Τρίτη, Απριλίου 19, 2011

Κάλυμνος:Το πιο εντυπωσιακό Πάσχα και η μεγαλύτερη τραγωδία!!!(βίντεο)

Το Πάσχα στην Κάλυμνο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το εντυπωσιακό Πάσχα της Ελλάδας . Οι Καλύμνιοι, γνωστοί για τις αλιευτικές τους ικανότητες αλλά και για τη λατρεία τους με τα εκρηκτικά, προετοιμάζονται 12 μήνες γι αυτήν την στιγμή. Το βράδυ της Ανάστασης μαζεύονται πάνω στα βουνά δυο ομάδες από όλες τις γειτονιές της Καλύμνου. Στον Άγιο Νικόλαο και στον Άγιο Στέφανο είναι μαζεμένες οι ομάδες που έχουν προετοιμάσει τους δυναμίτες τους όλη την μεγάλη εβδομάδα. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα οι Καλύμνιοι γιορτάζουν με εκρήξεις που κάνουν όλο το νησί να τρέμει. Οι εκρήξεις ακούγονται πολλές φορές μέχρι τα κοντινά χωριά της Κω. Ένα έθιμο που υπάρχει αρκετά χρόνια, μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν επιβραδύνει την ώρα της έναρξης για να γίνεται το έθιμο όλο και πιο εντυπωσιακό. Τα βουνά της Καλύμνου κάθε Κυριακή του Πάσχα φωτίζονται κόκκινα από τις διαδοχικές εκρήξεις των δυναμιτών.
Το 1980 ο εορτασμός κατέληξε σε τραγωδία. Ένα τραγικό λάθος, μια..... λάθος εκτίμηση έγιναν η αιτία να χάσουν 4 νεαρά άτομα την ζωή τους. Κάποιος από την παρέα νομίζοντας ότι το πυροτέχνημα που είχε ανάψει δεν πήρε φωτιά το επανατοποθέτησε πίσω στο σωρό με τα άλλα πυροτεχνήματα. Η έκρηξη που ακολούθησε , όπως θα δείτε και στο βίντεο, ήταν τρομακτική και έγινε αισθητή και στα γύρω νησιά!! Το αίμα των ανθρώπων πάγωσε όταν άκουσαν τον θόρυβο και είδαν το τεράστιο μανιτάρι που υψώθηκε σε κείνο το σημείο. Όλοι κατάλαβαν ότι κάτι πολύ κακό είχε συμβεί. Στην περιοχή του ατυχήματος, στην μνήμη των αδικοχαμένων παιδιών, οι Καλύμνιοι έχτισαν ένα μοναστήρι και το ονόμασαν Ανάσταση.
Παρόλα αυτά δεν σταμάτησαν να τηρούν το έθιμο, έγιναν όμως πιο προσεχτικοί και λιγότερο ριψοκίνδυνοι προκειμένου να διατηρήσουν αυτή την παράδοση που χαρακτηρίζει την Κάλυμνο και δίνει άλλη αίγλη στις Πασχαλινές εκδηλώσεις

ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΚΑΛΥΜΝΟ



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :