Τετάρτη, Ιουνίου 02, 2010

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Γ. ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΟΣ ΑΥΤΟΜΑΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (ΑΤΜ) ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ

Την έντονη αντίθεσή του για την απόφαση της Αγροτικής Τράπεζας να απομακρύνει το μοναδικό Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών (ΑΤΜ) από το νησί της Δονούσας, εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Γιάννης Βρούτσης, με επιστολή που απέστειλε στον Διοικητή της Αγροτικής Τράπεζας, κ. Θεόδωρο Πανταλάκη.
Μεταφέροντας την εύλογη αγωνία των κατοίκων του νησιού, ο κ. Βρούτσης κάλεσε τον διοικητή να επανεξετάσει το θέμα με θετικό πνεύμα και παράλληλα να σταθεί πλάι στους νησιώτες, οι οποίοι όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε προσπαθούν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια και μάλιστα πολλές φορές κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Στην επιστολή του ο Βουλευτής Κυκλάδων ανέφερε τα εξής:
«Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
Η Δονούσα, είναι ένα μικρό νησί των Κυκλάδων με 160 μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι αγρότες και κτηνοτρόφοι που περιστασιακά ασχολούνται και με τον τουρισμό. Επειδή, ανήκει στις λεγόμενες άγονες γραμμές του Αιγαίου, οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει είναι.... πολλές, ενώ οι κάτοικοι και πολύ περισσότερο οι τουρίστες ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες, αναγκάζονται να ταξιδέψουν στη Νάξο (ταξίδι 4 ωρών), προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις τραπεζικές τους συναλλαγές. Για το λόγο αυτό και μετά από επίμονες εκκλήσεις των κατοίκων, η Αγροτική Τράπεζα 6 χρόνια πριν εγκατέστησε Μηχάνημα Αυτόματων Συναλλαγών (ΑΤΜ), προκειμένου να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων και παράλληλα η οικονομική ζωή του νησιού.

Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα ακούγεται έντονα η πρόθεση της νέας διοίκησης της Τράπεζάς σας, να αποσύρει το συγκεκριμένο ATM, με το αιτιολογικό ότι δεν πληροί τα τυπικά κριτήρια που θέτουν οι τράπεζες για την ύπαρξή του στα μικρά νησιά. Εξέλιξη, που αναμένεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, αφού αναμένεται να καταστεί δυσχερής η διεκπεραίωση των πάσης φύσεως συναλλαγών και παράλληλα να πληγεί το τουριστικό προϊόν του νησιού και μάλιστα ενόψει της θερινής περιόδου.

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,

Επειδή, η παρουσία του ΑΤΜ στη Δονούσα, πέρα από την εμπορική της αξία για την τράπεζα, έχει πρωτίστως τεράστια κοινωνική και εθνική σημασία. Επειδή, όπως, προβλέπεται στο υπό κατάθεση Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο η πληρωμή των συντάξεων θα πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσω τραπεζών. Επειδή, όταν οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την μετάβαση στη Νάξο, οι κάτοικοι αναγκάζονταν να παραμείνουν αποκλεισμένοι στο νησί τους χωρίς χρήματα και για αρκετές μέρες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν ακόμα και τις στοιχειώδεις οικονομικές τους ανάγκες. Επειδή, η Δονούσα είναι ένα νησί της άγονης γραμμής, το οποίο το καλοκαίρι φιλοξενεί για τουλάχιστον 50 ημέρες μέχρι και 1000 τουρίστες ημερησίως. Επειδή, η παρουσία του ΑΤΜ βελτιώνει ουσιαστικά την καθημερινότητα των κατοίκων και παράλληλα διευκολύνει σημαντικά την οικονομική ζωή του νησιού.

Παρακαλώ θερμά, όπως επανεξετάσετε το θέμα της μη απομάκρυνσης του Μηχανήματος με θετικό πνεύμα, αποδεικνύοντας την ιδιαίτερη κοινωνική ευαισθησία της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας απέναντι στους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας.

Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους νησιώτες μας που προσπαθούν να ζήσουν στον τόπο τους με αξιοπρέπεια, κάτω από δύσκολες πολλές φορές συνθήκες. Έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε την προσπάθεια τους να διατηρήσουν «ζωντανό» αυτό το πανέμορφο νησί των Κυκλάδων».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :