Τετάρτη, Ιουνίου 23, 2010

Πόσο μας κόστισε το Μουντιάλ;

Με ανακοίνωσή της η ΕΡΤ γνωστοποίησε το ποσό που διατέθηκε φέτος για την κάλυψη του Μουντιάλ το οποίο όπως τονίζει ήταν μειωμένο σε σχέση με παλιότερα αθλητικά γεγονότα, το συνολικό κόστος του Euro 2008, για παράδειγμα, ήταν 1.089.508,32 ευρώ(?)!!!!
Τότε βλέπετε υπήρχε η δυνατότητα να ξοδεύουν οι κρατικές επιχειρήσεις κατά το δοκούν, χωρίς να νοιάζονται αν ζημιώνουν το κράτος ή αν ο κακόμοιρος λαουτζίκος πρέπει, παρα τη θέληση του, να πληρώσει(βλ. λογαριασμούς ΔΕΗ).
Παρόλα αυτά η καταχρεωμένη Ελληνική κυβέρνηση, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που περνά η χώρα μας, "βρήκε" τα 848.420 ευρώ για να μπορέσει ο εξαθλιωμένος Έλληνας πολίτης να παρηγορηθεί παρακολουθώντας την μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Όπως φαίνεται, στις μέρες μας τα θεάματα είναι πιο σημαντικά από τους άρτους.
"Η Διοίκηση της ΕΡΤ, με γνώμονα τον διοικητικό και οικονομικό εξορθολογισμό, αλλά και τη λειτουργία της ΕΡΤ σε καθεστώς διαφάνειας ως προς τη διαχείριση των οικονομικών της, σας ενημερώνει ότι.... ο προϋπολογισμός για την κάλυψη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2010 στη Ν. Αφρική ανέρχεται στο ποσό των 848.420 ευρώ. Το ποσό αυτό ανταποκρίνεται στο κόστος πλήρους κάλυψης της διοργάνωσης από τη δημόσια τηλεόραση, δηλαδή στη μετακίνηση, τη διαμονή και τη διατροφή της αποστολής της ΕΡΤ στη Ν. Αφρική, στις εσωτερικές μετακινήσεις για τους αγώνες της Εθνικής μας Ομάδας, καθώς και στην ενοικίαση των θέσεων σχολιασμού, των κυκλωμάτων για τη λήψη του σήματος όλων των αγώνων και του καθημερινού ρεπορτάζ της Εθνικής Ελλάδας, των van για το ρεπορτάζ της Εθνικής Ομάδας, τις τεχνικές διευκολύνσεις των διοργανωτών, αλλά και στα εντός Ελλάδας έξοδα παραγωγής που αφορούν στις καθημερινές εκπομπές.

Οι αγώνες διεξάγονται σε εννέα πόλεις της Ν. Αφρικής και η βάση της αποστολής της ΕΡΤ, που αποτελείται από 17 άτομα, είναι το Durban. Εξ αυτών, οι τρεις είναι σχολιαστές αγώνων, τρεις δημοσιογράφοι για την κάλυψη του ρεπορτάζ της Εθνικής Ελλάδας και ένας για τις αντιπάλους της, τρεις δημοσιογράφοι για τις μεταδόσεις και το ρεπορτάζ της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και στις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων, ένας διευθυντής παραγωγής, ένας σκηνοθέτης και πέντε τεχνικοί. Η ΕΡΤ θα μεταδώσει 64 συνολικά αγώνες. Για πρώτη φορά, η περιγραφή και ο σχολιασμός κάποιων εξ αυτών θα γίνει από την Αθήνα. Συνολικά 41 παιχνίδια θα μεταδοθούν από τα studio στην ΕΡΤ. Σε περίπτωση που η Εθνική Ελλάδος περάσει στη «Φάση των 16», υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 50 χιλιάδες ευρώ.

Το κόστος για την κάλυψη του Μουντιάλ, είναι εξορθολογισμένο και ιδιαίτερα περιορισμένο, σε σχέση με την κάλυψη όλων των μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων στο παρελθόν. Γεγονός που προκύπτει, όταν γίνει σύγκριση με το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2008, που έγινε στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας με συμμετοχή της Εθνικής Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με σαφώς πιο ευνοϊκές συνθήκες μετακίνησης και διαμονής και λιγότερους αγώνες προς κάλυψη, 31 έναντι 64 ,το συνολικό κόστος του Euro 2008 ήταν 1.089.508,32 ευρώ, δηλαδή περίπου 250.000 ευρώ επιπλέον από το κόστος του Mundial 2010».
Με πληροφορίες απο aek365.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :