Κυριακή, Ιουνίου 27, 2010

Αγγλία - Γερμανία: Δύο Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και πολλές ιστορίες

Γιάννης Νάτου
Η ιστορία των ομάδων και των εθνών, οδηγεί σε μία τεράστια αντιπαράθεση, η οποία συνοψίζεται σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους, ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και πολλές ιστορίες, ενδεικτικές της αντιπαλότητάς τους. Αγγλία - Γερμανία κι όποιος αντέξει...
Η κόντρα των δύο υπαγορεύεται αρχικά από το οικονομικό επίπεδο και τις ισορροπίες που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι ξέρουμε κι εμείς. Η αντίστοιχη διαμάχη στο ποδόσφαιρο καθορίζεται από τις διακρίσεις στα Παγκόσμια Κύπελλα: η Γερμανία έχει κατακτήσει το Μουντιάλ τρεις φορές, άλλες τέσσερις ήταν φιναλίστ, τέσσερις φορές έφτασε στα ημιτελικά και τρεις στα προημιτελικά, ενώ η Αγγλία πήρε μια φορά τον τίτλο, πήγε μια ακόμη φορά στον τελικό και στα προημιτελικά έξι φορές.
Εκεί αποδίδουν οι ειδικοί και το σύνθημα “Two World Wars and One World Cup” που τραγουδούν οι Άγγλοι φίλαθλοι κάθε φορά που βρίσκουν απέναντί τους τη «νασιοναλμανσάφτ». Για το λόγο αυτό, όταν η.... Γερμανία κέρδιζε 1-0 στα προκριματικά του Μουντιάλ 2002, τον Οκτώβριο του 2000 στον τελευταίο αγώνα του παλιού Γουέμπλεϊ, μέρος του κόσμου φώναξε το σύνθημα «Stand up if you won the War», που πάει να πει “σταθείτε στα πόδια σας αν κερδίσατε τον πόλεμο”, μία σαφής αναφορά στην πολιτική και στρατιωτική ιστορία μεταξύ των δύο κρατών. Οι Γερμανοί τελικά νίκησαν και ο Κέβιν Κίγκαν παραιτήθηκε.

Το αισθάνθηκε στο πετσί της

Η Αγγλία έχει αισθανθεί στο πετσί της τέτοιες καταστάσεις έχοντας απέναντι τους Γερμανούς. Στο Euro ' 96, υπό τον Τέρι Βέναμπλς τα «λιοντάρια» έπαιξαν εξαιρετικό ποδόσφαιρο, έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό και βρήκαν εκεί τη Γερμανία. Οι εθνικιστικές κορώνες δεν έλειψαν, με την Daily Mirror να κυκλοφορεί με σοκαριστικό τίτλο τη μέρα του αγώνα, καλώντας του αντιπάλους να παραδοθούν: «Achtung! Surrender! For You Fritz, ze Euro 96 Championship is over»! Το κείμενο ήταν ακόμη πιο εμπρηστικό και ίσως να έπαιξε το ρόλο του για τα επεισόδια που προκλήθηκαν στην Trafalgar Square μετά τον αγώνα. Σ' αυτόν είχε επικρατήσει η Γερμανία στη διαδικασία των πέναλτι, όπως ακριβώς δηλαδή έκαναν και το 1990 στην Ιταλία, για να αναγκαστεί ο εκδότης Piers Morgan να ζητήσει δημόσια συγνώμη στο πρωτοσέλιδο και πάλι της Daily Mirror.

Επεισόδια σημάδεψαν και την αναμέτρηση των δύο εθνικών ομάδων στο βελγικό Σαρλερουά. Ήταν το Euro 2000, όταν στην κεντρική πλατεία της κατά τα άλλα βαρετής και μουντής πόλης, οι οπαδοί αντάλλαξαν μπουκάλια και καρέκλες πριν τους διαλύσει η αστυνομία με άλογα και κανόνια που έριχναν πεπιεσμένο νερό. Η Αγγλία κέρδισε σε εκείνον τον αγώνα 1-0, αλλά ήταν απλά ένα παιχνίδι ομίλου...

Ψύχραιμοι οι Γερμανοί

Οι Γερμανοί, από την πλευρά τους είναι πιο ψύχραιμοι απέναντι στους Άγγλους, δίχως να έχουν αποβάλλει ακόμη και σήμερα τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1966. Το γκολ του Τζεφ Χαρστ σημειώθηκε (ή όχι;) στο 100' του αγώνα, σε μια φάση που έγινε αντικείμενο μελέτης, συζητήσεων και αμφιβολιών, κανείς όμως δεν μπορεί αν είναι σίγουρος μέχρι και σήμερα αν η μπάλα πέρασε τη γραμμή. Ο Βόλφγκανγκ Βέμπερ έδιωξε την μπάλα για να σηκώσει το χέρι ο Ρότζερ Χαντ και να διαμαρτυρηθεί για γκολ. Ο επόπτης Τόφικ Μπακχράμοφ όμως έφυγε για τη σέντρα και ο αγώνας ολοκληρώθηκε με το 4-2 υπέρ της Αγγλίας που της έδωσε και το μοναδικό της παγκόσμιο τίτλο. Τα γερμανικά ΜΜΕ κατηγόρησαν τότε τον επόπτη από το Αζερμπαϊτζάν πως κατακύρωσε το γκολ επειδή η Δυτική Γερμανία είχε αποκλείσει την ΕΣΣΔ.

Αντιθέτως, στην Αγγλία έγινε γνωστός ως ο «Ρώσος λάινσμαν», είναι ενδεικτικό μάλιστα, πως το 2004 όταν έπαιξαν ένα προκριματικό οι Άγγλοι στο Αζερμπαϊτζάν στο στάδιο Μπακχράμοφ, οι οπαδοί που ταξίδεψαν στη μακρινή χώρα απέτισαν φόρο τιμής στο μνήμα του! Στα απομνημονεύματά του, ο ίδιος ανέφερε ότι είδε την μπάλα να βρίσκει στα δίχτυα και να γυρίζει πίσω, αν και φαίνεται καθαρά ότι βρήκε στο δοκάρι και πήρε την περίεργη τροχιά. Ο θρύλος, από την άλλη, αναφέρει πως στο νεκροκρέβατό του, όταν ρωτήθηκε για τη φάση μουρμούρισε «Στάλινγκραντ», την πόλη όπου περισσότεροι από 75.000 Σοβιετικοί πέθαναν πολεμώντας τους Ναζί στο δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
contra.gr/
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Τελικα το ποδοσφαιρο ειναι ενα αθλημα που παιζουν με μια μπαλα 11 εναντιον 11, και στο τελος κερδιζουν οι Γερμανοι !!!
Β.Κ.