Πέμπτη, Ιουνίου 23, 2011

Μία περίεργη υπόθεση στην Χρυσή Ακτή της Πάρου

Σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία στην εφημερίδα μας υπάρχει μία ανέγερση κατοικίας στη Χρυσή Ακτή σε περιοχή που έχει χαρακτηριστικά υγρότοπου.
Σύμφωνα με την καταγγελία, ανάμεσα στο ξενοδοχείο «Ποσειδών» και την παραθαλάσσια καφετέρια «Blue» στην Χρυσή Ακτή τα νερά του χειμώνα βάλτωναν δημιουργώντας μια μεγάλη λίμνη που φιλοξενούσε τα αποδημητικά πτηνά.
Ένα μεγάλο μέρος αυτής της έκτασης, που ποτέ δεν καλλιεργήθηκε γιατί όπως λένε οι παλιότεροι, ήταν βάλτος, πέρασε από διάφορους ιδιοκτήτες. Αν και η έκταση αυτή ήταν............ αρκετά μεγάλη - για να δικαιολογεί πιθανόν την έκδοση οικοδομικής αδείας - ουδέποτε οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να πάρουν άδεια οικοδόμησης.
«Πώς να οικοδομήσεις άλλωστε σε ένα βάλτο;» λένε κάτοικοι της περιοχής. Ακόμα, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες ο προηγούμενος ιδιοκτήτης τιμωρήθηκε με πρόστιμο γιατί περιέφραξε την περιοχή με μια χαμηλή μάντρα ενώ σε διπλανό οικόπεδο οι εργασίες ανέγερσης οικοδομής έχουν σταματήσει εδώ και χρόνια.

Η λεκάνη της ιδιόκτητης αυτής έκτασης μπαζώθηκε συστηματικά και σηκώθηκε περίπου 1,5- 2 μέτρα φτάνοντας στο ύψος του αγροτικού δρόμου που δημιουργήθηκε.



Γι' αυτό το λόγο επιβλήθηκαν και πρόστιμα, αλλά ο χώρος δεν αποκαταστάθηκε. Η λίμνη έτσι περιορίστηκε σε μερικά στρέμματα όπου ακόμη και σήμερα βρίσκουν καταφύγιο τα πουλιά Πέρσι το καλοκαίρι, λίγο μετά την αποχώρηση του πρωθυπουργού που έκανε διακοπές στο ξενοδοχείο δίπλα στον υγρότοπο, τοποθετήθηκαν πινακίδες στο χώρο με την υπόμνηση «ιδιωτικός χώρος».



Οι φήμες από τότε οργίασαν για τον νέο ιδιοκτήτη της περιοχής. Έχουν ακουστεί διάφορα σενάρια για τον πιθανό ιδιοκτήτη έως και για offshore εταιρεία ναυτιλιακής εταιρείας. Κατά άλλους ο μυστηριώδης άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την εταιρεία έχει διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα και γι' αυτό όπως λένε «έβγαλε άδεια γρήγορα και έκανε τα σχέδια». Το τελευταίο πάντως δεν αποτελεί κάτι το μεμπτό.



Ο μυστηριώδης ιδιοκτήτης πάντως δεν κατασκευάζει ξενοδοχείο ή κάποιου είδους άλλη εκμετάλλευση, αλλά προσπαθεί για την ανέγερση μιας βίλας 200 τετραγωνικών μέτρων κατά τους μηχανικούς.

Το κτίσμα με τις βεράντες και τους ημιυπαίθριους χώρους, όπως φαίνεται πρέπει να προσεγγίζει πολλά περισσότερα τετραγωνικά μέτρα και ανεγείρεται παράλληλα με την ακτή, σε όλο το πλάτος σχεδόν του οικοπέδου πάνω στη μπαζωμένη γη, για την οποία ο προηγούμενος ιδιοκτήτης είχε πληρώσει πρόστιμα. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί κάτοικοι της περιοχής κάνουν διάφορες εικασίες για τον μυστηριώδη ιδιοκτήτη.



Ο υγρότοπος



Πριν ένα μικρό χρονικό διάστημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το προεδρικό διάταγμα για τους υγροτόπους των μικρών νησιών.



Ανάμεσα στη λίστα εμφανίζεται και ο υγρότοπος της Χρυσής Ακτής σε έκταση 21 στρεμμάτων που περιλαμβάνει δημόσιο και ιδιωτικό χώρο. Σύμφωνα με τις καταγγελίες πριν την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οι εργασίες στον υγρότοπο άρχισαν με πυρετώδης ρυθμούς.



Το κτίσμα βρίσκεται στην καρδιά του υγροτόπου και τα θεμέλια του εφάπτονται της λίμνης που έχει απομείνει. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της έκτασης κοντά στην ακτή και αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του περιβάλλοντος, αφού στην ουσία δημιουργεί ένα τείχος προς τη θάλασσα.

Ακόμη και το προεδρικό διάταγμα - που δεν έχει ακόμη υπογραφεί - και που αφήνει το «παραθυράκι» σε όσους έχουν εκδώσει οικοδομική άδεια να προχωρήσουν σε εργασίες, προβλέπει ότι ο χώρος που περιβάλλει το οίκημα πρέπει να μείνει ανέπαφος. «Ευτυχώς», λένε οι καταγγέλλοντες «οι δορυφόροι έχουν καταγράψει την περιοχή και τη ζημιά που ήδη έχουν προκαλέσει οι ανώνυμοι ιδιοκτήτες».



Τα ερωτήματα που θέτουν είναι πολλά με κύρια τα εξής:

«- Ποιοι και πώς έδωσαν την άδεια;



- Είναι νόμιμη ή νομότυπη η άδεια;



- Αφού επέβαλλαν πρόστιμα για μάντρες και μπαζώματα πώς νομιμοποιούν αυτές τις παρανομίες εκδίδοντας άδεια;



- Ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες;



- Το «παραθυράκι» στο προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την ανέγερση οικοδομών σε υγροτόπους είναι συνταγματικά ορθό;



- Το «παραθυράκι» αυτό για πόσες περιπτώσεις ισχύει ή μήπως είναι φωτογραφική διάταξη για το συγκεκριμένο υγρότοπο



- Ο περιβάλλον χώρος πόσο θα αλλοιωθεί ακόμη και κατά πόσον θα παραμείνει υγρότοπος η περιοχή αφού τα φώτα και η ανθρώπινη παρουσία ως γνωστό απομακρύνουν τα πτηνά



- Τι θα γίνει με το όμβρια νερά που λιμνάζουν πάνω από το δρόμο (ήταν και κει κάποτε υγρότοπος).



- Ο Δήμαρχος κ. Βλαχογιάννης πώς τοποθετείται επί του θέματος;».



Σημειώνουμε ότι οι καταγγελίες (που είναι πολύ περισσότερες απ' αυτές που δημοσιεύουμε) έχουν διαβιβαστεί προς διερεύνηση και αξιοποίηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, στους Οικολόγους - Πράσινους, τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ.



Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση στις 11/6/2011 οι καταγγέλλοντες ισχυρίζονται ότι «η υπουργός περιβάλλοντος μόλις ενημερώθηκε για την υπόθεση επικοινώνησε με το Δήμαρχο Πάρου, την Πολεοδομία Νάξου και την διεύθυνση Περιβάλλοντος. Η εντολή ήταν να σταματήσουν οι εργασίες έως ότου Πολεοδομία και η Διεύθυνση Περιβάλλοντος ερευνήσουν το θέμα. Οι εργασίες δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό. Μάλιστα η Πολεοδομία Νάξου, που εξέδωσε και την άδεια (θα έπρεπε να ερευνηθεί το ποιος και γιατί την ενέκρινε) έστειλε υπάλληλο για καταμέτρηση. Ο Δήμαρχος Πάρου υποστηρίζει ότι η πολεοδομία τα βρήκε όλα εντάξει και πως προφορικά έχει δώσει την άδεια να συνεχιστούν τα έργα. Όμως, ακόμη και αν είναι έτσι τα πράγματα, δεν έχει πραγματοποιήσει την αυτοψία η Διεύθυνση Περιβάλλοντος...».



Η επιθεώρηση περιβάλλοντος



Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος στην Αθήνα προκειμένου να την ενημερώσουμε για την καταγγελία.

Η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος ήταν ενήμερη για την καταγγελία και μας είπαν ότι «έχουμε ζητήσει όλα τα στοιχεία για να καταλάβουμε πως εκδόθηκε η άδεια, από ποιους κλπ. Έχουμε ζητήσει ακόμα να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες. Θα ερευνήσουμε την υπόθεση μέχρι τέλους. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα».



«ΤΑ ΝΕΑ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ» 18/6/11

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :