Πέμπτη, Μαρτίου 15, 2012

Απάντηση της Επιτροπής των φορέων της Κωμιακής στον μητροπολίτη Παροναξίας για το σκάνδαλο του Θεόκλητου Ρενέση

Περιμέναμε από τη μητρόπολη Παροναξίας μια ουσιαστική απάντηση για το μεγάλο σκάνδαλο που πλήττει τη μητρόπολη και σκανδαλίζει το λαό όχι μόνο της Κωμιακής και του Σκαδού, αλλά ολόκληρης της Νάξου, συμπεριλαμβανομένων και των τίμιων και αγωνιστών ναξιωτών κληρικών, που είδαν, άκουσαν και ξέρουν για τον ρασοφόρο αυτό.
Ο Σεβασμιότατος ούτε λίγο ούτε πολύ, στη χτεσινή (14.3.2012) ανακοίνωσή του καταλογίζει ευθύνες στους Κωμιακίτες γιατί, λέει, του ζητούσαν να φέρει παπά στην Κωμιακή. Ναι, σεβασμιότατε, παπά σας.... ζητούσαμε. Εκείνο για το οποίο μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε είναι ότι δεν μας φέρατε παπά. Εσείς «κουβαλήσατε» στη Νάξο αυτό το «πρόσωπο». Δεν ξέρατε τον βίο και την πολιτεία του στην Άνδρο; Δεν ζητήσατε τον ογκώδη φάκελό του από τον συνάδελφό σας στη Σύρο; Δεν ξέρατε λέτε, δεν ρωτήσατε όμως; Πώς μόλις αυτός έφτασε στην Κωμιακή ήρθαν και τα ...χαμπέρια του ότι είχε εκδιωχθεί από την Άνδρο και μόνο εσείς δεν τα μάθατε;

Χρειάστηκε, αναφέρει η ανακοίνωση, ενάμιση περίπου χρόνο ο Σεβασμιότατος για να πληροφορηθεί για τα ...θεάρεστα όπως τα χαρακτήρισε από άμβωνος στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, έργα και ημέρες στην Κωμιακή του απίθανου αυτού ρασοφόρου, όταν εμείς και πολλοί άλλοι, γραπτά, προφορικά, με ανακοινώσεις, δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, ήδη από τις αρχές του 2010, τον καταγγέλλαμε για την περίεργη συμπεριφορά του, για τις καταστροφές που προκάλεσε στις αγιογραφίες της Θεοσκέπαστης, στο βυζαντινό εκκλησάκι του Άη Γιώργη, για τις περίεργες και επίμονες δραστηριότητές του με τα παλιά, πολύτιμα και ιστορικά κειμήλια της Θεοσκέπαστης, μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και ζητούσαμε την παρέμβαση του δεσπότη.

Αυτές τις παράνομες δραστηριότητές του η ανακοίνωση της μητρόπολης τις χαρακτηρίζει ως ...«βάψιμο τοίχων, διόρθωση και συντήρηση ιερών σκευών, ανακαίνιση εξωκκλησίων...». Συγχαρητήρια σεβασμιότατε. Τον επαινέσατε εξ άλλου και από άμβωνος στον πανηγυρικό εσπερινό στην εορτή της Θεοσκέπαστης στις 7 Σεπτεμβρίου 2010, με φόντο μάλιστα τις ...κατεστραμμένες και καλυμμένες με πλαστικό χρώμα αγιογραφίες της Θεοσκέπαστης (υπάρχει αναρτημένο στο διαδίκτυο το σχετικό video).

Οι καταστροφές αυτές, η παράνομη μεταφορά στην Αθήνα δεκάδων παλαιών κειμηλίων, πολύτιμων παλαιών Ευαγγελίων, εικόνων, ασημένιων καντηλιών κ.λπ. από την Κωμιακή και το Σκαδό είναι για σας «βάψιμο τοίχων, διόρθωση και συντήρηση ιερών σκευών..ανακαίνιση εξωκκλησίων...». Έτσι απλά ξεπερνάτε αυτό το πρόβλημα. Είναι δυνατό, σεβασμιότατε, σε διάστημα μιας εβδομάδας να συντηρηθεί ένα παλαιό φθαρμένο ασημοκαλυμμένο Ευαγγέλιο; Ασφαλώς όχι, απαιτούνται πολύμηνες και δαπανηρές εργασίες. Άρα γιατί αυτά τα κειμήλια έφυγαν στην Αθήνα και γύρισαν μόλις μετά από ...μια εβδομάδα; Ποιος θα μας απαντήσει τι συνέβη;

Αγνοούσε η μητρόπολη Παροναξίας, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, και την προκλητική του συμπεριφορά, που έγινε όμως αντιληπτή στην Κωμιακή από την πρώτη μέρα της παρουσίας του στο χωριό.

Τα σημάδια για το ποιόν αυτού του «κληρικού» σεβασμιότατε στην Κωμιακή φάνηκαν από την αρχή της άφιξής του στο χωριό. Και τα μηνύματα ήταν έντονα και πυκνά και εσείς τα είχατε λάβει ΕΓΚΑΙΡΑ. Ένας άνθρωπος με τέτοια πρωτοφανή προκλητική συμπεριφορά, που έδειχνε τις έντονες και εμφανέστατες σωματικές και ψυχικές του «αδυναμίες», τα «πάθη» του, με θράσος, που προκαλούσε συστηματικά και συνειδητά την τοπική κοινωνία, που μεθούσε, που ξενύχταγε, που κυκλοφορούσε με περίεργη...αμφίεση (απάδουσα όχι μόνο σε κληρικό, αλλά σε κάθε απλό πολίτη), που χυδαιολογούσε στα καφενεία, αλλά ακόμη και από την Ωραία Πύλη, που δεν σεβάστηκε ο αθεόφοβος ούτε το Ιερό Ευαγγέλιο (Βαραβάς κ.λπ.), που από την πρώτη στιγμή άρχισε με απίστευτη βουλιμία να ψάχνει τα παλιά και πολύτιμα κειμήλια της εκκλησία μας και εκείνης του Σκαδού, τι περιμένατε άλλο να πράξει για να τον...μεταθέσετε; Και γιατί Σεβασμιότατε τον ΜΕΤΑΘΕΣΑΤΕ και δεν τον παραπέμψατε στην Δικαιοσύνη ως ακατάλληλο και επικίνδυνο να φορεί ράσο; Γιατί τον αφήσατε να φύγει ΑΤΙΜΩΡΗΤΟΣ και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ;

Η οργή, η έκπληξη και η απογοήτευση που προκαλεί σε κάθε Κωμιακίτη η ανακοίνωση του μητροπολίτη Παροναξίας δεν έχει πλέον όρια. Πολύ περισσότερο προκαλεί όλους όσοι, όπως εμείς, αλλά και πολλοί άλλοι, από την αρχή της εμφάνισης αυτού του ρασοφόρου στην Κωμιακή, δημόσια είχαμε καταγγείλει τις περίεργες «αρχαιολογικές», κοινωνικές και λοιπές, τουλάχιστον περίεργες, δραστηριότητές του.



Απαιτούμε από τη μητρόπολη Παροναξίας και τον ίδιο τον μητροπολίτη, ως οφείλουν, άμεσα και πειστικά να δώσουν σαφείς απαντήσεις για το μεγάλο αυτό σκάνδαλο και συγκεκριμένα:

1) να δώσουν στη δημοσιότητα τα έγγραφα με βάση τα οποία ο μητροπολίτης, όπως αναφέρει, τον κάλεσε σε απολογία και τις «ποινές» που του επέβαλε.

2) να δώσουν στη δημοσιότητα τον κατάλογο των κειμηλίων που μετέφερε ο «παπάς» ΠΑΡΑΝΟΜΑ στην Αθήνα, τον τίτλο και τη διεύθυνση του πιστοποιημένου και νόμιμου εργαστηρίου συντήρησης που τα παρέδωσε.

3) να παραδοθούν στην Επιτροπή των φορέων της Κωμιακής όλα τα σχετικά με τα παραπάνω έγγραφα, όπως: τα πρακτικά παραλαβής και παράδοσης των κειμηλίων με τα ονόματα εκείνων που τα παρέδωσαν και εκείνων που τα παρέλαβαν, το εργαστήριο που τα συντήρησε, την άδεια λειτουργίας και πιστοποίησης αυτού του εργαστηρίου, τα δελτία αποστολής και τα τιμολόγια που κόπηκαν, τις βεβαιώσεις του εργαστηρίου για τις εργασίες που έκανε πάνω στα κειμήλια και ό, τι άλλο σχετικό.

4) Η μητρόπολη Παροναξίας με επίσημο έγγραφό της, δημόσια και πειστικά, με επιστημονικά δεδομένα και ντοκουμέντα, να διαβεβαιώσει τον λαό της Κωμιακής και του Σκαδού ότι τα κειμήλια αυτά επεστράφησαν στους ναούς ΟΛΑ και τα ίδια και όχι αντίγραφά τους.

5) να διαβεβαιώσει δημόσια ότι ο λογαριασμός με τα χρήματα που είχε αφήσει με δωρεά της πριν από πολλά χρόνια αείμνηστη συγχωριανή μας παραμένει ακέραιος και δεν πειράχτηκε από αυτόν τον «παπά», που επιχείρησε να τον βάλει στο χέρι.



Εκφράζουμε τέλος τη συμπαράστασή μας στις οικογένειες των παιδιών του Μενιδίου, στο σώμα και την ψυχή των οποίων ασέλγησε, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων αστυνομικών και δικαστικών αρχών, ο ρασοφόρος αυτός και ευχόμαστε από καρδιάς να μην υπάρχουν στο χωριό μας παιδιά που βίωσαν αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια έρευνας όλων των παράνομων δραστηριοτήτων αυτού του «κληρικού» και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να έρθουν όλα στο φως και να φθάσουν στη Δικαιοσύνη.



Κωμιακή 15 Μαρτίου 2012-03-15



Η επιτροπή



Ιάκωβος Μπαρδής Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Κορωνίδας

Αντώνης Αλιμπέρτης πρώην Πρόεδρος Κοινότητας Κορωνίδας

Νίκος Λεβογιάννης φιλόλογος-πρώην Βουλευτής

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :