Παρασκευή, Αυγούστου 20, 2010

Διασταυρώσεις στοιχείων και κατασχέσεις σπιτιών

Εντείνονται οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις στοιχείων για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, ενώ το υπουργείο Οικονομικών κινεί τις διαδικασίες για κατασχέσεις ακινήτων μεγαλοοφειλετών που δεν πληρώνουν, αν και κατέχουν μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία. "Τελεσίγραφο" σε μεγαλοοφειλέτες, στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και καταθέτες εξωτερικού.
Οι διασταυρώσεις στοιχείων αποκάλυψαν μέχρι στιγμής χιλιάδες περιπτώσεις φοροδιαφυγής από στελέχη εταιρειών και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μορφής ΟΕ και ΕΕ, οι οποίοι δεν δήλωσαν την επιχειρηματική τους αμοιβή ή ανέφεραν ποσό πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς δήλωσαν τόσο χαμηλό εισόδημα που έλαβαν και επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης (!).
Η έρευνα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων επικεντρώθηκε στις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες επιχειρήσεις (137.631 συνολικά, με κέρδη 573 εκατ. ευρώ το 2007). Οι έλεγχοι στρέφονται τώρα σε........... όσους έχουν μεγάλα ακίνητα, τα οποία φαίνονται «κλειστά» - δεν ιδιοχρησιμοποιούνται, ούτε εμφανίζονται ως νοικιασμένα. Γίνονται διασταυρώσεις με την κατανάλωση ρεύματος ΔΕΗ και το Κτηματολόγιο και όπου φανεί «παραφωνία», διεξάγονται έλεγχοι.
Επίσης εξετάζονται τα εισοδήματα δικηγόρων που δηλώνουν «λίγα» με βάση τις παραστάσεις σε δικαστήρια, όπως και τα εισοδήματα μηχανικών και γιατρών σε σχέση με την παρουσία τους σε νοσοκομεία.
Ελεγχοι γίνονται και σε εισοδήματα στο εξωτερικό (τόκοι από καταθέσεις, εισοδήματα προηγούμενων ετών κ.λπ.). Εξετάζεται ποια έχουν δηλωθεί και ποια όχι και γίνεται διασταύρωση με το «πόθεν έσχες».

Απειλή κατασχέσεων
Σε κατασχέσεις περιουσιών 90 φορολογουμένων που χρωστούν στο Δημόσιο 35,9 εκατ. ευρώ, ενώ κατέχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας 176,5 εκατ. ευρώ, προχωρεί το υπουργείο Οικονομικών. Τους έχει σταλεί επιστολή με την οποία τους δίνεται προθεσμία έως τις 10 Σεπτεμβρίου για να πληρώσουν τα χρέη τους στο Δημόσιο. Αν αγνοήσουν το «τελεσίγραφο», θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με πλειστηριασμό των ακινήτων τους, ενώ θα κληθού
Β.Κ. Από www.sofokleousin.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :