Τρίτη, Δεκεμβρίου 07, 2010

Ερώτηση του Aργύρη Ντινόπουλου για Golden Boys στον ΟΠΑΠ

Από τα ΜΜΕ στις… ΠΑΕ
Οι διαφημίσεις του ΟΠΑΠ αποτελούσαν, διαχρονικά, ένα μέσο κρατικής οικονομικής ενίσχυσης προς τα ΜΜΕ.
Έστω και με, επίσης διαχρονικές, παθογένειες.
Σήμερα ο τύπος (από παραδοσιακές εφημερίδες μέχρι ιστολόγια) βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Η πρόσφατη απεργία και κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ κατέδειξε -με τη μαζικότητά της- το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας στους δημοσιογράφους.
Σε αυτήν την συγκυρία θα περίμενε κανείς από..... τον ΟΠΑΠ ( δηλαδή από την κυβέρνηση) να ενισχύσει τα ΜΜΕ.
Και μάλιστα με-επιτέλους!- αντικειμενικά κριτήρια όπως η αναγνωσιμότητα, η ακροαματικότητα, η τηλεθέαση και η επισκεψιμότητα.
Και κυρίως με κριτήριο τις θέσεις εργασίας που τα ΜΜΕ διατηρούν.
Και όμως! Τα νέα (πράσινα αυτήν τη φορά) χρυσά παιδιά του ΟΠΑΠ φροντίζουν μόνον για τις δικές τους αμοιβές.
Το χειρότερο: προτιμούν την οικονομική ενίσχυση (μέσω χορηγιών) των ΠΑΕ αντί των ΜΜΕ.
Αυτή είναι η πέμπτη ερώτηση (σας την στέλνουμε σε αρχεία word και jpeg) που υποβάλλεται για τις χρυσές αμοιβές στον ΟΠΑΠ από τον Αργύρη Ντινόπουλο προς τον αρμόδιο υπουργό.
Μέχρι στιγμής συγκεκριμένη απάντηση δεν έχει δοθεί.
Κατά τα άλλα η νέα σύμβαση (χωρίς διαγωνισμό !) του ΟΠΑΠ με την Intralot παραμένει, επίσης, εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Ουδείς -πλην των συμβληθέντων- γνωρίζει το περιεχόμενό της.
Όσο για την επικείμενη λειτουργία της τηλεόρασης του ΟΠΑΠ (με την επωνυμία ΟΠΑΠ TV) , την ανέλαβε ο γιός του γενικού διευθυντή της Intralot, Φίλιππος Αντωνόπουλος.
Έτσι βλέπουν στον ΟΠΑΠ την ενίσχυση των ΜΜΕ και της πληροφόρησης.
Τις προηγούμενες ερωτήσεις του Αργύρη Ντινόπουλου για τον ΟΠΑΠ –μαζί με τις δήθεν απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών- μπορείτε να τις βρείτε στην www.dinopoulos.gr και στο υπομενού Πολιτική.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τoν Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού κον Γερουλάνο Παύλο

Θέμα: ΧΡΥΣΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟΝ ΟΠΑΠ
Νέα γενιά « χρυσών παιδιών» (golden boys) εγκαταστάθηκε , τον τελευταίο ένα χρόνο, στον ΟΠΑΠ.
Με το πρόσχημα ότι ο ΟΠΑΠ είναι εισηγμένος στο ΧΑΑ οι αμοιβές των «χρυσών παιδιών» υπερβαίνουν προκλητικά το ανώτατο όριο αμοιβών που έχει ορισθεί για το δημόσιο.
Το ίδιο προκλητική είναι και η άρνηση του ΟΑΠΑΠ να δώσει στοιχεία για τις αμοιβές των «χρυσών παιδιών» ακόμη και στην Βουλή των Ελλήνων.
Αλλά –εκτός από τις αμοιβές- η συμπεριφορά των «χρυσών παιδιών» είναι το ίδιο προκλητική.
Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Σπανουδάκης ( η αμοιβή του ξεπερνάει , σύμφωνα με μετριοπαθείς εκτιμήσεις, τις 20.000 ευρώ τον μήνα) εγκατέστησε ατομικό ανελκυστήρα για να ανεβαίνει στο γραφείο του.
Ο προθάλαμος του γραφείου του αποτελεί άβατο για όλους.
Για να εισέλθει κάποιος - στον προθάλαμο !- πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι ειδικής πόρτας και να υποστεί τον έλεγχο της γραμματέως του διευθύνοντος συμβούλου.
Εκτός του Ιωάννη Σπανουδάκη και τα άλλα «χρυσά παιδιά» του ΟΠΑΠ έχουν στην διάθεσή τους αυτοκίνητα, προσωπικούς οδηγούς, εταιρικές πιστωτικές κάρτες και κινητά τηλέφωνα.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν στους απλούς εργαζόμενους του ΟΠΑΠ ( αλλά και στους κατοίκους του Περιστερίου όπου εδρεύει ο Οργανισμός) τα αμαξίδια γειτνιάζοντος με τον ΟΠΑΠ πολυκαταστήματος.
Με αυτά μεταφέρονται καθημερινά στον ΟΠΑΠ τρόφιμα και delicatessen για τα γεύματα εργασίας ( business lunches) των «χρυσών παιδιών»
Αναφέρω ενδεικτικά τις διαδικασίες πρόσληψης και τις ( κατά μετριοπαθείς εκτιμήσεις) αμοιβές ορισμένων «χρυσών παιδιών»

1. Χάρης Σταματόπουλος . Πρόεδρος ΟΠΑΠ. Eκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 20.000.
2. Βενετσάνος Ρογκάκος. Αν και μέλος Δ.Σ θυγατρικής του ΟΠΑΠ προσελήφθη ( με φωτογραφική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης) ως γενικός διευθυντής οικονομικής διαχείρισης. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
3. Στέλιος Χειλαδάκης. Γενικός διευθυντής πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
4. Γιώργος Γανωτής. Νομικός Σύμβουλος. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούν ήδη εννέα δικηγόροι. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
5. Απόστολος Κουκουβίνος. Τεχνικός σύμβουλος πληροφορικής. Προσελήφθη ενώ στον ΟΠΑΠ υπηρετούν ήδη σαράντα υπάλληλοι πληροφορικής. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 10.000.
6. Γιώργος Αγγελόπουλος. Γενικός διευθυντής τροφοδοσίας δικτύου. Μόλις προσελήφθη ενοικίασε για τον ΟΠΑΠ αποθήκη από την εταιρία (Yalco) στην οποία εργαζόταν πριν έρθει στον ΟΠΑΠ και στην οποία εργάζεται η γυναίκα του. Ο γενικός διευθυντής της Υalco Θανάσης Γιαννακόπουλος υπήρξε συνεργάτης του Ιωάννη Σπανουδάκη στον Αθήνα 2004. Εκτιμώμενη μηναία αμοιβή του Γιώργου Αγγελόπουλου : 6.000.
Για όλους τους παραπάνω αν και έχω υποβάλει (απλές) ερωτήσεις προς τον αρμόδιο υπουργό δεν έχω λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις. Οι ακριβείς αμοιβές τους παραμένουν εκτός κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Τον τελευταίο μήνα εισέβαλαν και νέα «χρυσά παιδιά» στον ΟΠΑΠ. Ειδικότερα.

1. Ευθαλία Σιαμανή. Αρχικά διορίστηκε μέλος του Δ.Σ. Στην συνέχεια παραιτήθηκε από το Δ.Σ και προσελήφθη ως νομική σύμβουλος. Αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει ήδη (μαζί με τον , επίσης νέο-προσληφθέντα, Γιώργο Γανωτή) δέκα δικηγόρους.
2. Αθανάσιος Λαψάνας. Απόστρατος της ΕΛ.ΑΣ. ( Γνωστός του Ιωάννη Σπανουδάκη από τον Αθήνα 2004). Προσελήφθη- αν και συνταξιούχος !- ως διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας. Παρά το γεγονός ότι –προ ολίγων μηνών- την φύλαξη των κτιρίων του ΟΠΑΠΑ ανέλαβε η ιδιωτική εταιρία Mega Sprint με 95.000 τον μήνα !
3. Ε. Πλοιάρχου. Προσελήφθη ως σύμβουλος marketing αν και ο ΟΠΑΠ διαθέτει μια γενική διεύθυνση marketing, τρείς διευθύνσεις marketing και τέσσερα τμήματα marketing. Εκτιμώμενη μηνιαία αμοιβή : 7.000.
Εντύπωση, επίσης, προκαλεί η διαφημιστική πολιτική του ΟΠΑΠ.

Αυτή ασκείται από τις διαφημιστικές εταιρίες Cleverbank και Leobernet (διαφήμιση των αριθμό-λαχείων), Fortune ( διαφήμιση των Πάμε Στοίχημα και Προπό Γκολ) και Politics ( για την Εταιρική Προβολή).
Παράγοντες της αγοράς αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν οι διαφημιστικές αυτές εταιρίες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ΟΠΑΠ έναντι αμοιβής… 500 ευρώ (!) τον μήνα και με ποιόν τρόπο καλύπτουν τα έξοδά τους.
Ιδιοκτήτης της διαφημιστικής εταιρίας Cleverbank είναι ο Δημήτρης Τζιώτης .
Στέλεχος του Πασοκ που τον Νοέμβριο του 2007 εφέρετο και ως υποψήφιος για την Προεδρία του Πασοκ στις τότε εσωκομματικές εκλογές.

Ο Δημήτρης Τζιώτης ανήρτησε πρόσφατα τον ιστότοπο Green Tank στον οποίο προσφέρει συμβουλές για επενδύσεις στην πράσινη ανάπτυξη.

Στον ίδιο ιστότοπο προσφέρει τις πράσινες επενδυτικές συμβουλές του και ο Γιώργος Γανωτής.

Το εκτενές βιογραφικό του Γιώργου Γανωτή ,όμως, στον ιστότοπο Green Tank ,δεν αναφέρει πουθενά την σημερινή εργασία του (!) .

Δηλαδή ότι είναι νομικός σύμβουλος του ΟΠΑΠ.

Το ίδιο συμβαίνει και με το βιογραφικό του Δημήτρη Τζιώτη που επίσης υπάρχει στον ιστότοπο Green Tank.

Αμφότεροι αποκρύβουν την εργασιακή σχέση τους με τον ΟΠΑΠ.

Παρόλα αυτά στον συγκεκριμένο ιστότοπο ( Green Tank) κυριαρχεί διαφημιστικό μήνυμα του ΟΠΑΠ.

Τελικώς ο κρατικός τζόγος διαπλέκεται και με την πράσινη ανάπτυξη.

Ερωτάται ο Υπουργός:

1. Πόσοι και ποιοί προσελήφθησαν στον ΟΠΑΠ από τις 04-10-09 και ποιές είναι οι αμοιβές του καθενός και της καθεμιάς από αυτούς.
2. Ποιά είναι τα μηνιαία έξοδα παραστάσεως όλων των προσληφθέντων από τις 04-10-09 και πόσο έχει χρεώσει ο καθένας και η καθεμία από αυτούς τις εταιρικές πιστωτικές κάρτες και τα κινητά τηλεφωνά τους.
3. Γιατί δεν καθιερώνεται η διαδικασία του Πόθεν Έσχες και για τα στελέχη του ΟΠΑΠ αφού , στην ουσία, διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας. Ο ερωτών Βουλευτής
Αργύρης Ντινόπουλος
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :