Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Χόκεϊ μεν, επί χόρτου δε…

Ανεβαίνουμε κατηγορία σήμερα και από την 5η, Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Αθλητική Αναγνώριση, παίρνουμε προαγωγή για την 4η, Αθλήματα Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας με Στοχευμένη Κρατική Συνδρομή, σύμφωνα με την κατάταξη της Γ.Γ.Α. Είχα την ψευδαίσθηση, όπως αποδείχτηκε, ότι σιγά-σιγά θα αρχίζαμε να ασχολούμαστε με υπαρκτά αθλήματα αλλά η λίστα των αθλημάτων που θα ασχοληθούμε για τα επόμενα άρθρα με..... προσγείωσε στην πραγματικότητα.
Το χόκεϊ επί χόρτου εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Ελληνική Ομοσπονδία Χόκεϋ (ΕΛ.Ο.Χ). Στην επίσημη ιστοσελίδα μπορούμε να βρούμε τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία για την κατάσταση του χόκεϊ στην Ελλάδα του 2011. Η ιστοσελίδα της ΕΛ.Ο.Χ. αποδεικνύεται λειτουργική αλλά σχετικά φτωχή σε περιεχόμενο. Περιέχει τα εντελώς απαραίτητα στοιχεία, όπως σύνθεση Διοικητικού Συμβουλίου, σύντομο ιστορικό, κάποια σποραδικά δελτία τύπου (τίποτα φετινό) και την αγωνιστική δραστηριότητα των 2-3 τελευταίων ετών.

Λείπουν όμως όλα τα υπόλοιπα, όπως πρακτικά από συνεδριάσεις Δ.Σ. και Γ.Σ., μητρώα σωματείων και αθλητών, αναλυτικά αποτελέσματα και αναφορές σε συμμετοχές συλλόγων και εθνικών ομάδων στο εξωτερικό κλπ. Δεν παρατηρούμε δηλαδή διαφορά από το μέσο όρο των ιστοσελίδων των ομοσπονδιών που έχουμε εξετάσει μέχρι τώρα. Η ιστοσελίδα της ΕΛ.Ο.Χ. προδίδει μια κατάσταση που παρατηρούμε στα υποανάπτυκτα αθλήματα στην Ελλάδα, δηλ. απλά υπάρχουν και πορεύονται με όσα χρήματα παίρνουν από την Γ.Γ.Α.

Ψάχνοντας στο διαδίκτυο βρίσκουμε δημοσιεύματα σχετικά με το χόκεϊ (καμία σχέση με το χόκεϊ επί πάγου που καλλιεργείται από την Ομοσπονδία Παγοδρομιών) στα οποία αναφέρεται ότι το άθλημα αρχικά είχε καταταχθεί στην 5η κατηγορία, αλλά ύστερα από την έντονη διαμαρτυρία του Δ.Σ. προς τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή, κατάφερε να πάρει προαγωγή στην 4η.

Τι κατάφερε με αυτή την προαγωγή; Τίποτα το σπουδαίο, έτσι και αλλιώς η Γ.Γ.Α. και στις δύο αυτές κατηγορίες επιχορηγεί τις ομοσπονδίες μόνο για τα λειτουργικά τους έξοδα. Η επιχορήγηση του χόκεϊ για τα έτη 2007-2011 ήταν 250.000 €, 250.000 €, 250.000 €, 92.000 €, 82.000 € αντίστοιχα. Για μια ακόμα φορά δεν μπορώ να καταλάβω τι έγιναν τόσα χρήματα από το 2009 και πριν αφού στην ιστοσελίδα δεν έχει περαστεί καθόλου υλικό. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς αξιολογούσε η Γ.Γ.Α. τις ομοσπονδίες και αποφάσιζε τέτοιες επιχορηγήσεις. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΛ.Ο.Χ στην επιστολή διαμαρτυρίας προς τη Γ.Γ.Α. σχετικά με την αρνητική αντιμετώπιση του χόκεϊ, ισχυρίζεται ότι οι αθλούμενοι δεν ξεπερνούν τους 3000 Πανελληνίως!

Είναι εντελώς απαραίτητο να απαιτήσει η Γ.Γ.Α. από όλες τις ομοσπονδίες να τηρούν και να δημοσιεύουν στο διαδίκτυο μητρώο ενεργών και ανενεργών αθλητών. Αν ο πρόεδρος λέει 3000 το πραγματικό νούμερο αποκλείεται να ξεπερνά τους 2000 και αν υπολογίσουμε μόνο αυτούς που έχουν έγκυρο δελτίο αθλητικής ταυτότητας τότε θα καταλήξουμε σε πολύ μικρότερο νούμερο. Πόσο αξίζει να επιχορηγείται μια ομοσπονδία με 3000 αθλητές; Πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αυτό το νούμερο αλλιώς επιχορηγούμε στα τυφλά.

Υπάρχει ένα ακόμα θέμα που θα ήθελα να θίξω. Το χόκεϊ επί χόρτου είναι Ολυμπιακό άθλημα! Νομίζω ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν πια «ξεχειλώσει» πάρα πολύ και θα έπρεπε να μειωθούν δραστικά τα αθλήματα. Μπορεί το χόκεϊ να είναι διαδεδομένο σε κάποιες χώρες του κόσμου, αλλά οι Ολυμπιακοί αγώνες ίσως θα έπρεπε να περιλαμβάνουν μόνο τα αθλήματα καθολικής αποδοχής.

Aπό http://www.sportsecrets.gr/?p=4098
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :