Τρίτη, Ιουνίου 22, 2010

Γερουλάνος: «Λιγότερο απαισιόδοξες» οι προοπτικές για τον τουρισμό(?)

Η χώρα θα εγγυάται την κάλυψη εξόδων διαμονής για τουρίστες που αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα λόγω απεργιών ή λόγω ακύρωσης πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας!!!
Λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον περασμένο μήνα, ο οποίος σημαδεύτηκε από τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων λιτότητας, είναι οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό, σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο.
«Δεν θα πω ότι θα είναι καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, αλλά ελπίζουμε να ανακτήσουμε πολλές από τις απώλειες», δήλωσε ο υπουργός στο Reuters κατά τη διάρκεια παρουσίασης καμπάνιας για την Ελλάδα.
Πολλοί ξένοι τουρίστες ακύρωσαν τις κρατήσεις τους μετά τις βίαιες διαδηλώσεις κατά των οικονομικών μέτρων τον περασμένο μήνα, κατά τις οποίες τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης, ο κ. Γερουλάνος ανέφερε ότι η Αθήνα φοβόταν πως η ποσοστιαία πτώση των εσόδων από τον τουρισμό – που αντιστοιχεί περίπου στο ένα πέμπτο του ΑΕΠ – θα μπορούσε να... είναι «διψήφια» το 2010 συγκριτικά με το 2009.

«Τώρα ελπίζουμε να το κρατήσουμε σε χαμηλό μονοψήφιο (ποσοστό)», δήλωσε στο Reuters. «Είμαι επιφυλακτικός στο να αναφέρω νούμερα, επειδή η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή».

Σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, η Αθήνα ήταν ο προορισμός που επλήγη περισσότερο από τις ακυρώσεις, ενώ κάποια νησιά επηρεάστηκαν ελάχιστα. Όπως ανέφερε, ως κίνητρο, η χώρα θα εγγυάται την κάλυψη εξόδων διαμονής για τουρίστες που αναγκάζονται να παραμείνουν στη χώρα λόγω απεργιών ή λόγω ακύρωσης πτήσεων εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας.

Εν τω μεταξύ, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάρτηση από τους Ευρωπαίους, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Ιαπωνία, οι οποίοι, όπως είπε, «μπορεί να είναι πολύ σημαντικοί» μακροπρόθεσμα. Οι επισκέπτες από αυτές της χώρες δεν συμπίπτουν με τους τουρίστες που είναι λάτρεις του ήλιου και της θάλασσας, ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένη εποχή... δεν τους αρέσει η υπερβολική ζέστη και προτιμούν περιόδους κατά τις οποίες μπορούν να πάνε και να επισκεφθούν μνημεία και χώρους πολιτισμού.»

Σημειώνεται ότι οι Γερμανοί και οι Βρετανοί αντιστοιχούν γύρω στο ένα τρίτο των περίπου 15 εκατ. επισκεπτών ετησίως, ωστόσο, ήταν από αυτούς που έκαναν τις περισσότερες ακυρώσεις.

Ο Γερουλάνος πρόκειται να μεταβεί αυτή την εβδομάδα στην Κίνα σε μια προσπάθεια προώθησης του ελληνικού τουρισμού.

Πηγή: Reuters και naftemporiki.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :