Τρίτη, Νοεμβρίου 30, 2010

Έξοδος από την κρίση σε 10 χρόνια και βλέπουμε!!!!

Τάδε έφη Τομάσο Πάντοα Σκιόπα. Το παραμύθι που μας έλεγαν οι άνθρωποι της κυβέρνησης, ότι σε τρία χρόνια θα βγούμε από το οικονομικό αδιέξοδο και θα αρχίσει η ανάπτυξη, κατέρρευσε.
Η ανάπτυξη της οικονομίας θα αργήσει πολύ, τουλάχιστον 10 χρόνια. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι!!! Ο κ. Σκιόπα δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στην αρχή της μακράς και δύσκολης πορείας προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αναδιάρθρωση της οικονομίας. «Βρισκόμαστε ακόμη στο μήνα του μέλιτος του προγράμματος», είπε. Και ερωτώμενος πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ξεπεραστεί η κρίση, απάντησε: «Αν μια γενιά είναι τριάντα χρόνια, θα χρειαστεί το ένα τρίτο μιας γενιάς». Δύσκολο να πει κάποιος ευθέως ότι απαιτείται μια 10ετία.
Με λίγα λόγια τώρα περνάμε ακόμα καλά, τα δύσκολα έπονται.
Ποιος είναι όμως ο κύριος Σκιόπα που μπήκε ξαφνικά στην ζωή μας;
Πρώην οικονομικός σύμβουλος του Πρόντι και.... νυν σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, καπιταλιστής με αριστερή προβιά. Τον έδιωξαν άρον άρον πριν προλάβει να καταστρέψει εντελώς την Ιταλική οικονομία και τώρα βγάζει το ψωμί του, μάλλον το παντεσπάνι του, στην Ελλάδα.
Ως Υπουργός του Πρόντι, ο Σκιόπα έκανε ότι μπορούσε για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των τραπεζών, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης που κατέστρεψε την ιταλική κεντροαριστερά και κατέστησε τον Μπερλουσκόνι αναμφισβήτητο κυρίαρχο της ιταλικής πολιτικής σκηνής. Πρόλαβε πάντως, προτού ... συντρίψει την κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε, να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης, να παγώσει τους μισθούς, να μετατρέψει δεκάδες χιλιάδες μόνιμες θέσεις εργασίας σε προσωρινές συμβάσεις, να μειώσει τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και τις κοινωνικές δαπάνες και να θεσμοθετήσει πάνω από 60 νέους φόρους. Προσπάθησε, χωρίς να το καταφέρει, να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις και να πουλήσει την Αλιτάλια.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.iskra.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

We don't need no thought control

Θεωρείτε από πολλούς (και από εμάς) το τελειότερο έργο που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία της rock. Δημιουργοί του, το κορυφαίο συγκρότημα του 20ου αιώνα, οι Βρετανοί βασιλιάδες της (progressive) rock, Pink Floyd. Μια παρέα πραγματικά ''προικισμένων μουσικών'', που ξεχώρισαν για τις πρωτοποριακές για την εποχή συνθέσεις τους, τους συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους, τα ευφάνταστα εξώφυλλα τους και τις θεαματικές συναυλίες τους. Το ''The Wall'', το 11ο κατά σειρά έργο τους, ήταν ένα concept (διπλό) alboum το οποίο διαπραγματευόταν την αναζήτηση της βαθιάς έννοιας της ύπαρξης, αλλά και θέματα προσωπικής απομόνωσης. Κυκλοφόρησε το 1979. Δυο χρόνια μετά (1981), ο Alan Parker το μεταφέρει στις κινηματογραφικές αίθουσες με την εμβληματική φυσιογνωμία του Bob Geldof σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ακόμα και σήμερα, 30 χρόνια μετά, επίκαιρο όσο ποτέ, παραμένει ένα απ' τα δημοφιλέστερα άλμπουμ όλων των εποχών. Κυκλοφόρησε σαν σήμερα, 30/11/1979, και μόνο στις δυο πρώτες εβδομάδες πούλησε περισσότερα από 6 εκατομμύρια αντίτυπα.

B.K. Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Άγρια κόντρα για την έδρα του Ν. Αιγαίου!!!!

Άρχισαν τα όργανα στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ των Νομών Δωδεκανήσου και Κυκλάδων. Αυτή την φορά αιτία έγινε το προεδρικό διάταγμα του οργανισμού της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που υπογράφουν ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ιωάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φιλ. Σαχινίδης με το οποίο δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν στα Δωδεκάνησα μόλις 6 Διευθύνσεις και 42 Τμήματα έναντι 5 Γενικών Διευθύνσεων, 15 Διευθύνσεων, 79 τμημάτων και 5 αυτοτελών Τμημάτων που δημιουργούνται και θα λειτουργήσουν στις Κυκλάδες!!!!
Σε χθεσινό της δημοσίευμα η τοπική εφημερίδα της Ρόδου "Δημοκρατική" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Διεγράφη από το χάρτη ο νομός Δωδεκανήσου" χρησιμοποιώντας πολύ σκληρή γλώσσα κατά του υπουργού εσωτερικών κ. Ραγκούση, τον κατηγορεί ότι μέσω του "Καλλικράτη" προσπαθεί να καταστρέψει τα Δωδεκάνησα!!!!!!!
Και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Περιφέρεια θα διοικείται από τη Σύρο αφού από το οργανόγραμμα φαίνεται ότι αναγνωρίζεται η Ερμούπολη ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αφού η πλειοψηφία των πιο σημαντικών και ισχυρών υπηρεσιών θα διοικούνται από εδώ.
Διαβάστε εδώ όλο το άρθρο . Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων γύρισαν στα θρανία για τον Καλλικράτη

Διημερίδα επιμόρφωσης παρακολούθησαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας οι δήμαρχοι των Κυκλάδων[από αριστερά Γλυνός (Άνδρος), Μπαμπούνης (Σίφνος), Κροντηράς (Τήνος), Συρίγος (Σίκινος), Δαμουλάκης (Μήλος), Βενιός (Φολέγανδρος), Αντωνάκης (Σέριφος), Φίλιππας (Κύθνος), Μαργαρίτης (Νάξος & Μικρές Κυκλάδες)], προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές που φέρνει στην τοπική Αυτοδιοίκηση ο Καλλικράτης. Πολλές όπως φάνηκε από τις ερωτήσεις των δημάρχων που δεν απαντήθηκαν, είναι οι λεπτομέρειες που δεν έχουν προλάβει ακόμη να ρυθμιστούν.
Με μια φωνή οι δήμαρχοι των νησιών ζήτησαν την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων στον τομέα της καθαριότητας όπου υπάρχει τεράστιο πρόβλημα.
Η μεταφορά των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας στους δήμους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί το μέγεθος των... κονδυλίων με τα οποία αυτή θα υποστηριχθεί.
Το μέγεθος της αναστάτωσης από τις μετατάξεις & αποσπάσεις του προσωπικού από τις Νομαρχίες στους Δήμους ή τις Περιφέρειες απαιτεί την οργάνωση νέων δομών λειτουργίας από τους αιρετούς.

Οι πολεοδομίες είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος των δημάρχων των μικρών νησιών αφού απαιτεί την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού. Η δυνατότητα διαδημοτικής συνεργασίας είναι ίσως μια λύση, αλλά αμέσως ανακύπτουν προβλήματα προτεραιότητας και τρόπου πληρωμής του μεγάλου Δήμου που θα διαθέτει την διεύθυνση πολεοδομίας.

Πολλά τα ερωτήματα για τον πρώτο προϋπολογισμό, για τους ελεγκτές νομιμότητας, για τα ΝΠΔΔ, τον ρόλο και τις αρμοδιότητες των νέων επιτροπών που δημιουργούνται.

Η ψηφιακή σύγκλιση αποτελεί μονόδρομο για τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας των Δήμων και για την γρηγορότερη προσαρμογή στις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης.
Πηγή www.wcn.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Nigel Farage προς Ε.Ε: Είστε όντως πολύ επικίνδυνοι!!!

Ο Βρετανός Ευρωβουλευτής Nigel Farage ξαναχτύπησε. Θα τον θυμάστε σίγουρα από τα περσινά κραξίματά του στο ευρωκοινοβούλιο και τα προφητικά του λόγια για την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης στην ζώνη του ευρώ.
Είναι ο δημοφιλέστερος Ευρωβουλευτής, πάντα εύστοχος με το θάρρος της γνώμης του, πατριώτης, ξεσκεπάζει με την πρώτη ευκαιρία τα σκοτεινά σχέδια των παγγκοσμιοποιητών και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακόμα και τους πιο ακραίους χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς του αντιπάλους.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κλήρωση ημιτελικής φάσης κυπέλλου Κυκλάδων

Εν αναμονή ορισμού ημέρας και ώρας διεξαγωγής του ντέρμπι Πανναξιακού - Πανθηραικού για το πρωτάθλημα, (που αναβλήθηκε την Κυριακή που μας πέρασε λόγω της απεργίας της ΠΝΟ), η κλήρωση της ημιτελικής φάσης της του κυπέλλου στα γραφεία της ΕΠΣ Κυκλάδων σήμερα, έφερε και πάλι αντιμέτωπες τις δυο ομάδες. Σε παιχνίδι νοκ-άουτ που θα διεξαχθεί στη Νάξο η νικήτρια ομάδα θα περάσει στον τελικό του κυπέλλου, αντιμετωπίζοντας μια εκ των Μυκόνου - Άνω Μεράς Μυκόνου, που είναι το δεύτερο ζευγάρι. Οι ημερομηνίες ακόμα δεν έχουν καθοριστεί, και αυτό αναμένεται να γίνει σε επόμενη συνεδρίαση της ΕΠΣ. Όσον αφορά το αναβληθέν ματς του πρωταθλήματος, αυτό θα διεξαχθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο 4-5 Δεκεμβρίου με επικρατέστερες ώρες Σάββατο απόγευμα ώρα 19.00 ή Κυριακή πρωί 10.15
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δυό κοράκια και ... δυό γάτες !!!

Θεωρούνται από τα εξυπνότερα πλάσματα στον πλανήτη και όχι άδικα. Τα κοράκια έχουν συνδυαστεί με πολλούς μύθους και ιστορίες, ενώ εξάπτουν την φαντασία του ανθρώπου με την ευφυΐα τους. Αναρωτιέται κανείς πόσα ξέρουν ... και δεν μας τα λένε ! Τα κοράκια έχουν ιδιαίτερα υψηλό δείκτη ευφυΐας, σημειώνουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας ότι αναγνωρίζουν τα πρόσωπα των ανθρώπων και μπορούν να θυμούνται για πολλά χρόνια κάποιον του οποίου οι κινήσεις και η συμπεριφορά ήταν ενοχλητική ή και απειλητική προς εκείνα ! Δείτε πιο κάτω στο video πως καταφέρνουν να βάλουν δυο γάτες να ''φαγωθούν'', στην αρχή παρενοχλώντας την πρώτη, η οποία από θυμό αρχίζει να κουνάει την ουρά της και την δεύτερη να της επιτίθεται, νομίζοντας ότι η ουρά κινείται απειλητικά προς εκείνη.
Η αλληγορική σημασία της ιστορίας, μπορεί εύκολα να κατανοηθεί, βάζοντας ελάχιστα το μυαλό να δουλέψει ...

B.K. Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ο Διαμαντίδης επιστράτευσε τους ναυτεργάτες!!!!

Την πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών ανακοίνωσε ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Αλιείας και Νήσων, Ιωάννης Διαμαντίδης, μετα την άκαρπη σημερινή συνάντησή του με τον γ.γ. της Παναλλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και τον πρόεδρο της Ενωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας. Παρολαυτα η ΠΝΟ αποφάσισε τη συνέχιση της απεργίας, για άλλες 48 ωρες!!!
«Σε μια ύστατη προσπάθεια κάλεσα να.... ανασταλούν για τρεις μέρες οι κινητοποιήσεις για να βρεθούν λύσεις», είπε ο κ. Διαμαντίδης και συνέχισε λέγοντας: «Δυστυχώς η αδιαλλαξία και η επίδειξη κοινωνικής ανευθυνότητας οδήγησαν σε αδιέξοδο». Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε «προγραμματισμένο ναυάγιο» την κατάληξη των συνομιλιών.
Φτάσαμε στην δυσάρεστη κατάσταση οι νεκροί να μην μπορούν να μεταφερθούν για να ταφούν, είπε χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση, διαμεσολαβώντας, έπραξε στο ακέραιο το καθήκον της», επισήμανε ο κ.Διαμαντίδης και κατέληξε: «Γι'αυτό το λόγο, με αίσθημα ευθύνης, αποφάσισε την πολιτική κινητοποίηση».



Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δευτέρα, Νοεμβρίου 29, 2010

Παρέμβαση Γ. Βρούτση για τον αποκλεισμό των Νησιών

«Ο πολυήμερος αποκλεισμός των νησιών μας, προκαλεί οικονομική και κοινωνική ασφυξία και έχει οδηγήσει στην απομόνωση ολόκληρη τη νησιωτική Ελλάδα.
Η εφιαλτική κατάσταση που δημιουργήθηκε, έχει φέρει σε αδιέξοδο τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες, ενώ η έλλειψη βασικών ειδών διατροφής και φαρμάκων, λόγω αδυναμίας τροφοδοσίας, έχει οξυνθεί επικίνδυνα.
Η αγωνία των νησιωτών έχει κορυφωθεί, ενώ σε απόγνωση βρίσκονται και οι παραγωγικές τάξεις, οι οποίες βλέπουν τα ευπαθή προϊόντα τους να..... σαπίζουν στα λιμάνια, ανήμποροι να παρέμβουν.

Μπροστά στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, αφού παραμένει απλός θεατής, επιδεικνύοντας αδράνεια και έλλειψη αντανακλαστικών.

Για τους ανωτέρω λόγους, η Ν.Δ. με επτά νησιώτες βουλευτές (κκ Γιάννης Βρούτσης – Βουλευτής Κυκλάδων, Σπύρος Γαληνός - Βουλευτής Λέσβου, Κώστας Μουσουρούλης – Βουλευτής Χίου, Μίκα Ιατρίδου – Βουλευτής Δωδεκανήσου, Γιάννη Πλακιωτάκη – Βουλευτής Λασιθίου, Μανόλης Κεφαλογιάννης – Βουλευτής Ηρακλείου, Όλγα Κεφαλογιάννη – Βουλευτής Ρεθύμνης) κατέθεσε, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, κ. Διαμαντίδη, επιδιώκοντας την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Με την ενέργεια αυτή, επιδιώξαμε να ευαισθητοποιήσουμε την κυβέρνηση για την τραγική κατάσταση που βιώνει η νησιωτική Ελλάδα, ώστε να συμβάλλει στην ταχύτατη επίλυση του προβλήματος.

Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος για χάσιμο. Είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης»
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Σήμερα αποφασίζει η ΠΝΟ, με επιστράτευση απειλεί η κυβέρνηση

Σήμερα αποφασίζει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας που συμπληρώνει αύριο μια εβδομάδα, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιστράτευσης. Η νησιωτική Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε τραγική κατάσταση, τα νησιά μας παρουσιάζουν μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.
Στο μεταξύ ένα ακόμη πλοίο με ευπαθή προϊόντα αναχώρησε το βράδυ της Κυριακής με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, αυτή τη φορά από.... το λιμάνι της Μυτιλήνης.
Σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που δημιουργήθηκε με παραγωγούς στην Κρήτη, έφθασαν το μεσημέρι της Κυριακής στο λιμάνι του Πειραιά, μεταφέροντας μόνο φορτηγά με προϊόντα, τα πλοία «Κρήτη 1» της εταιρίας «Αιγαίον», το «Φαιστός Παλλάς» των «Μινωικών» και το «Λατώ» της «ΑΝΕΚ».
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πλοία αυτά πραγματοποίησαν τα δρομολόγια μετά από συμφωνία των παραγωγών της Κρήτης με ναυτεργάτες των πλοίων. Οι ναυτεργάτες ανέφεραν ότι δεν θα πραγματοποιηθεί άλλο δρομολόγιο με τα πλοία αυτά, μέχρι τη λήξη της απεργίας της ΠΝΟ.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ”

Η Εναλλακτική Δημοτική Κίνηση “πολίτες για τα νησιά μας” καλεί τα μέλη και τους φίλους της κίνησης αλλά και κάθε δημότη που ενδιαφέρεται για τα κοινά του τόπου μας, σε συγκέντρωση – συζήτηση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Σχολής Ουρσουλινών, την Τετάρτη 1η Δεκέμβρη 6.30 μμ.
Καλό μήνα, λοιπόν με μια καλή αρχή για τη Νάξο και με θέματα:
* Την οργανωτική δομή της κίνησης
* Δημιουργία θεματικών επιτροπών
* Προγραμματισμός της στάσης και της δράσης μας στη νέα δημοτική περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κυριακή, Νοεμβρίου 28, 2010

Πανναξιακός - ΑΠΑΣ 63 – 47 (βίντεο)

Ο Πανναξιακός ήταν ο μεγάλος νικητής του σημερινού Ναξιώτικου ντέρμπι με τον ΑΠΑΣ.
Η ομάδα της Απειράνθου μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, με καλή άμυνα ζώνης και ομαδικό πνεύμα κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στα πρώτα λεπτά, και να αποσυντονίσει τον αντίπαλό της. Θα μπορούσε σίγουρα να πετύχει κάτι καλύτερο αν στη διάθεση του προπονητή της βρίσκονταν και οι 3 παίκτες(Μαυρομμάτης, Κουσουρνάς και Βαλέτας) που απουσίαζαν λόγω της απεργίας των Ναυτεργατών.
Το χαμηλό σκορ, οι δυνατές άμυνες και τα πολλά λάθη κι απ' τις δυο πλευρές ήταν τα χαρακτηριστικά του πρώτου 10λεπτου. Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πανναξιακός βρήκε τον ρυθμό του, ήταν πιο εύστοχος στην επίθεση και πέρασε μπροστά στο σκορ(ημίχρονο 31-18). Στην επανάληψη τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο εύκολα για τους Χωραΐτες αφού ο ΑΠΑΣ λόγω των απουσιών έμεινε από δυνάμεις και η διαφορά έφτασε στους 30 πόντους(56-26 στο 29ο λεπτό). Τα Φανάρια όμως δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη, παίζοντας με πείσμα κατάφεραν να μειώσουν την διαφορά όσον γίνεται περισσότερο, στην τελευταία περίοδο επικράτησαν μάλιστα με 19 – 7 κερδίζοντας έτσι τις εντυπώσεις με την επιμονή τους. Καλύτεροι παίκτες από τον Πανναξιακό οι Πολυτάρχου, Μυλωνάς, Καζακίδης, και Φαρμάκης
Απο τον ΑΠΑΣ ξεχώρισαν οι Ν. Χαρος, Γ. Κώτσος, Ματσούκας και το πλέι μέικερ ΔημήτρηςΧουζούρης που ήταν ο μαέστρος της ομάδας.
Σε γενικές γραμμές το παιχνίδι ήταν καλό και ικανοποίησε του 400 περίπου φιλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες του ΔΑΚ.
ΑΠΑΣ Φανάρια (Χάρος Ν): Κώτσος Ιωαν., Χουζήρης 3, Κώτσος Γιαν 8, Κορρές, Μανιός,. Τόλης 4, Χάρος Ν 20 (2), Ανεβλαβής, Χάρος Γ,μ Ματσούκας 12.
Πανναξιακός (Βάβουλας): Δαμίγος, Φυρογένης 4, Ξυδάς, Καζακίδης 9, Πολυτάρχου 8 (2), Μάκαρης, Βενιέρης 7 (1), Κλάιντι, Κάβουρας, Ενεζλής 9, Φαρμάκης 15 (3), Μυλωνάς 11
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Καζάνι που βράζει το ΠΑΣΟΚ στο Ν. Αιγαίο

Οι "σύντροφοι" δεν άντεξαν πολύ και άρχισαν τις φωνές και τις διαμαρτυρίες για τις θέσεις και τα αξιώματα.
Έτσι, για τις 4 θέσεις αντιπεριφερειαρχών και την μία θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου Ν. Αιγαίου βγήκαν τα μαχαίρια μεταξύ Κυκλαδιτών και Δωδεκανήσιων Πασοκοσυμβούλων. Από την άλλη ο κ. Γ. Μαχαιρίδης δέχεται καθημερινά δεκάδες τηλεφωνήματα από βουλευτές και υπουργούς των δύο νομών για να τοποθετήσει σε αυτές τις θέσεις τους εκλεκτούς - κομματάρχες των βουλευτών - υπουργών του ΠΑΣΟΚ.
Για τη θέση δε του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου γίνεται το "ένα να δεις", καθώς αυτή η θέση φαίνεται ότι την.... έχει "καπαρώσει" Κυκλαδίτης σύμβουλος. Τα "συντροφικά" μαχαιρώματα πάνε και έρχονται με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ στο Ν. Αιγαίο να θυμίζει "american bar".
Πέρα από το γέλιο που προκαλεί η αντίληψη για το πως πρέπει να κατανέμονται οι θέσεις στο περιφερειακό συμβούλιο, σ' αυτή την κόντρα έχουν βοηθήσει πολύ και τα ΜΜΕ των Δωδεκανήσων που θεωρούν τους Κυκλαδίτες εκλεγμένους συμβούλους ως παρακατιανούς.
Τέλος, ένα ακόμα σημείο τριβής αναμένεται να υπάρξει στις προεδρίες των οργανισμών και των σχημάτων της Νομαρχίας που θα στελεχωθούν από τους συμβούλους του κ. Μαχαιρίδη.
fileleutheros.pblogs.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Φιλελληνισμός στην Ουρουγουάη

Μίλαγα με έναν φίλο τον Θανάση τις προάλλες από το Μοντεβιδέο. Έλληνας που αποφάσισε αφού πήρε τη σύνταξή του, να φύγει από την Αθήνα, και να βρεθεί εκεί με την οικογένειά του. Ξεκίνησε τη ζωή του από το μηδέν. Αγόρασε ένα οικόπεδο με σπίτι, μάλιστα μου είπε ότι τελειώνει και την… πισίνα του (καλοκαιράκι εκεί τώρα). Το κόστος ζωής ακόμα αρκετά υποφερτό, καμιά σχέση με την Ελλάδα. Η χώρα έχει πληθυσμό, λίγο πάνω από 3εκ. Το πόσο αγαπούν την πατρίδα μας οι Ουρουγουάνοι μου το διαβεβαίωσε και ο “δικός μου” ,αλλά το περιγράφει πολύ παραστατικά και ο Δημήτρης Παρούσης στο godimitris.gr . Ποιος είναι ο Δημήτρης; Ένας Έλληνας, πρώην δημοσιογράφος, που γυρίζει τον κόσμο και βρίσκει… ξεχασμένους Έλληνες. Μάλιστα πριν λίγο καιρό βοήθησε τα μέγιστα για να...αποφυλακιστούν κάποιοι συμπατριώτες μας στο Περού. Πολλά γράψαμε, ας αφήσουμε τον Δημήτρη, να μας ταξιδέψει στη μαγική Ουρουγουάη! ypotheto
(*σημ. το άρθρο είναι του 2006)………Εφτασα στα σύνορα της Βραζιλίας. Λίγο πριν μπω στη χώρα έλεγξα τα mail μου. Ενα από αυτά με ανάγκασε να τροποποιήσω τα σχέδιά μου και να επιστρέψω στο Μοντεβιδέο. Ευτυχώς για καλό
σκοπό. Ετσι είμαι ακόμα εδώ.
Επειτα από 21 μέρες στην Ουρουγουάη, είναι σαν να επιστρέφω στο σπίτι μου. Εκανα πολλούς και καλούς φίλους. Ελληνες και Ουρουγουανούς. Με όλους μιλούσα ελληνικά. Το αναφέρω αυτό γιατί όσο κι αν ακούγεται παράξενο στη μικρή αυτή χώρα υπάρχουν πάνω από 3.000 Ελληνες και διπλάσιος αριθμός Ουρουγουανών που μιλούν ελληνικά.
Εδώ οι άνθρωποι δεν είναι απλά φιλέλληνες. Είναι ελληνολάτρεις. Σε πρόσφατη έρευνα της Eurostat το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων ουρουγουανών απάντησε ότι πολιτιστικά ταυτίζονται με την Ευρώπη και στην δεύτερη ερώτηση για το ποιά χώρα από την Ευρώπη έρχεται πρώτη στο μυαλό τους, η πλειοψηφία απάντησε: Η Ελλάδα.
Η εκπαίδευση στην Ουρουγουάη είναι σε πολύ ψηλό επίπεδο και από μικρά παιδιά μαθαίνουν για την Ελλάδα. Μάλιστα στο Μοντεβιδέο έρχονται χιλιάδες φοιτητές από άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής τόσο για την ποιότητα των σπουδών όσο γιατί η Παιδεία εδώ είναι δωρεάν με πολλές παροχές και κίνητρα για τους φοιτητές.
Ετσι εξηγείται κατά ένα μέρος η ελληνολατρία. Λέξη που την πρωτοάκουσα εδώ.

Οι περισσότεροι Ουρουγουανοί που συνάντησα ήξεραν και κάποιες ελληνικές λέξεις. Κάποιοι μάλιστα αντί να μάθουν αγγλικά επέλεξαν τα ελληνικά. Όπως ο Luis, η Tabare, ο Valentin.
Ο Valentin Abitante και πολλοί άλλοι δεν γνωρίζουν άλλες γλώσσες. Μόνο τη μητρική τους και ελληνικά.

Η Margarita μιλά άπταιστα ελληνικά. Σπίτι της θα ακούσεις πολύ ελληνική μουσική. Ακόμη και βιντεοκασέτες από τις Τρεις Χάριτες και τους Απαράδεκτους. Από το ίντερνετ παρακολουθεί ελληνική τηλεόραση.

«Χιλιάδες Ουρουγουανοί, ανάμεσά τους κι εγώ, μάθαμε να μιλάμε την Ελληνική Γλώσσα. Μάθαμε να λατρεύουμε την Ελλάδα και τον Ελληνικό Πολιτισμό. Είχαμε την τύχη να νιώσουμε την ουσία του. Πιστεύω αυτό που είπε ο Νίτσε ότι ο κόσμος μπορεί να είναι όσο θέλει σκοτεινός, όμως αρκεί να παρεμβάλουμε σε αυτόν ένα κομμάτι ελληνικής ζωής για να φωτιστεί αμέσως άπλετα». Κουβέντες της Margarita.

Οσα σας αναφέρω δεν είναι υπερβολές. Δεν το έκανα ποτέ και ούτε θα το κάνω στις ιστορίες μου. Καταγράφω απλά αυτά που βιώνω. Και ειδικά σε αυτή την ανταπόκριση κρατώ χαμηλούς τόνους.

Οσοι Ουρουγουανοί είχαν την τύχη να έρθουν στην χώρα μας και αντίκρισαν τον Παρθενώνα, δάκρυσαν.

«Εσεις οι Ελληνες υποτιμάται αυτό που έχετε. Όταν πρωτοείδα τον Παρθενώνα στα 50 μου χρόνια, εγώ και ο άντρας μου βάλαμε τα κλάματα. Οι Ελληνες φίλοι μας που ήταν μαζί μας μάς κοίταξαν περίεργα. Δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί. Ούτε εμείς περιμέναμε να αντιδράσουμε έτσι. Τα δάκρυα ίσως ήταν ένας τρόπος για να εκφράσουμε όσα αισθανόμασταν και δεν μπορούσαμε να τα εξηγήσουμε με λόγια. Και πίστεψέ με Δημήτρη, ακόμα και σήμερα θεωρώ μεγάλη τιμή μου που είδα με τα μάτια μου και άγγιξα με τα χέρια μου τον Παρθενώνα και όλα όσα συμβολίζει για την Ελλάδα αλλά και για τον κόσμο ολόκληρο». Λόγια της Silvia, μιας ακόμη Ουρουγουανής που συνάντησα στο Μοντεβιδέο.

Ο Carlos είναι 28 χρόνων. Πριν δύο χρόνια βρέθηκε στην Ελλάδα. Όταν του είπαν ότι αυτό που βλέπει είναι η Ακρόπολη, απομακρύνθηκε από την παρέα του και κάθισε σε μια γωνιά του δρόμου. Δεν ήθελε να τον δουν να κλαίει.

Επισκέφθηκα τον Sergio William Carzolio. Εμαθε για μένα από μια συνέντευξή μου σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό. Ζήτησε να με δει. Βρεθήκαμε στο σπίτι του. Βέρος Ουρουγουανός.

Εμαθε ελληνικά γιατί δούλευε σε ελληνικά καράβια και έκανε πολλούς έλληνες φίλους. «Οι καλύτεροι μου φίλοι ήταν Ελληνες. Φανταστικοί άνθρωποι. Αρχισα να κάνω μαθήματα στην ελληνική κοινότητα του Μοντεβιδέο και μετά από το 1978 άρχισα να παρακολουθώ τα μαθήματα στο Ιδρυμα Τσάκος. Σιγά σιγά όταν ήμουν στα βαπόρια άρχισα να καταλαβαίνω τα ελληνικά τραγούδια. Ενδιαφέρθηκα για την ελληνική ποίηση. Ηθελα να μιλώ σωστά ελληνικά. Στα πλοία η γλώσσα των ελλήνων ήταν φτωχή. Ηθελα περισσότερα. Εμαθα περισσότερα. Αυτές τις μέρες ξανάπιασα το Μαραμπού του Ν. Καββαδία. Μια φορά την εβδομάδα, είμαστε μια παρέα ουρουγουανών που συναντιόμαστε και μιλάμε ελληνικά για να κάνουμε πρακτική».

Ο Sergio αν και καθολικός εδώ και 30 χρόνια πηγαίνει στην ελληνική ορθόδοξη εκκλησία. Στην ατζέντα του από τη μια πλευρά έχει τα στοιχεία του και τα τηλέφωνα ανάγκης και στην άλλη το Πάτερ ημών. «Αισθάνομαι πια σαν Ελληνας. Εζησα πολλά χρόνια στα βαπόρια με έλληνες. Πλέον σκέφτομαι σαν Ελληνας».

«Θα ήθελα να δώσω τους χαιρετισμούς μου στον Βασίλειο Χαχαβιά. Ενας πολύ καλός δάσκαλος της ελληνικής γλώσσας. Σε αυτόν χρωστάω τα ελληνικά μου. Τον αγαπήσαμε πολύ. Σήμερα ζει στον Πειραιά. Τον θυμόμαστε με εκτίμηση και σεβασμό.
Θέλω επίσης να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ελληνες για τη φιλοξενία και τη φιλία που μου έδειξαν. Τους βλέπω σαν να είμαστε αδέλφια. Να ξέρουν ότι σε αυτή τη χώρα υπάρχουν φιλέλληνες που στην ανάγκη είναι έτοιμοι να βοηθήσουν και να τους υπερασπιστούν».

Φεύγοντας μου έδωσε σε ένα κομμάτι χαρτί μια παράγραφο από σημειώσεις του Ν. Καζαντζάκη. «Πρέπει αλήθεια να είμαστε περήφανοι για τη σύμπτωση αυτή να γεννηθούμε Ελληνες. Και συνάμα να νιώθουμε κάθε στιγμή, σε κάθε μας λόγο, σε κάθε γραμμή και στοίχο που γράφουμε πως έχουμε μεγάλη ευθύνη».

Η Circe Maia, πολύ γνωστή ποιήτρια στην Ουρουγουάη, άκουσε πριν χρόνια την ελληνική εκπομπή του Αλέξανδρου Πανταζόγλου, ο οποίος εδώ και 35 χρόνια εμπλουτίζει τα ερτζιανά της Ουρουγουάης με ελληνικό λόγο και μουσική. Ακουσε τον Πανταζόγλου να μεταφράζει στοίχους του Ρίτσου. Γοητεύτηκε. Αρχισε να μαθαίνει ελληνικά. Πρόσφατα παρουσίασε μια εργασία της με τίτλο «Προσεγγίζοντας τον Ρίτσο».
Ένα δημόσιο σχολείο στην Ουρουγουάη ονομάζεται Grecia. Οι μαθητές είναι όλοι τους παιδιά Ουρουγουανών. Το ίδιο και οι δάσκαλοί τους. Ομως κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου γιορτάζουν σαν Ελληνες. Τραγούδια, θεατρικά, ποιήματα. Να ακούς από αυτά τα μικρά παιδιά τον εθνικό μας ύμνο. Μάλιστα επειδή ο εθνικός ύμνος της Ουρουγουάης διαρκεί περίπου 6 λεπτά και ο δικός μας ούτε ένα λεπτό, τα παιδιά αυτά λένε περισσότερους στοίχους του Δ. Σολωμού, έτσι ώστε να υπάρχει μια. . . ισορροπία. Ακόμη και η σημαία είναι σχεδόν ίδια με την ελληνική. Αν δεν κυματίζουν τις μπερδεύεις. Απλά αντί για σταυρό, έχει έναν κίτρινο χαρούμενο ήλιο.

Ενα σχολείο υιοθέτησε την Ελλάδα. Η Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έδωσε τίποτα σε αυτό το σχολείο. Πριν από λίγες μέρες το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος αποφάσισε να βοηθήσει ποικιλοτρόπως το σχολείο, ως χορηγός.

Άγαλμα του ΣωκράτηΕξω από τη Εθνική Βιβλιοθήκη του Μοντεβιδέο, ένα κτήριο βασισμένο σε Δωρικό ρυθμό έχει από έξω, δίπλα στην είσοδο, το άγαλμα του Σωκράτη. Στην παραλιακή ένα πάρκο ονομάζεται Αθήνα και έχει την προτομή του Ομήρου. Ο κεντρικότερος δρόμος της παλιάς πόλης κάτω από το λόφο ονομάζεται Grecia. Ενα από τα ομορφότερα νεοκλασικά κτήρια στο κέντρο της πόλης στην πρόσοψή του γράφει: Αθηναίος. Σε όλα τα βιβλιοπωλεία θα βρεις βιβλία ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Ακόμη και στα πολύ μικρά.

Πρόσφατα με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, στο υπουργείο Εξωτερικών της Ουρουγουάης πραγματοποιήθηκε έκθεση φωτογραφίας με βυζαντινές εικόνες. Η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που διήρκεσε διπλάσιο χρόνο από τον προγραμματισμένο. Δεκάδες τα σχολεία που την επισκέφθηκαν.

Όταν έρχονται έλληνες καλλιτέχνες ή ανεβαίνουν ελληνικά έργα στο θέατρο, οι αίθουσες είναι γεμάτες από κόσμο.

Η ελληνική κοινότητα έχει συνδράμει πολλά για να στηριχτεί ο φιλελληνισμός.
Πάρα πολλά έχει προσφέρει και το Ιδρυμα Μαρία Τσάκος το οποίο εδώ και σχεδόν 30 χρόνια παρέχει δωρεάν μαθήματα σε όσους θέλουν να μάθουν ελληνικά. Μέχρι σήμερα από τις αίθουσές του έχουν περάσει περισσότεροι από 4.000 μαθητές. Πολλοί από αυτούς κατέχουν υψηλές θέσεις. Όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ουρουγουάης, συνεργάτες υπουργείων, διπλωμάτες, διευθυντές δημόσιων υπηρεσιών.

Στην Ουρουγουάη είδα για πρώτη φορά στη ζωή μου ένα πραγματικό δέντρο, καρπό της απλόχερης διασποράς του πολιτισμού μας. Γνώρspan ισα πολλούς Ελληνες συγγενείς εκ πνεύματος.
Β.Κ. απο /olympia.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Αθάνατη Ελληνική ψυχή!!!

Δείτε το παρακάτω βίντεο, που μας έστειλε φίλος αναγνώστης. Πρωταγωνιστούν η κορυφαία Ελληνίδα ερμηνεύτρια Χάρης Αλεξίου, και ένας φαντάρος που απαιτεί να χορέψει το μοναδικό " Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας " μέσα στο Ηρώδειο. Προς στιγμήν οι άνδρες της ασφάλειας τον εμποδίζουν να ανέβει στην σκηνή. Όταν όμως η Χαρούλα αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει με ένα νεύμα τον προσκαλεί και τότε ξεκινούν οι δυο τους να χορεύουν ζεϊμπέκικο, ο φαντάρος με τον κλασσικό ελληνικό μάγκικο τρόπο και η Αλεξίου να τον υποστηρίζει με τον κλασσικό θεατρικό της τρόπο ! Ο κόσμος παραληρεί και χτυπάει ρυθμικά παλαμάκια αποθεώνονταν του δυο πρωταγωνιστές που δίνουν τα "ρέστα τους" πάνω στην σκηνή.
Θέατρο άνθρωποι μουσική γίνονται όλοι ένα, ένα σώμα, μια ψυχή, κάτι που μόνο ένας Έλληνας μπορεί να νιώσει . Το " Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας " γράφτηκε από το μεγάλο Μάνο Λοΐζο για την ταινία " Ευδοκία " του Αλέξη Δαμιανού το 1971.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Άλλαξαν οι ώρες των αγώνων Μπάσκετ!!

Λόγω της παρατεταμένης απεργίας των Ναυτεργατών τα περισσότερα Κυκλαδίτικα παιχνίδια, ποδοσφαίρου, Μπάσκετ και Βόλεϋ αναβάλλονται.
Κανονικά θα διεξαχθούν αύριο στο κλειστό του ΔΑΚ Νάξου τα παιχνίδια Μπάσκετ Πανναξιακός - Μαρπησαικός(εφηβικό 11.00πμ) και Πανναξιακός - ΑΠΑΣ Τα Φανάρια (13.30μμ).
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Σάββατο, Νοεμβρίου 27, 2010

Νέα 48ωρη απεργία από την ΠΝΟ έως την Τρίτη!!!!

Για άλλο ένα 48ωρο, έως την Τρίτη 30/11/2010 θα συνεχιστεί η απεργία της ΠΝΟ συμπληρώνοντας έτσι μια εβδομάδα αποκλεισμού των νησιών μας. Όπως είχαμε γράψει πριν δυο μέρες και με βάση τις εξαγγελίες των απεργών η απεργία θα συνεχιστεί επ' αόριστον αν δεν δικαιωθούν τα αιτήματά τους.
Η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει και το κράτος παρακολουθεί παθητικά τις εξελίξεις ανίκανο να δώσει κάποια λύση στα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται.
Τα νησιά έχουν αρχίσει σιγά σιγά να παρουσιάζουν ελλείψεις σε βασικά είδη, τρόφιμα, φάρμακα κ.τ.λ., ενώ οι αγρότες δεν μπορούν να προωθήσουν στην αγορά τα ευπαθή προϊόντα τους και κινδυνεύουν με μεγάλη οικονομική καταστροφή.
Η ΠΝΟ υπογραμμίζει ότι πέραν των ΣΣΕ υπάρχουν και άλλα αιτήματα του κλάδου τα οποία δεν..... έχουν επιλυθεί :
«Η ΠΝΟ αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ικανοποίηση πάγιων, δίκαιων και ώριμων αιτημάτων της Ομοσπονδίας, όπως η αντιμετώπιση επί τέλους της μάστιγας της ανεργίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και βεβαίως το μείζονος και κυρίαρχης σημασίας ζήτημα της ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς που συνιστά κεντρικό άξονα και πρώτιστη σταθερά για την ΠΝΟ και τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Ακόμη, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον άλλοτε εύρωστο και παλαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ειδικότερα δε οι γνωστές σοβαρές περικοπές στις συντάξεις των απομάχων του κύματος που αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίες, ενώ είναι εκείνοι που διαχρονικά στήριξαν το Ταμείο τους με ασφαλιστικές εισφορές σε συνάλλαγμα, συνιστά μια απαξιωτική και οδυνηρή πραγματικότητα για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες.

Τέλος δε, η θλιβερή κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η ναυτική εκπαίδευση, με ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων και ανυπαρξία υποδομών των κτιρίων, μη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στις ΑΕΝ, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ενθάρρυνση και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κρατική υπάλληλος με ...28 μισθούς.!

Του Κώστα Χαρδαβέλλα
Χιλιάδες τα "τρωκτικά" σε υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, που έκλεβαν ασύστολα τα τελευταία χρόνια, χωρίς ποτέ να ελέγχονται (γιατί έτρωγαν και οι πιο πάνω τους) με αποτέλεσμα να "γονατίσουν" την Ελλάδα.
Κορυφαία των "τρωκτικών" του δημοσίου χρήματος, μια υπάλληλος του πρώην ΠΕΣΥΠ (Περιφερειακό Συμβούλιο Υγείας – Πρόνοιας) και..... νυν ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, Μαριάνθη Κουφοπούλου, η οποία υπέγραφε η ίδια και έπαιρνε 28 μισθούς για υπαλλήλους που… δεν υπήρχαν.
Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, έστειλε στη ΔΟΥ Πατρών το πόρισμά του για την περίπτωση Κουφοπούλου, στο οποίο αναγράφονται τα εξής:
"Η κ. Κουφοπούλου Μαριάνθη, κατά το διάστημα Ιανουάριου 2002 - Ιουλίου 2005, που υπηρετούσε στο Αυτοτελές Τμήμα Διοίκησης του πρώην ΠΕΣΥΠ νυν ΔΥΠΕ Δυτικής Ελλάδας, απέστειλε στο Κέντρο Ηλεκτρονικού Υπολογιστή Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΚΗΥΚΥ) φύλλα μεταβολών, τα οποία υπέγραφε μόνο η ίδια και στα οποία περιλάμβανε τακτικές μισθοδοσίες, αναδρομικά αλλά και προηγούμενες μισθοδοσίες, 28 συνολικά φερόμενων ως υπαλλήλων, που είτε δεν είχαν καμία υπαλληλική σχέση με την εν λόγω υπηρεσία, είτε, τέλος μισθοδοτούνταν ταυτόχρονα από άλλο φορέα, καθώς και τον εαυτό της.

Επίσης εξέδιδε πλαστές καρτέλες μισθοδοσίας των 28 υπαλλήλων, βάζοντας 28 διαφορετικές υπογραφές και έπαιρνε τα χρήματα".
Το συνολικό ποσό που έβαλε στην τσέπη της η κ. Κουφοπούλου από το 2003 μέχρι το 2005 ήταν 750.000€ χωρίς ποτέ να την ελέγξουν.

Από την έρευνα αποδείχθηκε επίσης ότι δικαιούχοι σε αρκετούς από τους τραπεζικούς λογαριασμούς ήταν άτομα του στενού συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντός της και προέκυψε ότι σημαντικά ποσά έχουν πιστωθεί σε λογαριασμό που ανήκε στα παιδιά της, στις δύο κουμπάρες της και δικά τους συγγενικά πρόσωπα, σε στενή φίλη της κ.λ.π.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για τον καταλογισμό και την επιστροφή των μεγάλων ποσών με τα οποία το Δημόσιο ζημιώθηκε από τη δημόσια υπηρεσία – μαϊμού και τους ανύπαρκτους υπαλλήλους που μισθοδοτούσε.

Και αν ρωτάτε τι έγινε με αυτή την ιστορία: Ακόμα δεν έχει επιστραφεί ούτε ένα ευρώ στα Δημόσια
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

ΔΡΑΧΜΗ... Η μεγάλη τρομοκράτισσα

Γράφει ο Παναγιώτης Τραϊανού
Για να καταλαβαίνει κάποιος τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω του, θα πρέπει να μπορεί ν' αναλύει τα δεδομένα που αφορούν τον κόσμο αυτόν. Να μπορεί να καταλαβαίνει τι ακριβώς είναι αυτά που βλέπει. Να μπορεί ν' αντιλαμβάνεται τα παράδοξα, όταν αυτά υπάρχουν. Ποια είναι τα παράδοξα και τα περίεργα, που βλέπουμε σήμερα; Βλέπουμε τις εβραϊκές ηγεσίες των ευρωπαϊκών κρατών, όπως είναι ο Παπανδρέου, ο Σαρκοζί ή η Μέρκελ, ν' αναλαμβάνουν να.... ηγηθούν του "πολέμου" ενάντια στη διεθνή κερδοσκοπία. Με τη βοήθεια και τον συντονισμό της αμερικανικής FED του Εβραίου Μπενράκε ή της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας του επίσης Εβραίου Τρισέ, κάνουν "πόλεμο" εναντίον της κερδοσκοπίας.
Εβραίοι κάνουν "πόλεμο" εναντίον όλου του κυκλώματος, που στριμώχνει τα κράτη και τα φέρνει σε κατάσταση απόλυτης αδυναμίας ν' αντιμετωπίσουν την κερδοσκοπική λεηλασία εις βάρος τους, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα και οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.
διαβάστε την συνέχεια στο......
http://eamb-ydrohoos.blogspot.com/2010/03/blog-post_1187.html
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Παρασκευή, Νοεμβρίου 26, 2010

Αναβολή της αθλητικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες

Η συνεχιζόμενη απεργία της ΠΝΟ στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, έπληξε και την αθλητική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, καθώς είναι αδύνατη η μετακίνηση αθλητών και διαιτητών στους προορισμούς τους. Η προγραμματισμένη αγωνιστική των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και βόλεϊ αναβλήθηκε οριστικά. Οι μόνοι αγώνες που θα διεξαχθούν κανονικά είναι τα παιχνίδια μπάσκετ Πανναξιακός - Φανάρια(13.30μμ) και Πανναξιακός - Μαρπησσαικός (εφηβικό 11.οοπμ)
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κλείνει το ΒΗΜΑ!!!

Η δραματική μείωση των αναγνωστών, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ελλείμματα (της τάξεως των 20 εκ. ευρώ), και τις τεχνολογικές εξελίξεις, οδηγούν τον ΔΟΛ να αναστείλει την καθημερινή έκδοση της εφημερίδας ''ΤΟ ΒΗΜΑ''. Το αυριανό Σαββατιάτικο φύλλο θα είναι μάλλον το τελευταίο, και η έντυπη μορφή της εφημερίδας θα βγαίνει στο εξής μόνο κάθε Κυριακή, οδηγώντας κατά πάσα πιθανότητα δεκάδες εργαζόμενους στην ανεργία.
Άμεση ήταν η αντίδραση της ΕΣΗΕΑ, η οποία συνεδρίασε εκτάκτως και... αποφάσισε να κηρύξει Πανελλαδική απεργία για την Τρίτη 30 Νοεμβρίου, με τα αποτελέσματα της πάντως να κρίνονται αμφίβολα, αφού οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί.
Από τον Ιανουάριο του 2011 η καθημερινή έκδοση της εφημερίδας θα ''βγαίνει'' σε ηλεκτρονική μορφή, ακολουθώντας έτσι τα αιτήματα των καιρών που θέλουν παραδοσιακές εφημερίδες να βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να καταρρέουν.
Β.Κ.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Άρχισε η αποδόμηση των κοινωνικών υπηρεσιών εξαιτίας του μνημονίου.

* Άνεργοι άλλοι 61 συμβασιούχοι
* κλείνουν ο νέος ξενώνας για υπερήλικες άστεγους της οδού Πατησίων, το Πολύκεντρο για Α.με.Α. στην Κολοκυνθού και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο αγορά
* Με εθελοντές κρατιούνται προσωρινά οι υπόλοιπες κοινωνικές υπηρεσίες
Η Αθήνα παρόλα τα προβλήματα της είχε αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ένα δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών. Μέσω του παντοπωλείου, του κέντρου σίτισης, του κοινωνικού φαρμακείου και πολλών ακόμη υπηρεσιών πολλοί από τους συμπολίτες μας έβρισκαν μια..... βοήθεια στις δυσκολίες της καθημερινότητας. Η σκληρή πραγματικότητα του μνημονίου όμως ήρθε να βάλει τέρμα σε όλα αυτά. Συγκεκριμένα από το Ιδρυμα Αστέγων του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε το παρακάτω δελτίου τύπου:

Με δικαστική απόφαση της 22ας Νοεμβρίου 2010 απορρίφθηκε ακόμη και το αίτημα για προσωρινή παραμονή των συμβασιούχων του Ιδρύματος Αστέγων, το οποίο λειτουργούσε όλες τις δομές του με 85 άτομα, εκ των οποίων 61 συμβασιούχοι.
Κατόπιν τούτου δεν θα λειτουργήσουν ο νέος ξενώνας για υπερήλικες άστεγους της οδού Πατησίων, το Πολύκεντρο για Α.με.Α. στην Κολοκυνθού και το Κοινωνικό Φαρμακείο στη Βαρβάκειο αγορά, αφήνοντας άπορους και ανασφάλιστους συμπολίτες μας χωρίς τα απαραίτητα φάρμακα.
Με την αρωγή των εθελοντών του Ιδρύματος, αλλά και ορισμένων συμβασιούχων, που εθελοντικά θα συνεχίσουν να βοηθούν το Ίδρυμα, θα παραμείνουν ανοιχτά το Κέντρο Σίτισης, το Κοινωνικό Παντοπωλείο και η Αθηναϊκή Αγορά.
Οι καθιερωμένες χριστουγεννιάτικες και πρωτοχρονιάτικες γιορτές θα πραγματοποιηθούν, ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τη συμπαράσταση εθελοντών και χορηγών του Ιδρύματος.
Καλούμε όσους συμπολίτες μας επιθυμούν να βοηθήσουν την προσπάθειά μας να κρατήσουμε όρθιο και ανοιχτό το Ίδρυμα Αστέγων.
Το έστειλε το www.athinapoli.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Ποδηλατικές διαδρομές

Κάθε Κυριακή στις 11:00 π.μ. ( θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος ) ξεκινούν πολύ ενδιαφέρουσες ποδηλατικές διαδρομές από το κατάστημα Γιάννη Ναυπλιώτη ( CIAO MOTO ) στη Γρόττα Νάξου, με τη συμμετοχή πολλών ερασιτεχνών αθλητών και απλών ανθρώπων που θέλουν να αθληθούν και ταυτόχρονα γνωρίσουν τη Νάξο με το ποδήλατο. Το νησί μας προσφέρει πάρα πολύ ωραίες ποδηλατικές διαδρομές, στην άσφαλτο, στο χώμα και στο βουνό και θα είναι ευχής έργο εάν κάθε φορά συμμετέχουν ολένα και περισσότεροι διότι το ποδήλατο είναι τρόπος ζωής.
Πέτρος Γ. Μανδηλαράς
Δικηγόρος Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Πλανήτης γη 2022

Τον φάκελο της υποψηφιότητας του σχετικά με την ανάληψη του παγκοσμίου κυπέλλου 2022 κατέθεσε το Κατάρ. Όπως θα δείτε και στο video οι ιδέες και προτάσεις των υποψήφιων διοργανωτών αγγίζουν τα όρια της φαντασίας, αφού ορισμένα απ' τα γήπεδα, αλλά και άλλες υποδομές που υπόσχονται, φαντάζουν εξωπραγματικές για τα σημερινά δεδομένα. Εκτός των άλλων οι αξιωματούχοι του κρατιδίου του Περσικού κόλπου, υπόσχονται να ξοδέψουν ένα ποσό γύρω στα 40 δισ. δολάρια ! για να φτιάξουν σιδηροδρομικό δίκτυο και μετρό προκειμένου να διευκολύνουν τις μετακινήσεις των πολυάριθμων θεατών που θα ταξιδέψουν στην χώρα για να παρακολουθήσουν τους αγώνες.
Ιαπωνία, ΗΠΑ, Αυστραλία και Κορέα οι υπόλοιποι συνδιεκδικητές της διοργάνωσης, αλλά ... μάλλον με λίγες πιθανότητες.

B.K. Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η Τουρκία 15η μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως!!!!

Την 15η θέση, παγκοσμίως κατέλαβε η Τουρκία, στη λίστα των μεγαλύτερων οικονομιών, με βάση το μέγεθος του εθνικού εισοδήματος.
Η εντυπωσιακή οικονομική βελτίωση της γείτονος χώρας οφείλεται στην μεγάλη τουριστική και βιομηχανική της ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων και στο χαμηλό κόστος παραγωγής.
Η Τουρκία φυσικά δεν είναι η μόνη Ευρωπαϊκή χώρα που ευημερεί οικονομικά. Το ίδιο συμβαίνει και σε όλα τα άλλα κράτη που δεν έχουν ενταχθεί στην Νομισματική ενοποίηση(Ευρώ).
Σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (βασιζόμενη στο εθνικό εισόδημα), διαμορφώθηκε σε..... 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Από τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία κατατάχθηκε σε καλύτερη θέση, σε σχέση με την Ινδονησία, την Αυστραλία, την Πολωνία και την Ταϊβάν.
Ωστόσο, ακολουθεί τον Καναδά, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Ρωσία, τη Γερμανία και τις δύο πρώτες χώρες ΗΠΑ και Κίνα.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Δήλωση Γ. Βρούτση για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης

Ο Υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, “Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης” και συγκεκριμένα το άρθρο 7, παρ.1, εδάφιο στ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας “Εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και..... γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης. Εναρμόνιση της κείμενης νομοθεσίας με την Οδηγία 2006/54/ΕΚ του ΕΚ της 5ης Ιουλίου 2006 και άλλες διατάξεις” και συγκεκριμένα στο άρθρο 7, παρ.1, εδάφιο στ, εισάγεται υποχρεωτικά η εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών τόσο στο δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, με την έκθεσή του επί του νομοσχεδίου, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για το αν οι μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στους πρόσφατα ψηφισθέντες ασφαλιστικούς νόμους (3863/2010 και 3865/2010), σχετικά με το ανωτέρω ζήτημα, εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ μετά την ψήφιση του παρόντος νομοσχεδίου ή καταργούνται όλες οι ευεργετικές διατάξεις που προβλέπουν τη σταδιακή προσαρμογή και εξίσωση για τις γυναίκες.

Όπως, γίνεται κατανοητό πρόκειται για ένα ιδιαίτερης σημασίας ζήτημα με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, αφού για άλλη μια φορά, με βίαιο τρόπο, θα ανατραπεί ο προγραμματισμός ζωής χιλιάδων ασφαλισμένων γυναικών.

Η κυβέρνηση καλείται άμεσα να απαντήσει στα σοβαρά ερωτηματικά που εγείρονται, καθώς και στις επιφυλάξεις που θέτει η επιστημονική επιτροπή της Βουλής, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου και να προβεί στις αναγκαίες τροποποιήσεις, που θα κατοχυρώνουν την ισχύ των μεταβατικών διατάξεων».Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Πέμπτη, Νοεμβρίου 25, 2010

Συνεχίζεται επ' αόριστον η απεργία της ΠΝΟ

Μετά την σημερινή συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΝΟ αποφασίστηκε η συνέχιση της απεργίας για άλλες 48 ώρες μέχρι τις 06.00 το πρωϊ της 28ης Νοεμβρίου 2010.
Με λίγα λόγια η απεργία συνεχίζεται επ' αόριστον αφού μέχρι τι πρωί της Κυριακής θα έχουν συμπληρωθεί πέντε 24ωρα απεργιακών κινητοποίησεων και έπεται συνέχεια εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις με την υπογραφή της ΣΣΕ με την ΕΕΝ.
Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις.... οποίες εκκρεμεί η υπογραφή ΣΣΕ 2010, ήτοι : 1/Ακτοπλοϊκά Επιβατηγά – Οχηματαγωγά, 2/Μεσογειακά Φορτηγά, 3/Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κοχ.
«Η Ομοσπονδία ζητάει για μια ακόμη φορά την κατανόηση των φίλων επιβατών για την ταλαιπωρία που υφίστανται, για την οποία, όμως, οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες» επισημαίνει η ΠΝΟ και υπογραμμίζει ότι πέραν των ΣΣΕ υπάρχουν και άλλα αιτήματα του κλάδου τα οποία δεν έχουν επιλυθεί :

«Η ΠΝΟ αγωνίζεται ακατάπαυστα για την ικανοποίηση πάγιων, δίκαιων και ώριμων αιτημάτων της Ομοσπονδίας, όπως η αντιμετώπιση επί τέλους της μάστιγας της ανεργίας, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, η αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και βεβαίως το μείζονος και κυρίαρχης σημασίας ζήτημα της ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς που συνιστά κεντρικό άξονα και πρώτιστη σταθερά για την ΠΝΟ και τους Έλληνες ναυτεργάτες.

Ακόμη, η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στον άλλοτε εύρωστο και παλαιότερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας, το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, ειδικότερα δε οι γνωστές σοβαρές περικοπές στις συντάξεις των απομάχων του κύματος που αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίες, ενώ είναι εκείνοι που διαχρονικά στήριξαν το Ταμείο τους με ασφαλιστικές εισφορές σε συνάλλαγμα, συνιστά μια απαξιωτική και οδυνηρή πραγματικότητα για τους συνταξιούχους ναυτεργάτες.

Τέλος δε, η θλιβερή κατάσταση στην οποίαν έχει περιέλθει η ναυτική εκπαίδευση, με ανεπάρκεια και ακαταλληλότητα κτιριακών εγκαταστάσεων και ανυπαρξία υποδομών των κτιρίων, μη πρόσληψη διδακτικού προσωπικού στις ΑΕΝ, κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην ενθάρρυνση και προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα».

Πληροφορίες από το www.marinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Τι μας έκρυψαν απ' το μνημόνιο!!!

Τελικά θα τρελαθούμε ομαδικά!!!*
Η Σύμβαση που υπέγραψε η Κυβέρνηση με τους Δανειστές έναντι 80 Δισεκατομμυρίων Ευρώ! Είναι η Διαθήκη της Ελλάδας που υπέγραψαν και που ποτέ δεν πρόκειται να την ακούσετε από τα μεγάλα κανάλια
Όσο περιληπτικά γίνεται θα αναγνώσετε μερικά από τα αίσχη που υπέγραψαν ώστε να μας πουλήσουν στις πολυεθνικές εταιρίες στον βωμό του ' δημόσιου χρέους και της 'πτώχευσης. Εμείς ' οι άνθρωποι του μόχθου ' όπως μας χαρακτηρίζει ο κ. Παπανδρέου πλέον
έχουμε στα χέρια μας το χαρτί της προδοσίας και με οδηγό τον Ελληνισμό θα πράξουμε το σωστό
Έχουμε και λέμε λοιπόν..
---σελ.119-ΔΕΝ μπορεί η Ελλάδα να πάρει δάνειο από άλλο δανειστή (Κίνα-Ρωσία) καθώς επίσης δεν μπορεί να υποθηκεύεσαι ούτε να..... ενεχυριάσει για άλλον περιουσία ή έσοδα ή να μεταφέρει το... χρέος της... (Γι' αυτό όταν είπε η Ρωσία να μας δανείσει με χαμηλό επιτόκιο αντέδρασε η κυβέρνηση!!!!)
---σελ 129.παραγρ.13.υποπαραγρ.1.
Αντίθετα ο δανειστής επιτρέπεται να μεταβιβάσει τα δικαιώματα κ τις υποχρεώσεις του.
Δηλ. μπορεί να δανειστήκαμε από τη Γερμανία άλλα να βρεθούμε χρεωμένοι στην Τουρκία ή τα Σκόπια!!! Γιατί η Γερμανία θα τους έχει πουλήσει τα δανειακά δικαιώματα τις Ελλάδος
---Σελ.129.παραγρ.14.υποπαραγρ.1
Η σύμβαση διέπεται από το Αγγλικό δίκαιο
---σελ΄121.παραγρ.5
Το επιτόκιο για τα 80 δις ευρωπαϊκών δανείων είναι 5,2 κυμαινόμενο για την πρώτη 3ετία.6,2 για τα επόμενα χρόνια κ +2% τόκοι υπερημερίας εάν έχει λήξει το δάνειο, επαναπροσδιοριζόμενο ΑΝΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ!!!!
---Σελ 123
Η Ελλάδα εάν δεν πληρώσει κάποιο από τα παλαιότερα δάνεια κ όχι τα 110 που παίρνουμε τώρα, που λήγουν ή προβεί σε αναστολή πληρωμών παλαιότερου δανείου, δεν μπορεί να εκταμιεύσει χρήματα από το μηχανισμό κ υποχρεούται να πληρώσει άμεσα το υπόλοιπο κεφάλαιο του δανείου του μηχανισμού μαζί με όλες τις επιβαρύνσεις.
---Σελ.130,παραγρ.15+σελ 140,παραγρ 5...
Για να είναι νόμιμη, για να ενεργοποιηθεί και να ισχύει η σύμβαση, δεν χρειάζεται καμιά άλλη πράξη παρά μόνον την υπογραφή του Παπακωνσταντίνου κ τη νομική γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου του κράτους του υπουργείου οικονομικών κ του υπουργείου δικαιοσύνης(χούντα έχουμε κ θα υπογράφει ο υπουργός εν αγνοία της κυβέρνησης? ο υπουργός θα υπογράφει, ούτε καν ο πρωθυπουργός για να εκταμιεύεται το
δάνειο? ούτε ψήφιση στή βουλή ούτε καν υπογραφή από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, ούτε καν γνωμοδότηση!!!!)
---σελ 123,παράγραφος 5...
Μόνο το δικαστήριο της ευρωπαϊκής ένωσης κ τα συνταγματικά δικαστήρια των δανειστών μπορούν να ακυρώσουν τη σύμβαση γιατί παραβιάζεται το ευρωπαϊκό δίκαιο ή το σύνταγμα του δανειστή αντίστοιχα.
Σύμφωνα με τη σύμβαση στην Ελλάδα δεν επιτρέπει κανένα δικαστήριο να εκδικάσει τέτοια προσφυγή!
Αφήστε που δεν έχουμε κ συνταγματικό δικαστήριο στη χώρα μας, αλλά από κει κ πέρα υπάρχει το διεθνές αλλά μας δένει τα χέρια πρέπει να απευθυνθούμε για τους Γερμανούς στο δικαστήριο της Γερμανίας, για τους Άγγλους στης Αγγλίας!!!
-----Με την παρούσα ο δανειολήπτης αμετάκλητα κ άνευ όρων, παραιτείται από κάθε ασυλία την οποία έχει ή πρόκειται να αποκτήσει όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα σύμβαση.
Όσον αφορά κατάσχεση, διαταγή κ όσον αφορά την εκτέλεση κατά των περιουσιακών στοιχείων του στο βαθμό που δεν το απαγορεύει δικαστικός νόμος.
Ούτε ο δανειολήπτης, ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία !!!
Με λίγα λόγια θα μας πάρουν και τα σ..... Θα τους αφήσουμε ???
Από αναγνώστη
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Απόλυση 40.000 δημοσίων υπαλλήλων μέσα στις επόμενες 100 μέρες !!

Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι από της αγαπημένες πρακτικές του ΔΝΤ !
Με άλυτη εξίσωση ή με πολιτικό πρόβλημα που για τις επόμενες 100 ημέρες πρέπει να ξεχαστεί μοιάζει η τύχη σχεδόν 40.000 δημοσίων υπαλλήλων για την ελληνική κυβέρνηση. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι εφ' όσον ισχύουν -και ισχύουν- όσα μάθαμε χθες απο τους δανειστές μας και τον υπουργό οικονομικών οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι αναπόφευκτες. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους.
Η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να λογίζονται ως νέες προσλήψεις όλες οι μετατάξεις στο δημόσιο. Επίσης δεσμεύτηκε ότι μεσα στο.... επόμενο τρίμηνο θα κλείσει πολλές δημόσιες επιχειρήσεις που δεν χρειάζονται.
Συνολικά υπολογίζεται ότι σχεδόν 50.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πρέπει να μεταταγούν. Επίσης η κυβερνηση συμφώνησε ότι οι νέες προσλήψεις για το 2011 δε θα ξεπεράσουν τις 10.000. Δηλαδή από τους 50.000 προς μετάταξη, θα μεταταγούν οι 10.000. Οι υπόλοιποι τι θα γίνουν;…
Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δε θέλει να απαντήσει στο ερώτημα γιατί επιθυμεί να μεταθέσει για όσο πιό πίσω μπορεί την αναπόφευκτη κοινωνική ανατραχή που θα προκληθεί.
'Ομως τη λύση έχει περιγράψει λεπτομερώς εδώ και μήνες ο κ. Πάγκαλος που έχει ήδη δώσει και τη συνταγματική διέξοδο από τη διάταξη για τη μονιμότητα. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έχει υποστηρίξει ότι εαν καταργηθεί μιά θέση στο δημόσιο-και αυτό θα συμβεί για κάθε επιχείρηση που θα κλείνει-τότε ο υπάλληλος που την καλύπτει απολύεται χωρίς συνταγματικό κώλυμα γιατί η προστασία αφορά τη θέση και όχι το πρόσωπο. Εφ' όσον καταργηθεί η θέση -υποστηρίζει-απολύεται και το πρόσωπο που την καλύπτει.
Το σχέδιο της κυβέρνησης αποσκοπεί πια στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών αντιδράσεων που θα προκληθούν, μέσω της τακτικής των βήμα-βήμα τετελεσμένων. Ετσι εντός των επομένων ημερών θα ανακοινωθούν οι υπηρεσίες που θα κλείσουν. Αρα οι υπάλληλοι τους θα βρεθούν κατ' αρχήν υπό μετάταξη αφου για την ώρα δεν τίθεται θέμα απολύσεων, οπότε δε θα έχουν λόγο να "βγουν στους δρόμους".
Οταν θα προκύψει η ανάγκη για απολύσεις θα είναι ήδη δεδομένο το ποιοί θα κινδυνεύουν αφού θα έχει "κατοχυρωθεί" η λίστα και δε θα μπορεί να ανακλιθεί και έτσι οι αντιδράσεις τους θα θεωρηθούν κατόπιν εορτής. 'Αλλωστε οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων είναι από της αγαπημένες πρακτικές του ΔΝΤ. Σχεδόν από όπου κι αν πέρασε τις επέβαλε. Μόνο στη Ρουμανία απέλυσε σε μια...νύχτα 130.000 δημοσίους υπαλλήλους.
Β.Κ. από newsmessinia.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Σαββατοκύριακο γεμάτο Μπάσκετ και Βόλλευ στο ΔΑΚ Νάξου!!!

Δυο μεγάλα παιχνίδια περιμένουν τους φίλους του Μπάσκετ και του Βόλεϋ την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στο κλειστό του ΔΑΚ Νάξου.
Νωρίς το πρωί στις 11 π.μ η Γυναικεία ομάδα Βόλεϋ του Πανναξιακού θα αντιμετωπίσει τον ΑΣΕ Νεωρίου.
Ο αγώνας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού στη Ναξιώτικη ομάδα θα κάνει ντεμπούτο το νέο μεταγραφικό της απόκτημα, η πρώην παίκτρια του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, Έλενα Γκόρτσιανουκ.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας στις 13.3ομμ στο ΔΑΚ ακολουθεί το τοπικό ντέρμπι Μπάσκετ μεταξύ του Πανναξιακού ΑΟΝ και του ΑΠΑΣ τα Φανάρια.
Το Δ.Σ. του Πανναξιακού καλεί όλους τους φιλάθλους να έρθουν στο γήπεδο για να απολαύσουν το θέαμα και να στηρίξουν τις προσπάθειες των αθλητών και των αθλητριών.
Η είσοδος όπως πάντα ελεύθερη.
Οι υπόλοιποι αγώνες:
Σάββατο 27-11 ΔΑΚ ΝΑΞΟΥ
ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ
Πανναξιακός - Μαρπησαικός 11.ο0μμ
ΒΟΛΛΕΥ ΑΝΔΡΩΝ
Πανναξιακός - ΑΣΕ Νεωρίου 18.00μμ
ΒΟΛΛΕΥ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
Πανναξιακός - ΑΣΕ Νεωρίου 20.00μμ
ΒΟΛΛΕΥ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ
Πανναξιακός - ΑΣΕ Νεωρίου 16.00μμ
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Παρέλαβε την Γ.Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής η Ελπίδα Τσουρή

Σε μια σεμνή τελετή παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομου, εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και των υπάλληλων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε χθες στις 12 το μεσημέρι η παράδοση και παραλαβή της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκο Σηφουνάκη προς την υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Ελπίδα Τσουρή.
Κατά την χθεσινη τελετή παράδοσης-παραλαβής της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Νίκος Σηφουνάκης, παραδίδοντας στην ....Υφυπουργό κ. Ελπίδα Τσουρή, τόνισε μεταξύ άλλων :
«Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είναι ένας φορέας με ξεχωριστή σημασία γιατί είναι ο θεσμικός εκφραστής του μεγαλύτερου νησιωτικού συμπλέγματος της Ευρώπης με ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία στα Νοτιο-ανατολικά σύνορά της.
Είναι,επίσης, ένας φορέας που έχει διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στη διαμόρφωση της περιφερειακής πολιτικής της ΕΕ : στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το τ. Υπουργείο Αιγαίου πέτυχε να συμπεριληφθεί ειδική διάταξη στη Συνθήκη του Άμστερνταμ για τη “νησιωτικότητα”, δηλαδή, την άρση των ανισοτήτων που πλήττουν τις νησιωτικές και μειονεκτούσες περιοχές της Ένωσης με ταυτόχρονη ενίσχυση της αναπτυξιακής τους διαδικασίας.
Με βαθιά πίστη σε αυτόν τον ξεχωριστό ρόλο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής προσπαθήσαμε, τη χρονιά που πέρασε, να επανεντάξουμε το Αρχιπέλαγος στον αναπτυξιακό χάρτη της Ευρώπης ύστερα από πεντέμισι χρόνια πλήρους αδράνειας της κυβέρνησης της ΝΔ. Και επειδή δεν νοείται ανάπτυξη χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, τέσσερις ήταν οι βασικές προτεραιότητες του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων στον τομέα της νησιωτικής πολιτικής :
Πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να αποκατασταθεί η ενδοεπικοινωνία των νησιών για το 2010, βάσει διαγωνισμού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες για τακτική ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στις «άγονες γραμμές»
Από την πλευρά της η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Ελπίδα Τσουρή επεσήμανε ότι η απόφαση του πρωθυπουργού σηματοδοτεί την πολιτική βούληση και έχει βαρύνουσα σημασία στους τομείς που δραστηριοποιείται το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, σημειώνοντας, ότι η εφαρμογή των αντίστοιχων πολιτικών, σε ότι αφορά τις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές, δεν αποτελεί απλώς ένα εργαλείο, ένα μέσο για την υλοποίησή τους, αλλά αποτελεί όρο και προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή, σηματοδοτώντας την κυβερνητική προτεραιότητα και στοχεύοντας ευθέως στην ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.
Αναφορικά με τα κυριότερα εγγενή προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ηγεσία του υπουργείου η κ. Τσουρή τόνισε ότι «αυτά αφορούν στις διαπεριφερειακές ανισότητες, οι οποίες, δεν εντοπίζονται μόνο σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιφέρειες, αλλά και μεταξύ των νησιωτικών περιφερειών. Ακόμη παρατηρούνται και ανισότητες μεταξύ των νησιών της ίδιας περιφέρειας, οι οποίες, έχουν μεγαλύτερη σημασία απ΄ ότι στην ηπειρωτική χώρα, σε επίπεδο οικονομικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό».
Η κ. Τσουρή παρουσίασε τους βασικούς άξονες και τις προτεραιότητες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η ηγεσία του υπουργείου, επισημαίνοντας ότι «έλαβε υπόψη τα προβλήματα και έχοντας εντοπίσει τις αδυναμίες, καθορίζουμε ανάλογα τις προτεραιότητες, οι οποίες, πρέπει να υπάρξουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα στην οποία βρίσκεται η χώρα και η οικονομία της, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί το πρόγραμμα Καλλικράτης.
Οι βασικοί άξονες όπως τους περίγραψε η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας αφορούν:
Στη συγκρότηση ολοκληρωμένου επιχειρησιακού Σχεδίου, που θα λαμβάνει υπόψη τόσο το σύνολο του νησιωτικού χώρου, όσο και την ταυτότητα και τις δυνατότητες κάθε νησιού.
Στην εξειδίκευση των εθνικών πολιτικών, ώστε να λαμβάνονται υπόψη και να προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών περιοχών.
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, για την υλοποίηση οριζόντιων δράσεων.
Στην ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου, ως προνομιακού χώρου για την πράσινη ανάπτυξη, με την υλοποίηση των απαραίτητων έργων.
Στην ίδρυση Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για την υποστήριξη των δράσεων των νησιωτικών κοινωνιών και αγορών και τη διεθνή συνεργασία.
Στη στήριξη και την προώθηση των τοπικών προϊόντων, της τοπικής τεχνογνωσίας και των παραδοσιακών επαγγελμάτων.
Στον εξορθολογισμό και την επανασχεδίαση του συστήματος θαλάσσιων μεταφορών, με βάση τις πραγματικές ανάγκες επικοινωνίας των νησιών, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί πιλοτικά το «μεταφορικό ισοδύναμο» με βάση της βέλτιστη μελέτη ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων και της χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
Και τέλος στην υποστήριξη και το συντονισμό της προώθησης του θαλάσσιου τουρισμού ( κρουαζιέρες, γιώτιγκ, καταδυτικά πάρκα) με παράλληλη ενίσχυση της επαγγελματικότητας στο κλάδο.
Κλείνοντας τη σύντομη ομιλία της η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, υποστήριξε ότι «γνωρίζω πως οι στόχοι μας είναι υψηλοί και οι προσδοκίες μας μεγάλες. Γνωρίζω ότι θα απαιτηθεί πολύ και μεθοδική δουλειά και υπέρβαση των αγκυλώσεων, καθυστερήσεων δυσμενών προβλημάτων. Γνωρίζω επίσης ότι θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με κατεστημένες πρακτικές, αντιλήψεις και συμφέροντα, είμαι όμως βέβαιη ότι με τη συνεργασία όλων, με επιμονή και με συστηματική προσπάθεια θα τα καταφέρουμε.
Πληροφορίες από lesvosnews.net και marinews.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Κλείνει τα μισά υποκαταστήματα της η Citibank στην Ελλάδα

Λουκέτο σχεδόν στα μισά της υποκαταστήματα στην Ελλάδα βάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η Citibank. Η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται αποφασισμένη να κλείσει τα 31 από τα 72 καταστήματα που διαθέτει στη χώρα. Το κλείσιμο των καταστημάτων θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για όσους εργαζόμενους δεν μπορέσουν να απορροφηθούν σε άλλα καταστήματα ή σε διοικητικές θέσεις της τράπεζας. Η απόφαση της Citibank Ελλάδος εντάσσεται στο.... ευρύτερο σχέδιο της μητρικής της τράπεζας για περιορισμό της παρουσίας στην Ελλάδα και ειδικότερα στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.
Β.Κ. από aek365.gr
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share

Η ΝΑΞΙΑΚΗ ΣΜΥΡΙΔΑ ΚΑΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ

ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Θανάσης Δ. Κωτσάκης Ιστορικός
Κατά τα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα παρατηρείται στον ελλαδικό χώρο μία αξιοσημείωτη βιομηχανική ανάπτυξη, όχι μόνο σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων με κοιτάσματα αξιοποιήσιμων βιομηχανικά μεταλλευμάτων. Η Νάξος, το μεγαλύτερο σε έκταση νησί των Κυκλάδων διαθέτει πολλές πλουτοπαραγωγικές πηγές, μεταξύ των οποίων την καλής ποιότητας σμύριδά της (ή σμυρίγλι), ένα πέτρωμα σημαντικό για την βιομηχανία και ιδίως για τον τομέα της μεταλλουργίας. Η χρηστικότητά του έγκειται κυρίως στις εξαιρετικές του ιδιότητες ως μέσο λείανσης, στίλβωσης και κοπής μετάλλων, πολυτίμων λίθων και γυαλιού, τριβής υφασμάτων, αλλά και ως αντιολισθητικό υλικό κατάλληλο για τη στρώση οδοστρωμάτων.
Κοιτάσματα σμύριδας υπάρχουν και σε άλλα νησιά του Αιγαίου, ωστόσο αυτά δε θεωρούνται αξιοποιήσιμα λόγω της όχι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητάς τους και έτσι η Νάξος αποτελεί επί των ημερών μας τη μοναδική ίσως σμυριδοπαραγωγό περιοχή της...... Ευρώπης. Τα σμυριδοφόρα κοιτάσματα της Νάξου βρίσκονται στο βορειοανατολικό-ορεινό τμήμα του νησιού στο χώρο, ο οποίος εκτείνεται από τον όρμο του Απόλλωνα μέχρι το Φιλώτι, στις υπώρειες του όρους Ζεύς και φθάνει μέχρι τις ανατολικές ακτές του νησιού. Τα αξιολογότερα από αυτά εντοπίζονται στις πλαγιές του όρους Αμόμαξη και σε υψόμετρο 400-500 μέτρων.
Η σμύριδα είναι ένα μετάλλευμα, του οποίου οι ιδιότητες ήταν γνωστές ήδη από τα πανάρχαια χρόνια, κάτι που πιστοποιείται από την ύπαρξη σχετικών αρχαιοελληνικών μύθων. Είναι επίσης εξακριβωμένο ότι η εξόρυξη του ναξιακού αυτού πετρώματος είχε ξεκινήσει πριν από 2.800 χρόνια τουλάχιστον, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι το σμυρίγλι βρισκόταν σε χρήση ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Στο γεωμετρικό νεκροταφείο του Τσικαλαριού, στην κεντρική Νάξο έχουν βρεθεί ίχνη επεξεργασμένης σμύριδας (σμυριδόλιθοι), γεγονός που αποδεικνύει με αδιάσειστα στοιχεία ότι η αρχή της εκμετάλλευσης της ναξιακής σμύριδας ανάγεται στην αρχαιότητα. Εικάζεται δε ότι αυτό εξακολουθούσε να συμβαίνει και κατά το μεσαίωνα, βάσει βυζαντινών φιλολογικών μαρτυριών.

Η κατάκτηση της Νάξου το 1207 από τον Ενετό ευγενή, Μάρκο Σανούδο επέφερε σημαντικές αλλαγές όχι μόνο ως προς το πολιτικό status quo του νησιού, αλλά και ως προς τα υφιστάμενα κοινωνικο-οικονομικά δεδομένα. Κατά την περίοδο της Λατινοκρατίας (1207-1566) όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του νησιού (συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων σμύριδας), περιήλθαν στην κυριαρχία των Βενετών -και όχι μόνο- κατακτητών, οι οποίοι μετεμφύτευσαν στη Νάξο δυτικής προέλευσης θεσμούς και εφάρμοσαν πρακτικές διαχείρισης των υλικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού ταυτόσημες σχεδόν με αυτές της φεουδαλικής Δύσης. Βάσει του φεουδαλικού δικαίου οι τοπικοί αυθέντες νέμονταν ενίοτε τεράστιες εκτάσεις γης, καρπούμενοι των προσόδων, που τους εξασφάλιζε η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της επικράτειάς τους, ενώ ο δούκας της Νάξου ως ανώτατος άρχων ήταν επικυρίαρχός τους. Παράλληλα, οι αυτόχθονες κάτοικοι του νησιού μετατράπηκαν σε δουλοπαροίκους των Λατίνων φεουδαρχών, υποχρεούμενοι μεταξύ άλλων να εργάζονται στα ορυχεία των κυρίων τους υπό επαχθείς όρους.

Το καθεστώς αυτό διατηρήθηκε και μετά την οριστική κατάλυση του Δουκάτου του Αιγαίου από τους Τούρκους (1566). Οι Τούρκοι αν και κατέκτησαν και ενσωμάτωσαν εν καιρώ τη Νάξο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, δε μετέβαλαν ουσιαστικά για τους επόμενους δύο περίπου αιώνες τις υφιστάμενες κοινωνικό-οικονομικές δομές, που επικρατούσαν στο νησί. Έτσι κατά το 17ο αιώνα ο έλεγχος των περιοχών, όπου υπήρχαν σμυριδοφόρα κοιτάσματα, περιήλθε στα χέρια κυρίως ορισμένων νεοφερμένων από άλλα νησιά λατινικών οικογενειών, όπως των Barozzi, των Sommaripa, των Della Rocca, των Grimaldi, των Coronelli και των Sforza-Castri.

Η κατάσταση αυτή θ’ αλλάξει μόνο ύστερα από τους αγώνες των ντόπιων χωρικών κατά των υπολειμμάτων της λατινικής εξουσίας. Έπειτα από πολλές προσπάθειες και διαμαρτυρίες προς την Υψηλή Πύλη με σκοπό την κατάργηση του ιδιότυπου αυτού φεουδαλικού καθεστώτος, επήλθε συμφωνία στα 1736 μεταξύ των κατοίκων της ορεινής Νάξου και των λατινογενών κατοίκων της Χώρας Νάξου, η οποία όμως δεν εφαρμόστηκε ουσιαστικά στην πράξη παρά μόνο από το 1780, όταν με διαταγή του Γαζή Χασάν Τζεζάερλη καπουδάν πασά οι χωρικοί-σμυριδωρύκτες απελευθερώθηκαν από την εξουσία των φεουδαρχών και η σμύριδα περιήλθε στον έλεγχο του κοινού του Χωριών, πέρασε δηλαδή στα χέρια των ιδίων των κατοίκων των σμυριδοπαραγωγών περιοχών.

Έκτοτε και μέχρι την Ελληνική Επανάσταση η σμύριδα βρισκόταν υπό κοινοτικό έλεγχο και το εμπόριό της παρουσίασε ακμή, ενώ συνεχίζονταν οι εξαγωγές του ναξιακού αυτού μεταλλεύματος προς μεγάλα διαμετακομιστικά κέντρα της Μεσογείου όπως τη Σμύρνη, τη Μασσαλία και τη Βενετία με αγοραστές Άγγλους, Γάλλους και Ιταλούς εμπόρους. Από το 1812 και επί δώδεκα χρόνια το δικαίωμα εξόρυξης, μεταφοράς και εξαγωγής της ναξιακής σμύριδας ανετέθη επί ενοικίω σε ιδιώτη, τον Χατζή Βασίλειο Λάσκαρη, ο οποίος και κατέβαλλε στους κατοίκους της Απειράθου και των Βόθρων (σημερινής Κορώνου) ανάλογο αντίτιμο ενοικίασης των σμυριδωρυχείων.

Είναι οξύμωρο το ότι μετά την απελευθέρωση της Νάξου από την οθωμανική κυριαρχία επήλθε κατά κάποιο τρόπο παλινόρθωση του προηγουμένου νομικού καθεστώτος διαχείρισης της ναξιακής σμύριδας, αφού στα 1824 το υπό σύσταση ελληνικό κράτος (η Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος) ενοικίασε για λογαριασμό του το δικαίωμα της εξαγωγής της, αφαιρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο de facto από την τότε τοπική αυτοδιοίκηση το δικαίωμα της ελεύθερης διάθεσής της. Η κυριότητα των σμυριδωρυχείων και το δικαίωμα διάθεσής της σμύριδας άλλαξε και επισήμως χέρια στα 1830, όταν με διάταγμα του κυβερνήτη Ι. Καποδίστρια το σμυρίγλι κρατικοποιήθηκε και παραχωρήθηκε στην Εθνική Τράπεζα στα πλαίσια της απαλλοτρίωσης περιουσιακών στοιχείων, που ανήκαν μέχρι τότε στο τουρκικό δημόσιο, μολονότι κάτι τέτοιο δε συνέβαινε εν προκειμένω, δεδομένου ότι αυτό βρισκόταν υπό τον έλεγχο των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Οι φυσικοί ιδιοκτήτες της ναξιακής σμύριδας εξοβελίστηκαν και παρά τις αντιδράσεις τους και τις εκκλήσεις τους, αλλά και τους δικαστικούς τους αγώνες στα μέσα του 19ου αιώνα για επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος, το Ελληνικό Δημόσιο παρέμεινε ο μοναδικός κύριος της μεγάλης αυτής πλουτοπαραγωγικής πηγής του νησιού.

Έκτοτε και μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα θα γίνουν μέσω μία σειράς νομοθετημάτων προσπάθειες διευθέτησης του σμυριδικού ζητήματος. Στα 1877 ψηφίστηκε για πρώτη φορά από την ελληνική πολιτεία κανονισμός «περί της εν Νάξω υπηρεσίας της Σμύριδος», ο οποίος ρύθμιζε θέματα σχετικά με την εξόρυξη, τη μεταφορά, τη φόρτωση και την εν γένει επιστασία του μεταλλεύματος, καθώς και ζητήματα, που αφορούσαν τους σμυριδωρύκτες. Επιχειρήθηκε επίσης κατά τις αρχές του 20ού αιώνα η θέσπιση επιπλέον μέτρων, που αποσκοπούσαν σε μία ορθολογικότερη διαχείριση της ναξιακής σμύριδας και στην επίλυση των προβλημάτων, που αντιμετώπιζαν οι σμυριδεργάτες. Αν και όλες αυτές οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση δεν είχαν πάντοτε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ωστόσο κατά την περίοδο εκείνη υπήρξε έκδηλο το ενδιαφέρον για την προαγωγή της ναξιακής σμύριδας και την ανάδειξή της σε κεφαλαιώδους σημασίας προϊόν για την ελληνική βιομηχανία, δεδομένου ότι ήταν ένα από τα πιο προσοδοφόρα εξαγώγιμα προϊόντα του ελληνικού κράτους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι μετά τον «ατυχή» πόλεμο του 1897 η ναξιακή σμύριδα συμπεριελήφθη στα προϊόντα, των οποίων ο έλεγχος των προσόδων ανετέθη για κάποιο χρονικό διάστημα στη Διεθνή Οικονομική Επιτροπή, που είχε συσταθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση του δανείου αποζημιώσεως.

Κατά τις αρχές του 20ού αιώνα θα παρατηρηθεί ακμή στον τομέα της εκμετάλλευσης της σμύριδας, φαινόμενο που μπορεί να ενταχθεί στην εν γένει οικονομική ανάπτυξη των της χώρας κατά την εποχή εκείνη. Οι τότε ιστορικές συγκυρίες (π.χ. αυξημένες ανάγκες για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες λόγω της έκρηξης του Α` Παγκοσμίου Πολέμου) επιβοήθησαν την όλη ανάπτυξη του εμπορίου της.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι οι συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Νάξου δεν ήταν και οι ιδανικότερες. Οι σμυριδεργάτες, κάτοικοι των γειτονικών χωριών, εξώρυτταν τη σμύριδα κατασκευάζοντας σήραγγες βάθους 50-250 μέτρων υπό ανεπαρκή φωτισμό και εξαερισμό. Δεν εξέλιπαν επίσης τα σοβαρά εργατικά ατυχήματα κατά τη διάρκεια εργασιών διάνοιξης του υπεδάφους με τη χρήση δυναμίτιδας και λόγω κατάρρευσης των υπογείων στοών. Με τη δημιουργία των ναξιακών σμυριδωρυχείων και με την ανάπτυξή τους ως μεταλλείων «αιχμής» για την ελληνική οικονομία εφαρμόστηκαν στη Νάξο πρακτικές πρωτόγνωρες για τα μέχρι τότε δεδομένα του νησιού, αφού με την εισαγωγή καινούργιων παραγωγικών σχέσεων-υποπροϊόντων του αστικού πολιτισμού, οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των σμυριδωρυκτών παρουσίαζαν αρκετές ομοιότητες σε σχέση με αυτές του προλεταριάτου των μεγάλων βιομηχανικών κέντρων. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην πραγματοποίηση κάποιων κινήσεων διαμαρτυρίας, που στόχευαν στη βελτίωση των συνθηκών αυτών, με αποκορύφωμα την πολύμηνη απεργιακή κινητοποίηση του 1912.

Ωστόσο, παρά τους αγώνες αυτούς, δεν είναι δυνατό να υποστηριχθεί ότι οι εργαζόμενοι στα ναξιακά σμυριδωρυχεία είχαν αποκτήσει μία αμιγώς εργατική συνείδηση. Το γεγονός της παράλληλης ενασχόλησής τους με αγροτικές εργασίες (γεωργία-κτηνοτροφία) στη ναξιακή ύπαιθρο, αλλά και το ότι δεν υπόκειντο στον ασφυκτικό έλεγχο ενός ιδιώτη-εργοδότη, αλλά στο κράτος, έχοντας επιπλέον το προνόμιο του σχηματισμού αυτόνομων ομάδων εργασίας, δεν τους επέτρεψε στην πραγματικότητα να θεωρηθούν ως πλήρεις εργάτες με την ταξική έννοια του όρου, αλλά παρέμειναν σε μία υβριδική επαγγελματικά και κοινωνικά κατάσταση: σε αυτή του αγρότη-σμυριδεργάτη.

Πέρα από τις όποιες συνέπειες είχε για τους απλούς εργαζόμενους στα ναξιακά μεταλλεία, η εντατικοποίηση της εκμετάλλευσής της σμύριδας κατά την αυγή του 20ού αιώνα υπήρξε βασικό αίτιο για την εισαγωγή στο νησί νέων τεχνολογιών στον τομέα της εξόρυξης και μεταφοράς μεταλλευμάτων, μίας πτυχής της οικονομικής ιστορίας του νησιού, για την οποία αξίζει να γίνει ιδιαίτερος λόγος. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εφαρμογής νέων τεχνολογιών αποτελεί αναμφιβόλως η κατασκευή κατά την περίοδο 1926-1929 του εναερίου σιδηροδρόμου, (που προτιμήθηκε αντί του επίγειου) ως μέσου μεταφοράς των ορυττόμενης σμύριδας, κάτι που έγινε προς αντικατάσταση των παλαιότερων μεθόδων μεταφόρτωσής της. Η μέχρι τότε η μεταφορά του σμυριγλιού από την ορεινή Νάξο στα λιμάνια της Μουτσούνας και του Λιώνα, τόπους εξαγωγής τους, γινόταν μέσω ζώων (κυρίως μουλαριών), που μετέφεραν το εν λόγω μετάλλευμα μέσα από απότομα καλντερίμια, διαδικασία ιδιαιτέρως επίπονη, χρονοβόρα και δαπανηρή. Ο «Εναέριος» υπήρξε ένα τεχνολογικό επίτευγμα και μάλιστα σε μία εποχή, όπου η καθημαγμένη από τα δεινά της Μικρασιατικής Καταστροφής Ελλάδα προσπαθούσε να επουλώσει τις πληγές τις και υπό συνθήκες παγκόσμιας πολιτικο-οικονομικής αστάθειας, ενώ αποτελούσε για δεκαετίες την κύρια οδό μεταφοράς της προς εξαγωγή ναξιακής σμύριδας. Για την πραγμάτωση αυτού του σημαντικού εγχειρήματος επιστρατεύθηκε η βρετανική τεχνογνωσία στον τομέα της κατασκευής εναερίων συστημάτων μεταφοράς, η οποία και βρήκε επιτυχή εφαρμογή στο ιδιόμορφο γεωφυσικό περιβάλλον της ορεινής Νάξου.

Ο εναέριος σιδηρόδρομος είχε μήκος 9 σχεδόν χιλιομέτρων και περιελάμβανε 72 πυλώνες (ύψους 5 έως 43 μέτρων), επάνω στους οποίους εδραζόταν το διπλό συρματόσχοινο κυκλοφορίας μήκους 18 περίπου χιλιομέτρων, το οποίο κινούσε 170 κάδους (βαγονέτα), που μετέφεραν τη ναξιακή σμύριδα από τα ορυχεία στο λιμάνι εξαγωγής της, τη Μουτσούνα. Υπήρχαν επίσης δύο μηχανοστάσια κίνησης με ενδιάμεσους σταθμούς φόρτωσης, καθώς και αποθηκευτικοί χώροι και διάφορες εγκαταστάσεις υποστήριξης της όλης κατασκευής. Στο τεράστιο αυτό έργο έβρισκαν θέσεις εργασίας κάτοικοι των παρακειμένων χωριών, κάτι που ενίσχυε σημαντικά την τοπική οικονομία. Η μοίρα του «Εναέριου», άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της ναξιακής σμύριδας, ακολούθησε στην πτωτική πορεία του ναξιακού μεταλλεύματος και σταμάτησε να λειτουργεί στα τέλη της δεκαετίας του ’70.

Επρόκειτο ωστόσο για απόρροια μίας προϊούσης κρίσης, που είχε ξεσπάσει παλαιότερα. Η τύχη της ναξιακής σμύριδας επηρεάστηκε σε σημαντικό βαθμό από τις διεθνείς συγκυρίες, αλλά και από τις εσωτερικές εξελίξεις. Αν και είχαν προηγηθεί η ανακάλυψη της μικρασιατικής (1847) και η εφεύρεση της τεχνητής σμύριδας (1890), αυτό ωστόσο δεν είχε καταλυτικές συνέπειες για το σμυρίγλι της Νάξου, η εκμετάλλευση του οποίου εξακολούθησε της ανοδική της πορεία μέχρι την περίοδο της γαλλικής κατοχής (1917-1918). Όμως λόγω του ελέγχου των ναξιακών κοιτασμάτων σμύριδας από το γαλλικό παράγοντα, κύκλοι από την άλλη όχθη του Ατλαντικού εξωθήθηκαν στην προώθηση της μαζικής παραγωγής της τεχνητής σμύριδας, η οποία και κατέκλυσε βαθμιαία τις διεθνείς αγορές κατά το μεσοπόλεμο, εκτοπίζοντας παράλληλα τη ναξιακή. Το γεγονός αυτό σήμανε και την αρχή του τέλους για την ανάπτυξη των ναξιακών σμυριδωρυχείων.

Ένας συνδυασμός αρνητικών παραγόντων, όπως του ισχυρού ανταγωνισμού, των πολέμων και των ξενικών εισβολών (π.χ. Β` Παγκόσμιος Πόλεμος, ιταλική και γερμανική κατοχή (1941-1944) κ.α.), των απαρχαιωμένων μεθόδων και του υψηλού κόστους εξόρυξης και μεταφοράς του μεταλλεύματος, καθώς και της κακής κρατικής διαχείρισης οδήγησε νομοτελειακά τα ναξιακά μεταλλεία σμύριδας στην παρακμή και τελικά στην κατάπτωση. Η ανταγωνιστικότητα λοιπόν της φυσικής σμύριδας στις διεθνείς αγορές υποχώρησε συν τω χρόνω και στις ημέρες μας σημειώνεται πλήρης επικράτηση της αντίστοιχης τεχνητής στο βιομηχανικό τομέα. Το σμυρίγλι της Νάξου δεν αξιοποιείται πλέον από τη σύγχρονη βιομηχανία, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, με συνέπεια η εξόρυξή του να γίνεται σήμερα σε πολύ περιορισμένη συγκριτικά κλίμακα.

Η λήψη ωστόσο ευεργετικών μέτρων από την πολιτεία θα αποτελούσε σημαντικό βήμα για τη διάσωση και την αξιοποίηση των σμυριδωρυχείων της Νάξου. Εξάλλου η συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη των μνημείων της σύγχρονης βιομηχανικής ιστορίας της χώρας μας, όπως των ναξιακών μεταλλείων και των έργων υποστήριξής τους, αποτελεί επιτακτική ανάγκη για όλους όσους ενδιαφέρονται για το ιστορικό παρελθόν, αλλά και για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας.

Βιβλιογραφία
Αρχοντάκης Μ. - Γιαννούλης Γ., Ποίηση χαραγμένη στην πέτρα, Αθήνα 2001.
Ζευγώλης Τ., Η Ναξία Σμύρις, Αθήνα 1936.
Ματζουράνης Κ., Το σμυρίγλι και οι σμυριδεργάτες στα χρόνια της φραγκικής και τουρκικής σκλαβιάς, Ναξιακόν Μέλλον 1 (78), 15 Μαΐου 1945, σελ.3.
Ξυνόπουλος Γ., Μελέτη περί Ναξίας Σμύριδος, Αθήνα 1927.
Πρωτοπαπαδάκης Π., Μονογραφία περί Ναξίας Σμύριδος, Αθήνα1903.
Σφυρόερας Ν., «Η Ναξία Σμύρις- Συμβολή στην ιστορία της από την αρχαιότητα ως σήμερα», Τ’Απεράθου, τ.1 έως 33-34 (Μάης 1983-Φλεβάρης 1986).
Φραγκίσκος Α., «Σμύριδα», Απεραθίτικα, τ.7, Δεκέμβριος 1989- Φεβρουάριος 1990, σ. 573-579.

Δημοσιεύτηκε στο: Ιστορικά μεταλλεία στο Αιγαίο 19ος – 20ός αιώνας, Επιστημονικό Συνέδριο, Μήλος, 3-5 Οκτωβρίου 2003, σ. 77-81.
Διαβάστε περισσότερα...... Bookmark and Share