Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

Από ανικανότητα χάσαμε τον αεροπορικό έλεγχο στο μισό Αιγαίο

Στην ενημέρωση που έκανε την Τετάρτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας τns Βουλής ο υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Στρατηγείο Λάρισας υποβαθμίζεται σε Αρχηγείο. Και μαζί με αυτό υποβαθμίζεται και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή της νότιο-ανατολικής Ευρώπης. Βέβαια ο Βενιζέλος θέλοντας να περάσει απαλά το θέμα ανέφερε ότι ο Διοικητής του Αρχηγείου θα είναι μόνιμα Έλληνας.
Ωστόσο μας απόκρυψαν ότι ο ανώτατος διοικητής των Αεροπορικών Δυνάμεων της νότιας πτέρυγας στου ΝΑΤΟ, με έδρα τη Σμύρνη της Τουρκίας, εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα ένα απαράδεκτο σήμα, με το οποίο παραχωρούσε το μισό Αιγαίο στο 6ο υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ, ως περιοχή της..... ευθύνης του για αεροπορική αστυνόμευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, υπήρξε ελληνική αντίδραση, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το σήμα αυτό. Όμως η αντίδραση αυτή θεράπευσε μόνο την αφορμή και όχι τα αίτια, βάσει των οποίων εκδόθηκε το απαράδεκτο σήμα, με συνέπεια να υπάρχει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος για τα χειρότερα.

Τον Ιούνιο του 2003, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, αποφασίστηκε η μετεγκατάσταση του ΝΑΤΟϊκού αεροπορικού στρατηγείου από τη Νάπολη της Ιταλίας στη Σμύρνη, με Αμερικανό διοικητή και Τούρκο υποδιοικητή. Στην απόφαση αυτή υπήρχε ο απαράδεκτος όρος να καταργηθεί και το έκτο υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ, και να αναβαθμιστεί το έβδομο της Λάρισας, το οποίο με τις ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις που έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, θα αναλάμβανε την αεροπορική αστυνόμευση ολόκληρης της νοτιανατολικής περιοχής του ΝΑΤΟ.

Όμως, λόγω της αδράνειας του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας το έκτο υποστρατηγείο του Εσκί Σεχίρ όχι μόνο δεν καταργήθηκε αλλά σήμερα, το 2010, ανατέθηκαν σ’ αυτό, από το ΝΑΤΟϊκό διοικητή, αρμοδιότητες αεροπορικού ελέγχου και αστυνόμευσης σε περιοχή που εκτείνεται μέχρι τη μέση του Αιγαίου.

Δρομολογητής
www.aitolia.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :