Δευτέρα, Αυγούστου 22, 2011

Δηλώσεις Γ. Βρούτση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από το Σεπτέμβριο, κατά 77% (από το 13% στο 23%) το Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες στην Οικονομία, τον Τουρισμό, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την απασχόληση. Θα φέρει χιλιάδες νέα λουκέτα και ακόμη περισσότερους ανέργους. Δεν θα αυξήσει, αλλά θα μειώσει τα δημόσια έσοδα.
Υπαινιγμοί σύμφωνα με τους οποίους θα προχωρήσουν τώρα στην αύξηση και θα ξαναδούν το θέμα από τον Οκτώβριο, αποτελούν γυμναστική στη......... ματαιότητα, ανευθυνότητα, εμπαιγμό και εμμονή σ’ ένα ατέλειωτο “ράβε- ξήλωνε”.

Καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο.

Προειδοποιούμε τους “μαθητευόμενους μάγους” ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23% θα έχει καταστροφικές οικονομικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

* Θα είναι καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης με σοβαρότατες επιπτώσεις για το σύνολο της Ελληνικής Οικονομίας.
* Θα επιφέρει νέο βαρύτατο πλήγμα στον Τουρισμό και σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
* Θα στερήσει από τους νέους μας ακόμη και τις τελευταίες δυνατότητες εξόδου σε αναψυκτήρια, ενώ θα πλήξει και τα παραδοσιακά καφενεία στα χωριά μας.
* Θα αυξήσει τα λουκέτα και θα τροφοδοτήσει την έκρηξη της ανεργίας, αφού θα απειληθούν άμεσα χιλιάδες θέσεις εργασίας.
* Θα ενισχύσει την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή.
* Θα μειώσει, αντί να αυξήσει, τα φορολογικά έσοδα, αφού -σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ- η αύξηση του Φ.Π.Α. κατά 10% θα προκαλούσε μείωση της ζήτησης κατά 15%. Αυτό άλλωστε έχει ήδη αποδειχτεί στην πράξη.

Με την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση απεμπολεί το δικαίωμα για μειωμένο Φ.Π.Α. στην εστίαση που, ως χώρα, είχαμε εξασφαλίσει με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΟΚ, το 1981.

Απεμπολεί ένα δικαίωμα για το οποίο πολλά κράτη- μέλη της Ε.Ε. πάλεψαν και τελικά κατάφεραν να κερδίσουν, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε υπόψη της τα αποτελέσματα έρευνας (έγγραφο της Επιτροπής με στοιχεία SEC 910, 5/7/2007) έγκυρου ανεξάρτητου οικονομικού Οργανισμού (Copenhagen Economics) που επισημαίνουν ότι η επιβολή μειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. στην εστίαση έχει θετική επίπτωση στην οικονομική ανάπτυξη, την απασχόληση και την μακροοικονομική ισορροπία, αλλά συντελεί και στη δικαιότερη διανομή εισοδήματος, κυρίως στις περιφερειακές περιοχές των κρατών- μελών της Ένωσης.

Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία μείωσε το Φ.Π.Α. στην εστίαση από το 13% στο 9%, ενώ η Γαλλία προχώρησε σε μείωση του Φ.Π.Α. για την εστίαση από 19,6% στο 5,5%, με αποτέλεσμα την αύξηση της απασχόλησης κατά 40 χιλιάδες θέσεις».

Επισυνάπτεται συγκριτικός πίνακας Φ.Π.Α. στην εστίαση με ανταγωνίστριες με την Ελλάδα χώρες:

Τουριστικά ανταγωνιστικές χώρες με χαμηλότερο Φ.Π.Α. στην εστίαση

ΧΩΡΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ Φ.Π.Α. ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
ΙΤΑΛΙΑ 20% 10%
ΙΣΠΑΝΙΑ 18% 8%
ΚΥΠΡΟΣ 15% 8%
ΓΑΛΛΙΑ 19,6% 5,5%
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ 23% 13%
ΤΟΥΡΚΙΑ 18% 8%



ΕΛΛΑΔΑ 23% 23% (από 01.09.2011)


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Βενιζέλος είπε, σήμερα, το αδιανόητο: Ότι θα αυξήσει το Φ.Π.Α. στα είδη εστίασης, από το 13% στο 23%, επειδή δεν λειτουργούν οι εισπρακτικοί μηχανισμοί του κράτους.

Μετά από 20 μήνες στην εξουσία, τιμωρεί ολόκληρη την κοινωνία και την πραγματική οικονομία για την ανεπάρκεια του κράτους και την ανικανότητα της κυβέρνησης.

Αναγνωρίζει ότι αυτό που κάνει “δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε λογικό”, αλλά επιμένει στο άδικο και το λάθος.

Ξέρει ότι, αυξάνοντας κατά 77% τον Φ.Π.Α., δεν πρόκειται να αυξηθούν, αλλά, αντίθετα, θα μειωθούν τα φορολογικά έσοδα, διότι θα προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη μείωση της ζήτησης.

Ξέρει ότι, με την απόφασή του, θα πλήξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα αυξήσει τα λουκέτα και θα αφανίσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, τροφοδοτώντας ακόμη περισσότερο την έκρηξη της ανεργίας.

Ξέρει, ακόμη, ότι η αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση θα είναι καταστροφική για τον κλάδο, θα αποτελέσει άλλο ένα πλήγμα στον Τουρισμό και θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις στο σύνολο της Οικονομίας.

Τελικά, ο κ. Βενιζέλος επιμένει στην αποδεδειγμένα λάθος συνταγή, χωρίς κανένα άλλοθι. Οφείλει, άλλωστε, να κατανοήσει πως δεν απαλλάσσεται των ευθυνών του, παραπέμποντας στη διάλυση των εισπρακτικών μηχανισμών, που η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. προκάλεσε.

Έχει μπροστά του μόνο μια λύση: Να ακούσει τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, να ανακαλέσει την απόφασή του και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α., όπως, άλλωστε, έκαναν και πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι Αναπληρωτές Υπεύθυνοι του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας κ. Χρήστος Σταϊκούρας και Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού:

«Ακόμη και μετά την αναθεώρηση των επιμέρους στόχων, λόγω αδυναμίας επίτευξής τους, και παρά τις λογιστικές αλχημείες με τη μετάθεση πληρωμών από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας δεν αλλάζει: Η Οικονομία παραμένει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Τα έσοδα συνεχίζουν να καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες παρουσιάζουν διευρυνόμενη υπέρβαση έναντι των στόχων, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει και προβλέπεται πλέον ακόμη πιο μειωμένο, το «εσωτερικό χρέος» διογκώνεται, το έλλειμμα παραμένει σημαντικά υψηλότερο από πέρυσι.

Η χώρα, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών της, αποτελεί ένα… «καλό παράδειγμα» αποτυχημένης δημοσιονομικής πολιτικής.

Συγκεκριμένα:

1ον. Τα έσοδα καταρρέουν:

Τα καθαρά έσοδα μειώνονται κατά 6,4% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%.

Να θυμίσουμε ότι ο στόχος ήταν, μέχρι τώρα, για ετήσια αύξηση κατά 8,5%!!!

Η Κυβέρνηση, πλέον, αποδέχεται ότι αυτός ο στόχος είναι ανέφικτος και τον αναθεωρεί προς τα κάτω.

2ον. Οι δαπάνες διογκώνονται:

Οι δαπάνες είναι εφέτος αυξημένες κατά 7,1%, έναντι του περυσινού επταμήνου, λόγω των υψηλότερων τόκων, της αδυναμίας αντιμετώπισης της σπατάλης, των αυξημένων επιχορηγήσεων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές, και της καταβολής αυξημένων επιδομάτων ανεργίας από τον ΟΑΕΔ.

Μάλιστα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι αυξημένες κατά 4,7% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 0,7% (και προηγούμενου στόχου για αύξηση κατά 1,9%)!!!

3ον. Η Κυβέρνηση έχει κηρύξει μία άτυπη στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου ανέρχονται στα 6,63 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011, από 6,23 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2011 και 5,30 δισ. ευρώ στο τέλος του 2010.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές, που επιβαρύνουν την, ήδη, συρρικνωμένη ρευστότητα του ιδιωτικού τομέα, «διογκώνουν» τα λουκέτα στην αγορά και «τιμωρούν» την επιχειρηματικότητα.

4ον. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει:

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 37,6% το πρώτο επτάμηνο του έτους, έναντι αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για μείωση κατά 10,6%.

Η Κυβέρνηση πλέον περικόπτει, ακόμη και στους στόχους, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Να θυμίσουμε ότι ο προηγούμενος στόχος ήταν για οριακή ετήσια αύξηση των δαπανών κατά 0,6%!!!

Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί το Πρόγραμμα για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

5ον. Το έλλειμμα διευρύνεται δραματικά:

Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 24,6% το πρώτο επτάμηνο του 2011, έναντι ετήσιας πρόβλεψης για μείωση κατά 3,9%!!!

Είναι αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και διαμορφώνεται πλέον στα 15,5 δισ. ευρώ.

Συνεπώς, η Κυβερνητική πολιτική αδυνατεί να επιτύχει την αναγκαία δημοσιονομική προσαρμογή και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάταξη της Οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, σήμερα, η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται, εντός και εκτός Ελλάδας, για την ορθότητα της κριτικής της και για το ρεαλισμό των θέσεών της».





Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση, όχι μόνο δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, αλλά αδυνατεί να κατανοήσει και τα αίτια που τη γεννούν και τη συντηρούν.

Επανέρχεται, λοιπόν, με τη γνωστή μέθοδο των διαρροών και της γενίκευσης μεμονωμένων περιστατικών, προσπαθώντας να καλύψει τις αδυναμίες της.

Η δημοσιοποίηση περιστατικών φοροδιαφυγής, όπως του “κομμωτή και του αστρολόγου”, αλλά και η γενίκευση ότι δήθεν όλοι οι καθηγητές πανεπιστημίου και όλοι οι γιατροί του ΕΣΥ αποκρύπτουν τα εισοδήματά τους, αποτελεί άλλη μια επικοινωνιακή μεθόδευση και απόπειρα κοινωνικού αυτοματισμού.

Ουσιαστικά, πρόκειται για “πυροβολισμούς στον αέρα”, αφού μέχρι σήμερα επιμελώς το οικονομικό επιτελείο αρνείται να παρουσιάσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Υπενθυμίζουμε ότι, η Νέα Δημοκρατία, έχει ζητήσει από την κυβέρνηση με ερώτηση στη Βουλή, να καταθέσει στοιχεία για το ύψος των εσόδων που έχουν επιτευχθεί σε σχέση με τον αρχικό στόχο, που η ίδια έχει θέσει και ανέρχεται στο 1,5 δισ. ευρώ για το 2011.

Δεν αμφισβητούμε τις προθέσεις, ούτε ίσως και τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Όμως, η αξιολόγηση κρίνεται από τα αποτελέσματα και από τις επιδόσεις της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής, που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ανύπαρκτη έως και αρνητική».


Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Π. Οικονόμου και του υφυπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουκουλόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μόνο ως τραγική θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την εικόνα της κυβέρνησης. Οι ίδιοι οι υπουργοί της αμφισβητούν νόμους που ψήφισαν και υπερασπίστηκαν στη Βουλή, μόλις πριν ένα μήνα!

Η καταστροφική αύξηση του ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης κατά 156% (!!!!), από 9% σε 23%, μέσα σε 21 μήνες, δείχνει τελικά, ότι το μόνο που ξέρει να κάνει καλά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, είναι να βάζει φόρους.

Εμείς, επιμένουμε και καλούμε την κυβέρνηση να ανακαλέσει, άμεσα, την αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, όπως άλλωστε, ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλωστε, μόνο έτσι θα αυξηθούν και τα έσοδα για το Δημόσιο».





Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης έκανε στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι τραγικές συνέπειες της παράλογης και καταστροφικής αύξησης του Φ.Π.Α. στην εστίαση, από το 13% στο 23%, ήδη, ξεκίνησαν.

Πρώτο θύμα οι νησιώτες και οι ταξιδιώτες. Η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας προέβη σε ανακοίνωση, ότι, λόγω αδυναμίας να ενσωματώσει την υπέρογκη (κατά 77%) αύξηση του Φ.Π.Α. στα προϊόντα της, ανεβάζει, από 1η Σεπτεμβρίου, κατά 10%, όλες τις τιμές των “αγαθών” που πωλούνται στους χώρους εστίασης των πλοίων.

Ο κ. Βενιζέλος, αντί να επιμένει στο λάθος, ας παραδεχτεί, επιτέλους, την πραγματικότητα και ας αντιληφθεί το αναπόφευκτο ντόμινο που προκαλεί στην Οικονομία και τον Τουρισμό η απόφασή του.

Για μια ακόμη αφορά, τον καλούμε να ανακαλέσει, άμεσα, την αύξηση του Φ.Π.Α. στην εστίαση και να υιοθετήσει την πρόταση της Ν.Δ. για χαμηλό Φ.Π.Α. σε ολόκληρο το τουριστικό πακέτο, όπως, άλλωστε, ισχύει σε πολλές χώρες της Ε.Ε .».

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.




Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την ώρα που η ΕΛ. ΣΤΑΤ. ανακοινώνει νέα μεγάλη μείωση –κατά 25%- στην έκδοση οικοδομικών αδειών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να ετοιμάζει νέο χτύπημα στην οικοδομική δραστηριότητα.

Κάτω από τον προσχηματικό τίτλο “στρατηγικό σχέδιο” του κ. Βενιζέλου υποκρύπτονται και νέες φορολογικές επιδρομές, που, για πολλοστή φορά, στοχοποιούν κάθε μορφής ακίνητο και κάθε ιδιοκτήτη. Μέσω της γνωστής τακτικής των διαρροών, η κυβέρνηση αποκαλύπτει τις προθέσεις της για νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αλλά και ένταξης στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας κάθε μορφής ιδιοκτησίας. Αφού η κυβέρνηση βύθισε την οικοδομική δραστηριότητα στο τέλμα, αποδεκατίζοντας δεκάδες επαγγέλματα, επιμένει στην ίδια αποτυχημένη συνταγή και επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για νέα φορολογικά χτυπήματα.

Επιτέλους, ας κατανοήσουν πως, σε μια τραυματισμένη και βυθισμένη στην ύφεση οικονομία, η οικοδομική δραστηριότητα, που σήμερα βρίσκεται στο κατώφλι της κατάρρευσης, αποτελεί αναπτυξιακή ανάσα.

Αντί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να εκφοβίζει και να εκδικείται με φοροεπιδρομές, την κατοχή ακινήτου, ας προσεγγίσει, επιτέλους, τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας και ας εκπέμψει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: “όχι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα- πάγωμα αντικειμενικών αξιών”».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :