Δευτέρα, Αυγούστου 16, 2010

Πέθανε ο δικτάτορας Δημήτριος Ιωαννίδης

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 87 ετών, ο Δημήτριος Ιωαννίδης, ένας από τους πρωτεργάτες της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967.
Ο Ιωαννίδης είχε μεταφερθεί στο Κρατικό Νίκαιας με αναπνευστικά προβλήματα από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ είχε αρνηθεί να υποβάλλει αίτηση χάριτος.
Στη διάρκεια της Χούντας διετέλεσε διοικητής της ΕΣΑ.
Με την τοποθέτηση του Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη ο Γεώργιος Παπαδόπουλος προσπάθησε να φιλελευθεροποιήσει το καθεστώς του και να οδηγήσει την χώρα σε εκλογές. Ο Ιωαννίδης ως εκφραστής της αδιάλλακτης πτέρυγας των πραξικοπηματιών ήταν αντίθετος σε κάθε επικείμενη φιλελευθεροποίηση του καθεστώτος. Έχοντας οργανώσει τον δικό του μηχανισμό είχε αρχίσει ήδη να προετοιμάζει την ανατροπή Παπαδόπουλου. Τον Αύγουστο του 1973 απομακρύνθηκε από την διοίκηση της ΕΣΑ αλλά ύστερα από πιέσεις επανήλθε στην θέση του. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου σε συνδυασμό με την επικρατούσα κατάσταση αποτέλεσε το έναυσμα για την ανατροπή του Παπαδόπουλου. Έτσι στις 25 Νοεμβρίου 1973 ο Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την ακυβέρνηση Μαρκεζίνη, θέτοντας αμφότερους (Μαρκεζίνη - Παπαδόπουλο) σε περιορισμό.
Το δικτατορικό καθεστώς του Ιωαννίδη, που αποδείχτηκε σκληρότερο από το προηγούμενο, προχώρησε στο πραξικόπημα στην Κύπρο - με το οποίο ανετράπη ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος - και αυτό οδήγησε στην τραγωδία της Κύπρου το καλοκαίρι του 1974.
B.K. Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :