρα.
Γι’ αυτό το λόγο, το αμέσως επόμενο διάστημα, κυρίως μέσω της επανεξέτασης και αναμόρφωσης των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, αλλά και της εντατικής αξιοποίησης πόρων του ΕΣΠΑ, θα πραγματοποιηθούν πολλές νέες και καινοτόμες παρεμβάσεις.
  Μια τέτοια παρέμβαση π.χ. αποτελεί το «Εθνικό Σύμφωνο για τους Νέους» το οποίο θα υποστηρίξει περισσότερους από 80.000 άνεργους νέους στην προσπάθειά τους να βρουν την πρώτη τους δουλειά. Ενδεικτικά μόνο αναφέρω ότι στο σχεδιασμό μας βρίσκονται, ακόμη, δράσεις νεανικής επιχειρηματικότητας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας και σε άλλους τομείς που μπορούν να λειτουργήσουν ως νέα «κοιτάσματα» απασχόλησης. Θα συνεχίσουμε και όσα προγράμματα διατήρησης προσωπικού έχουν μέχρι σήμερα φανεί ότι λειτουργούν.
Όλα, όμως, θα γίνονται πλέον με απλούστερες διαδικασίες, ελκυστικότερα κίνητρα συμμετοχής και, κυρίως, με στοχευμένη διάθεση των πόρων στους ίδιους τους άνεργους.

 Δημοσιογράφος: Με τις περιπτώσεις-μαϊμού στις συντάξεις τι θα κάνετε; Τι σας έχουν βγάλει μέχρι τώρα οι έλεγχοι;

Απάντηση: Τόσο οι νέες ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, που έδωσα εντολή να γίνουν μεταξύ των αρχείων των ασφαλιστικών ταμείων και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, όσο και οι διαρκείς έλεγχοι του ΙΚΑ για τις πλασματικές αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα έχουν δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα.
Παράδειγμα, τα ευρήματα από τις πρώτες διασταυρώσεις (στα «ευγενή» ταμεία) έχουν δείξει ότι ένα ποσοστό 10%-20% των συνταξιούχων δεν υποβάλλει φορολογική δήλωση. Είτε επειδή πρόκειται για αποβιώσαντες τις συντάξεις των οποίων εξακολουθούν να εισπράττουν άλλοι είτε επειδή κάποιοι απλώς φοροδιαφεύγουν.
Εκτιμώ ότι θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στο μέτωπο που έχουμε ανοίξει για την καταπολέμηση κάθε μορφής παραβατικότητας. Στις πλασματικές συντάξεις, στην εισφοροδιαφυγή, στην αδήλωτη εργασία. Η αισιοδοξία μου αυτή πηγάζει και από την εμπειρία που έχω αποκομίσει στον τομέα των οικονομικών και φορολογικών ζητημάτων.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει η εικόνα ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν σε συντάξεις της τάξης των 2.400 ευρώ. Ισχύει αυτό το σενάριο και αν ναι τι σημαίνει αυτό; Θα συνυπολογίσετε και τις κύριες και τις επικουρικές;

Απάντηση: Αυτό που αναφέρετε είναι, πράγματι, μία από τις προτάσεις της μελέτης που εκπόνησε το ΚΕΠΕ σχετικά με τη δυνατότητα εξοικονόμησης δημοσίων δαπανών. Μία από τις πολλές προτάσεις. Τις μελετήσαμε, μαζί με άλλες ιδέες, προκειμένου να διαμορφώσουμε ένα μίγμα εξοικονόμησης 11,5 δισ. ευρώ για φέτος, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, θέλω να γνωρίζετε ότι το συνολικό σχέδιο εξοικονομήσεων που παραδώσαμε στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που συναπαρτίζουν την κυβέρνηση -δηλαδή τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Κουβέλη- καταρτίστηκε με πνεύμα δικαιοσύνης. Και το κυριότερο, δεν θίγονται οι χαμηλές συντάξεις.  


Δημοσιογράφος: Με το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων τι θα γίνει;

Απάντηση: Η απόφασή μας για την περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων ήταν επιβεβλημένη και δίκαιη. Δεν ήταν δυνατό να αποδεχθούμε να καλυφθεί το έλλειμμα των Ταμείων εφάπαξ με επιπλέον εισφορές στους νέους εργαζομένους ή με επιβολή νέων φόρων σε επιχειρήσεις και πολίτες ή με επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να καταβληθεί σε παλαιούς ασφαλισμένους εφάπαξ και, μάλιστα, σε ύψος που δεν αντιστοιχεί σε εισφορές που έχουν καταβληθεί. Γνωρίζετε ότι εάν δεν γίνονταν αυτές οι δίκαιες περικοπές, δεν θα έπαιρνε ποτέ εφάπαξ η νέα γενιά ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα;
Θέλω, μάλιστα, να γνωρίζετε ότι, για λόγους δικαιοσύνης, η προσαρμογή θα ισχύσει για όλα ανεξαιρέτως τα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ. Το ύψος τους θα αλλάξει, ανάλογα με το κατά περίπτωση έλλειμμα που ανέδειξε η αναλογιστική μελέτη των υπηρεσιών του υπουργείου μας.

Δημοσιογράφος: Επί κυβέρνησης Παπανδρέου καταργήθηκε ο ΟΕΚ και ο ΟΕΕ, γεγονός που δημιούργησε προβλήματα σε αρκετό κόσμο, για παράδειγμα σταμάτησε ο κοινωνικός τουρισμός. Είχατε πει στον «Ε.Τ.» πως το μέτρο αυτό θα το επαναφέρατε...

Απάντηση: Δεν έχω αλλάξει την άποψή μου γι’ αυτό το ζήτημα. Πιστεύω ότι είναι επιβεβλημένο να διατηρηθεί μέρος των σημαντικών κοινωνικών δραστηριοτήτων των καταργηθέντων Οργανισμών της Εργατικής Εστίας και της Κατοικίας. Ο κοινωνικός τουρισμός είναι, πράγματι, μία από αυτές τις χρήσιμες, κοινωνικά και οικονομικά, δραστηριότητες. Προσφέρει στους ίδιους τους εργαζόμενους, τονώνει την εσωτερική τουριστική ζήτηση, ενισχύει τοπικές αγορές και τους εργαζόμενους στα εκατοντάδες μικρά και μεσαία καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.
Παρόμοια, έντονη κοινωνική διάσταση έχει και η δυνατότητα άσκησης στεγαστικής πολιτικής, αλλά μέσω επιδοτήσεων ενοικίου και επιτοκίων και όχι μέσω κατασκευαστικών παρεμβάσεων όπως στο παρελθόν.

Δημοσιογράφος: Πώς νιώθετε που είστε ο υπουργός που έχει αναλάβει να βρει το 44% από τα 11,5 δισ. που χρειάζεται να κόψουμε για τα επόμενα δύο χρόνια;

Απάντηση: Σίγουρα δεν νιώθω ευτυχής και αμέριμνος. Από την άλλη, όμως, επειδή γνωρίζω ότι οι αποφάσεις που θα πάρουμε σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον της χώρας, εμάς των ίδιων και, κυρίως, των παιδιών μας, αισθάνομαι το βάρος της ευθύνης αυτών των αποφάσεων.
Πρέπει, όμως, να γνωρίζετε ότι η μέθοδος λήψης αποφάσεων -και μάλιστα τόσο σημαντικών- έχει αλλάξει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Όλα τα μέτρα και οι παρεμβάσεις σχεδιάζονται από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση, δηλαδή ο κ. Σαμαράς, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Κουβέλης.

Δημοσιογράφος: Με τις κλαδικές συμβάσεις τι προβλέπεται;

Απάντηση: Η Ελλάδα αλλάζει και ετοιμάζεται να μπει σε μια νέα εποχή. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει και γνωρίζουν πού βρισκόμαστε. Τα σημάδια ωριμότητας και προσαρμογής στις νέες συνθήκες ολοένα και πληθαίνουν.
Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται κοινωνική και εργασιακή ειρήνη, απαιτούνται νέοι δρόμοι συνεννόησης, νέες κοινωνικές συμφωνίες.
Στο πνεύμα αυτό, δεν θα μπορούσε κανείς παρά να χαιρετίσει τις πρώτες μεγάλες κλαδικές συμφωνίες, αυτή των ξενοδοχοϋπαλλήλων, πριν από λίγες βδομάδες, και αυτή του εμπορίου, μόλις πριν από λίγες ημέρες. Συμφωνίες που αφορούν περισσότερους από 1 εκατ. εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας και σηματοδοτούν το σημαντικό ρόλο που πρόκειται να διαδραματίσει ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.


Δημοσιογράφος: Η κυβέρνηση προεκλογικά είχε κάνει σημαία της την επαναδιαπραγμάτευση. Τώρα βλέπουμε τον κ . Σαμαρά να μιλά για σταδιακή επαναδιαπραγμάτευση και μάλιστα με ορίζοντα 4ετίας...

Απάντηση: Το πραγματικό δίλημμα δεν είναι εάν η διαπραγμάτευση θα γίνει σταδιακά ή «εφάπαξ». Είναι αν θα έχει αποτελεσματικότητα ή όχι.
Συνεπώς, πρέπει να σταθούμε στο ότι επιτέλους φαίνεται, για πρώτη φορά, να υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός για την επαναδιαπραγμάτευση όρων του Μνημονίου. Με βάση την προγραμματική πλατφόρμα των κομμάτων που συγκροτούν την κυβέρνηση και, σε κάθε περίπτωση, με άξονα την κατάκτηση ενός επιπέδου αξιοπιστίας που θα μας επιτρέπει πλέον να διεκδικούμε με πειστικό και αποτελεσματικό τρόπο.
Η επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής θα είναι η πρώτη κατάκτηση της επαναδιαπραγμάτευσης, η αφετηρία που θα μας δώσει χρόνο και άνεση για να υλοποιήσουμε με τις μικρότερες δυνατές κοινωνικές επιπτώσεις τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την τόνωση της απασχόλησης.

Δημοσιογράφος: Στην πρέσα μπαίνουν και τα προνοιακά επιδόματα. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να θιγούν τα εισοδήματα αλλά και τα τεκμαρτά κριτήρια για τη χορήγησή τους.

Απάντηση: Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς κάποια πράγματα σε σχέση με τα προνοιακά επιδόματα και, γενικότερα, τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Ολο αυτό το πλέγμα κοινωνικών παροχών, το «κοινωνικό κράτος» όπως διαφορετικά λέγεται, δεν ήταν ποτέ στη χώρα μας ούτε κοινωνικά δίκαιο ούτε οικονομικά αποτελεσματικό. Και αυτό γιατί το κράτος λειτουργούσε μέχρι σήμερα με τυφλό τρόπο, μοίραζε αδιακρίτως και σε κάθε κατεύθυνση χρήματα, πόρους και εγγυήσεις. 
Συνεπώς, χρειάζεται κατ’ αρχάς εξορθολογισμός. Γιατί, όσο κατακριτέες και αναποτελεσματικές είναι οι οριζόντιες περικοπές, άλλο τόσο είναι και οι οριζόντιες παροχές. Πρέπει να μπουν κριτήρια εισοδηματικά και άλλα, για να πηγαίνουν οι πόροι σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη.
Σήμερα, καταβάλλουμε μια τριπλή και σύνθετη προσπάθεια. Να αποκαταστήσουμε αδικίες του παρελθόντος, να επαναφέρουμε τον αναδιανεμητικό ρόλο αυτών των παροχών και, παράλληλα, να εξοικονομήσουμε πόρους. Και όλα αυτά με δίκαιο τρόπο.  


Δημοσιογράφος: Ένα μέτωπο που έχετε να αντιμετωπίσετε είναι αυτό των ασφαλιστικών ταμείων. Τα περισσότερα έχουν ήδη απορροφήσει την κρατική επιχορήγηση με κίνδυνο κάποια να προχωρήσουν σε στάση πληρωμών....

Απάντηση: Είμαι σε θέση να διαβεβαιώσω, ύστερα και από τις επαφές μου με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και των διοικητών των Ταμείων, ιδιαίτερα δε του ΙΚΑ, ότι δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα με την κανονική καταβολή των συντάξεων για το επόμενο διάστημα.
Από εκεί και πέρα όμως, εθελοτυφλεί όποιος δεν κατανοεί ότι πραγματικά βιώσιμη λύση για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι χρηματοδοτική και αφορά στην αύξηση των εισροών του συστήματος που αντικειμενικά μπορεί να προκύψει μόνο από υψηλότερα επίπεδα απασχόλησης και συμμετοχής στην αγορά εργασίας.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι καθαρά πολιτική. Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε να εθελοτυφλούμε. Οι μέχρι σήμερα παραμετρικές παρεμβάσεις και «λύσεις» του ασφαλιστικού αποδείχθηκαν θνησιγενείς, επειδή δεν υπήρχε η πολιτική τόλμη και αποφασιστικότητα να προβούμε σε καλά σχεδιασμένες, ψύχραιμες και δομικού χαρακτήρα λύσεις. Τα «μερεμέτια» έχουν τελειώσει.



1

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :