Δευτέρα, Οκτωβρίου 25, 2010

Εντυπωσιακή, τιμητική εκδήλωση για τον Μαν. Γλέζο στους Αγίους Αναργύρους

Τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, ο Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων, σε συνεργασία με το Δήμο Αγίων Αναργύρων, είχε την τιμή να οργανώσει εκδήλωση για την πολυσχιδή προσωπικότητα και πολυπλευρή δραστηριότητα του Μανώλη Γλέζου. Ο τίτλος της τιμητικής εκδήλωσης ήταν “Ο Μανώλης τ’ Απεράθου… ο Μανώλης του Κόσμου”, δηλώνοντας ακριβώς την ευρύτητα δράσης και επιρροής του Μανώλη Γλέζου τοπικά αλλά και υπ ερτοπικά, ατομικά αλλά και συλλογικά…
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν έτσι διαρθρωμένο, ώστε να παρουσιαστούν τα σημαντικότερα πεδία δράσης του Μανώλη Γλέζου: γλωσσολογία, γεωλογία, δημοσιογραφία, αντιστασιακή δράση, πολιτική φιλοσοφία και πράξη. Για τον γλωσσολόγο Μανώλη Γλέζο μίλησε ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και..... Καποδιστριακού Αθηνών, κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, ο οποίος έκανε αναφορά στις ενδιαφέρουσες έρευνες του Μανώλη Γλέζου σε σχέση με τη λεξικογραφική καταγραφή του απεραθίτικου ιδιώματος, αλλά και στις παρατηρήσεις του σχετικά με το φαινόμενο της αλλοτρίωσης της γλώσσας. Ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας, Ηλίας Μαργιολάκος, παρουσίασε τις έρευνες και τις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου όσον αφορά τη διαχείριση και εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Απειράνθου, ενώ η Αντιστασιακός, κ.Γιούλια Λιναρδάτου μίλησε για το σύντροφο και συνοδοιπόρο, στα δύσκολα χρόνια της εθνικής αντίστασης, Μανώλη Γλέζο. Για το εγχείρημα της άμεσης δημοκρατίας στο χωριό του Απείρανθος μίλησε η φιλόλογος, κ. Σοφία Κατσούρου, εν ώ ο δημοσιογράφος Χρήστος Πασαλάρης αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική πορεία του μανώλη Γλέζου, ολοκληρώνοντας έτσι την ενότητα των θεμτικών ομιλιών προς τιμήν του.
Στην εκδήλωση, ωστόσο, πέρα από τις ομιλίες, συμπεριλήφθηκαν απαγγελίες εξάστιχων και τετράστιχων από τη φιλόλογο-γλωσσολόγο, κ. Μαρία Ξεφτέρη (δημιουργός τους ο Νικός Σαρρής), καθώς επίσης και τραγούδια (κοτσάκια και τετράστιχα), τα οποία έγραψαν για τη συγκεκριμένη περίσταση η Σταμάτα Σταυριανού και ο Νίκος Σαρρής και τα οποία τραγούδησε η χορωδία του Συλλόγου, Βασιλική Πλιάκα, Μαρία Ξεφτέρη και Ελευθερία Σταματάκη, πάνω σε γνωστούς ναξιωτικούς σκοπούς, όπως αποδόθηκαν από το Νίκο Κονιτόπουλο στο βιολί και τον Κώστα Χουζούρη στο λαούτο.
Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών και των τραγουδιών, ο Δήμος Αγίων Αναργύρων, δια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του, κ. Σπανού, και του Δημάρχου, κ. Νίκου Σαράντη, ανακήρυξε το Μανώλη Γλέζο, ανακηρύσσοντάς τον επίτιμο μέλος του Συλλόγου. Ο ίδιος ο Μανώλης Γλέζος, παίρνοντας το λόγο ευχαρίστησε όλους όσους πάλεψαν, αντιστάθηκαν, αλλά δεν πρόλαβαν να τιμηθούν όπως τους άξιζε.
Στο φουαγιέ της αίθουσας, όλοι οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να δουν σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο μας παραχωρήθηκε από τον Απεραθίτικο Σύλλογο Νάξου και αφορούσε την προσωπική και πολιτική πορεία του Μανώλη Γλέζου, ενώ μετά το τέλος της εκδήλωσης υπήρξε κέρασμα για όλους στην ειδική αίθουσα του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού.
Μετέχοντες στην τιμητική αυτή εκδήλωση ήταν πλήθος κόσμου, μελών του Συλλόγου Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων, εκπροσώπων Ναξιακών Συλλόγων, Ο.Ν.Α.Σ. και τοπικών Συλλόγων του Δήμου μας, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου, Δημοτικών Αρχόντων και Βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα, μας έκαναν την τιμή και παραβρέθηκαν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, κ. Νίκος Σαράντης, ο Δήμαρχος Νάξου, κ. Νίκος Μαράκης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αθηνά Δρέττα, σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αγίων Αναργύρων, οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου Ναξιωτών, Στέλλα Βερυκόκου, Γιάννης Κουτελιέρης και Νίκος Παντελιάς, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ναξιωτών, κ. Ιωάννης Δοντάς, η Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Αγίων Αναργυρών, κ. Αμαλία Καρπαδάκη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Αγίων Αναργύρων, κ. Βασίλης Παπαευσταθίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Αγίων Αναργύρων, κ. Αρετή Παπανδρέου και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ευβοιωτών, κ. Κωνσταντίνος Κάτσαρης.
Παρόντα επίσης ήταν και τα μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων κ. Κατερίνα Τσάφου, Σοφία Μάρκου, Κωνσταντίνος Βερνίκος, Ιάκωβος Γιακουμής και Πέτρος Καραπάτης, από το Διοικητικό Συμβούλιο του Απεραθίτικου Συλλόγου Νάξου οι Πέτρος Καραπάτης (Πρόεδρος), Μάνος Σταυριανός (Αντιπρόεδρος), Βούλα Τουμπακάρη- Ελευθερίου (Γενική Γραμματέας), Μανώλης Χατζηπέτρος (Ειδικός Γραμματέας) και Λευτέρης Φραγκούλης (Μέλος), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαγκριωτών, κ. Κωνσταντίνος Βερνίκος, ο ταμίας του Συλλόγου Τριποδιωτών Νάξου, κ. Γιάννης Μαργαρίτης, η Ειδική Γραμματέας του Συλλόγου Κινιδαριωτών Νάξου, κ. Δήμητρα Τσελέντη, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δανακιωτών, κ. Στέλιος Δρυμαλίτης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου <>, κ. Βασίλης Μέτος.
Μας τίμησαν, τέλος, με την παρουσία τους ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κ. Γεώργιος Παππάς, ο Ομότιμος Καθηγητής Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Προμπονάς, ο Διδάκτωρ Χορολογίας του Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού και μέλος ΔΕΠ στο ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σταύρος Σπηλιάκος, η Πρόεδρος Φιλολόγων Δυτικής Αθήνας και μέλος Δ.Σ. του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Αγίων Αναργύρων, κ. Σοφία Μπαρδάνη και ο Χρήστος Τσελέντης (καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής).
Ευχαριστούμε θερμά την Ευδοκία Γλέζου, η οποία συνετέλεσε τα μάλα στην οργάνωση καιστο συντονισμό της εκδήλωσης, στον Απεραθίτικο Σύλλογο Νάξου, για τη νοήθεια, την παραχώρηση του φωτογραφικού υλικού και την προώθηση της εκδήλωσης στα ΜΜΕ, το Δήμο Αγίων Αναργύρων για τη συμπαράσταση, καθώς και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Με εκτίμηση ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Μπελιώτης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :