Τετάρτη, Ιανουαρίου 19, 2011

Η κυβέρνηση δημιουργεί «γκρίζες ζώνες» στη φορολογία.

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με αφορμή, την έκδοση της εγκυκλίου 1006/17-01-2011, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στην πιο κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, η φορολογική πολιτική αποτελεί βασικό πολιτικό εργαλείο για Ανάπτυξη και Δημοσιονομική Σταθερότητα.
Παρόλα αυτά, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, μέσα από συνεχείς αντιφάσεις και πρωτόγνωρη προχειρότητα, στέλνει λάθος μηνύματα στην αγορά και... στην κοινωνία.

Η πολιτική αυτή, έχει επιπτώσεις στα έσοδα και παράλληλα δημιουργεί σύγχυση και ανισότητες.

Συγκεκριμένα:

1. Με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 3842/2010, η κυβέρνηση αγνόησε την ανάγκη για στήριξη της οικοδομής και επανέφερε το Πόθεν Έσχες, ακόμη και στην αγορά πρώτης κατοικίας.

Με καθυστέρηση 8 μηνών, αναγνώρισε το μεγάλο πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε – η πτώση της οικοδομής βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετιας (μείωση 22% σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2009) – και με το Ν. 3899/2010 επαναφέρει μερικώς την απαλλαγή του Πόθεν Έσχες στην πρώτη κατοικία.

2. Την ίδια στιγμή, με τις διατάξεις του ίδιου νόμου (3842/2010) δημιουργούνται ανισότητες στη μεταχείριση γονικών παροχών σε ακίνητα και γονικών παροχών σε χρηματικά ποσά. Ενώ, στην πρώτη περίπτωση θεσπίζεται αφορολόγητο 150.000 €, στη δεύτερη περίπτωση η παροχή φορολογείται με ποσοστό 10% από το 1ο ευρώ.

Όλα αυτά, δημιουργούν «γκρίζες ζώνες» στη φορολογία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσει, ότι οι αστοχίες και οι αμέλειες βλάπτουν σοβαρά την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Κοινωνία».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :