Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Ποιος θα διαδεχθεί τον Παπανδρέου;

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Το κοινό άρθρο που υπέγραψαν πριν από περίπου 10 μέρες η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για τη δρομολόγηση πολιτικών εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν ο πρώτος που απάντησε, σχολιάζοντας την πρωτοβουλία, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατέγραψε τη δική του, αυτόνομη παρουσία, για να θυμίσει ότι… δεν συμμετέχει στην «κίνηση των τριών», πολλά στελέχη της....... κομματικής βάσης συνασπίζονται γύρω από τον Χρήστο Παπουτσή, ο Κώστας Σκανδαλίδης, λειτουργώντας ως «ιστορική συνείδηση» του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει με τη σειρά του μια φωνή από το παρελθόν, που αντηχεί στο μέλλον, και ο Γιώργος Φλωρίδης παρουσιάζει Όμιλο Προβληματισμού, που στοχεύει στη συσπείρωση στελεχών του ΠΑΣΟΚ τα οποία δεν εκφράζονται από τους σημερινούς «δελφίνους».

Ίσως η πιο ηχηρή παράμετρος της διαδικασίας διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο, να εντοπίζεται στο άρθρο που δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, στο οποίο γίνονται έμμεσες αναφορές στο μέλλον της σημερινής κυβερνητικής παράταξης.

Αφού λοιπόν επιχειρείται να ενταχθεί σε… πολιτική εφεδρεία ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, πληρώνοντας το τίμημα από κοινού με τον Γιώργο Παπανδρέου, οι Γερμανοί δεν διστάζουν να μπουν στη διαδικασία της ονοματολογίας.

Και αναφέρονται στην Άννα Διαμαντοπούλου και τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ως τα δυο στελέχη που προβάλλον ως τα επικρατέστερα για να διαδεχθούν τον Γιώργο Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, μετά τη βέβαιη ήττα του Κινήματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Και τα δυο συγκεκριμένα στελέχη προέρχονται από τον εκσυγχρονιστικό βραχίονα του ΠΑΣΟΚ, καθώς αναδείχτηκαν και αποτέλεσαν προνομιακούς συνομιλητές του Κώστα Σημίτη. Η Άννα Διαμαντοπούλου εμφανίζεται να ηγείται της «κίνησης των τριών», στην οποία συμμετέχουν ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης, ενώ ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έμεινε εκτός του εγχειρήματος, ακριβώς για να μην ακυρώσει τις δικές του, προσωπικές προοπτικές.

Δεν πρέπει άλλωστε να διαφεύγει της προσοχής ότι οι δυο, κατά το «Spiegel», επικρατέστεροι διάδοχοι του Γιώργου Παπανδρέου, ακολουθούν διακριτές διαδρομές, για να ενισχύσουν τις προοπτικές τους. Η Άννα Διαμαντοπούλου, θέλει να συνδέσει το πέρασμά της από το υπουργείο Παιδείας με το «κούρεμα» κατεστημένων νοοτροπιών, αντιλήψεων και στρεβλώσεων δεκαετιών. Ενώ, ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, παρουσιάζεται ως ο Υπουργός Ανάπτυξης που υπογράφει συμφωνίες για επενδύσεις με ξένα κεφάλαια, ως αντίβαρο στη μονομέρεια του Μνημονίου.

Ακόμη βέβαια είναι αρκετά νωρίς για να υποστηρίξει κανείς ότι η μάχη για τη διαδοχή του Γιώργου Παπανδρέου έχει κριθεί… προτού ακόμη αρχίσει. Έχει ωστόσο ενδιαφέρον να παρακολουθήσει κανείς τη στρατηγική… μόχλευσης των «δελφίνων», που επιθυμούν να κληρονομήσουν ένα κόμμα το οποίο κινδυνεύει να κουβαλάει εφεξής διαχρονικά τη «ρετσινιά» της εθνικής χρεοκοπίας. Που το ίδιο προκάλεσε.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :