Σάββατο, Μαρτίου 10, 2012

Ποια κανάλια «έπαιξαν» ποια κόμματα. Με επίσημα στοιχεία η άθλια προπαγάνδα της τηλεόρασης

* Διπλάσια η προβολή του ΠΑΣΟΚ από τη Ν.Δ.
* Ποιό κανάλι έχει αδυναμία στο ΣΥΡΙΖΑ, ποιό στη ΔΗΜ.Α.Ρ. και ποιό στην Ντόρα Μπακογιάννη
Την καταγραφή της χρονικής έκθεσης των πολιτικών κομμάτων στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών, για το 2011 συνολικά, έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης.
Η έρευνα αφορά μόνο τις πολιτικές ειδήσεις, που κυμάνθηκαν από 6,6% έως 10,7% της συνολικής ειδησεογραφίας των δελτίων και........ αναφέρεται σε:
α) Παρουσία, ομιλία, δήλωση πολιτικών προσώπων ή εκπροσώπων των κομμάτων.
β) Ανάγνωση ανακοινώσεων ή αποφάσεων κομματικών σωμάτων ή οργάνων.
γ) Κάλυψη της δραστηριότητας των κομμάτων ή κομματικών αξιωματούχων ή άλλων προσώπων που εμφανίζονται με εξουσιοδότηση για την υποστήριξη των κομματικών απόψεων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα του ΕΣΡ:
* Παρά την πολυδιάσπαση του κομματικού συστήματος, η δικομματική προβολή παραμένει ισχυρή, ξεπερνώντας το 70% του συνολικού πολιτικού χρόνου των δελτίων ειδήσεων. Το ΠΑΣΟΚ πάντως είχε σχεδόν διπλάσια προβολή από τη Ν.Δ.
* Η προβολή των μικρότερων κομμάτων διατηρεί μια "κανονικότητα", γύρω από το εκλογικό ποσοστό τους. Μοναδική εξαίρεση οι Οικολόγοι Πράσινοι, που έχουν εξαιρετικά χαμηλή προβολή σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς.
* Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την υψηλότερη προβολή στον ALPHA (7,6%) και τη χαμηλότερη στον ΣΚΑΪ (4,8%).
* Ο ΛΑΟΣ, πήρε σε όλα τα κανάλια μερίδιο υψηλότερο από αυτό που του αναλογούσε (5,6%), ενώ πολύ πιο «κερδισμένος» -και λόγω της διάσπασης που επήλθε εντός του έτους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στη συνέχεια έγινε ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά.
* Το STAR υπερπροβάλλει τη ΔΗΜ.ΑΡ., προφανώς λόγω της πολιτικής τοποθέτησης του διευθυντή Ειδήσεων του καναλιού, Σταμάτη Μαλέλη. Η ΔΗΜ.ΑΡ. έχει διπλάσια έως και τετραπλάσια προβολή σε σχέση με άλλα κανάλια, ξεπερνώντας ορισμένες φορές σε προβολή το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και τον ΣΥΡΙΖΑ (τον Σεπτέμβριο 11,1%).
* Ανάλογη εικόνα παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ με την προβολή της Δημ. Συμμαχίας και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η εντατική προβολή ξεκίνησε από τον περασμένο Ιούνιο με ποσοστά γύρω στο 6% και κορυφώθηκε τον Οκτώβριο, όταν με 8,3% του πολιτικού χρόνου αναδείχθηκε... 3ο κόμμα.
* Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ υπερβαίνει στα 6 από τα 7 κανάλια (εκτός του ΣΚΑΪ), κατά πολύ το ποσοστό που απέσπασε το κόμμα στις εκλογές (4,6%).
* ΔΗΜ.ΑΡ. και Δημ. Συμμαχία εμφανίζουν επίσης σημαντική προβολή στο δελτίο του MEGA.
soccerplus, Ε.Σ.Ρ.
πηγή
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :