Τρίτη, Αυγούστου 31, 2010

Σε χαμηλά 12ετιας ο Τουρισμός.

Μπορεί τα δελτία των ειδήσεων να προσπαθούν να χρυσώσουν το χάπι και να εμφανίσουν όσο πιο ήπια γίνεται την φετινή κατακόρυφη πτώση του Τουρισμού δείχνοντας αυξήσεις σε κάποιους Ελληνικούς προορισμούς(π.χ.Κρητη, Ρόδο), η πραγματικότητα όμως είναι εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η "Καθημερινή" ο τουρισμός μας σημειώνει χαμηλά 12ετιας και οι απώλειες του πρώτου 6μηνου ανέρχονται σε 3δις ευρώ!!!!!
Από το 1998 έχει να καταγράψει η Ελλάδα λιγότερες τουριστικές εισπράξεις το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με αυτές που σημείωσε το ίδιο διάστημα τη φετινή περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, μία εξέλιξη που αποδεικνύει το μέγεθος της κρίσης που ....... διέρχεται ο ελληνικός τουρισμός.

Επίσης, ποτέ άλλοτε πέραν του προολυμπιακού έτους και το 1998 τα τελευταία 12 χρόνια οι τουριστικές εισπράξεις στο πρώτο μισό του έτους δεν έπεσαν κάτω από 3 δισ. ευρώ όπως συνέβη φέτος. Αντίθετα, οι ανταγωνιστικοί προς την Ελλάδα προορισμοί εμφανίζουν εμφανή σημάδια ανάκαμψης στις τουριστικές τους εισπράξεις. Oι απώλειες στις αφίξεις ξένων τουριστών είναι μικρότερες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ανταγωνιστικούς προορισμούς με εξαίρεση την Τουρκία που παρουσιάζει αύξηση της τουριστικής κίνησης.

Ειδικότερα, οι τουριστικές εισπράξεις στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου στη χώρα μας παρουσίασαν πτώση κατά 11,9% σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι και διαμορφώθηκαν σε 2,8 δισ. ευρώ. Μόνο τον Ιούνιο η μείωση των εισπράξεων άγγιξε το 16% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του 2009. Σε χαμηλότερα επίπεδα την τελευταία δωδεκαετία συγκριτικά με φέτος είχαν διαμορφωθεί τα τουριστικά έσοδα μόνο το 1998 οπότε, μόλις, ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Η μείωση των αφίξεων ξένων τουριστών στα κυριότερα αεροδρόμια της Ελλάδας σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου έφθασε σε ποσοστό 1,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ξεπερνώντας τα 5,9 εκατομμύρια. Στο πρώτο μισό του έτους οι τουριστικές εισπράξεις στην Κύπρο παρουσίασαν αύξηση κατά 2,2% φθάνοντας σε 578,3 εκατομμύρια. Μόνο τον Ιούνιο η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 11,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2009. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στη Κύπρο στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου εμφάνισαν μείωση κατά 0,3% φθάνοντας σε 1,18 εκατομμύρια σύμφωνα με την κυπριακή στατιστική υπηρεσία. Μόνο τον Ιούλιο οι αφίξεις ξένων παρουσίασαν αύξηση κατά 0,7% φθάνοντας σε 306.106. Μεγάλη αύξηση κατά 47,2% σημειώθηκε στις αφίξεις από τη Ρωσία ενώ μείωση κατά 8,8% εμφάνισαν οι αφίξεις από τη Βρετανία.

Στην Τουρκία σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής της Τράπεζας οι τουριστικές εισπράξεις στο εξάμηνο έφθασαν σε 5,4 δισ. δολ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,3%. Μόνο τον Ιούνιο η αύξηση έφθασε σε ποσοστό 5,7% φθάνοντας σε 1,6 δισ. δολ. Οι αφίξεις ξένων τουριστών στο επτάμηνο αυξήθηκαν κατά 6,7% αγγίζοντας τα 16 εκατομμύρια σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Τον Ιούλιο η αύξηση των αφίξεων κινήθηκε σε ποσοστό 0,35% ξεπερνώντας τα 4,3 εκατομμύρια.

Στην Ισπανία η μείωση των αφίξεων στο επτάμηνο έφθασε σε ποσοστό 0,4% ξεπερνώντας τα 30 εκατομμύρια ξένων τουριστών σύμφωνα με το Ινστιτούτο Στατιστικών για τον Τουρισμό ΙΕΤ. Σημαντική πτώση της τάξης του 9,3% εμφανίζουν οι αφίξεις από τη Βρετανία, ενώ η μείωση των αφίξεων από τη Γερμανία φθάνει στο 3,5%. Τον Ιούλιο οι αφίξεις στην Ισπανία παρουσίασαν αύξηση κατά 4,5% πλησιάζοντας τα 7 εκατομμύρια. Αύξηση κατά 0,1% εμφάνισαν οι τουριστικές εισπράξεις στην Ισπανία στο εξάμηνο φθάνοντας στα 20,7 δισ. ευρώ.


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :